195 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3606/2007

Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
17 Αυγούστου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
17 Αυγούστου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3606
Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 72Ορισμοί και πεδίο εφαρμογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τους σκοπούς του Μέρους αυτού νοούνται ως: (α) «Σύστημα»: Σύστημα κεντρικού αντισυμβαλλομένου, εκκαθάρισης και διακανονισμού, παρεμφερείς μηχανισμοί με ομοειδή χαρακτηριστικά ή και συνδυασμοί αυτών των συστημάτων που ασκούν δραστηριότητες οριστικοποίησης ή διευθέτησης της οριστικοποίησης συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά μέσα. (β) «Διαχειριστής συστήματος»: Πρόσωπο ή πρόσωπα που διαχειρίζονται ή διευθύνουν τις δραστηριότητες Συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διατάξεις του Μέρους αυτού εφαρμόζονται στα Συστήματα και στους διαχειριστές Συστήματος, εξαιρουμένων του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή που προβλέπεται στο Κεφάλαιο Β΄ του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ 43 Α΄), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος ως διαχειριστή του εν λόγω Συστήματος.

Άρθρο 73Άδεια λειτουργίας ΣυστήματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η λειτουργία Συστήματος στην Ελλάδα επιτρέπεται ύστερα από προηγούμενη άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η άδεια χορηγείται ύστερα από αίτηση του διαχειριστή του Συστήματος εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κεφαλαίου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Σύστημα πρέπει κατ’ ελάχιστο να παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα οργάνωσης για την άσκηση των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης ή κεντρικού αντισυμβαλλομένου ή διακανονισμού στο πλαίσιο λειτουργίας του, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ και στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 43, και επιπλέον: (α) Να διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την αποτροπή συστημικών κινδύνων και τη συμμόρφωσή του με τις περί του αμετάκλητου του διακανονισμού διατάξεις του ν. 2789/2000 (ΦΕΚ 21 Α΄). (β) Να λειτουργεί βάσει κανόνων που να διασφαλίζουν την ύπαρξη συνθηκών διαφάνειας ως προς την άσκηση των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης ή κεντρικού αντισυμβαλλομένου ή διακανονισμού στο πλαίσιο λειτουργίας του, την ύπαρξη επαρκών και αποτελεσματικών όρων πρόσβασης των μελών του ως και την ύπαρξη συνθηκών που να επιτρέπουν την άνευ διακρίσεων πρόσβαση, περιλαμβανομένης της εξ αποστάσεως πρόσβασης. (γ) Να διαθέτει Κανονισμό λειτουργίας Συστήματος με τον οποίο ρυθμίζονται ιδίως θέματα σχετικά με τις διαδικασίες κεντρικού αντισυμβαλλομένου ή εκκαθάρισης ή διακανονισμού που εφαρμόζει, τους κανόνες πρόσβασης στο σύστημα και τις υποχρεώσεις των μελών σε αυτό, τους κανόνες διαχείρισης κινδύνου για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος καθώς και την ύπαρξη κεφαλαίου ασφαλειοδοτικού χαρακτήρα ή την υποχρέωση των μελών του για την παροχή ασφαλειών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χορηγεί άδεια λειτουργίας Συστήματος εφόσον διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Ταυτόχρονα με την άδεια λειτουργίας Συστήματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει τον Κανονισμό του ως προς τη νομιμότητά του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ε−γκρίνει και κάθε τροποποίηση του Κανονισμού. Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Κανονισμός και οι τροποποιήσεις του δεσμεύουν, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα μέλη του Συστήματος, τα λοιπά πρόσωπα και φορείς που εμπλέκονται στην εκκαθάριση και το διακανονισμό στο πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος και εν γένει τα πρόσωπα τα οποία αφορά ο Κανονισμός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή του να καθορίζει τους ειδικότερους όρους και τη διαδικασία για τη χορήγηση και ανάκληση της άδειας λειτουργίας Συστήματος. Με την ίδια απόφαση μπορεί να εξειδικεύεται το περιεχόμενο του Κανονισμού λειτουργίας Συστήματος και να καθορίζεται η διαδικασία δημοσιοποίησής του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί επίσης να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων τα Συστή4180− ματα δύνανται να αναλαμβάνουν την εκκαθάριση ή το διακανονισμό συναλλαγών που διενεργούνται σε αγορές άλλων κρατών − μελών ή τρίτης χώρας.

