ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 86Έφεση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι οριστικές αποφάσεις του πειθαρχικού συμβουλίου που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό επί της ουσίας υπό­ κεινται σε έφεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά καταδικαστικής ή αθωωτικής απόφασης του τριμελούς πειθαρχικού συμ­ βουλίου έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας που άσκησε την πειθαρχική δίωξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος που διώχθηκε πειθαρχικά έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της καταδικαστικής από­ φασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Την έφεση την ασκεί ο συμβολαιογράφος που κατα­ δικάστηκε πειθαρχικά, μέσα σε ένα μήνα από την επίδοση σ' αυτόν της εκκαλούμενης απόφασης, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη, μέσα σ' ένα μήνα από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης, πάντως όχι παραπάνω από ένα δίμηνο από την έκδοση της απόφασης. Η προθεσμία ανα­ στέλλεται σε περίπτωση ανώτερης βίας και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή και από 1 έως 31 Αυγούστου κάθε έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η έφεση ασκείται με την κατάθεση στο γραμματέα του συμβουλίου που εξέδωσε την προσβαλλόμενη από­ φαση, αφού συνταχθεί σχετική έκθεση. Όσοι σύμφωνα με την παράγραφο 2 έχουν δικαίωμα έφεσης, μπορούν να την ασκήσουν και με έγγραφο που απευθύνεται προς τον αναφερόμενο γραμματέα, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί και με παραγγελία προς τον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο εγκαλούμενος μπορεί να ασκήσει την έφεσή του και με κατάθεση αυτής σε ταχυδρομικό γραφείο με συστημένη επιστολή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με την άσκηση έφεσης η υπόθεση μεταβιβάζεται στο αρμόδιο συμβούλιο, το οποίο, αν εκκαλών είναι μόνο ο εγκαλούμενος, δεν μπορεί να καταστήσει τη θέση του χει­ ρότερη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ως προς τη διαδικασία ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, τα δικαιώματα του εγκαλού­ μενου, την έκδοση και επίδοση της απόφασης σε αυτόν ισχύουν ανάλογα όσα ορίζονται παραπάνω, προκειμένου για πρωτοβάθμια συμβούλια. Στην κατ' έφεση δίκη ο εγκαλούμενος δεν καλείται ξανά σε απολογία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατ' έφεση δεν υπό­ κεινται σε κανένα ένδικο μέσο, εκτός από την επανάληψη της πειθαρχικής δίκης.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