193 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4186/2013

Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 39 - Θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 193
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4186
Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 39Θέματα Τριτοβάθμιας ΕκπαίδευσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 27 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «Επιτρέπεται, ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα, απόφαση της κοσμητείας και σχετική πράξη που εκδίδεται από τον Πρύτανη, μετά από έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας, η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές σε καθηγητές του ιδρύματος, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της σχολής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «Στα μητρώα εξωτερικών μελών εγγράφονται καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοταγών Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, καθώς και αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την περίπτωση δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011 προστίθεται περίπτωση ε΄, ως εξής: «ε) Για τους καθηγητές εφαρμογών που κατέχουν προσωποπαγή θέση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα μετατροπής της προσωποπαγούς θέσης, που κατέχουν σε τακτική θέση επίκουρου καθηγητή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το εδάφιο δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/ 2001 (Α΄ 114), εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο μέλος Ε.Π. για τη μετατροπή της θέσης του έως την 1.7.2011. Πέραν αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας, για τα ως άνω μέλη Ε.Π. παύει να ισχύει η δυνατότητα μετατροπής της προσωποπαγούς θέσης σε τακτική και η εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/ 2011

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικότερα, στην περίπτωση Αναπληρωτών Καθηγητών Τ.Ε.Ι., οι οποίοι κατέχουν τη θέση αυτή από μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή σε τακτική θέση βαθμίδας Αναπληρωτή Καθηγητή, η εξέλιξη στη βαθμίδα του καθηγητή γίνεται υποχρεωτικά με προκήρυξη της θέσης και παύει να ισχύει για αυτούς η εξέλιξη με κλειστή διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001 (Α΄ 114).»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Μετά την παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής έχουν το δικαίωμα άδειας, ανεξάρτητα από τις κείμενες περί αδειών διατάξεις, προκειμένου να απασχοληθούν σε Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε Α.Ε.Ι. του εξωτερικού, για χρονικό διάστημα έως τριών ετών. Η σχετική άδεια εκδίδεται με πράξη του Πρύτανη, μετά από εισήγηση του Κοσμήτορα, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της Σχολής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 69 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Το Κέντρο διευθύνεται από Διευθυντή Ερευνών και Μελετών, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Για την επιστημονική υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου, το Συμβούλιο της Αρχής, με απόφαση του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συστήσει Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο συγκροτείται από καθηγητές Α.Ε.Ι..»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4009/2011 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ως εξής: «Το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να επανεκλεγεί Πρόεδρος Τμήματος, για τρίτη συνεχή θητεία.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας των Τ.Ε.Ι. που προέκυψαν από συγχώνευση δύο Ιδρυμάτων, για το μεταβατικό διάστημα και το αργότερο μέχρι 30.11.2013, συγκροτείται από τα μέλη και των δύο επιτροπών των συγχωνευθέντων Ιδρυμάτων και προεδρεύει ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. που απορροφά, λαμβανομένων υπόψη των μεταβολών λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων Τμημάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Από την ημερομηνία δημοσίευσης των προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν στη συγχώνευση των Ιδρυμάτων έως και 30.11.2013, οι πάσης φύσεως πράξεις διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης (δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί ή τιμολογηθεί), οι οποίες έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια όργανα των Ιδρυμάτων, που συγχωνεύθηκαν, θεωρούνται ότι έχουν εκδοθεί αρμοδίως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δύναται να απασχολούν Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό με επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού τους και χωρίς επιπλέον επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού από το ταμειακό υπόλοιπο προηγούμενων οικονομικών ετών κατά το μέρος που δεν αφορά ανεξόφλητες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της αμοιβής του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 4142/2013 «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)» (Α΄ 83) στους έως το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 εισαχθέντες φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων που μετονομάζονται χωρίς μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου, παρέχεται ο τίτλος σπουδών του τμήματος όπως προκύπτει από τη μετονομασία. