73 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4249/2014

Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Άρθρο 19 - Επιτελείο
24 Μαρτίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 73
24 Μαρτίου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4249
Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 19ΕπιτελείοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίζεται τα θέματα προσλήψεων, προσδιορισμού των αναγκών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού κατά ειδικότητα ή τομέα δραστηριότητας, ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων, πειθαρχίας και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, οργάνωσης, λειτουργίας και καθορισμού των αρμοδιοτήτων των οργάνων και των Υπηρεσιών του Σώματος, κατάρτισης, ερμηνείας και παρακολούθησης της νομοθεσίας, εξυπηρέτησης των δημοσίων σχέσεων, προϋπολογισμού, αποδοχών και γενικά οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού του Σώματος, καθώς και τα θέματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, πληροφορικής και στέγασης των Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προτάσεις των Διευθύνσεων των Κλάδων και προγραμματίζει, κατευθύνει, εποπτεύει και ελέγχει το έργο των Υπηρεσιών στα θέματα αυτά. Το Επιτελείο υποστηρίζει στα θέματα αρμοδιότητάς του τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και διαρθρώνεται στις εξής Διευθύνσεις: α. Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού και Εσωτερικών Λειτουργιών, β. Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού, γ. Διεύθυνση Οργάνωσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού, δ. Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης, ε. Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, στ. Διεύθυνση Οικονομικών, ζ. Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης, η. Διεύθυνση Πληροφορικής, θ. Διεύθυνση Επικοινωνίας, ι. Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού και Εσωτερικών Λειτουργιών χειρίζεται τα θέματα: α. τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, ανακλήσεων και λοιπών μετακινήσεων, κρίσεων, επανακρίσεων, προαγωγών, αποστρατείας, παραιτήσεων, ηθικών αμοιβών, πειθαρχικών υποθέσεων και γενικά όλα τα θέματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, β. υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών, γ. γραμματειακής υποστήριξης των συμβουλίων κρίσεων των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, δ. φρούρησης και ασφάλειας του κτιρίου, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και των στεγαζόμενων στο κτίριο αυτό Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ε. διακίνησης της αλληλογραφίας, στ. παρακολούθησης των θεμάτων του προσωπικού που υπηρετεί στις κεντρικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αποσπασμένο στις Υπηρεσίες του Υπουργείου ή εκτελεί υπηρεσία στα εποπτευόμενα από αυτό Ιδρύματα, ζ. διαχείρισης του χρηματικού – υλικού, εξυπηρετώντας διαχειριστικά στα θέματα αυτά και τις Υπηρεσίες των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 2800/2000 (Α΄ 41), η. μερικής διαχείρισης του ιδρύματος «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού χειρίζεται τα θέματα διορισμών, εντάξεων, μονιμοποιήσεων, μετατάξεων, προαγωγών, αδειών, ηθικών αμοιβών, πειθαρχικών και ποινικών υποθέσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, προσωρινών μετακινήσεων, εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και γενικά κάθε άλλο θέμα που αφορά το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, χειρίζεται και τα θέματα του προσωπικού του άρθρου 19 του ν. 1339/1983 (Α΄ 35), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 1590/1986 (Α΄ 46).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού χειρίζεται τα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και στρατηγικού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως τα θέματα: α. διαρθρωτικής και λειτουργικής οργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, χωροταξικής κατανομής των αστυνομικών Υπηρεσιών και σχεδιασμού των θέσεων εργασίας κάθε Υπηρεσίας, β. μελέτης και εκπόνησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων βελτίωσης της δομής και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των Υπηρεσιών, γ. καθορισμού μεθόδων και διαδικασιών εκτέλεσης των εργασιών και αξιολόγησης, μέτρησης και ελέγχου της απόδοσης των Υπηρεσιών, του προσωπικού και των εφαρμοζόμενων μεθόδων και διαδικασιών, δ. τυποποίησης εργασιών και μέσων και καθιέρωσης συστημάτων και μεθόδων διεύθυνσης των εργασιών και διοίκησης του προσωπικού, ε. καθορισμού της στολής του προσωπικού, στ. χρόνου εργασίας και τόπου εργασίας του