Άρθρο 74Άδεια λειτουργίας διαχειριστή ΣυστήματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

O διαχειριστής Συστήματος λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας ύστερα από άδεια λειτουργίας που χορηγείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σκοπός του διαχειριστή Συστήματος είναι η οργάνωση και η λειτουργία συστημάτων. Ο διαχειριστής ευθύνεται για τη συμμόρφωση των Συστημάτων που διαχειρίζεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία. Ως προς τη χορήγηση της άδειας και τη λειτουργία του διαχειριστή εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 7 του άρθρου 42.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο διαχειριστής Συστήματος μπορεί να διαχειρίζεται και μητρώο άυλων ή ακινητοποιημένων τίτλων ενεργώντας ως κεντρικό αποθετήριο αξιών σύμφωνα με τα άρθρα 39 του ν. 2396/1996 και την παράγραφο 3 του άρθρου 105 του ν. 2533/1997, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκθέτει τα ιδιοκτησιακής φύσεως δικαιώματα των δικαιούχων των τίτλων σε κινδύνους τους οποίους αναλαμβάνει και οι οποίοι σχετίζονται με την εκκαθάριση των συναλλαγών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση και την ανάκληση άδειας λειτουργίας διαχειριστή Συστήματος, οι όροι και προϋποθέσεις για την έγκριση της καταλληλότητας σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 42 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των προσώπων που πραγματικά διευθύνουν τη δραστηριότητά του και των μετόχων του, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την έγκριση των όρων λειτουργίας του και κάθε τεχνικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 75Πρόσβαση σε ΣύστημαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στα Συστήματα έχουν πρόσβαση ως μέλη, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΕΠΕΥ που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ως και άλλα Συστήματα ή διαχειριστές Συστήματος, που λειτουργούν εξ αποστάσεως, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων των διαχειριστών των συστημάτων σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 34.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα Συστήματα και οι διαχειριστές τους μπορούν να δέχονται ως μέλη μόνο πρόσωπα της παραγράφου 1, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με τον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος.

Άρθρο 76Κεφάλαιο ασφαλειοδοτικού χαρακτήραΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διαχειριστής Συστήματος μπορεί να διαχειρίζεται Κεφάλαιο με σκοπό την προστασία του Συστήματος από πιστωτικούς κινδύνους των μελών του. Το κεφάλαιο αποτελεί σύνολο περιουσίας που σχηματίζεται προς εξυπηρέτηση του σκοπού του από τις εισφορές των μελών στο Σύστημα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ως προς το σύνολο των εννόμων σχέσεών του το Κεφάλαιο εκπροσωπείται από το διαχειριστή του. Ο διαχειριστής μπορεί να διορίζει τρίτα πρόσωπα για την άσκηση καθηκόντων θεματοφύλακα. Ο διαχειριστής ευθύνεται για τις πράξεις ή παραλείψεις του θεματοφύλακα και των οργάνων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η συμμετοχή του μέλους σε Κεφάλαιο προσδιορίζεται από τη μερίδα του. Η μερίδα αποτελείται από το σύνολο των πάσης φύσεως εισφορών του μέλους στο κεφάλαιο, περιλαμβανομένων και των τυχόν προσόδων που προκύπτουν με βάση τους κανόνες διαχείρισης και επένδυσης των διαθεσίμων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Κεφάλαιο μπορεί να λειτουργεί ως κεφάλαιο αλληλοασφαλιστικού χαρακτήρα όταν, σε περίπτωση μη επάρκειας της μερίδας μέλους για την κάλυψη της ζημίας που προκύπτει από υπερημερία του, το εναπομείναν μέρος της ζημίας βαρύνει συμμέτρως τις μερίδες των λοιπών μελών που συμμετέχουν στο κεφάλαιο μειώνοντας αναλόγως τη συμμετοχή τους σε αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο διαχειριστής συστήματος ενεργοποιεί το Κεφάλαιο σε περίπτωση υπερημερίας μέλους σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή της να ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την απόδοση μερίδας μέλους σε περίπτωση λύσης του νομικού προσώπου του μέλους ή ανάκλησης της αδείας λειτουργίας του, ιδίως λόγω της θέσης του σε ειδική εκκαθάριση του άρθρου 21.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Σε περίπτωση κατά την οποία μέλος τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, το χρηματικό ποσό της μερίδας που του επιστρέφεται χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση κατ’ απόλυτη προτεραιότητα των απαιτήσεων των πελατών του από παροχή σε αυτούς επενδυτικών υπηρεσιών. Οι απαιτήσεις των πελατών κατατάσσονται ως προνομιούχες πριν από τη σειρά των απαιτήσεων της περίπτωσης 3 του άρθρου 975 του Κ.Πολ.Δ. και πριν από τη διαίρεση κατά το άρθρο 977 του Κ.Πολ.Δ.

