267 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3614/2007

Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.

ΜΕΡΟΣ Ι - ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Άρθρο 7 - Ένταξη πράξεων
03 Δεκεμβρίου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 267
3 Δεκεμβρίου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3614
Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 7Ένταξη πράξεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα στον οποίο υπάγεται η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος ή του Γενικού Γραμματέα στον οποίο υπάγεται η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 5 ή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας σύμφωνα με το άρθρο 6, διενεργείται η ένταξη των πράξεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ή η ανάκληση αυτής, με την επιφύλαξη του άρθρου 4. Αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης ένταξης πράξης, εξαιρουμένων των πράξεων κρατικών ενισχύσεων, αποτελεί σύμφωνο αποδοχής των όρων της απόφασης ένταξης υπογεγραμμένο από το νόμιμο εκπρόσωπο του δικαιούχου. Οι αποφάσεις ένταξης δημοσιεύονται στην οικεία ιστοσελίδα της ειδικής υπηρεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πριν από την έκδοση της απόφασης ένταξης της πράξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, η οικεία διαχειριστική αρχή ή ο ενδιάμεσος φορέας κατά περίπτωση, γνωστοποιεί τις προτεινόμενες για ένταξη πράξεις προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης άνω των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ στην εθνική αρχή συντονισμού προκειμένου να διατυπώσει γνώμη εντός δεκαπέντε (15) ημερών. Οι συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΚΤ προτεινόμενες προς ένταξη πράξεις προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, γνωστοποιούνται για διατύπωση γνώμης στην ειδική υπηρεσία συντονισμού και παρακολούθησης δράσεων ΕΚΤ. Η γνωστοποίηση και η διατύπωση γνώμης είναι δυνατόν να διενεργούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας που θα αναπτυχθεί βάσει της παραγράφου 11 του άρθρου 5. Η απόφαση ένταξης μπορεί να εκδίδεται μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τα μεγάλα έργα προϋπολογισμού άνω των είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) ευρώ στον τομέα του περιβάλλοντος και άνω των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ σε άλλους τομείς, η απόφαση ένταξης εκδίδεται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μεγάλου έργου στην Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κανονισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με την Υπουργική Απόφαση Συστήματος Διαχείρισης ορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της απόφασης ένταξης πράξης σε επιχειρησιακό πρόγραμμα και το περιεχόμενο του συμφώνου της παραγράφου 1, στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι ένταξης και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Στην ίδια απόφαση προσδιορίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία για την εγγραφή της πράξης σε συλλογική απόφαση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η προκήρυξη πράξεων, εξαιρουμένων των πράξεων κρατικών ενισχύσεων, παραμένει ανοικτή για όλη την προγραμματική περίοδο με δυνατότητα επικαιροποίησής της. Η διαχειριστική αρχή προβαίνει σε περιοδική συγκριτική αξιολόγηση των υποβαλλόμενων ομοειδών προτάσεων, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού που έχει προσδιοριστεί στην προκήρυξη. Στις υποβαλλόμενες προτάσεις διενεργείται άμεσα έλεγχος πληρότητας με δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων από τους δικαιούχους μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης. Η διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης δεν εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στις περιπτώσεις έργων που αναφέρονται ρητά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ή σε περιπτώσεις μοναδικότητας ή αποκλειστικής αρμοδιότητας του δικαιούχου ή σε επείγουσες περιπτώσεις, για τις οποίες διενεργείται άμεση αξιολόγηση. Είναι επίσης δυνατή η εφαρμογή άμεσης αξιολόγησης στις περιπτώσεις πράξεων που περιλαμβάνονται σε προγράμματα τοπικής ανάπτυξης σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης της οικείας διαχειριστικής αρχής. Οι ημερομηνίες αξιολόγησης, η μεθοδολογία και τα απαραίτητα προς υποβολή στοιχεία ανακοινώνονται κατά την προκήρυξη των πράξεων και δημοσιεύονται στην οικεία ιστοσελίδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στις προκηρύξεις της ανωτέρω παραγράφου δύναται να ορίζεται κατώτερος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων που μπορούν να ενταχθούν σε επιχειρησιακά προγράμματα. Για τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ ή το Ταμείο Συνοχής μέσω των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, εξαιρουμένων των πράξεων τεχνικής υποστήριξης, ως ελάχιστος προϋπολογισμός πράξεων υποδομής προς ένταξη ορίζεται το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ και ως ελάχιστος προϋπολογισμός πράξεων υπηρεσιών και προμηθειών το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Για τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, εξαιρουμένων των πράξεων τεχνικής υποστήριξης, ως ελάχιστος προϋπολογισμός πράξεων υποδομής προς ένταξη ορίζεται το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ και ως ελάχιστος προϋπολογισμός πράξεων υπηρεσιών και προμηθειών το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Πράξεις υποδομής, υπηρεσιών και προμηθειών, συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής, προϋπολογισμού χαμηλότερου των ανωτέρω ορίων, δύναται να ενταχθούν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα είτε μέσω συνολικής επιχορήγησης ή μέσω των ταμείων αστικής ανάπτυξης του άρθρου 24. Από την ανωτέρω ρύθμιση εξαιρούνται έργα στον τομέα του περιβάλλοντος που υλοποιούνται στο πλαίσιο υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή εθνικών, κοινοτικών και διεθνών κανονιστικών κειμένων, καθώς και έργα που υλοποιούνται σε μικρά νησιά, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η ένταξη πράξεων στα επιχειρησιακά προγράμματα του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» ρυθμίζεται με την απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του παρόντος νόμου.

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Β. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Α. ΚΟΝΤΟΣ Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Μ. ΛΙΑΠΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του
Κράτους