προσωπικού, ζ. εισαγωγής στη διοικητική λειτουργία των Υπηρεσιών μεθόδων και διαδικασιών ποιότητας και αναβάθμισης του διοικητικού έργου, η. παρακολούθησης των κοινωνικών μεταβολών και συνθηκών που επηρεάζουν την επίτευξη της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας και την αξιοποίηση των σχετικών πορισμάτων στο πλαίσιο του γενικού στρατηγικού σχεδιασμού, θ. καθορισμού των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων απόδοσης της Ελληνικής Αστυνομίας ανά Αστυνομικό Τμήμα και των πόρων, μεθόδων, μέσων και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των στόχων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις των Κλάδων και συνεργαζόμενη άμεσα μαζί τους για την υλοποίησή τους, ι. παρακολούθησης και χειρισμού ζητημάτων προστασίας και σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, στο πλαίσιο της αστυνομικής δράσης, ια. κατάρτισης του πενταετούς Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας της παραγράφου 13 του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης χειρίζεται τα θέματα κατάρτισης και επεξεργασίας σχεδίων νομικών κειμένων, συγκέντρωσης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας και νομολογίας που ενδιαφέρει την Ελληνική Αστυνομία, παροχής νομικής υποστήριξης στις κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος και ιδίως τα θέματα: α. κατάρτισης και επεξεργασίας σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και κανονιστικών αποφάσεων, β. μελέτης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμασίας εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς αυτό, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες Διευθύνσεις, γ. μελέτης σχεδίων νόμων άλλων Υπουργείων που αφορούν την Ελληνική Αστυνομία και τη διατύπωση σχετικών σχολίων και προτάσεων, δ. συνεργασίας με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς για την επεξεργασία σχεδίων νόμων, διαταγμάτων και αποφάσεων κοινής αρμοδιότητας, ε. επεξεργασίας ερωτημάτων προς τις εισαγγελικές αρχές και το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στ. συλλογής της νομολογίας των δικαστηρίων, των γνωμοδοτήσεων των εισαγγελικών αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των γνωμοδοτήσεων και των αποφάσεων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των εγκυκλίων διαταγών των Υπουργείων που αφορούν την Ελληνική Αστυνομία, ζ. τήρησης του αρχείου Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η. χρήσης της τράπεζας νομικών πληροφοριών, θ. συγκέντρωσης, μελέτης, επεξεργασίας, ταξινόμησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας που ενδιαφέρει την Ελληνική Αστυνομία, ι. έκδοσης συλλογής της νομοθεσίας που παρουσιάζει αστυνομικό ενδιαφέρον και συλλογής οργανικών νόμων και κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας, ια. παροχής υποστήριξης στις κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων είναι αρμόδια, ιδίως, για: α. τη μελέτη και τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και την προώθηση στην Αστυνομική Ακαδημία προς υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, β. τη μέριμνα για υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού σε θέματα ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων, γ. τη φροντίδα για την προκήρυξη και τη διενέργεια των εισιτήριων και προαγωγικών εξετάσεων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, δ. τη μελέτη και τον προσδιορισμό, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, των αναγκών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε δεξιότητες, γνώσεις και εξειδικεύσεις, σε συνεργασία με τους Κλάδους και την προώθηση σχετικών εισηγήσεων για την κάλυψή τους, ε. τη μελέτη και προώθηση εισηγήσεων για την υλοποίηση από την Αστυνομική Ακαδημία συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στ. την εισήγηση αναφορικά με τις μεθόδους και τις διαδικασίες απόκτησης και πιστοποίησης συγκεκριμένων τυπικών προσόντων και δεξιοτήτων του αστυνομικού προσωπικού, τα οποία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση της αποστολής του, ζ. το χειρισμό θεμάτων εκπαιδευτικών αδειών και εκπαιδευτικών αποστολών στο εξωτερικό, η. τη συμμετοχή του προσωπικού σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών και κέντρων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, θ. την κατάρτιση και υλοποίηση, σε συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία, εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ι. τη συμμετοχή προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε ευρωπαϊκά και διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η Διεύθυνση Οικονομικών είναι αρμόδια για το χειρισμό, σε κεντρικό