Άρθρο 77ΑσφάλειεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την εξασφάλιση της ομαλής εκπλήρωσης των σχετιζόμενων με το Σύστημα υποχρεώσεών τους τα μέλη μπορεί να παρέχουν σε αυτό ασφάλεια. Ασφάλεια συνιστούν τα μετρητά και τα χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως ορίζονται στις περιπτώσεις δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3301/2004 (ΦΕΚ 263 Α΄). Οι υποχρεώσεις παροχής ασφάλειας μπορεί να καλύπτονται και δυνάμει σχέσεων εγγυοδοσίας, περιλαμβανομένων ενδεικτικά των εγγυητικών επιστολών πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι ασφάλειες τηρούνται σε λογαριασμούς ασφαλείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος. Επί των ασφαλειών συνιστάται νόμιμο ενέχυρο εφαρμοζομένων των περί εμπράγματης χρηματοοικονομικής ασφάλειας διατάξεων του ν. 3301/ 2004. Η ασφάλεια μπορεί να έχει τη μορφή χρηματοοικονομικής ασφάλειας με μεταβίβαση τίτλου του ν. 3301/ 2004 κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος.

Άρθρο 78Ειδικές διατάξεις για την κατάσχεσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Εφόσον κατασχεθούν εις χείρας μέλους σε Σύστημα ή σε μητρώο άυλων ή ακινητοποιημένων τίτλων τρίτου, άϋλοι τίτλοι, οι οποίοι, κατά το χρόνο της κατάσχεσης, ΦΕΚ 4180−25 είχαν πωληθεί χωρίς να έχει γίνει ακόμη η εκκαθάριση της σχετικής συναλλαγής, αντικείμενο της κατάσχεσης αποτελεί το προϊόν της πώλησης μετά την αφαίρεση φόρων, προμηθειών και λοιπών τελών και εξόδων, που περιέρχεται στο μέλος αφού συμψηφισθούν τυχόν υφιστάμενες κατά το χρόνο της κατάσχεσης αντίθετες χρηματικές απαιτήσεις του μέλους κατά του δικαιούχου του προϊόντος της πώλησης μετά την αφαίρεση φόρων, προμηθειών και λοιπών τελών και εξόδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εάν επιβληθεί κατάσχεση στον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο τηρούν τα μέλη Συστήματος για τις ανάγκες του διακανονισμού, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο σχετικό Κανονισμό του Συστήματος, η κατάσχεση αυτή δεν παράγει αποτελέσματα ως απολύτως άκυρη: (α) έναντι του Συστήματος, το οποίο δικαιούται να αναλαμβάνει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εκπλήρωση των εκάστοτε χρηματικών υποχρεώσεων των μελών του Συστήματος, και (β) έναντι μέλους Συστήματος ως προς τα χρηματικά ποσά που ανήκουν σε πελάτες του.

