40 Α' 2009

ΝΟΜΟΣ 3752/2009

Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
Άρθρο 5
04 Μαρτίου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
4 Μαρτίου 2009

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3752
Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 5ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του π.δ. 383/1979, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο ΟΑΔΥΚ εδρεύει στο Δήμο Νέας Κυδωνίας Χανίων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Οι διατάξεις του άρθρου 1 του π.δ. 303/1998 που προέβλεπαν την πώληση ποσοστού 34% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) από το Δημόσιο προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Χανίων και Ρεθύμνης καταργούνται. Οι εν λόγω μετοχές παραμένουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Δημόσιο και ακυρώνεται οποιαδήποτε τυχόν διαδικασία είχε κινηθεί για τη μεταβίβασή τους. β) Στο άρθρο 4 του π.δ. 383/1979, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «3. Εφόσον η μεταβίβαση της προηγούμενης παραγράφου δεν συντελέσθηκε για οποιονδήποτε λόγο μέχρι την 1.1.2009, οι μετοχές παραμένουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Δημόσιο και ακυρώνεται οποιαδήποτε τυχόν διαδικασία είχε κινηθεί για τη μεταβίβασή τους. Σε κάθε περίπτωση οι φορείς της ανωτέρω παραγράφου δύνανται να μεταβιβάσουν εν όλω ή εν μέρει τις μετοχές τους προς το Δημόσιο λόγω πωλήσεως έως την 30.6.2009.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το άρθρο 3 του π.δ. 383/1979, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Σκοπός του Οργανισμού είναι: α) Η εκπόνηση των πάσης φύσεως προγραμμάτων ανάπτυξης των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης, η μελέτη, η χρηματοδότηση, η εκτέλεση, η λειτουργία και η αξιοποίηση έργων κοινωφελών και δημόσιου εν γένει ενδιαφέροντος που του ανατίθενται με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, με αποφάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Χανίων και Ρεθύμνης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών νομικών ή φυσικών προσώπων. β) Η ανάληψη πάσης φύσεως επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν. 849/1978. γ) H μελέτη, επίβλεψη και εκτέλεση ενός ή περισσότερων έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης, καθώς και η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών οποιουδήποτε είδους, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 225 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», όπως εκάστοτε ισχύει. δ) H προετοιμασία, η διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και η διοίκηση μελέτης ή έργου, ο καθορισμός των γενικών και τεχνικών όρων με τους οποίους θα εκτελεσθεί η σύμβαση, η διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης έργου, μελέτης ή υπηρεσίας, η εποπτεία της διοίκησης ή και η διοίκηση των συμβάσεων, η έγκριση των μελετών και η παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 3 του ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», όπως εκάστοτε ισχύει. ε) Η ανάληψη της συντήρησης, λειτουργίας, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης έργων εγγείων βελτιώσεων και αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων, καθώς και υγρών αποβλήτων. 2. Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για τη συντήρηση, λειτουργία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση όλων των έργων εγγείων βελτιώσεων, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδατικών πόρων που του είχαν ανατεθεί μέχρι την 1.1.2009 ακόμη και εάν οι αρμοδιότητες αυτές είχαν κατά καιρούς ανατεθεί με οποιαδήποτε διάταξη στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οποιασδήποτε μορφής. 3. Για την επίτευξη του σκοπού του, όπως έχει καθορισθεί από τις καταστατικές του διατάξεις, ο Οργανισμός δύναται να ιδρύει μόνος του ή από κοινού με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οποιασδήποτε μορφής, καθώς και να συμπράττει με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό μορφή κοινοπραξίας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του π.δ. 383/1979, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεων του Οργανισμού ασκείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από τα ακόλουθα μέλη: α) Το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Kρήτης, ως Πρόεδρο, τον οποίο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει είτε ο Νομάρχης Χανίων είτε ο Νομάρχης Ρεθύμνης. β) Το Νομάρχη Χανίων, με τον αναπληρωτή του. γ) Το Νομάρχη Ρεθύμνης, με τον αναπληρωτή του. δ) Εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του. ε) Εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, με τον αναπληρωτή του. στ) Εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον αναπληρωτή του. ζ) Εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του Νομού Χανίων, με τον αναπληρωτή του. η) Εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του Νομού Ρεθύμνης, με τον αναπληρωτή του. θ) Εκπρόσωπο του Σωματείου εργαζομένων του Οργανισμού, με τον αναπληρωτή του. Οι φορείς, οι οποίοι ορίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού σύμφωνα με τα ανωτέρω, υποχρεούνται εντός μηνός από της σχετικής εγγράφου ειδοποιήσεως από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι τυχόν κενές θέσεις καλύπτονται από μέλη που ορίζονται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Ο ορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τα ανωτέρω ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.» β. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από πρόσκληση του Προέδρου του δύνανται να παρίστανται και να εκφέρουν τις απόψεις τους επί θεμάτων αρμοδιότητας των φορέων που εκπροσωπούν, ένας εκπρόσωπος από τους ακόλουθους φορείς: Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Χανίων, Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Ρεθύμνης, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Νομού Χανίων, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Νομού Ρεθύμνης, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Χανίων, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παράγραφος 7 του άρθρου 15 του π.δ. 383/1979, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «7. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου αποφάσεως του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τον ορισμό και τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Οργανισμός εξακολουθεί να διοικείται από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιό του, παρατεινόμενης της θητείας του για όσο διάστημα απαιτείται.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο άρθρο 16 του π.δ. 383/1979, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής: «4. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αναθέτει σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, μέλη του ή μη, εξουσίες διαχείρισης και εκπροσώπησης του Οργανισμού.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το στοιχείο ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του π.δ. 383/1979 αντικαθίσταται ως εξής: «ε) εκ του Κρατικού Προϋπολογισμού από την ετήσια επιχορήγηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το στοιχείο η΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του π.