281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 8 - Διάθεση ­ Διακίνηση αιθυλικής αλκοόλης, αποσταγμάτων και προϊόντων απόσταξης
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 8Διάθεση ­ Διακίνηση αιθυλικής αλκοόλης, αποσταγμάτων και προϊόντων απόσταξηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η πώληση της καθαρής αιθυλικής αλκοόλης γεωργι­ κής προέλευσης, των αποσταγμάτων και των προϊόντων απόσταξης επιτρέπεται να διενεργείται μόνο από τους ε­ πιτηδευματίες που τα παράγουν ή τα παραλαμβάνουν α­ πό Κράτος ­ Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τα εισά­ γουν από τρίτες χώρες, αποκλειστικά σε: α) ποτοποιούς οι οποίοι διαθέτουν την προβλεπόμενη, από το άρθρο 6 του νόμου αυτού, άδεια ασκήσεως επαγ­ γέλματος, β) οινοποιούς για ανάμειξη με οίνους ή γλεύκη, εφόσον τα ανωτέρω προϊόντα είναι αμπελοοινικής προέλευσης, γ) βιομηχανικά εργοστάσια ή βιοτεχνίες που χρησιμο­ ποιούν τα ανωτέρω προϊόντα ως πρώτη ή βοηθητική ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Η καθαρή αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης ε­ πιτρέπεται να διατίθεται επίσης σε φαρμακοποιούς που διαθέτουν άδεια εμφιάλωσης καθαρής αιθυλικής αλκοό­ λης, σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές, νοσηλευτι­ κά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για ιατρικούς σκοπούς και σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς και υπηρεσίες για ερευνητικούς σκοπούς. ΦΕΚ 3937

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, κατόπιν έγκρισης του αρ­ μόδιου Τελωνείου, η μεταπώληση των εν λόγω προϊόντων από τα παραπάνω πρόσωπα σε περίπτωση αιτιολογημέ­ νης αδυναμίας χρησιμοποίησής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα παραπάνω προϊόντα κατά τη μεταφορά τους από τα εργοστάσια παραγωγής ή από τις φορολογικές απο­ θήκες διακίνησής τους συνοδεύονται είτε με το προβλε­ πόμενο από το άρθρο 115 του Εθνικού Τελωνειακού Κώ­ δικα διοικητικό ή εμπορικό έγγραφο είτε με επικυρωμένο αντίγραφο του τελωνειακού παραστατικού του άρθρου 109 του ίδιου νόμου και σε κάθε περίπτωση με δελτίο χη­ μικής ανάλυσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε κάθε δοχείο μεταφοράς των προϊόντων αυτών πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτη επιγραφή, όπου θα ανα­ γράφεται ο αριθμός και η χρονολογία του συνοδευτικού εγγράφου που προβλέπεται κατά περίπτωση στην παρά­ γραφο 3 του άρθρου αυτού, το ποσό, το είδος και ο αλ­ κοολικός τίτλος της μεταφερόμενης αιθυλικής αλκοόλης ή του αλκοολούχου αποστάγματος, καθώς και ο προορι­ σμός αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Απαγορεύεται η διάθεση χύμα αιθυλικής αλκοόλης, καθαρής ή ακάθαρτης, αποσταγμάτων και προϊόντων α­ πόσταξης στη λιανική πώληση. Στη λιανική πώληση επι­ τρέπεται να διατίθεται εμφιαλωμένη καθαρή αιθυλική αλ­ κοόλη γεωργικής προέλευσης 95% vol. Η εμφιάλωση επι­ τρέπεται να γίνεται μόνο από ποτοποιούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι κατέχουν ειδική άδεια, που εκ­ δίδεται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Επιτρέπεται η διάθεση στη λιανική πώληση εμφιαλω­ μένης της πλήρως μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης. Η παρασκευή της πραγματοποιείται μόνο από τα οινοπνευ­ ματοποιεία Β' Κατηγορίας ή από τους νεφτοποιούς της περιπτώσεως α' της παραγράφου 1 του άρθρου 5. Η εμ­ φιάλωσή της επιτρέπεται να γίνεται μόνο από επιτηδευ­ ματίες οι οποίοι κατέχουν ειδική άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι έμποροι χημικών προϊόντων επιτρέπεται να εμπο­ ρεύονται χύμα μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη κάθε εί­ δους για βιομηχανικές χρήσεις. Η διάθεση της αλκοόλης αυτής θα γίνεται μόνο σε βιομηχανίες που είναι εφοδια­ σμένες με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες παραλαβής μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι επιτηδευματίες που ασκούν εμπορία χημικών αντι­ δραστηρίων επιτρέπεται να διαθέτουν απόλυτη αιθυλική αλκοόλη (δηλαδή αιθυλική αλκοόλη με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 99% vol.) εμφιαλωμένη σε εργαστήρια για αναλυτικούς σκοπούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η συνθετική αιθυλική αλκοόλη επιτρέπεται να διατί­ θεται μόνο μετουσιωμένη για ειδικές βιομηχανικές χρή­ σεις. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση της συνθετικής αι­ θυλικής αλκοόλης για παραγωγή ποτών ή προϊόντων δια­ τροφής και για εμφιάλωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι φορολογικές αποθήκες που διακινούν χύμα αιθυ­ λική αλκοόλη, αποστάγματα και προϊόντα απόσταξης πα­ ντός είδους, υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, δήλωση διακίνη­ σης των προϊόντων τους. Επίσης, υποχρεούνται να δια­ θέτουν ογκομετρημένες δεξαμενές κανονικού σχήματος για την αποθήκευση των προϊόντων τους, τοποθετημένες με τρόπο ώστε να είναι ευχερής η σφράγισή τους και η κα­ ταμέτρηση του περιεχομένου τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδί­ δεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθορίζο­ νται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία: α) για την ανάμειξη αιθυλικής αλκοόλης αμπελοοινικής προέλευ­ σης, αποστάγματος οίνου ή σταφίδων και προϊόντος α­ πόσταξης οίνου ή σταφίδων με οίνους ή γλεύκη, β) για τη χορήγηση άδειας εμφιάλωσης αιθυλικής αλκοόλης γε­ ωργικής προέλευσης ουδέτερης ή πλήρως μετουσιωμέ­ νης, γ) για τη μετουσίωση της μεθυλικής αλκοόλης, κα­ θώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρ­ θρου αυτού.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