117 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3566/2007

Κύρωση ως Κώδικα του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών».

Άρθρο 101 - Καθεστώς προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας
05 Ιουνίου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 117
5 Ιουνίου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3566
Κύρωση ως Κώδικα του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 101Καθεστώς προσωπικού της Ειδικής Νομικής ΥπηρεσίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας κατατάσσεται στους ακόλουθους βαθμούς: α. Νομικός Σύμβουλος Α΄ β. Νομικός Σύμβουλος Β΄ γ. Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος δ. Εισηγητής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι οργανικές θέσεις του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας είναι εξήντα εννέα (69) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής: α. Νομικός Σύμβουλος Α΄ και Νομικός Σύμβουλος Β΄: 22 β. Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος: 23 γ. Εισηγητής: 24 Ο αριθμός των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται και να ανακατανέμεται, κατά βαθμό, με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τις θέσεις του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας (Ε.Ν.Υ.) του άρθρου 16 καταλαμβάνουν πτυχιούχοι Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αντίστοιχου και ισοτίμου της αλλοδαπής, κατόπιν ειδικού διαγωνισμού, που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, καθορίζονται ο τρόπος διεξαγωγής, η εξεταστέα ύλη, ο τρόπος βαθμολόγησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια του ειδικού διαγωνισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο για την εισαγωγή τους στο Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου ή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την εισαγωγή τους στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και να γνωρίζουν την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Όριο ηλικίας, για την εισαγωγή στην Ειδική Νομική Υπηρεσία, ορίζεται το 35ο έτος. Οι επιτυγχάνοντες στον κατά την προηγούμενη παράγραφο διαγωνισμό διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με το βαθμό του Εισηγητή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στην Ειδική Νομική Υπηρεσία προΐσταται ο Ειδικός Νομικός Σύμβουλος. Στη θέση αυτή τοποθετείται, με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται: α) καθηγητής ημεδαπού ή ισότιμου αλλοδαπού Πανεπιστημίου του δημοσίου διεθνούς δικαίου ή του ευρωπαϊκού δικαίου με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών ή β) υπάλληλος από το επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ν.Υ. με το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α΄, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ή με εικοσαετή ευδόκιμη υπηρεσία στην παλαιά Ε.Ν.Υ. ή στην παλαιά Ειδική Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Στην περίπτωση κατά την οποία στην Ειδική Νομική Υπηρεσία προΐσταται καθηγητής Πανεπιστημίου, η θητεία του μπορεί μία φορά να ανανεωθεί, κατά δε τη διάρκειά της αναστέλλεται η άσκηση των εκπαιδευτικών και διοικητικών καθηκόντων του στο οικείο Πανεπιστήμιο. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ορίζεται σε κάθε τμήμα ως προϊστάμενος με πενταετή θητεία, υπάλληλος από το επιστημονικό προσωπικό με βαθμό Νομικού Συμβούλου Α΄ και, σε περίπτωση που στο αντίστοιχο τμήμα δεν υπηρετεί Νομικός Σύμβουλος Α΄, με το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β΄. Στο Γραφείο Διεθνών Συμβάσεων μπορεί να ορισθεί προϊστάμενος και υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού με βαθμό Α΄ ή Β΄. Στο Γραφείο Διεθνών Συμβάσεων προβλέπεται, επίσης, και μία θέση ειδικού βιβλιοθηκονόμου, για την υπηρεσιακή κατάσταση του οποίου ισχύουν τα προβλεπόμενα για τις αντίστοιχες θέσεις της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η προαγωγή του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας στον αμέσως ανώτερο βαθμό ενεργείται από το βαθμό του Εισηγητή στο βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, και από το βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β΄ και από το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β΄ στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α΄ με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Για την προαγωγή από το βαθμό του Εισηγητή στο βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου απαιτείται επταετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό. Για την προαγωγή από το βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β΄ απαιτείται επταετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό. Για την προαγωγή από το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β΄ στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α΄ απαιτείται τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό. Οι