281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 5 - Διάκριση οινοπνευματοποιών, ποτοποιών και λοιπών επιτηδευματιών ­ Κατεργαζόμενες πρώτες ύλες Οι επιτηδευματίες που ασχολούνται με την παραγωγή, ή τη μεταποίηση αιθυλικής αλκοόλης, μετουσιωμένης ή μη, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών διακρίνονται ανάλογα με το είδος των μηχανημάτων που χρησιμοποι­ ούν και τα προϊόντα που παράγουν, ως ακολούθως: α) Σε οινοπνευματοποιούς Α' Κατηγορίας. β) Σε οινοπνευματοποιούς Β' Κατηγορίας. γ) Σε αποσταγματοποιούς. δ) Σε ποτοποιούς. ε) Σε μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους).
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 5Διάκριση οινοπνευματοποιών, ποτοποιών και λοιπών επιτηδευματιών ­ Κατεργαζόμενες πρώτες ύλες Οι επιτηδευματίες που ασχολούνται με την παραγωγή, ή τη μεταποίηση αιθυλικής αλκοόλης, μετουσιωμένης ή μη, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών διακρίνονται ανάλογα με το είδος των μηχανημάτων που χρησιμοποι­ ούν και τα προϊόντα που παράγουν, ως ακολούθως: α) Σε οινοπνευματοποιούς Α' Κατηγορίας. β) Σε οινοπνευματοποιούς Β' Κατηγορίας. γ) Σε αποσταγματοποιούς. δ) Σε ποτοποιούς. ε) Σε μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους).ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οινοπνευματοποιοί Α' Κατηγορίας χαρακτηρίζονται αυτοί που εργάζονται με απλούς άμβικες, δηλαδή αυτούς που αποτελούνται από λέβητα, κάλυμμα, τόξο ή αυλό και ψυγείο χωρίς να έχουν προθερμαντήρα, επιστρεπτικό μη­ χάνημα ή άλλα εξαρτήματα, χωρητικότητας πάνω από 200 λίτρα και παράγουν σούμα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη σταφίδα, στέμφυλα σταφυλιών, οίνους και υ­ πολείμματα της οινοποιίας. Επιτρέπεται στους εν λόγω ε­ πιτηδευματίες η χρησιμοποίηση και τελειότερων μηχανη­ μάτων που αποτελούνται από τα εξής μέρη: α) λέβητα, β) στήλη συμπύκνωσης με ψυκτική συσκευή, γ) τόξο ή αυλό και δ) ψυγείο. Οινοπνευματοποιοί Α' Κατηγορίας θεωρούνται επίσης και οι εξής επιτηδευματίες: α) Οι νεφτοποιοί που κατεργάζονται υπολείμματα ρητι­ νίτη οίνου και αναγκαστικά παράγουν ακατέργαστη αιθυ­ λική αλκοόλη. Οι νεφτοποιοί δικαιούνται να κατεργάζο­ νται μόνο υπολείμματα ρητινίτη οίνου και όχι άλλες ύλες από τις οποίες μπορεί να παραχθεί αιθυλική αλκοόλη. Η ακατέργαστη αιθυλική αλκοόλη που παράγεται από τους νεφτοποιούς χρησιμοποιείται για παρασκευή πλήρως με­ τουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης. Για να καταστεί κατάλ­ ληλη για το σκοπό αυτόν επιτρέπεται να επαναποστάζεται από τους νεφτοποιούς για ενίσχυση του βαθμού της. Η α­ κατέργαστη αυτή αιθυλική αλκοόλη μπορεί να διατεθεί σε οινοπνευματοποιούς Β' Κατηγορίας για ανακαθαρισμό, να εξαχθεί σε τρίτη χώρα ή να αποσταλεί σε Κράτος ­ Μέ­ λος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β) Οι αρωματοποιοί που χρησιμοποιούν άμβικες χωρη­ τικότητας άνω των 40 λίτρων και που κατεργάζονται άνθη, φύλλα, ή γενικώς φυτικές αρωματικές ύλες για παραγω­ γή αιθερίων ελαίων ή αρωματικών υδάτων και αποσταγ­ μάτων. Οι αρωματοποιοί αυτοί υποχρεούνται πριν από την έναρξη της λειτουργίας του άμβικα να ζητήσουν με αίτησή τους από το αρμόδιο Τελωνείο τη χορήγηση άδει­ ας. Μετά το πέρας της απόσταξης, για την οποία χορηγή­ θηκε η άδεια, ο άμβικας σφραγίζεται. γ) Τα βιομηχανικά εργοστάσια και βιοτεχνίες τα οποία χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη ως πρώτη ή βοηθητική ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, αν χρησιμο­ ποιούν αποστακτικά μηχανήματα οποιουδήποτε είδους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας χαρακτηρίζονται αυτοί που παράγουν καθαρή αιθυλική αλκοόλη γεωργι­ κής προέλευσης ή προϊόντα απόσταξης γεωργικής προέ­ λευσης από σταφίδα, σταφύλια, στέμφυλα, οίνους, ακα­ τέργαστη αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, μέλασσα, σύ­ κα και γενικά από την κατεργασία γεωργικών ζαχαρούχων ή αμυλούχων πρώτων υλών ή και αλκοολού­ χων υγρών που προέρχονται από τις παραπάνω πρώτες ύλες, με τη χρησιμοποίηση μηχανημάτων συνεχούς από­ σταξης ή με ανακαθαρτήρες (διυλιστήρια) και οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν και στήλες ως βοηθητικά μη­ χανήματα των ανακαθαρτήρων, ή με ώσμωση. Οινοπνευ­ ματοποιοί Β' Κατηγορίας