195 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3606/2007

Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 79 - Υπερημερία μέλους
17 Αυγούστου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
17 Αυγούστου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3606
Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 79Υπερημερία μέλουςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε περίπτωση υπερημερίας μέλους ως προς την εκπλήρωση υποχρεώσεών του εκκαθάρισης ή διακανονισμού στο πλαίσιο λειτουργίας Συστήματος, ο διαχειριστής του Συστήματος έχει τα εξής ειδικά δικαιώματα, τα οποία μπορεί να ασκεί σωρευτικά ή διαζευκτικά: (α) Να διενεργεί συναλλαγές κάλυψης, περιλαμβανομένων της δανειοδοσίας ή δανειοληψίας και της πώλησης ή αγοράς με σύμφωνο επαναγοράς ή επαναπώλησης επί κινητών αξιών και να εφαρμόζει κατά του υπερήμερου ρήτρες εκκαθαριστικού συμψηφισμού της παραγράφου 1(ιδ) του άρθρου 2 του ν. 3301/2004. (β) Να προβαίνει στη μερική ή ολική κατάπτωση της παρασχεθείσας ασφάλειας, να χρησιμοποιεί, να εκποιεί ή να προβαίνει στην κτήση της κυριότητας των παρασχεθέντων ως ασφάλεια κεφαλαίων ή χρηματοπιστωτικών μέσων, εφαρμοζομένων των άρθρων 4 έως 6 του ν. 3301/ 2004 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος και, εφόσον πρόκειται για ασφάλεια συνιστάμενη σε τίτλους οι οποίοι καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, να εισπράττει ιδίω ονόματι τις εξ αυτών απαιτήσεις. (γ) Να εισπράττει από τη μερίδα στο Κεφάλαιο του υπερήμερου τα απαιτούμενα ποσά για την κάλυψη των εκκρεμών οφειλών του και, εφόσον πρόκειται για κεφάλαιο αλληλοασφαλιστικού χαρακτήρα, να εισπράττει τα αναλογούντα ποσά από τις μερίδες και των λοιπών μελών ή συμμετεχόντων στο Κεφάλαιο. (δ) να αναθέτει σε άλλα μέλη του Συστήματος τη διαχείριση των λογαριασμών πελατών του υπερήμερου, ιδίως στις περιπτώσεις αδυναμίας εκπλήρωσης, οφειλόμενης σε πρόβλημα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας ή φερεγγυότητας αυτού, ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με εξαίρεση τις συναλλαγές κάλυψης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1, ο υπερήμερος δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει υποχρεώσεις από νέες συναλλαγές σχετιζόμενες με την εκκαθάριση και το διακανονισμό μέχρι την άρση της υπερημερίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση αφερεγγυότητας, κατά την έννοια του άρθρου 1(ι) του ν. 2789/2000, μέλους σε Σύστημα, οι πράξεις εκκαθάρισης, διακανονισμού, διενέργειας συναλλαγών κάλυψης και εκκαθαριστικού συμψηφισμού, περιλαμβανομένης και της παροχής από αυτό ασφαλειών υπέρ του συστήματος, είναι καθ’ όλα έγκυρες και αντιτάξιμες έναντι παντός τρίτου, εφόσον αφορούν σε εκκρεμότητες του αφερέγγυου στο Σύστημα από συναλλαγές που έχουν καταρτιστεί πριν ο διαχειριστής του Συστήματος λάβει γνώση της έναρξης της διαδικασίας αφερεγγυότητας των άρθρων 3 έως 7 του ν. 2789/2000.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διαχειριστής του Συστήματος ειδοποιεί αμέσως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπερημερία ή την αφερεγγυότητα, ως και για τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπισή της.

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του
Κράτους.