κατέχοντες ήδη το βαθμό του Νομικού Συμβούλου, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2594/1998 (ΦΕΚ 62 Α΄), οι οποίοι κατά την ημέρα έναρξης ισχύος του παρόντος έχουν συμπληρώσει ευδόκιμο τριετή υπηρεσία στο βαθμό αυτόν, προάγονται στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α΄ με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι προαγωγές, σε όλους τους βαθμούς, ενεργούνται, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, κατ’ εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση, καθ’ όσον αφορά τους επιλεγέντες, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, απόλυτα, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού. Σε κάθε περίπτωση προαγωγής, συνεκτιμάται η συμμετοχή και απόδοση των υπαλλήλων του επιστημονικού προσωπικού σε επιμορφωτικούς κύκλους, καθώς και οι επιστημονικοί τους τίτλοι και έργα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Τα ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης και οι πειθαρχικές υποθέσεις, των Εισηγητών ή Αναπληρωτών Νομικών Συμβούλων, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και του Υπηρεσιακού Πειθαρχικού Συμβουλίου, αντίστοιχα, και των Νομικών Συμβούλων Α΄ και Β΄ στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου και του Ανώτατου Υπηρεσιακού Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι υπάλληλοι, που ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας αποχωρούν από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. Ως ημέρα που συμπληρώνεται το ανωτέρω όριο ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του οικείου έτους. Οι ανωτέρω υπάλληλοι αποχωρούν, επίσης, από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία. Η ηλικία αποδεικνύεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 66. Διόρθωση ηλικίας μεταγενέστερη του διορισμού δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία. Εάν υπάλληλος του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει τριάντα πέντε έτη υπηρεσίας, παρατείνεται η παραμονή του στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας, όχι όμως πέραν του 67ου έτους της ηλικίας του. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία, η οποία παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εφόσον, προκειμένου για υπηρεσία με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αυτή ελήφθη υπόψη ή προσμετρήθηκε για το διορισμό, την ένταξη, μονιμοποίηση, απόκτηση βαθμού, ή την καθ’ οιονδήποτε τρόπο μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου και αναγνωρίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο. Οι ανήκοντες στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, με τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας ή τριακονταπενταετούς υπηρεσίας, απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, που εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα κατά την οποία συμπλήρωσαν το όριο αυτό ή την τριακονταπενταετή υπηρεσία. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδικαίως κάθε μισθοδοσία των ανωτέρω, οι δε αποδοχές, οι οποίες τυχόν εισπράχθηκαν κατά παράβαση της παρούσας διάταξης, επιστρέφονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Νομικού Συμβούλου σε όσους έχουν διατελέσει Ειδικοί Νομικοί Σύμβουλοι ή αποχωρούν με το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α΄ της Ε.Ν.Υ.. Οι Επίτιμοι Νομικοί Σύμβουλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη από το π.δ. 423/1994 (ΦΕΚ 241 Α΄) ειδική αποζημίωση, εφόσον διατηρούνται στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών, για την παροχή νομικών υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η ιδιότητα του μέλους του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Οι υπάλληλοι του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ., που εντάχθηκαν στην Ειδική Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις παραγράφους 14, 15 και 16 του άρθρου 87 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2594/1998 (ΦΕΚ 62 Α΄) και είχαν την ιδιότητα του δικηγόρου, καθώς και όσοι έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου κατά την είσοδό τους στην υπηρεσία, κατόπιν του ειδικού διαγωνισμού, ο οποίος προβλέπεται στην παράγραφο 1, διατηρούν, εφόσον το επιθυμούν, την ιδιότητα του δικηγόρου και τελούν σε αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος. Όσοι από αυτούς είχαν την ιδιότητα του δικηγόρου, κατά την είσοδό τους στην υπηρεσία, την οποία και απώλεσαν λόγω του ασυμβίβαστου του άρθρου 53 παρ. 5 του ν. 419/1976 (ΦΕΚ 221 Α΄), ανακτούν, αυτοδικαίως, την ιδιότητα αυτή και λογίζονται ότι τελούν σε αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος, από την ημερομηνία επανάκτησης της ιδιότητας αυτής. Τμήμα 3: Κλάδος Εμπειρογνωμόνων

Αθήνα, 24 Μαΐου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 25 Μαΐου 2007
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