επίπεδο, όλων των θεμάτων οικονομικής φύσεως και ιδίως των θεμάτων που αφορούν: α. στην κατάρτιση του σχεδίου του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του ειδικού φορέα «Ελληνική Αστυνομία» και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του, β. στην κατανομή, ανακατανομή και τον έλεγχο της κίνησης της πάγιας προκαταβολής, γ. στην κατανομή οικονομικών πόρων στους Κλάδους βάσει των αντίστοιχων αναγκών και των προβλέψεων του προϋπολογισμού, δ. στο διορισμό δημοσίων υπολόγων, ε. στην έγκριση της πραγματοποίησης δαπανών, στ. στη σύνταξη εκθέσεων κάλυψης δαπανών, ζ. στην κατάρτιση, έγκριση και παρακολούθηση της εκτέλεσης του προγράμματος προμηθειών της Ελληνικής Αστυνομίας και τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η. στη στέγαση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου, θ. στην αγορά, επισκευή και συντήρηση κτιρίων, οχημάτων, εναέριων μέσων και πλωτών σκαφών, ι. στον προσδιορισμό των αναγκών του προσωπικού σε ατομικά εφόδια και είδη εξάρτυσης και την κατανομή τους σε αυτό μέσω των οικείων Κλάδων, ια. στις αποδοχές, αποζημιώσεις και κάθε είδους αμοιβές, καθώς και στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση του ένστολου και πολιτικού προσωπικού και των δημοτικών αστυνομικών του Σώματος, ιβ. στην οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των λεσχών της Ελληνικής Αστυνομίας, ιγ. στην εποπτεία και τον έλεγχο του Ιδρύματος «Παιδικές Εξοχές», ιδ. στον έλεγχο των βιβλίων υλικού των Διαχειρίσεων Υλικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ιε. στον προέλεγχο της πληρότητας, της κανονικότητας και της νομιμότητας των δαπανών που πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή ή με τακτικά χρηματικά εντάλματα που εκδίδονται σε βάρος του εκτελούμενου προϋπολογισμού εξόδων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των δαπανών που αφορούν τις πάσης φύσεως αποδοχές, οδοιπορικά έξοδα, λοιπές αποζημιώσεις και αμοιβές και μετακινήσεις του προσωπικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης είναι αρμόδια για το χειρισμό των θεμάτων υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποστήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως θεμάτων: α. οργάνωσης, λειτουργίας, συντήρησης, ανάπτυξης, ασφάλειας και βελτίωσης δικτύων και συστημάτων ενσύρματης και ασύρματης επικοινωνίας, β. προσδιορισμού και κάλυψης των αναγκών των αστυνομικών Υπηρεσιών σε μεταφορικά και τεχνικά μέσα, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, οπλισμό, εξομοιωτές, συσκευές εργαστηρίων βλητικών δοκιμών και άλλο αναγκαίο αμυντικό, τεχνολογικό και εργαστηριακό υλικό, σε συνεργασία με τους Κλάδους, γ. εκπόνησης και υλοποίησης κτιριολογικών προγραμμάτων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, δ. αποδοχής δωρεών, κληρονομιών και κρατικών παραχωρήσεων ακινήτων, ε. αξιοποίησης, ανάπτυξης, συντήρησης και υποστήριξης των τεχνολογικών συστημάτων και παρακολούθησης των σχετικών με αυτά συμβάσεων, στ. παραλαβής, αποθήκευσης, φύλαξης, διαχείρισης, κατανομής και αποστολής στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οπλισμού, ατομικών εφοδίων, μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων και γενικών εφοδίων, σε συνεργασία με τους Κλάδους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι αρμόδια για το σχεδιασμό μηχανογραφημένων πληροφοριακών συστημάτων και τη δημιουργία και υποστήριξη της κατάλληλης τεχνικής και λειτουργικής υποδομής και των αναγκαίων εφαρμογών πληροφορικής, για την υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, η Διεύθυνση αυτή είναι αρμόδια, ιδίως, για: α. την ανάπτυξη, την τεχνική υποστήριξη, την παρακολούθηση της απόδοσης, τη βελτίωση και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων, των δικτύων και γενικά όλου του μηχανογραφικού και διαδικτυακού εξοπλισμού και των υπολογιστικών συστημάτων του δικτυού πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, β. τον προσδιορισμό των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας σε εξοπλισμό πληροφορικής και τη μέριμνα για την προμήθειά του και κατανομή ή ανακατανομή αυτού στις Υπηρεσίες, γ. την ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη κόμβου της Ελληνικής Αστυνομίας και τη δημιουργία και ενημέρωση ιστοσελίδων στο διαδίκτυο (INTERNET) και την υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της ανάπτυξης και περαιτέρω βελτίωσης σχετικών μηχανογραφικών εφαρμογών και τη μέριμνα για την ενημέρωση, επιμόρφωση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού σε θέματα πληροφορικής, δ. την τεχνική υποστήριξη του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL), καθώς και τη διασφάλιση της τεχνικής