δ. 383/1979 αντικαθίσταται ως εξής: «η) από τους δικούς του πόρους. Ως πόροι του Οργανισμού νοούνται, μεταξύ άλλων, τα πάσης φύσεως έσοδα από τη λειτουργία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση έργων οποιασδήποτε φύσεως και αντικειμένου που έχουν ανατεθεί στον Οργανισμό ή ανήκουν στην αρμοδιότητά του ή αναλαμβάνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο,».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του π.δ. 383/1979 προστίθενται τα στοιχεία θ΄, ι΄ και ια΄ ως εξής: «(θ) από προγράμματα τεχνικής υποστήριξης ή οποιασδήποτε άλλης φύσεως και αντικειμένου που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και από εθνικούς πόρους, (ι) από τη χρηματοδότηση για την αποζημίωση που λαμβάνει στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 225 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» ή των προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 3 του ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», όπως εκάστοτε ισχύουν, (ια) από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Στο άρθρο 22 του π.δ. 383/1979 προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής: «3. Για τους πόρους του Οργανισμού, που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι αξιολογήσεις των προτάσεων του Οργανισμού διενεργούνται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία στη συνέχεια εισηγείται σχετικά στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο ΟΑΝΑΚ εδρεύει στο Δήμο Ηρακλείου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στο άρθρο 4 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής: «3. Οι φορείς της ανωτέρω παραγράφου δύνανται να μεταβιβάσουν εν όλω ή εν μέρει τις μετοχές τους προς το Δημόσιο λόγω πωλήσεως έως την 30.6.2009.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Το άρθρο 3 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Σκοπός του Οργανισμού: α) Η εκπόνηση των πάσης φύσεως προγραμμάτων ανάπτυξης των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, η μελέτη, η χρηματοδότηση, η εκτέλεση, η λειτουργία και η αξιοποίηση έργων κοινωφελών και δημοσίου εν γένει ενδιαφέροντος που του ανατίθενται με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, με αποφάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ηρακλείου και Λασιθίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών νομικών ή φυσικών προσώπων. β) Η ανάληψη πάσης φύσεως επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν. 849/1978. γ) Η μελέτη, επίβλεψη και εκτέλεση ενός ή περισσότερων έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης, καθώς και η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών οποιουδήποτε είδους, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 225 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», όπως εκάστοτε ισχύει. δ) Η προετοιμασία, η διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και η διοίκηση μελέτης ή έργου, ο καθορισμός των γενικών και τεχνικών όρων με τους οποίους θα εκτελεσθεί η σύμβαση, η διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης έργου, μελέτης ή υπηρεσίας, η εποπτεία της διοίκησης ή και η διοίκηση των συμβάσεων, η έγκριση των μελετών και η παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 3 του ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων, εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», όπως εκάστοτε ισχύει. ε) Η ανάληψη της συντήρησης, λειτουργίας, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης έργων εγγείων βελτιώσεων και αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων, καθώς και υγρών αποβλήτων. 2. Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για τη συντήρηση, λειτουργία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση όλων των έργων εγγείων βελτιώσεων, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης υδατικών πόρων που του είχαν ανατεθεί μέχρι την 1.1.2009, ακόμη και εάν οι αρμοδιότητες αυτές είχαν κατά καιρούς ανατεθεί με οποιαδήποτε διάταξη στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οποιασδήποτε μορφής. 3. Για την επίτευξη του σκοπού του, όπως έχει καθορισθεί από τις καταστατικές του διατάξεις, ο Οργανισμός δύναται να ιδρύει μόνος του ή από κοινού με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οποιασδήποτε μορφής, καθώς και να συμπράττει με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό μορφή κοινοπραξίας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του π.δ. 125/1991 όπως ισχύει, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «1. Η διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεων του Οργανισμού ασκείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από τα ακόλουθα μέλη: α) Τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Kρήτης, ως Πρόεδρο, τον οποίο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει είτε ο Νομάρχης Ηρακλείου είτε ο Νομάρχης Λασιθίου. β) Τον Νομάρχη Ηρακλείου με τον αναπληρωτή του. γ) Τον Νομάρχη Λασιθίου, με τον αναπληρωτή του. δ) Εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του. ε) Εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, με τον αναπληρωτή του. στ) Εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον αναπληρωτή του. ζ) Εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του Νομού Ηρακλείου, με τον αναπληρωτή του. η) Εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του Νομού Λασιθίου, με τον αναπληρωτή του. θ) Εκπρόσωπο του Σωματείου εργαζομένων του Οργανισμού, με τον αναπληρωτή του. Οι φορείς, οι οποίοι ορίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού σύμφωνα με τα ανωτέρω, υποχρεούνται εντός μηνός από της σχετικής εγγράφου ειδοποιήσεως από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι τυχόν κενές θέσεις καλύπτονται από μέλη που ορίζονται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Ο ορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τα ανωτέρω ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.» β. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από πρόσκληση του Προέδρου του δύνανται να παρίστανται και να εκφέρουν τις απόψεις τους επί θεμάτων αρμοδιότητας των φορέων που εκπροσωπούν, ένας εκπρόσωπος από τους ακόλουθους φορείς: Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Ηρακλείου, Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων του Νομού Λασιθίου, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Νομού Ηρακλείου, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Νομού Λασιθίου, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Λασιθίου, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Η παράγραφος 6 του άρθρου 15 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «6. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου αποφάσεως του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τον ορισμό και τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Οργανισμός εξακολουθεί να διοικείται από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιό του, παρατεινομένης της θητείας του για όσο διάστημα απαιτείται.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Στο άρθρο 16 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής: «4. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αναθέτει σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, μέλη του ή μη, εξουσίες διαχείρισης και εκπροσώπησης του Οργανισμού.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Το στοιχείο ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «ε) εκ του Κρατικού Προϋπολογισμού από την ετήσια επιχορήγηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.» ΦΕΚ 1219

