80 Α' 2009

ΝΟΜΟΣ 3763/2009

Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΛΟΙΠΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 48
27 Μαΐου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 80
27 Μαΐου 2009

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3763
Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 48

Κυρώνεται η από 15 Απριλίου 2009 απόφαση της 76ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των µετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος περί τροποποιήσεως των κατωτέρω άρθρων του Καταστατικού της ίδιας Τράπεζας, το κείµενο της οποίας έχει ως εξής: «1. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 55 αριθµός 4 προστίθενται οι ακόλουθες πέντε (5) λέξεις: «καθώς και ενέχυρο επί απαιτήσεων»». 2. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 55 αριθµός 10 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι παρεχόµενες πιστώσεις πρέπει να καλύπτονται από επαρκείς ασφάλειες, που µπορεί να συνίστανται και σε ενέχυρο επί τίτλων µε λογιστική µορφή, σε ενέχυρο επί απαιτήσεων, καθώς και σε αγορά τίτλων µε σύµφωνο επαναπωλήσεως ή µε άλλες ειδικές συµφωνίες». 3. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 57Α αντικαθίσταται ως εξής: «Για την εξασφάλιση του συνόλου των απαιτήσεων της Τράπεζας κατά πιστωτικού ιδρύµατος ή εν γένει επιχείρησης από την παροχή πιστώσεων στο πλαίσιο άσκησης της νοµισµατικής πολιτικής και των κάθε είδους απαιτήσεων της Τράπεζας από συναλλαγές µέσω των συστηµάτων του άρθρου 55 αριθµός 5, η Τράπεζα έχει νόµιµο ενέχυρο επί των εκάστοτε κατατιθέµενων σε αυτήν, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, εκ µέρους των ως άνω προσώπων, περιουσιακών στοιχείων, µέχρι του συνολικού ποσού των ως άνω απαιτήσεων και των προβλεπόµενων προσαυξήσεων». 4. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 57Α αντικαθίσταται ως εξής: «Εφόσον υφίστανται ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυµάτων ή εν γένει επιχειρήσεων έναντι της Τράπεζας από πράξεις που συνδέονται µε την άσκηση νοµισµατικής πολιτικής ή από συναλλαγές µέσω των συστηµάτων του άρθρου 55 αριθµός 5, η Τράπεζα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεών της, δύναται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ενεχύρου και αναγκαστικής εκποίησης, να προχωρεί σε εκποίηση των ενεχυρασµένων τίτλων ή απαιτήσεων, είτε χρηµατιστηριακώς, µέσω µέλους οργανωµένης αγοράς που ορίζει η ίδια, είτε εξωχρηµατιστηριακώς, κατ’ επιλογή της, ή εφόσον οι τίτλοι ή απαιτήσεις είναι ληξιπρόθεσµοι και απαιτητοί, να εισπράττει ιδίω ονόµατι τα σχετικά ποσά. Η Τράπεζα επιλέγει, κατά την κρίση της, από τους ενεχυρασµένους τίτλους και απαιτήσεις, εκείνους που θα εκποιήσει ή εισπράξει προς ικανοποίηση των ασφαλισµένων απαιτήσεων. Το προϊόν της εκποίησης ή ρευστοποίησης διατίθεται για την ικανοποίηση της ασφαλιζόµενης απαίτησης, κατά δαπάνες, τόκους, κεφάλαιο, κατά προτεραιότητα έναντι παντός άλλου πιστωτή». 5. Μετά την τρίτη παράγραφο του άρθρου 57Α, τίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «Οι λογαριασµοί που τηρούνται σε συστήµατα πληρωµών ή εκκαθάρισης εξωχρηµατιστηριακών συναλλαγών που λειτουργούν στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπόκεινται σε αναγκαστική ή συντηρητική κατάσχεση από τρίτους ή σε άλλη ισοδύναµη δέσµευση».

Αθήνα, 22 Μαΐου 2009
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