επικοινωνίας και συνεργασίας με την EUROPOL και τους συναρμόδιους φορείς σε θέματα πληροφορικής και προστασίας δεδομένων, ε. την τεχνική υποστήριξη και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος της εθνικής αρχής, στο πλαίσιο της σύμβασης SCHENGEN που κυρώθηκε με το ν. 2514/1997 (Α΄ 140), καθώς και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας του συστήματος, στ. τη μέριμνα για τον έλεγχο και την εισαγωγή στοιχείων σε μαγνητικά αρχεία ή υπολογιστικά συστήματα, ζ. τη μέριμνα για τη συντήρηση του εξοπλισμού πληροφορικής που είναι ενταγμένος στο δίκτυο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για την τήρηση των όρων συντήρησης που προβλέπονται στις σχετικές συμβάσεις, η. την υποστήριξη των τελικών χρηστών και των περιφερειακών Γραφείων Πληροφορικής σε θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, θ. τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των αρχείων και των βάσεων δεδομένων του κεντρικού συστήματος πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας και την καθοδήγηση των Υπηρεσιών στη λήψη ανάλογων μέτρων προστασίας και ασφάλειας του εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών αρχείων και των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν, ι. την προετοιμασία νομοθετικών και διοικητικών πράξεων σε θέματα αρμοδιότητάς της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας είναι αρμόδια για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως για: α. την προβολή του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω του τύπου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διοργάνωσης σχετικών εκθέσεων, παρουσιάσεων, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και άλλων πρόσφορων τρόπων, β. την επικοινωνία με δημοσιογράφους και λοιπούς παράγοντες ενημέρωσης του κοινού, γ. την οργάνωση τελετών και λοιπών κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, δ. την ανάπτυξη κοινωνικού, μορφωτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα σχέσεων με συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις, ε. τη φροντίδα για συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε παρελάσεις, εκδηλώσεις εθνικών εορτών και άλλων επετείων ή την αντιπροσώπευσή της σε κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, στ. τη διοργάνωση συνεδρίων και διεθνών συναντήσεων αστυνομικού ενδιαφέροντος, ζ. τη διοργάνωση αθλητικών, μουσικών και εικαστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων για φιλανθρωπικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, η. την υποστήριξη της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις εθιμοτυπικές υποχρεώσεις της, θ. την επιμέλεια της έκδοσης και της διαχείρισης του περιοδικού της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των εκδόσεων που αποβλέπουν στην άσκηση και προώθηση των δημοσίων σχέσεων και του έργου της, ι. τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση στοιχείων αναφορικά με την ιστορία της εξέλιξης του αστυνομικού θεσμού στη χώρα μας, ια. την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης, ιβ. την τήρηση αρχείων δημοσιογραφικής ύλης και οπτικοακουστικού υλικού για τις ανάγκες των εκδόσεων, ιγ. την επικοινωνία με τους απόστρατους της Ελληνικής Αστυνομίας και την εξυπηρέτησή τους σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών εδρεύει στο Νομό Αττικής και έχει ως αποστολή: α. τη συντήρηση και επισκευή του οπλισμού, των κτιρίων, των μεταφορικών μέσων, του τηλεπικοινωνιακού υλικού και λοιπών τεχνικών μέσων και γενικών εφοδίων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, β. την εκτέλεση όλων των εργασιών εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας που επιτρέπει ο τεχνικός της εξοπλισμός, γ. την παροχή τεχνικής υποστήριξης στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, δ. τη διαχείριση των χαρακτηρισθέντων ως πέραν οικονομικής εκμετάλλευσης (Π.Ο.Ε.) μεταφορικών μέσων, ε. τη μεταφορά προσωπικού, υλικών και εφοδίων της Ελληνικής Αστυνομίας, στ. την παροχή ειδικής μετεκπαίδευσης στους οδηγούς υπηρεσιακών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε αντικείμενα που αφορούν ιδίως επιχειρήσεις καταδίωξης, ασφαλούς διενέργειας συνοδειών ασφαλείας και επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, ζ. την ίδρυση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης μεταφορικών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και την έκδοση των σχετικών αδειών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

