96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 117 - Συμβόλαια τραπεζών και προβληματικών επιχειρήσεων ­ Διαμαρτυρικά.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 117Συμβόλαια τραπεζών και προβληματικών επιχειρήσεων ­ Διαμαρτυρικά.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για συμβόλαια ημεδαπών ή αλλοδαπών Τραπεζών οι οποίες λειτουργούν ή συμβάλλονται στην Ελλάδα, πλην εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 115, ο συμβολαιο­ γράφος που τα συντάσσει καταθέτει το 68% των αναλογι­ κών δικαιωμάτων στο Ταμείο του οικείου Συμβολαιογρα­ φικού Συλλόγου ή στον εντεταλμένο συμβολαιογράφο, προκειμένου αυτά να διανεμηθούν σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 120, το 25% στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) από τα οποία 10% για τον κλάδο Πρόνοιας, 15% για τον κλάδο Υγείας και παρακρα­ τεί το υπόλοιπο 7%. Η ίδια υποχρέωση βαρύνει το συμβολαιογράφο και για τα συμβόλαια στα οποία συμβαλλόμενες είναι θυγατρικές εταιρίες των Τραπεζών του εδαφίου α' ή εταιρίες κατά τη σύσταση, τροποποίηση, μετατροπή ή συγχώνευση των οποίων μετέχουν οι πιο πάνω Τράπεζες ή θυγατρικές εται­ ρίες των εν λόγω Τραπεζών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος εφαρμό­ ζεται και ως προς τις πράξεις που αφορούν την εκκαθάρι­ ση προβληματικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τον ισχύο­ ντα νόμο, αν εκκαθαριστής ή υπό εκκαθάριση επιχείρηση ή αγοραστής είναι πρόσωπο από τα αναφερόμενα στην ίδια παράγραφο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος εφαρμό­ ζεται και ως προς τις πράξεις που ακολουθούν τη διαδι­ κασία του αναγκαστικού, εκούσιου ή δικαστικού πλειστη­ ριασμού, όπως η περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης, η πράξη παράδοσης πράγματος και η εξόφληση πλειστη­ ριάσματος, αν επισπεύδων ή αιτών ή συνεχίζων ή καθ' ου είναι πρόσωπο από τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου αυτής της παραγράφου ο συμβολαιογράφος από τα αναλογικά δι­ καιώματα έχει υποχρέωση να καταθέσει στο Ταμείο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ή στον εντεταλ­ μένο συμβολαιογράφο το 60%, στο Τ.Α.Σ. το 25%, από τα οποία το 10% υπέρ του κλάδου Πρόνοιας και το 15% υπέρ του κλάδου Υγείας και παρακρατεί το υπόλοιπο 15%. Κα­ τά τα λοιπά ισχύουν τα όσα ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τα δικαιώματα από διαμαρτυρικά που ο συμβο­ λαιογράφος συντάσσει κατά μήνα, ανεξάρτητα από την Τράπεζα που αυτά προέρχονται, ισχύουν τα ακόλουθα: α. στα πρώτα εκατό (100) διαμαρτυρικά κρατεί για τον εαυτό του το 75% των δικαιωμάτων και το υπόλοιπο 25% αποδίδει στο Τ.Α.Σ., β. στα επόμενα εκατό (100), κρατεί για τον εαυτό του το 50% των δικαιωμάτων και από το υπόλοιπο 50% αποδίδει το 25% στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή στον οριζό­ μενο κατά ειρηνοδικειακή περιφέρεια συμβολαιογράφο και 25% στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων, το οποίο επιμερίζεται στον κλάδο Πρόνοιας κατά 10% στον κλάδο Υγείας κατά 15%, γ. για διαμαρτυρικά από διακόσια ένα (201) και πάνω κρατεί για τον εαυτό του ποσοστό 10% και από το υπό­ λοιπο αποδίδει το 70% στο Σύλλογο ή στον οριζόμενο κα­ τά ειρηνοδικειακή περιφέρεια συμβολαιογράφο και το 20% στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων, το οποίο κατανέμεται ισομερώς ανά 10% στους κλάδους Πρό­ νοιας και Υγείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η συνολική αμοιβή που παρακρατεί ο συμβολαιο­ γράφος από τη σύνταξη των συμβολαίων των παραγρά­ φων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να υπερ­ βεί κατ'έτος, για όσους συμβολαιογράφους έχουν την έδρα τους στις περιφέρειες ειρηνοδικείων που υπάγονται στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, το διπλάσιο του ποσού της ανώτατης σύνταξης που χορη­ γεί ετησίως σε συμβολαιογράφους το Ταμείο Νομικών και για τους συμβολαιογράφους που υπηρετούν στις περι­ φέρειες των λοιπών ειρηνοδικείων της χώρας, το αντί­ στοιχο του ετήσιου εισοδήματος της πιο πάνω σύνταξης. Ποσά που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 7% που ο συμ­ βολαιογράφος εισπράττει για τη συγκεκριμένη αιτία από μία ή περισσότερες πράξεις αποδίδονται υποχρεωτικά στο Ταμείο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ή τον εντεταλμένο συμβολαιογράφο, στην περίπτωση που υπερβαίνουν τα όρια του προηγούμενου εδαφίου, προ­ κειμένου και αυτά να διανεμηθούν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 120 του παρόντος.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