ΠΟΛ. 1210/2018

«Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξής τους.»

07 Νοεμβρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
2.

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Α.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄ & Γ΄
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
Β.ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ
ΕΦΚ
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ
ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
Γ.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄, Η΄ΚΑΙ Ι΄
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ &
ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ,
ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ,
ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ &
ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
 TMHMA B

ΑΔΑ:Ω2Β346ΜΠ3Ζ-ΑΚΕ
Αθήνα, 7/11/2018
ΠΟΛ.1210
ΦΕΚ 5170 Β΄/16-11-2018

ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Θέμα: «Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξής τους.»

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις:
α) της περίπτωσης β της παρ. 3 και της παρ. 7 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013 «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.”» (Α’ 256), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 85 του ν. 4504/2017 «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» (Α΄184),
β) του άρθρου 10 του ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α΄92),
γ) του Κεφαλαίου Α’ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) ,
δ) του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διορθωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και ιδίως το άρθρο 41 αυτού, (Α΄94)
ε) του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114),
στ) του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄210),
ζ) του π.δ. 142/2017 «περί του Oργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών» (Α΄ 181), όπως ισχύει.
η) του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26) ,
θ) του π.δ. 88/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄160),
ι) της υπ΄αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14-11-2016 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου» (Β΄3696),
ια)της απόφαση του Διοικητή με αριθμ’. πρωτ. Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Γ 1107473 ΕΞ 2017/13-07-2017 (Β’ 2435) «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης»
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

Με την παρούσα, ρυθμίζονται τα ακόλουθα:
α) ο τρόπος, η διαδικασία και ο χρόνος απόδοσης του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.), η διαδικασία και οι αρχές ελέγχου καταβολής του, ο τύπος και το περιεχόμενο των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. και του προστίμου, τα όργανα που τις εκδίδουν, τα όργανα και η διαδικασία απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής.
β) το ποσοστό της μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., που προβλέπεται στην περιπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν.4211/2013 (Α΄256), όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 85 του ν.4504/2017(Α΄184),για τα σκάφη της υποπερίπτ. δδ΄ της περιπτ. α΄ της παρ. 3 αυτού, τα οποία, ανεξαρτήτως σημαίας, εισέρχονται και παραμένουν σε λιμένες της Ελληνικής Επικράτειας κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος, τα ειδικά κριτήρια για την παροχή της έκπτωσης και ο τρόπος απόδειξής τους.
Άρθρο 2
Χρόνος απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η.

Το ΤΕΠΑΗ καταβάλλεται για κάθε μήνα παραμονής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η καταβολή διενεργείται πριν την έναρξη του μήνα για τον οποίο οφείλεται το τέλος και δύναται να αφορά και περισσότερους του ενός μήνες.
Για τα πλοία αναψυχής ή τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα για πρώτη φορά εντός του μήνα, το τέλος καταβάλλεται το αργότερο κατά την ημερομηνία εισόδου , για ολόκληρο τον τρέχοντα μήνα.
Το τέλος δύναται να προκαταβάλλεται εφάπαξ και για ολόκληρο το έτος . Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή πραγματοποιείται είτε κατά τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους , είτε κατά τον Ιανουάριο του τρέχοντος.
 Άρθρο 3
Υπόχρεα πρόσωπα για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η.