θεωρούνται επίσης και αυτοί που χρησιμοποιούν μόνο στήλες ή αποστακτικά μηχανή­ ματα τελειότερα από τους άμβικες των οινοπνευματοποι­ ών Α' Κατηγορίας και οι οποίοι, χρησιμοποιώντας τις πα­ ραπάνω πρώτες ύλες, παράγουν ακατέργαστη αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης ή σούμα ή προϊόντα α­ πόσταξης γεωργικής προέλευσης, που προορίζονται είτε να υποβληθούν σε ανακαθαρισμό, είτε να εξαχθούν σε τρίτη χώρα, είτε να αποσταλούν σε Κράτος ­ Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε να διατεθούν στο εσωτερικό ύ­ στερα από μετουσίωση. Η ακατέργαστη αιθυλική αλκοό­ λη γεωργικής προέλευσης απαγορεύεται να χρησιμοποι­ ηθεί για παραγωγή ποτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αποσταγματοποιοί χαρακτηρίζονται αυτοί που παρά­ γουν αποστάγματα οίνων, στεμφύλων σταφυλιών, ξερής μαύρης κορινθιακής σταφίδας, φρούτων και γενικώς γε­ ωργικών προϊόντων, καθώς και ακατέργαστη αιθυλική αλ­ κοόλη, προϊόντα απόσταξης και σούμα με τη χρησιμοποί­ ηση κατάλληλων αποστακτικών μηχανημάτων. Ως μηχα­ νήματα κατάλληλα για παραγωγή αποστάγματος θεωρούνται τα αποστακτικά μηχανήματα που θερμαίνο­ νται με γυμνή φλόγα ή με ατμό και είναι εφοδιασμένα με προθερμαντήρα, με συμπυκνωτική στήλη και με επιστρε­ πτικό σωλήνα. Για παραγωγή αποστάγματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν και απλοί άμβικες. Αποσταγματοποιοί θεωρούνται επίσης και αυτοί που παράγουν προϊόντα α­ πόσταξης με αρωματισμό αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης με διαβροχή σπόρων ή καρπών και απόστα­ ξη. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδε­ ται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθορίζονται: α) οι όροι που πρέπει να πληρούν οι χώροι, οι εγκατα­ στάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αποσταγ­ ματοποιείων για την παραγωγή κάθε κατηγορίας απο­ στάγματος, β) οι κατηγορίες των αποσταγμάτων, οι προδιαγραφές τους και οι όροι παραγωγής και διάθεσής τους και γ) οι όροι και η διαδικασία αναγνώρισης παραδοσιακών ονομασιών και γεωγραφικών επωνυμιών των αποσταγμά­ των, καθώς και η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών αυ­ θεντικότητας και παλαιότητας αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ποτοποιοί χαρακτηρίζονται όσοι παρασκευάζουν αλ­ κοολούχα ποτά με τη χρησιμοποίηση ουδέτερης αιθυλι­ κής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης ή προϊόντος από­ σταξης ή αποστάγματος οίνου ή αποσταγμάτων που έ­ χουν παρασκευαστεί από τις παρακάτω πρώτες ύλες: στέμφυλα σταφυλών, σταφύλια, ξερή μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρπούς, οπώρες, στέμφυλα οπωρών και σι­ ρόπι χυμού ή μέλασσα ζαχαροκάλαμων. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδε­ ται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθορίζονται: α) οι όροι που πρέπει να πληρούν οι χώροι, οι εγκατα­ στάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των εργοστα­ σίων παραγωγής αλκοολούχων ποτών (ποτοποιεία), β) η κατηγορία και το είδος του κάθε αλκοολούχου πο­ τού, γ) οι όροι που πρέπει να πληρούν τα αλκοολούχα ποτά για τη διάθεσή τους στην κατανάλωση, δ) οι όροι υγιεινής των ποτοποιείων και οι όροι υγιεινής κατά τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊό­ ντων τους, ε) η διαδικασία ελέγχου των ποτοποιείων και των προϊ­ όντων τους, κατά την παραγωγή και διάθεσή τους στην κατανάλωση, ως και τα αναγκαία μέτρα εφαρμογής για την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας και στ) οι όροι και οι διαδικασίες αναγνώρισης παραδοσια­ κών ονομασιών και γεωγραφικών επωνυμιών των ποτών, καθώς και η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών αυθεντι­ κότητας και παλαιότητας αυτών. Αρμόδια Αρχή για τη χορήγηση πιστοποιητικών γνησιό­ τητας και ηλικίας της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης, των πάσης φύσεως αποσταγμάτων και αλ­ κοολούχων ποτών είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) χαρακτηρίζο­ νται οι αμπελοκαλλιεργητές ή οι παραγωγοί άλλων επι­ τρεπόμενων υλών, που εργάζονται με απλούς άμβικες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων, σύμφωνα με τους ό­ ρους που καθορίζονται στις ειδικές γι' αυτούς διατάξεις.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