138 Α' 2005

Νόμος 3345/2005

Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β - ΘΕΜΑΤΑ Ο.Τ.Α. ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
Άρθρο 6 - Απολογισμός - Ισολογισμός Δήμων Το άρθρο 223 του π.δ. 410/1995, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ' έως και δ' του άρθρου 15 του ν. 3146/2003 (ΦΕΚ 125 Α') και των παραγράφων 1 έως και 5 του άρθρου 26 του ν. 3202/2003 αντικαθίσταται ως ακο­ λούθως: "Άρθρο 223 Απολογισμός ­ Ισολογισμός Δήμων
16 Ιουνίου 2005

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 138

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3345
Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 6Απολογισμός - Ισολογισμός Δήμων Το άρθρο 223 του π.δ. 410/1995, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ' έως και δ' του άρθρου 15 του ν. 3146/2003 (ΦΕΚ 125 Α') και των παραγράφων 1 έως και 5 του άρθρου 26 του ν. 3202/2003 αντικαθίσταται ως ακο­ λούθως: "Άρθρο 223 Απολογισμός ­ Ισολογισμός ΔήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Έως το τέλος Μαϊου, εκείνος που ενεργεί την ταμιακή υπηρεσία του Δήμου υποβάλλει, δια του Δημάρχου, στη δη­ μαρχιακή επιτροπή λογαριασμό της διαχείρισης του οικονο­ μικού έτους που έληξε. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο λο­ γαριασμός της διαχείρισης ορίζονται με το π.δ. της παρ. 1 του άρθρου 236. Ο λογαριασμός υποβάλλεται ενιαίος, ανε­ ξάρτητα από τις μεταβολές που έχουν τυχόν γίνει, ως προς τα πρόσωπα εκείνων που ενεργούν την ταμιακή υπηρεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέσα σε δύο μήνες αφότου παρέλαβε τα ανωτέρω στοι­ χεία, η δημαρχιακή επιτροπή τα προελέγχει και, το αργότε­ ρο πέντε ημέρες μετά τη λήξη του διμήνου, υποβάλλει τον απολογισμό και, προκειμένου για Δήμους που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων και τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως, μαζί με έκθεσή της στο δημοτικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως, πριν την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, ελέγχονται από έναν Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή. Οι δήμοι που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο υποχρεούνται, για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσε­ ων κάθε οικονομικού έτους, να ορίζουν τον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή και τον αναπληρωτή του μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του έτους αυτού. Ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, για τον έλεγχο των ετή­ σιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού, λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διαθέσεως αποτελεσμά­ των και προσαρτήματος) του Δήμου, εφαρμόζει τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκω­ τών Ελεγκτών Λογιστών, οι οποίες συμφωνούν με τις βασι­ κές αρχές των διεθνών ελεγκτικών προτύπων. Στο χορηγού­ μενο πιστοποιητικό ελέγχου του, ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογι­ στής αναφέρει εάν ο Δήμος εφάρμοσε ορθά το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων και εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν το οι­ κονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα των Δήμων. Περιλαμβάνει επίσης και όλες τις παρατηρήσεις για τυχόν σημαντικές ανεπάρκειες που έχουν ουσιώδη επίδραση στην ακρίβεια ή ορθότητα κονδυλίων του ισολογισμού ή των απο­ τελεσμάτων χρήσης. Εκτός από το πιστοποιητικό ελέγχου, ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει και έκθεση ελέγχου, στην οποία θα περιλαμβάνει τα όσα προέκυψαν από τον έλεγχό του, παραθέτοντας επιπροσθέτως και τις αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η έκθεση ελέγχου υποβάλλε­ ται από τον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή στο δημοτικό συμβού­ λιο και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το συμβούλιο, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών αφότου παρέλαβε τον απολογισμό ή και τον ισολογισμό και τα απο­ τελέσματα χρήσεως και την έκθεση της δημαρχιακής επι­ τροπής, αποφασίζει με πράξη του για την έ­γκριση του ισο­ λογισμού και διατυπώνει τις παρατηρήσεις του σχετικά με αυτόν, σε ειδική γι' αυτό το σκοπό συνεδρίαση, στην οποία παρίσταται και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Στους Δήμους, που εφαρμόζουν κλαδικό λογιστικό σχέ­ διο, στην ανωτέρω ειδική συνεδρίαση καλείται, κατά τις δια­ τάξεις των άρθρων 94 και 119 του παρόντος και παρίσταται και ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ή ο αναπληρωτής του, ο οποίος συνέταξε το πιστοποιητικό ελέγχου. Η απουσία του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή ή του αναπληρωτή του δεν επη­ ρεάζει τη λήψη απόφασης του συμβουλίου, εφόσον αποδει­ κνύεται η εμπρόθεσμη πρόσκλησή του στην ειδική συνε­ δρίαση. Ο Δήμαρχος, με έγγραφό του, κοινοποιεί την απουσία του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από τη συνεδρίαση στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, το δε συμβούλιο έχει δικαίω­ μα να αποκλείσει τον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή που δεν προ­ σήλθε από επόμενο έλεγχο στο Δήμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο απολογισμός ή και ο ισολογισμός με το πιστοποιητικό και την έκθεση ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 3202/2003, υποβάλλονται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέ­ δριο, μέσα σε ένα μήνα αφότου εκδόθηκε η πράξη του δη­ μοτικού συμβουλίου που προβλέπει η προηγούμενη παρά­ γραφος και η υποβολή του ανακοινώνεται στον Γενικό Γραμ­ ματέα της Περιφέρειας. Σε περίπτωση μη υποβολής του απολογισμού και του ισο­ λογισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επιβάλλονται σε βάρος των υπαιτίων οι κυρώσεις του άρθρου 26 του π.δ. 774/1980 και παράλληλα διενεργείται έκτακτος γενικευμένος έλεγχος στη διαχείριση του Δήμου, μετά από απόφαση του Προέ­ δρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται είτε αυτε­ παγγέλτως είτε μετά από αίτηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Συνοπτική κατάσταση του απολογισμού ή και του ισολο­ γισμού μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης και το πιστοποιητι­ κό ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή δημοσιεύονται, μετά την έγκρισή τους από το δημοτικό συμβούλιο, σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ή, εάν τέτοια δεν υπάρχει, σε εφημερίδα, η οποία εκδίδεται στα όρια του νομού που εδρεύει ο Δήμος. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 1 του άρθρου 236, κα­ θορίζονται τα προς δημοσίευση στοιχεία του απολογισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι Δήμοι, οι οποίοι δεν υποχρεούνται κατά το νόμο στην εφαρμογή του κλαδικού λογιστικού σχεδίου, συντάσσουν στη λήξη κάθε οικονομικού έτους οικονομική κατάσταση, στην οποία εμφανίζονται οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις τους. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 1 του άρθρου 236, καθορίζονται τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης αυ­ τής. Σύνοψη της οικονομικής κατάστασης δημοσιεύεται μαζί με τον απολογισμό, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγρά­ φου 6 του άρθρου αυτού. Οι Δήμοι που εφαρμόζουν προαιρετικά το κλαδικό λογιστι­ κό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 315/1999, δεν υποχρεούνται στη σύνταξη της οικο­ νομικής κατάστασης της παρούσας παραγράφου."

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2005
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