1.Υπόχρεα πρόσωπα για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. είναι:
α) Στις περιπτώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του.
β)Στην περίπτωση ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, ο πλοιοκτήτης ή ο κάτοχος ή ο χρήστης αυτού.
2. Τα ανωτέρω πρόσωπα ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η..
Άρθρο 4 Διαδικασία απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η.
1. Για την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. απαιτείται κωδικός πληρωμής της κατηγορίας εσόδων «e- Παράβολο» του άρθρου 2 της Απόφασης του Διοικητή υπ΄ αριθμ΄ πρωτ. Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Γ 1107473 ΕΞ 2017/13-07-2017 (Β’ 2435), ο οποίος χορηγείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή «e-ΤΕΠΑΗ/TEPAI» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που διατίθεται στη διαδικτυακή πύλη www . aade . gr , κατόπιν αιτήματος του υπόχρεου για την καταβολή προσώπου. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.
2. Για τη χορήγηση του κωδικού πληρωμής συμπληρώνονται:
(α) Τα στοιχεία εξατομίκευσης του πλοίου : σημαία, όνομα πλοίου, λιμένας και αριθμός νηολογίου ή εγγραφής στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.), Αριθμός Μητρώου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Α.Μ.Υ.Ε.Ν.), ΙΜΟ Νο, Διεθνές Διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ), ολικό μήκος σε μέτρα, είδος πλοίου (ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο), τόπος ελλιμενισμού στην Ελλάδα και ο Ηull Ιdentificatiin Νumber (H.I.N.) ή ο Craf Identificatiin Ni (C.I.N.).
(β) Τα στοιχεία υπόχρεου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013, ήτοι του πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή ή του νόμιμου εκπροσώπου στην περίπτωση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής ή επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου, και του πλοιοκτήτη ή κατόχου ή χρήστη στην περίπτωση του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής: επωνυμία ή ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. για όσους διαθέτουν, έδρα ή κατοικία, τηλέφωνο, email.
(γ) Η ημερομηνία εισόδου του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
(δ) Ο μήνας/μήνες και έτος παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
(ε) Για πλοία άνω των δώδεκα (12) μέτρων, και για τη χορήγηση των σχετικών εκπτώσεων από το οφειλόμενο ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η., δηλώνεται επιπλέον:
(αα) H παραμονή του πλοίου σε λιμένες της Ελληνικής Επικράτειας καθ’ ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.
(ββ) Η αποκλειστική χρήση του πλοίου ως επαγγελματικού για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η συγκεκριμένη έκπτωση.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα για τα εγγεγραμμένα πλοία στο ηλεκτρονικό Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών του άρθρου 2 του ν. 4256/2014(Α΄92), να αντλούνται τα στοιχεία των περιπτώσεων α και β, εφόσον έχει προηγηθεί είσοδος στο TAXISnet από τον υπόχρεο ως πιστοποιημένο χρήστη.
Με την οριστικοποίηση της υποβολής του αιτήματος, εμφανίζονται στην οθόνη όλα τα στοιχεία του αιτήματος και ο μοναδικός κωδικός πληρωμής. Τα εν λόγω στοιχεία δύναται να εκτυπώνονται και να αποστέλλονται και στην ήδη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εκτύπωση του ΤΕ.Π.Α.Η. περιέχει τα στοιχεία εξατομίκευσης του πλοίου, τα στοιχεία υπόχρεου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013, το ποσό πληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η. καθώς και τον «Κωδικό Πληρωμής».
