96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 8 - Στοιχεία συμβολαιογραφικού εγγράφου.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 8Στοιχεία συμβολαιογραφικού εγγράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβολαιογραφικό έγγραφο πρέπει να περιλαμ­ βάνει: α) Την ημέρα, το μήνα, το έτος και τον τόπο της υπογρα­ φής του. β) Το ονοματεπώνυμο και την έδρα του συμβολαιο­ γράφου. γ) Το ονοματεπώνυμο, το όνομα του πατέρα και της μη­ τέρας, το επάγγελμα, τον τόπο, το έτος γέννησης και την κατοικία καθενός από τους δικαιοπρακτούντες, τους αντιπροσώπους, τους μάρτυρες και τους διερμηνείς που συμπράττουν. Επί εγγάμων γυναικών των οποίων ο γάμος τελέστηκε προ του Ν. 1329/1983 τίθεται και το όνομα και το επώνυμο του συζύγου. δ) Τα στοιχεία του εγγράφου από το οποίο αποδεικνύε­ ται η ταυτότητα των δικαιοπρακτούντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ταυτότητα των δικαιοπρακτούντων ή των αντι­ προσώπων τους ή των εκπροσώπων των νομικών προσώ­ πων και των υπόλοιπων προσώπων, που συμπράττουν, αποδεικνύεται από έγγραφα που ορίζονται από το νόμο και σε περίπτωση έλλειψής τους βεβαιώνεται από δύο μάρτυρες, των οποίων η ταυτότητα αποδεικνύεται με κάποιο από τα έγγραφα αυτά για τους οποίους δεν ισχύει κώλυμα συγγένειας. Σε περίπτωση μεταβολής ή έλλειψης στοιχείων ταυτότητας, εκτός από το ονοματε­ πώνυμο, το όνομα του πατέρα και της μητέρας, τα στοι­ χεία αναγράφονται όπως δηλώνονται από τον δικαιο­ πρακτούντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην περίπτωση δικαιοπρακτούντων με αντιπρό­ σωπο, τα στοιχεία της ταυτότητας της παραγράφου 2 αναγράφονται όπως έχουν στο πληρεξούσιο έγγραφο και μπορούν να συμπληρωθούν, πλην του ονοματεπωνύμου, με δήλωση του αντιπροσώπου. Η νομιμοποίηση των εμ­ φανιζομένων ως αντιπροσώπων των δικαιοπρακτούντων, όπου αυτή απαιτείται, αποδεικνύεται από τα έγγραφα που ορίζει ο νόμος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα έγγραφα νομιμοποίησης που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο αναγράφονται στο συμβολαιο­ γραφικό έγγραφο και προσαρτώνται σε αυτό, αν δεν βρί­ σκονται στο αρχείο του συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στις δικαιοπραξίες των νομικών προσώπων αναγρά­ φεται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο η έδρα, η επωνυ­ μία και το είδος τους, όπως προκύπτουν από τη συστατι­ κή ή τροποποιητική τους πράξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα ονόματα των φυσικών προσώπων ή οι επωνυμίες νομικών προσώπων, τοπωνυμίες ή άλλα αναγκαία στοι­ χεία, που αναφέρονται σε ξένη γλώσσα, πρέπει να ανα­ γράφονται με στοιχεία του ελληνικού αλφαβήτου στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια στην ξένη γλώσσα με λατινικά στοιχεία.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