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα στους έως το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 εισαχθέντες φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων που μετονομάζονται με παράλληλη μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου ή αύξηση του αριθμού των εξαμήνων φοίτησης να λάβουν τον τίτλο σπουδών του τμήματος, όπως προκύπτει από τη μετονομασία, ύστερα από την παρακολούθηση και επιτυχή ολοκλήρωση μαθημάτων, που θα καθοριστούν με απόφαση της οικείας Συνέλευσης και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τα συγχρηματοδοτούμενα Έργα−ΕΣΠΑ− του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος που καταργήθηκε με το π.δ. 99/2013 (Α΄ 134) μεταφέρονται αυτοδικαίως και υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως καθολικού διαδόχου. Αντιστοίχως, τα συγχρηματοδοτούμενα Έργα − ΕΣΠΑ− του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος που καταργήθηκε με το π.δ. 89/2013 (Α΄ 130) μεταφέρονται αυτοδικαίως και υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως καθολικού διαδόχου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η επιτροπή Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος που συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 18 περίπτωση ιη΄ του ν. 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4076/2012 (παράγραφος 20 περίπτωση ιζ΄) θεωρείται νομίμως συγκροτημένη, έως τις 30.11.2013, λαμβανομένων υπόψη των μεταβολών λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Η Επιτροπή Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος που συγκροτήθηκε από την συνένωση των Επιτροπών Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Πάτρας και του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου θεωρείται νομίμως συγκροτημένη, έως τις 30.11.2013. Η Επιτροπή Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος που συγκροτήθηκε από τη συνένωση των Επιτροπών Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Λαμίας και του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας θεωρείται νομίμως συγκροτημένη, έως τις 30.11.2013, λαμβανομένων υπόψη των μεταβολών λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες και οι νομικές δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από τις Επιτροπές Ερευνών των συγχωνευμένων Φορέων (Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και Τ.Ε.Ι. Πάτρας, Τ.Ε.Ι. Λαμίας και Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας), από την ημερομηνία δημοσίευσης του π.δ. 94/2013 (Α΄ 132) και του π.δ. 100/2013 (Α΄ 135) μέχρι και τη συγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, θεωρούνται νόμιμες και καλύπτονται με αναδρομική ισχύ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ορίζεται η Λάρισα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 80) αντικαθίσταται ως εξής: «β) Όλο το πρόγραμμα σπουδών έχει διανυθεί σε ομοταγή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τουλάχιστον το 1/2 του προγράμματος ή τα δύο έτη, σε περίπτωση που η διάρκεια των σπουδών είναι πενταετής, έχει πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο. Εξαίρεση ως προς το εν λόγω ελάχιστο ποσοστό σπουδών μπορεί να αποτελέσουν τα διαπανεπιστημιακά προγράμματα συνεργασίας αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η διάρκεια των σπουδών υπολογίζεται σε ακαδημαϊκά έτη, εξάμηνα ή διδακτικές μονάδες ή σε συνδυασμό αυτών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Μετά την περίπτωση β΄ της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3685/2008 «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές» (Α΄ 148) προστίθεται περίπτωση β.1. ως εξής: «β. 1.) Σε περίπτωση κατά την οποία το Πρακτικό απονομής διδακτορικού τίτλου φέρει υπογραφές τεσσάρων μελών της Επταμελούς Επιτροπής, πέμπτο δε μέλος έχει υπογράψει την Εισηγητική έκθεση, ο τίτλος θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί εγκύρως.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Οι περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2530/1997 «Υπηρεσιακή κατάσταση και αναμόρφωση μισθολογίου του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι. − Τ.Ε.Ι.) − Μισθολογικές ρυθμίσεις ερευνητών ιδρυμάτων και άλλων συναφών κατηγοριών και άλλες διατάξεις»(Α΄ 218) αντικαθίστανται αντίστοιχα ως ακολούθως: «β. Να παραδίδουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και να διδάσκουν σε φροντιστήρια ή σεμινάρια, σε εργαστήρια ή κλινικές, ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο Τμήμα ή σε Προγράμματα Σπουδών του οικείου Α.Ε.Ι., κατ’ ελάχιστο όριο οχτώ (8) ώρες εβδομαδιαίως, μόνο μετά από σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. γ. Να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους δώδεκα (12) ώρες εβδομαδιαίως, κατ’ ελάχιστο όριο, πέραν των οχτώ (8) ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό, ερευνητικό − επιστημονικό και διοικητικό έργο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης των μελών του Ε.Π., όπως ορίζονται στην παρ. 1 της περίπτωσης Β΄ του άρθρου 20 του ν. 1404/1983 «Δομή και λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» (Α΄ 173), δύνανται να αυξάνονται το πολύ κατά δύο (2) ώρες, μετά από σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

