195 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3606/2007

Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 87
17 Αυγούστου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
17 Αυγούστου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3606
Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 87ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) και η θέση του προϊσταμένου αυτής καταργούνται. Στο υπηρεσιακό − πειθαρχικό συμβούλιο του άρθρου 54 του ν. 3086/2002 (ΦΕΚ 324 Α΄) στη θέση του Γενικού Διευθυντή μετέχει στο εξής ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ. που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα Προϊσταμένου. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, συνιστάται μία (1) νέα Διεύθυνση και αναδιαρθρώνονται οι ήδη υφιστάμενες. Με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι αρμοδιότητες της νέας Διεύθυνσης, ο κλάδος από τον οποίο δύναται να προέρχεται ο Προϊστάμενος αυτής, ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Διευθύνσεων και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

To προσωπικό, που υπηρετούσε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κατά τη δημοσίευση του ν. 2324/1995 και εξακολουθεί να υπηρετεί σε αυτό κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μεταφέρεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου με πράξη που εκδίδει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σε περίπτωση που στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν υφίστανται επαρκείς θέσεις για τη μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζονται άλλοι φορείς του Δημοσίου στους οποίους θα μεταφερθεί το προσωπικό και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία της μεταφοράς. Από τη μεταφορά που συντελείται σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια δεν θίγονται δικαιώματα του προσωπικού που σχετίζονται με τη συμμετοχή του στο ταμείο αλληλοβοηθείας του προσωπικού του Χ.Α. και αναφέρονται στο χρόνο που υπηρετούσαν στο Χ.Α., τυχόν δε αξιώσεις παροχών των υπαλλήλων εκ του ανωτέρω ταμείου παραμένουν ισχυρές και μετά τη μεταφορά τους στο Δημόσιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παράγραφος 15 του άρθρου 35 του ν. 2324/1995 (ΦΕΚ 146 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «15. Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την εν γένει κρίση του προσωπικού της που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αποτελείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ή τον αναπληρωτή του, από τον Γενικό Διευθυντή και από τρία τακτικά μέλη, εκ των οποίων ένα προέρχεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και δύο είναι αιρετοί εκπρόσωποι του μη αποσπασμένου προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες για τα υπηρεσιακά συμβούλια διατάξεις.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Πέραν των προβλεπόμενων θέσεων προσωπικού, συνιστώνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: (α) είκοσι πέντε (25) επιπλέον θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και δικηγόρων που κατανέμονται ως εξής: (αα) πέντε (5) θέσεις οικονομολόγων, (ββ) τέσσερις (4) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με ειδίκευση στην πληροφορική, (γγ) οκτώ (8) θέσεις ελεγκτών, (δδ) πέντε (5) θέσεις νομικών, (εε) τρεις (3) θέσεις δικηγόρων, καθώς και (β) είκοσι μία (21) επιπλέον θέσεις μόνιμων υπαλλήλων που κατανέμονται ως εξής: (αα) έντεκα (11) θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού − Οικονομικού, (ββ) πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΤΕ Διοικητικού − Λογιστικού, (γγ) πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΔΕ Διοικητικών − Γραμματέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 35 του ν. 2324/1995, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 6 του άρθρου 103 του ν. 2533/1997, αντικαθίσταται ως εξής: «Η αμοιβή κάθε μέλους δεν δύναται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει σε μηνιαία βάση το ήμισυ των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών που ισχύουν κάθε φορά για τους ειδικούς συμβούλους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 3152/2003 (ΦΕΚ 152 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «(γ) Οι νέες θέσεις πτυχιούχων νομικής, καθώς και οι ήδη υφιστάμενες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέσεις νομικών, οι οποίες μετονομάζονται σε «θέσεις πτυχιούχων νομικής» του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, δεν είναι ασυμβίβαστες προς το λειτούργημα του δικηγόρου αλλά αναστέλλουν την άσκησή του. Από την αναστολή αυτή δεν θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δικηγόρων. Δικηγόροι, οι οποίοι παραιτήθηκαν της δικηγορικής ιδιότητας και απασχολούνται σε θέσεις πτυχιούχων νομικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δύνανται να επανεγγραφούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, ζητώντας ταυτοχρόνως την υπαγωγή τους σε καθεστώς αναστολής ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος.» −31

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του
Κράτους.