α. Με έδρα το Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργεί Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος (Υ.Τ.Ε.Β.Ε.), η οποία υπάγεται διοικητικά στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών και παρέχει τεχνική υποστήριξη στις Υπηρεσίες που λειτουργούν στις περιφέρειες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. β. Στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών, καθώς και στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος λειτουργούν Συνεργεία Επισκευής Μεταφορικών Μέσων, τα οποία είναι αρμόδια για την επισκευή και τη συντήρηση των μεταφορικών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας. Για την ίδρυση και τη λειτουργία των Συνεργείων Επισκευής Μεταφορικών Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 14 του π.δ. 78/1988 (Α΄ 34), ως ισχύουν. γ. Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των Συνεργείων Μεταφορικών Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδονται από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής της επόμενης περίπτωσης. δ. Με απόφαση του Προϊσταμένου Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας συγκροτείται τριμελής Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Συνεργείων Μεταφορικών Μέσων και την υποβολή σχετικής πρότασης προς τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών. Ένα τουλάχιστον μέλος της Επιτροπής αυτής είναι αξιωματικός ειδικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικότητας μηχανολόγος− μηχανικός ή άλλης συναφούς ειδικότητας. ε. Ο περιοδικός τακτικός και o έκτακτος έλεγχος της λειτουργίας των Συνεργείων Μεταφορικών Μέσων πραγματοποιείται από Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με διαταγή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών της Ελληνικής Αστυνομίας, από αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων συναφούς ειδικότητας. στ. Επιμέρους θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των συνεργείων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών και της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος ρυθμίζονται με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος εκδίδεται από τον οικείο προϊστάμενο και εγκρίνεται με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών. ζ. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων των περιπτώσεων β΄ έως και στ΄ της παρούσας παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Το πενταετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας (Σ.Ε.Π.Ε.Α.) καταρτίζεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού. Κατά την κατάρτισή του αξιολογούνται και συνεκτιμώνται, ιδίως, οι διαθέσιμοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, σε σχέση με τις υφιστάμενες και μεσοπρόθεσμες λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος. Το Σ.Ε.Π.Ε.Α. ολοκληρώνεται και υποβάλλεται στο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων του άρθρου 13 του ν. 2800/2000 κατά το μήνα Μάιο και αφορά στην περίοδο που αρχίζει το μήνα Ιανουάριο του επόμενου έτους και για τα επόμενα τέσσερα έτη. Το Σ.Ε.Π.Ε.Α. αναθεωρείται τακτικά κάθε έτος βάσει των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που παράγει η εφαρμογή του και των μεταβολών των συναφών δεδομένων. Επίσης, το Σ.Ε.Π.Ε.Α. μπορεί να αναθεωρηθεί και εκτάκτως σε ιδιαιτέρως σοβαρές ή επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν την εφαρμογή του ή απαιτούν την άμεση προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Το Σ.Ε.Π.Ε.Α. εξειδικεύεται σε επιμέρους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς άξονες, οι οποίοι αφορούν ιδίως στην οργανωτική δομή του Σώματος, στη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στον προϋπολογισμό λειτουργίας συνολικά και ανά οργανωτική δομή, στους βασικούς στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους, στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και στη συνεργασία με άλλες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς και ιδίως με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά την έγκριση του Σ.Ε.Π.Ε.Α. από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από την κατάθεσή του, καταρτίζονται, βάσει αυτού, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Κλάδους τα ειδικότερα ετήσια επιχειρησιακά σχέδια και προγράμματα δράσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στο πλαίσιο του Επιτελείου λειτουργούν και η Υπηρεσία Θρησκευτικού, η Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και η Υπηρεσία Μουσικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι Υπηρεσίες αυτές λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, υπάγονται διοικητικά στη Διεύθυνση Επικοινωνίας και εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Προϊστάμενο Επιτελείου.

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