Η περίπτωση δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 79 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «δ) Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος, οι μόνιμα υπηρετούντες στο Ίδρυμα, καθώς και οι υπηρετούντες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα. Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από δύο καθηγητές και ένα μέλος Ε.ΔΙ.Π., που ορίζονται από τον κοσμήτορα, και σχετική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 4009/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Στα Α.Ε.Ι. που προκύπτουν από συγχώνευση, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, όταν δεν έχει εκλεγεί Συμβούλιο, αρμόδιο όργανο για την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά στο ίδρυμα, είναι η Σύγκλητος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23

Μετά την παρ. 6 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α΄156) προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που επικυρώνεται από τη Σύγκλητο του οικείου Ιδρύματος, είναι δυνατή η εισαγωγή μετά από ειδικές εξετάσεις των υποψηφίων της παραγράφου 1 καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα δικαιολογητικά, ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής τους, καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία διαπίστωσης των σχετικών καλλιτεχνικών δεξιοτήτων για την εισαγωγή των υποψηφίων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24

Η παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α΄156) τροποποιείται ως εξής: «1. Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Bund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση − αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, πάσχοντες από σύνδρομο Evans, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία τουλάχιστον 67%, πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής δια βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο Gaucher, πάσχοντες από συμπλοκές συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη με πνευμονική υπέρταση άνω των 50mm Hg, από μονήρη κοιλία, από κοινό αρτηριακό κορμό, από παθήσεις του μυοκαρδίου οποιασδήποτε φύσης που προκαλούν μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης < 35%), τεκμηριωμένο από εξειδικευμένες νοσοκομειακές μονάδες ηχωκαρδιολογίας και επιβεβαιωμένο σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς, από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, από πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από το σύνδρομο Brugada, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, από κίρρωση ήπατος, από πυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή ή έχουν λάβει ανοσοκατασταλτική αγωγή στο παρελθόν και συνεχίζουν με διαφορετική φαρμακευτική αγωγή, πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρινωμάτωσης (Recklinchausen), από πολλαπλούν μυέλωμα, από σαρκοείδωση υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής πνεύμονος ή/και ΚΝΣ, από συστηματική σκληροδερμία με διάχυτη δερματική προσβολή, από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής νεφρών ή/και ΚΝΣ ή/και ορογόνων υμένων ή/και αίματος, από αυτοάνοση ηπατίτιδα, από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου, από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, από νυκτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία με ανάγκη τακτικών μεταγγίσεων σε χρόνια βάση, από ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, από αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, καθώς και οι πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα − νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση. 25. Όπου με τις διατάξεις του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) και τις λοιπές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, απαιτείται ως προσόν για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, την πρόσληψη, το διορισμό ή την επιλογή σε ορισμένη θέση, η κατοχή πτυχίου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) με κύρια ή πρώτη ειδικότητα σε συγκεκριμένο άθλημα ή δίπλωμα ειδικότητας συγκεκριμένου αθλήματος Τ.Ε.Φ.Α.Α., η έννοια των όρων αυτών είναι ότι ο τίτλος περί του οποίου πρόκειται, στηρίζεται σε σπουδές που, με βάση το εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο πτυχιούχος, (υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής), καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του εν λόγω αθλήματος. Την περί τούτου βεβαίωση χορηγεί το Τμήμα που χορήγησε τον εν λόγω τίτλο σπουδών. Η κατά τα ανωτέρω αναφορά ειδικότητας συγκεκριμένου αθλήματος σε τίτλο σπουδών που είχε χορηγηθεί από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, επέχει θέση της ανωτέρω βεβαίωσης. 26. Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Επίσης εξαιρούνται από τη διαδικασία της αναγνώρισης οι τίτλοι σπουδών ομοταγών πανεπιστημίων, που ελήφθησαν από χώρες του εξωτερικού μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια εφαρμόζονται ως προς τους τίτλους αυτούς οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4.» 27. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 4009/ 2011 προστίθεται παράγραφος 3Α ως εξής: «3Α. Με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) αυτοδύναμο διδακτικό έργο. Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει και τα μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ. ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Τ.Ε.Ι..» 28. Οι αποφάσεις μεταφοράς θέσεων επιτυχόντων, κατά την παρ. 19 του άρθρου 34 του ν. 4115/2013, οι οποίες εκδόθηκαν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις αντιστοιχίες των Σχολών ή Τμημάτων Α.Ε.Ι. κατά την έννοια της υπ΄ αριθ. 67859/Β1/5.7.2006 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (Β΄ 874) και της υπ’ αριθ. 69066/ Ε5/7.7.2006 «Αντιστοιχίσεις Τμημάτων Τ.Ε.Ι.» (Β΄998) απόφασης του ίδιου Υπουργού, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ίσχυαν κατά το χρόνο της έναρξης ισχύος του ανωτέρω νόμου, είναι νόμιμες, ανεξαρτήτως πλημμελειών των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων αντιστοιχιών και η μεταφορά θέσεων ολοκληρώνεται κανονικά. 29. Στο τέλος του άρθρου 41 του ν. 3763/2009 (Α΄ 80), προστίθεται δεύτερη παράγραφος ως εξής: «2. α. Οι ίδιες ως άνω ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 27 παρ. 1 εδάφιο α΄ του π.δ. 60/2006 (Α΄65) όπως αυτό ίσχυε, εφαρμόζονται αναλόγως και για όλα τα υιοθετηθέντα από τη Βουλή των Ελλήνων ανήλικα τέκνα στρατιωτικών ή στελεχών των σωμάτων ασφαλείας πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος. β. Στη ρύθμιση του εδαφίου β΄ της παρ. 13β του άρθρου 9 του ν. 4111/2013 (Α΄ 18), δεν υπάγονται όσον αφορά την καταβολή εξόδων κίνησης, όσοι αναφέρονται στην παράγραφο 4 της υπ’ αριθ. 4331/2013 απόφασης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων (Β΄ 1108).» 30. Σε όσα Τμήματα Α.Ε.Ι. δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ν. 2454/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 13 παρ. 51 του ν. 3149/2003, περί αυτοδυναμίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος ορίζεται με πράξη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι.. Τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα και του Τμήματος, έως την αυτοδύναμη λειτουργία του, ασκεί η Κοσμητεία, τις δε σχετικές πράξεις υλοποίησης αποφάσεων υπογράφει ο Πρύτανης μετά από έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας. 31. Κατ’ εξαίρεση και για λόγους προστασίας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Χριστίνα Τσιμηρίκα του Γεωργίου και της Ειρήνης, εισάγεται στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Ιατρικό), καθ` υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων και ανεξαρτήτως βαθμού, μορίων ή άλλων ειδικών προϋποθέσεων εισαγωγής. Η εγγραφή της πραγματοποιείται με μόνη την κατάθεση αίτησης εγγραφής στη Γραμματεία της Σχολής, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ταυτοπροσωπίας, εντός μηνός από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου. 32. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συστήνονται πέντε (5) προσωρινές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκπαιδευτικής βαθμίδας ΔΕ, ειδικότητας διοικητικών γραμματέων, οι οποίες προστίθενται στις προβλεπόμενες θέσεις του άρθρου 24 του π.δ. 96/2006 «Οργανισμός διοικητικών υπηρεσιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» (Α΄ 98). 33. Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Α.Ε.Ι. μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός (1) έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου. 34. Το π.δ. 92/2013 «Μετονομασία − κατάργηση … Θεσσαλίας» (Α΄ 131) τροποποιείται ως ακολούθως: α) Το άρθρο 4 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «4. H προβλεπόμενη στο άρθρο 1 παρ. 1 του π.δ. 177/ 1993 (Α΄65). Σε αυτήν εντάσσεται το ανεξάρτητο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.» β) Η περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 5 συμπληρώνεται και αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1α. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται Σχολές ως ακολούθως: i) Θετικών Επιστημών, με έδρα τη Λαμία, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και Πληροφορικής και ii) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τα Τρίκαλα, στην οποία εντάσσεται το ομώνυμο τμήμα. Όπου στις διατάξεις του παρόντος γίνεται αναφορά σε ιδρυόμενη σχολή, νοούνται εφεξής οι ιδρυόμενες σχολές.» γ) Η υποπερίπτωση vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 καταργείται. δ) Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 προστίθεται περίπτωση στ΄ ως ακολούθως: «στ) Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τα Τρίκαλα, με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.» 35. Στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για την άσκηση διδακτικού έργου, ο χρόνος της απόσπασης αναγνωρίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου για όλες τις συνέπειες. Η αναγνώριση πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οικείου Τμήματος του Α.Ε.Ι..

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