Άρθρο 79Υπερημερία μέλουςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε περίπτωση υπερημερίας μέλους ως προς την εκπλήρωση υποχρεώσεών του εκκαθάρισης ή διακανονισμού στο πλαίσιο λειτουργίας Συστήματος, ο διαχειριστής του Συστήματος έχει τα εξής ειδικά δικαιώματα, τα οποία μπορεί να ασκεί σωρευτικά ή διαζευκτικά: (α) Να διενεργεί συναλλαγές κάλυψης, περιλαμβανομένων της δανειοδοσίας ή δανειοληψίας και της πώλησης ή αγοράς με σύμφωνο επαναγοράς ή επαναπώλησης επί κινητών αξιών και να εφαρμόζει κατά του υπερήμερου ρήτρες εκκαθαριστικού συμψηφισμού της παραγράφου 1(ιδ) του άρθρου 2 του ν. 3301/2004. (β) Να προβαίνει στη μερική ή ολική κατάπτωση της παρασχεθείσας ασφάλειας, να χρησιμοποιεί, να εκποιεί ή να προβαίνει στην κτήση της κυριότητας των παρασχεθέντων ως ασφάλεια κεφαλαίων ή χρηματοπιστωτικών μέσων, εφαρμοζομένων των άρθρων 4 έως 6 του ν. 3301/ 2004 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος και, εφόσον πρόκειται για ασφάλεια συνιστάμενη σε τίτλους οι οποίοι καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, να εισπράττει ιδίω ονόματι τις εξ αυτών απαιτήσεις. (γ) Να εισπράττει από τη μερίδα στο Κεφάλαιο του υπερήμερου τα απαιτούμενα ποσά για την κάλυψη των εκκρεμών οφειλών του και, εφόσον πρόκειται για κεφάλαιο αλληλοασφαλιστικού χαρακτήρα, να εισπράττει τα αναλογούντα ποσά από τις μερίδες και των λοιπών μελών ή συμμετεχόντων στο Κεφάλαιο. (δ) να αναθέτει σε άλλα μέλη του Συστήματος τη διαχείριση των λογαριασμών πελατών του υπερήμερου, ιδίως στις περιπτώσεις αδυναμίας εκπλήρωσης, οφειλόμενης σε πρόβλημα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας ή φερεγγυότητας αυτού, ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με εξαίρεση τις συναλλαγές κάλυψης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1, ο υπερήμερος δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει υποχρεώσεις από νέες συναλλαγές σχετιζόμενες με την εκκαθάριση και το διακανονισμό μέχρι την άρση της υπερημερίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση αφερεγγυότητας, κατά την έννοια του άρθρου 1(ι) του ν. 2789/2000, μέλους σε Σύστημα, οι πράξεις εκκαθάρισης, διακανονισμού, διενέργειας συναλλαγών κάλυψης και εκκαθαριστικού συμψηφισμού, περιλαμβανομένης και της παροχής από αυτό ασφαλειών υπέρ του συστήματος, είναι καθ’ όλα έγκυρες και αντιτάξιμες έναντι παντός τρίτου, εφόσον αφορούν σε εκκρεμότητες του αφερέγγυου στο Σύστημα από συναλλαγές που έχουν καταρτιστεί πριν ο διαχειριστής του Συστήματος λάβει γνώση της έναρξης της διαδικασίας αφερεγγυότητας των άρθρων 3 έως 7 του ν. 2789/2000.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διαχειριστής του Συστήματος ειδοποιεί αμέσως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπερημερία ή την αφερεγγυότητα, ως και για τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπισή της.

Άρθρο 80Αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διοικητικές κυρώσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων του Δεύτερου Μέρους του νόμου αυτού επί των διαχειριστών Συστήματος, των συστημάτων και των μελών τους. Τα εντεταλμένα όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν τις εξουσίες που προβλέπονται στην παράγραφο 3 και στις περιπτώσεις α΄ έως ε΄, η΄ και θ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 59. Η εποπτεία αυτή δεν θίγει τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος ως επόπτη των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού σύμφωνα με το ν. 2789/ 2000.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβιάζει τις διατάξεις του Δεύτερου Μέρους του νόμου αυτού, καθώς και των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, ύψους μέχρι τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ εφαρμοζομένου του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 61.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί επίσης να επιβάλει πρόστιμο μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ σε περίπτωση μη συνεργασίας σε μία έρευνα που καλύπτεται από την παράγραφο 2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 61 εφαρμόζεται ως προς τα μέτρα ή τις κυρώσεις που επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

Άρθρο 81Επαγγελματικό απόρρητοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα πάσης φύσεως στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται από τα Συστήματα και τους διαχειριστές τους προστατεύονται από αυτούς ως απόρρητα. Το απόρρητο των εν λόγω στοιχείων και δεδομένων δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος ή και άλλων αρχών ή φορέων, ως και των συνδεόμενων με τα Συστήματα διαχειριστών αγοράς προς άσκηση των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έναντι των Συστημάτων και των διαχειριστών τους δεν ισχύει το απόρρητο που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ν. 2396/1996, της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ 43 Α΄) και του άρθρου 1 του ν. 1059/1971 (ΦΕΚ 270 Α΄), όπως ισχύουν, ως προς τους λογαριασμούς μετρητών ή τίτλων που τηρούνται σε κεντρικές τράπεζες, σε κεντρικά αποθετήρια αξιών ή σε ιδρύματα της περίπτω4180− σης β΄ του άρθρου 1 του ν. 2789/2000 στο πλαίσιο των διαδικασιών λειτουργίας συστήματος.