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Το στοιχείο η΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «η) από τους δικούς του πόρους. Ως πόροι του Οργανισμού νοούνται, μεταξύ άλλων, τα πάσης φύσεως έσοδα από τη λειτουργία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση έργων οποιασδήποτε φύσεως και αντικειμένου που έχουν ανατεθεί στον Οργανισμό ή ανήκουν στην αρμοδιότητά του ή αναλαμβάνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του π.δ. 125/1991 το στοιχείο θ΄, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «θ) από προγράμματα τεχνικής υποστήριξης ή οποιασδήποτε άλλης φύσεως και αντικειμένου που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και από εθνικούς πόρους,».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, προστίθενται νέα στοιχεία ι΄ και ια΄ ως εξής: «ι) από τη χρηματοδότηση για την αποζημίωση που λαμβάνει στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 225 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» ή των προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 3 του ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», όπως εκάστοτε ισχύει, ια) από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

Στο άρθρο 22 του π.δ. 125/1991, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής: «3. Για τους πόρους του Οργανισμού, που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι αξιολογήσεις των προτάσεων του Οργανισμού διενεργούνται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία στη συνέχεια εισηγείται σχετικά στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

Καταργούμενες διατάξεις Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις: (α) το εδάφιο ι΄ του άρθρου 8 του π.δ. 383/1979, το οποίο είχε προστεθεί με το άρθρο 3 του π.δ. 303/1998, (β) το εδάφιο ι΄ του άρθρου 3 του π.δ. 125/1991, το οποίο είχε προστεθεί με το άρθρο 8 του π.δ. 304/1998, (γ) η παράγραφος 4 του άρθρου 23 του π.δ. 383/1979, η οποία είχε αντικατασταθεί τελευταίως με το άρθρο 3 του π.δ. 316/1984, (δ) η παράγραφος 3 του άρθρου 23 του π.δ. 125/1991.

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2009
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν.Γ. ΔΕΝΔΙΑΣ