3. Η καταβολή διενεργείται στους φορείς είσπραξης, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 της Απόφασης του Διοικητή υπ΄ αριθμ.΄ πρωτ. Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Γ 1107473 ΕΞ 2017/13-07-2017, με τη χρήση όλων των τρόπων πληρωμής που παρέχονται από αυτούς.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. από τις χώρες της ζώνης SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ - Single Euri Payment Area) με την αποστολή εμβάσματος μέσω SEPA Credit Transfer σε Eυρώ.
Για τις ανωτέρω καταβολές, η ενημέρωση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής πραγματοποιείται το αργότερο εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.
4. Μόνο, εφόσον δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής, η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Λιμενική Αρχή ή Τελωνειακή Αρχή, με τη συμπλήρωση και την υποβολή του ΕΝΤΥΠΟΥ, που περιλαμβάνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής. Το εν λόγω ΕΝΤΥΠΟ χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό και την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. Η υπηρεσία στην οποία πραγματοποιείται η καταβολή καταχωρίζει τα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στο υποβληθέν ΕΝΤΥΠΟ στην εφαρμογή e-ΤΕΠΑΗ.
Η καταβολή διενεργείται κατά περίπτωση ως ακολούθως:
(α) στην Τελωνειακή Αρχή, μόνο στην περίπτωση ιδιωτικών πλοίων αναψυχής υπό σημαία χώρας εκτός της Ε.Ε., οπότε η Τελωνειακή Αρχή εκδίδει και το Δελτίο Κίνησης (Transit Lig),
(β) στη Λιμενική Αρχή, με τη χρήση διπλοτύπων τύπου Β΄, τα οποία χορηγούνται από Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το άρθρο 75 του π.δ. 16/1989 (Α’ 6 ),
(γ) στη Δ.Ο.Υ. , μόνο εφόσον το υπόχρεο προς καταβολή πρόσωπο διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), με την έκδοση οίκοθεν διπλοτύπου τύπου Α΄.
5. Εξαιρετικά, για τα πλοία της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 4 της παρούσας, το ΤΕ.Π.Α.Η. δύναται να καταβάλλεται, εναλλακτικά, είτε με τη συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος Ι, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης Δελτίου Κίνησης – Transit Lig, είτε με την έκδοση ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής από την εφαρμογή του e-ΤΕΠΑΗ/TEPAΙ. Η δυνατότητα αυτή υφίσταται ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής.
6. (α) Σε περίπτωση μεταβολής του ολικού μήκους του πλοίου δεν γεννάται υποχρέωση καταβολής επιπλέον ποσού από τον υπόχρεο, για το έτος ή τους μήνες για τους οποίους έχει ήδη καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. ή επιστροφής ποσού στους υπόχρεους από το Δημόσιο.
(β) Ομοίως, σε περίπτωση μεταβολής του χαρακτηρισμού του πλοίου από επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο σε ιδιωτικό, δεν γεννάται υποχρέωση επιστροφής από τον υπόχρεο του ποσού της έκπτωσης που τυχόν έχει λάβει λόγω αποκλειστικής επαγγελματική χρήσης, ή σε περίπτωση μεταβολής του χαρακτηρισμού του πλοίου από ιδιωτικό σε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο, δεν γεννάται υποχρέωση παροχής έκπτωσης λόγω αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης, για επόμενο χρονικό διάστημα για το οποίο έχει ήδη καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. του πλοίου ως ιδιωτικού.
7. Η βεβαίωση και η είσπραξη του τέλους εμφανίζεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου 1383.
 Άρθρο 5
Μειώσεις-εκπτώσεις στο οφειλόμενο ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η.