Άρθρο 82Φορολογικές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μη θιγομένων των διατάξεων του φόρου προστιθέμενης αξίας η είσπραξη ποσών εισφοράς προς Κεφάλαιο για την προστασία Συστήματος που συνιστάται και λειτουργεί κατά τους όρους του Δεύτερου Μέρους του νόμου αυτού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων προσώπων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα κεφάλαια Συστήματος απαλλάσσονται των πάσης φύσεως φόρων εισοδήματος ή περιουσίας, με αποκλειστική εξαίρεση τους φόρους επί εσόδων η είσπραξη των οποίων γίνεται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, με παρακράτηση στην πηγή κατά την απόδοσή τους στο δικαιούχο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μη θιγομένων των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους, τέλους χαρτοσήμου και δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων η κτήση παραγώγων διαπραγματεύσιμων σε οργανωμένη αγορά, τα κεφαλαιακά κέρδη από συναλλαγές επί των σχετικών παραγώγων, τα έσοδα ή κέρδη από συναλλαγές σε προϊόντα δανειοδοσίας ή δανειοληψίας και πώλησης ή αγοράς με σύμφωνο επαναγοράς ή επαναπώλησης επί κινητών αξιών, η παροχή ασφαλειών χάριν εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας συστήματος, η μεταβίβαση εννόμων σχέσεων επί των παραγώγων και των σχετικών ασφαλειών μεταξύ των μελών ή συμμετεχόντων σε σύστημα και κάθε πράξη και συμφωνία παρεπόμενη αυτών.

Άρθρο 83Μεταβατικές διατάξεις για τα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών των αγορών αξιών και παραγώγων του Χ.Α.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εταιρία «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» (ΕΧΑΕ), με την ιδιότητα του διαχειριστή του Συστήματος εκκαθάρισης και διακανονισμού αξιών και παραγώγων, όπως προβλέπονται στους εν ισχύ κανονισμούς του άρθρου 5 του ν. 3152/2003 (ΦΕΚ 152 Α΄), ενεργεί ως διαχειριστής συστήματος κατά την έννοια του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ΕΧΑΕ υποχρεούται να λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια λειτουργίας διαχειριστή για τα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών επί άυλων αξιών (Σύστημα Αξιών) και επί παραγώγων (Σύστημα Παραγώγων) που διαχειρίζεται, μέσα σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η ΕΧΑΕ θα διαχειρίζεται ως διαχειριστής του Συστήματος Αξιών το υφιστάμενο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου Επικουρικό Κεφάλαιο του ν. 2471/ 1997 (ΦΕΚ 46 Α΄), σύμφωνα με τους όρους του παρόντος νόμου και τους όρους του Κανονισμού του σχετικού Συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χορηγεί άδεια στο Σύστημα Αξιών και στο Σύστημα Παραγώγων εγκρίνοντας ταυτόχρονα τον Κανονισμό κάθε συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ΕΧΑΕ θα συνεχίσει να ασκεί τις δραστηριότητες διαχείρισης του Συστήματος Άυλων Τίτλων, τις οποίες ασκεί υπό την ιδιότητα του διαχειριστή του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, σύμφωνα με τον κανονισμό που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 105 του ν. 2533/ 1997 και στα άρθρα 39 και επ. του ν. 2396/1996, με την επιφύλαξη του άρθρου 74 του νόμου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η ΕΧΑΕ μπορεί, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες αναφορικά με τη διαχείριση του Συστήματος Άυλων Τίτλων που ασκεί ως διαχειριστής του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, σύμφωνα με τα άρθρα 39 επ. του ν. 2396/1996 και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον εν ισχύ κανονισμό της παραγράφου 3 του άρθρου 105 του ν. 2533/ 1997, σε τρίτο πρόσωπο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί ταυτόχρονα με τη χορήγηση της έγκρισης να θέτει ειδικούς όρους για τη μεταβίβαση της διαχείρισης, να ορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο νέος διαχειριστής και να ρυθμίζει κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του
Κράτους.