80 Α' 2009

ΝΟΜΟΣ 3763/2009

Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΛΟΙΠΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 46 - Περαίωση εκκρεµών υποθέσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
27 Μαΐου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 80
27 Μαΐου 2009

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3763
Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 46Περαίωση εκκρεµών υποθέσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης ΠεριουσίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Υποθέσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας των ετών 1997 έως και 2007, που εκκρεµούν ενώπιον των φορολογικών αρχών, περαιώνονται οριστικά µε οίκοθεν ενέργεια του προϊσταµένου της αρµόδιας ∆ΟΥ. Αν ο υπόχρεος επιθυµεί την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, µπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση στον αρµόδιο προϊστάµενο ∆ΟΥ µέχρι και την 30ή Σεπτεµβρίου 2009. Οι υποθέσεις περαιώνονται µε βάση τη δηλωθείσα αξία των ακινήτων προσαυξηµένη κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%). Ειδικά για το έτος 1997 η αξία των εντός αντικειµενικού συστήµατος ακινήτων δεν προσαυξάνεται µε το ανωτέρω ποσοστό, εφόσον ο υπόχρεος έχει αποδεχθεί την προταθείσα από το Υπουργείο Οικονοµικών αξία για τα ακίνητα αυτά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την εφαρµογή του παρόντος νόµου ως εκκρεµείς ορίζονται οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και δεν έχει εκδοθεί καταλογιστική πράξη. Η ρύθµιση αυτή δεν εφαρµόζεται στις περιπτώσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί στο οικείο έτος µερική δήλωση και δεν έχει ακολουθήσει η υποβολή αρχικής δήλωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περιπτώσεις που έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος, οι υπόχρεοι µπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία που προσδιόρισε ο αρµόδιος προϊστάµενος µε το φύλλο ελέγχου, µειωµένη κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη της δηλωθείσας αξίας, προσαυξανοµένης κατά το ποσοστό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Υποθέσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση αλλά έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο φύλλο ελέγχου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ή έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος, περαιώνονται µε βάση την αξία που έχει προσδιορίσει ο προϊστάµενος της αρµόδιας φορολογικής αρχής, µειωµένη κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι υπόχρεοι που θα υπαχθούν στις ρυθµίσεις του άρθρου αυτού απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίµου ή άλλης κυρώσεως, για τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η κατά τις παρούσες διατάξεις περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας γίνεται µε τους πιο κάτω όρους και προϋποθέσεις: α) Περαιώνεται υποχρεωτικά η πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη και οι συνεχόµενες µε αυτή ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθµιση του νόµου αυτού. β) Επιτρέπεται η περαίωση ορισµένων, µόνο, από τις ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθµιση, µε την επιφύλαξη των διατάξεων της ανωτέρω περίπτωσης α΄. γ) Τα χρηµατικά ποσά που καταβάλλονται στο ∆ηµόσιο κατ’ εφαρµογή του άρθρου αυτού δεν αναζητούνται ούτε συµψηφίζονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Για την υλοποίηση της περαίωσης των εκκρεµών υποθέσεων του άρθρου αυτού ο προϊστάµενος της αρµόδιας ∆ΟΥ συντάσσει Εκκαθαριστικό Σηµείωµα περαίωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε δύο (2) αντίτυπα στο οποίο περιέχονται για καθεµία υπόθεση και τα ακόλουθα στοιχεία: α) το ονοµατεπώνυµο του φυσικού προσώπου ή η επωνυµία του νοµικού προσώπου, β) η διεύθυνση, γ) ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου, δ) η αρµόδια ∆ΟΥ και ο κωδικός της ∆ΟΥ στην οποία υπεβλήθη η τελευταία ανέλεγκτη δήλωση, ε) τα έτη που εκκρεµούν, στ) το σύνολο της φορολογητέας αξίας κατ’ έτος και κατά δήλωση, ζ) ο φόρος που καταβλήθηκε κατ’ έτος βάσει δήλωσης, η) το σύνολο της φορολογητέας αξίας κατ’ έτος που προκύπτει σύµφωνα µε τις παραγράφους 1, 3 και 4 του παρόντος, θ) ο φόρος πού προκύπτει κατ’ έτος σύµφωνα µε τη φορολογητέα αξία των παραγράφων 1, 3 και 4 του παρόντος, ι) το σύνολο του φόρου περαίωσης κατ’ έτος και το σύνολο της οφειλής, ια) το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής οφειλής που πρέπει να καταβληθεί µε την υπογραφή του Εκκαθαριστικού Σηµειώµατος περαίωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Αν οι αρµόδιες για τα ανέλεγκτα έτη ∆ΟΥ είναι περισσότερες από µία, το Εκκαθαριστικό Σηµείωµα περαίωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας εκδίδεται από τον Προϊστάµενο της ∆ΟΥ που είναι αρµόδιος για το τελευταίο ανέλεγκτο έτος, µετά την αποστολή των Εκκαθαριστικών Σηµειωµάτων περαίωσης από τις ∆ΟΥ που είναι αρµόδιες για τα προηγούµενα έτη, µέχρι την 15η Σεπτεµβρίου 2009.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ο προϊστάµενος της αρµόδιας για την έκδοση του Εκκαθαριστικού Σηµειώµατος περαίωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ∆ΟΥ επιδίδει ένα αντίτυπο αυτού στον υπόχρεο, ο οποίος δύναται να το αποδεχθεί εντός δέκα (10) ηµερών από την επίδοσή του, καταβάλλοντας το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού ποσού περαίωσης. Η υπογραφή από τον υπόχρεο του Εκκαθαριστικού Σηµειώµατος περαίωσης και η καταβολή του ανωτέρω ποσοστού συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη και αµετάκλητη αποδοχή του περιεχοµένου του, καθώς και όσων ορίζονται στο άρθρο αυτό σχετικά µε την περαίωση των υποθέσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ίσες µηνιαίες δόσεις όχι µικρότερες των εκατό (100) ευρώ µε εξαίρεση την τελευταία. Η πρώτη δόση καταβάλλεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε από τον υπόχρεο το Εκκαθαριστικό Σηµείωµα περαίωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και οι υπόλοιπες µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα των αντίστοιχων επόµενων µηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υποχρέου. Σε περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο του ποσού µέσα στην προθεσµία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµίας και Οικονοµικών καθορίζεται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δηµοσίευση του νόµου αυτού και λήγει την 30ή Οκτωβρίου 2009.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι διατάξεις της ενότητας Γ του προηγούµενου άρθρου εφαρµόζονται ανάλογα και στις υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων νοµικών προσώπων.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2009
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