1. (α) Παρέχεται μείωση είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο οφειλόμενο ποσό το ΤΕ.Π.Α.Η., για τα πλοία της υποπερίπτ. δδ΄ της περιπτ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου δεκάτου τρίτου του ν. 4211/2013, στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους άνω των δώδεκα (12) μέτρων, υπό την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης, για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η συγκεκριμένη έκπτωση.
(β) Παρέχεται περαιτέρω μείωση είκοσι τοις εκατό (20%) στο οφειλόμενο ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η., σύμφωνα με τις διατάξεις της περιπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου δεκάτου τρίτου του ν. 4211/2013, στα πλοία της υποπερίπ. δδ΄ της περιπτ. α΄ της παρ.3 του ίδιου άρθρου και ανεξαρτήτως της σημαίας τους, εφόσον εισέρχονται και παραμένουν σε λιμένες της Ελληνικής Επικράτειας, κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και για όλη τη διάρκεια του έτους. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση της εφάπαξ καταβολής ή προκαταβολής του ετήσιου τέλους, για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος για το οποίο καταβάλλεται.
Για τα ως άνω πλοία, η προϋπόθεση της εισόδου και παραμονής αποδεικνύεται από σχετική Βεβαίωση που χορηγεί ο Φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσης των λιμένων παραμονής του πλοίου.
(γ) Παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) στο οφειλόμενο ποσό, σύμφωνα με την περίπτ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013, στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής για το συνολικό τρέχον έτος ή εφάπαξ προκαταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. για το επόμενο ημερολογιακό έτος, τους μήνες Ιανουάριο τρέχοντος ημερολογιακού έτους ή Δεκέμβριο προηγούμενου έτους αυτού που αφορά, αντίστοιχα.
2. Ποσά εκπτώσεων που χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις ανωτέρω περιπτ. 1(α) και 1(β) καταβάλλονται από τον υπόχρεο, μέσω της εφαρμογής «e-ΤΕΠΑΗ/TEPAI», χωρίς πρόσθετες κυρώσεις, στην περίπτωση που δηλώνεται από αυτόν, πριν τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο οι εκπτώσεις αυτές έχουν χορηγηθεί, είτε ότι τελικά το πλοίο δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση κατά το διάστημα αυτό, είτε ότι το πλοίο δεν παραμένει σε λιμένες της Ελληνικής Επικράτειας κατά το έτος για το οποίο χορηγήθηκε έκπτωση.
 Άρθρο 6
Εξαιρέσεις από την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η
.
Από το ΤΕ.Π.Α.Η. εξαιρούνται:
1. (α) τα παροπλισμένα ή κατασχεμένα σκάφη, για το χρονικό διάστημα παροπλισμού ή κατάσχεσής τους,
(β) τα πλοία που έχουν χαρακτηριστεί «παραδοσιακά», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου 4200/08/2015/14-01-2015 «Καθορισμός των απαιτουμένων δικαιολογητικών, καθώς και των ειδικότερων τεχνικών και λεπτομερειακών κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό επαγγελματικού ή ιδιωτικού πλοίου αναψυχής ως παραδοσιακού και κάθε άλλου σχετικού θέματος», (Β’ 92).
(γ) τα βρισκόμενα σε κατάσταση ακινησίας πλοία. Στην περίπτωση αυτή, η ακινησία αφορά στο χρονικό διάστημα που το Έγγραφο Εθνικότητας ή η Άδεια Εκτέλεσης Πλόων του σκάφους έχει κατατεθεί στη Λιμενική Αρχή, μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. προσώπου ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου αυτού και τη σχετική καταχώριση στο Βιβλίο Ακινησίας της οικείας Λιμενικής Αρχής. Για την άρση της ακινησίας, προσκομίζεται αποδεικτικό καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η.
2. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, το βάρος της απόδειξης φέρει το πρόσωπο που επικαλείται την εξαίρεση από το ΤΕ.Π.Α.Η.
3. Πλοία για τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχει καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. ή έχει καταβληθεί μειωμένο ΤΕ.Π.Α.Η. ή έχει γίνει χρήση έκπτωσης χωρίς να υπάρχει δικαίωμα, ή έχουν ιδιοχρησιμοποιηθεί, παρά το ότι χορηγήθηκε έκπτωση λόγω αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης, ή έλαβαν έκπτωση λόγω παραμονής σε λιμένες της Ελληνικής Επικράτειας χωρίς να τη δικαιούνται, και για τα οποία έχει απαγορευτεί ο απόπλους, δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. κατά το χρόνο απαγόρευσης.
4. Πλοία στα οποία έχει απαγορευτεί ο απόπλους για άλλους λόγους που δεν ανάγονται στην καταβολή ΤΕ.Π.Α.Η., δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. κατά το χρόνο απαγόρευσης.
Άρθρο 7
Αρχές ελέγχου, παραβάσεις, επιβολή κυρώσεων και προστίμων

1. Αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. είναι οι Λιμενικές, Φορολογικές και Τελωνειακές Αρχές, ενώ δύναται να συστήνονται και μικτά κλιμάκια ελέγχου.
2. Οι ανωτέρω αρχές, στο πλαίσιο της ελεγκτικής τους αρμοδιότητας, επιβάλλουν πρόστιμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της περίπτ. δ΄ της παρ. 4 του δέκατου τρίτου άρθρου του ν. 4211/2013, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται οι κάτωθι παραβάσεις:
(α) Μη καταβολή ή μερική καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η., για χρονικό διάστημα κατά το οποίο το πλοίο βρίσκεται ή βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
(β) Ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής ή επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου για το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.H. μειωμένο κατά την έκπτωση (25%) λόγω αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.
(γ) Καταβολή ΤΕ.Π.Α.Η. μειωμένου κατά την έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) που παρέχεται στα πλοία που εισέρχονται και παραμένουν σε λιμένες της Ελληνικής Επικράτειας, χωρίς αυτό να αποδεικνύεται από Βεβαίωση του Φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένα.
3. Μέχρι την πληρωμή του ΤΕ.ΠΑ.Η. και του αναλογούντος προστίμου, παρακρατούνται τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου και απαγορεύεται ο απόπλους αυτού από τη Λιμενική Αρχή. Ειδικότερα:
(α) Όταν η διαπίστωση γίνεται από Φορολογική ή Τελωνειακή Αρχή, τα ναυτιλιακά έγγραφα παραδίδονται σε αυτήν, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική διαπιστωτική πράξη της παράβασης. Ακολούθως ,ειδοποιείται επί τόπου η Λιμενική Αρχή στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο τόπος διαπίστωσης της παράβασης για την περαιτέρω παράδοση σε αυτή των ναυτιλιακών εγγράφων του πλοίου και ενός αντιγράφου της διαπιστωτικής πράξης που εκδόθηκε από την Φορολογική ή Τελωνειακή Αρχή.
(β) Η Λιμενική Αρχή, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το πλοίο κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, εκδίδει τη διαπιστωτική πράξη παράβασης και παρακράτησης των ναυτιλιακών εγγράφων, ενώ, όταν παραλάβει τη διαπιστωτική πράξη της παράβασης και τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου από Φορολογική ή Τελωνειακή Αρχή, συμπληρώνει τη διαπιστωτική πράξη κατά το μέρος που αφορά στην παρακράτηση των ναυτιλιακών εγγράφων και απαγορεύει τον απόπλου του πλοίου μέχρι την πληρωμή του συνολικού οφειλόμενου ποσού, του ΤΕ.ΠΑ.Η. και του σχετικού προστίμου, από τον υπόχρεο.
(γ) Σε περίπτωση που ο υπόχρεος το επιθυμεί, η Λιμενική Αρχή στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το πλοίο κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, επιτρέπει την κίνηση αυτού μέχρι τον τόπο ελλιμενισμού του και διαβιβάζει τα ναυτιλιακά έγγραφα στην Λιμενική Αρχή του τόπου ελλιμενισμού του πλοίου.
4. Τα έγγραφα επιστρέφονται από τη Λιμενική Αρχή που τα παρακρατά, στο υπόχρεο προς καταβολή πρόσωπο ή στο χειριστή/κυβερνήτη/πλοίαρχο, μετά την πληρωμή του συνολικού οφειλόμενου ποσού, του ΤΕ.ΠΑ.Η. και του σχετικού προστίμου, και αφού γίνει άρση της απαγόρευσης απόπλου.
5. Για τη διαπίστωση της παράβασης και την παρακράτηση των ναυτιλιακών εγγράφων συμπληρώνεται από την Αρχή που διαπιστώνει την παράβαση ΕΝΤΥΠΟ, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στην παρούσα ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ.
Η διαπιστωτική πράξη της παράβασης και της παρακράτησης των ναυτιλιακών εγγράφων συντάσσεται και υπογράφεται σε δύο (2)αντίγραφα, στην περίπτωση διαπίστωσης της παράβασης από Λιμενική Αρχή, το ένα εκ των οποίων δίδεται στο χειριστή /κυβερνήτη/πλοίαρχο, και το δεύτερο παραμένει στην κατοχή της διαπιστώσας Λιμενικής Αρχής.
Η διαπιστωτική πράξη της παράβασης συντάσσεται και υπογράφεται σε τρία (3) αντίγραφα, στην περίπτωση διαπίστωσης της παράβασης από Φορολογική ή Τελωνειακή Αρχή. Το ένα εξ αυτών παραδίδεται στη Λιμενική Αρχή στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το πλοίο κατά το χρόνο της διαπίστωσης της παράβασης, το δεύτερο αντίγραφο δίδεται στο χειριστή/κυβερνήτη/πλοίαρχο, δύναται να είναι και στην αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙ και το τρίτο αντίγραφο παραμένει στην κατοχή της διαπιστώσας Φορολογικής ή Τελωνειακής Αρχής.
6. Το οφειλόμενο ποσό του ΤΕ.ΠΑ.Η. και το σχετικό κατά περίπτωση ποσό του προστίμου καταβάλλονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 της παρούσας. Η προθεσμία για την καταβολή τους ορίζεται σε δέκα (10) μέρες, μετά την πάροδο άπρακτης της οποίας, συντάσσεται χρηματικός κατάλογος από τη Λιμενική Αρχή εις χείρας της οποίας φυλάσσονται τα έγγραφα του πλοίου, ο οποίος αποστέλλεται προς
βεβαίωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε.
7.Η βεβαίωση και η είσπραξη του τέλους εμφανίζεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου 1383 και του προστίμου στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου 1717.
Άρθρο 8
Αποδεικτικά πληρωμής

Η καταβολή του ΤΕΠΑΗ και του ενδεχόμενου προστίμου αυτού αποδεικνύεται:
(α) στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής «e-ΤΕΠΑΗ/TEPAI», με την επίδειξη του κωδικού πληρωμής και της απόδειξης πληρωμής που εκδίδεται κατά περίπτωση από τον Φορέα Είσπραξης,
(β) στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί σε Τελωνειακή Αρχή, με την επίδειξη του εντύπου του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι, και του σχετικού αποδεικτικού πληρωμής,
(γ) στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί σε Λιμενική Αρχή με την επίδειξη του διπλοτύπου τύπου Β΄ και του εντύπου του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι,
(δ) στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί σε Δ.Ο.Υ. , με την επίδειξη του οίκοθεν διπλοτύπου τύπου Α΄ και του εντύπου του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι.
Άρθρο 9
Μεταβατικές διατάξεις

Για τα ήδη ευρισκόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, κατά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της παρούσης, το ΤΕ.ΠΑ.Η. καταβάλλεται εμπρόθεσμα εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.
Άρθρο 10
Έναρξη Ισχύος

1. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

 

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΦΩΤΙΟΣ- ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