40 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3833/2010

Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Άρθρο 18 - Προγράµµατα απασχόλησης ανέργων
15 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
15 Μαρτίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3833
Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 18Προγράµµατα απασχόλησης ανέργωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με στόχο την καταπολέµηση της ανεργίας, την προώθηση της απασχόλησης και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας (Ν.Θ.Ε.), ο Ο.Α.Ε.∆. µπορεί να επιδοτεί µέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζοµένων) για προσλαµβανόµενους µισθωτούς σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, βάσει προγραµµάτων απασχόλησης ανέργων που καταρτίζονται µε αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, µετά από γνώµη του ∆.Σ. του Ο.Α.Ε.∆..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με τις προβλεπόµενες από την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται: α) Ο τρόπος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος µπορεί να γίνεται και κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείµενης ασφαλιστικής νοµοθεσίας. β) Το ποσοστό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους προσλαµβανόµενους µισθωτούς, ο ανώτατος αριθµός των ως άνω επιδοτούµενων µισθωτών ανά επιχείρηση ή εργοδότη, η διάρκεια της επιδότησης κατά τα διάφορα στάδια του προγράµµατος, ο χρόνος της µετά από τη διάρκεια της επιδότησης πιθανής υποχρεωτικής απασχόλησης από τον εργοδότη των προσλαµβανοµένων και η απαγόρευση της απόλυσης του υπόλοιπου προσωπικού. γ) Τα στοιχεία που οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες υποβάλλουν στον Ο.Α.Ε.∆. ή/ και στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, εν όψει της υπαγωγής τους στα προγράµµατα απασχόλησης του παρόντος άρθρου. δ) Τα όργανα, τα οποία παράλληλα µε το ∆.Σ. του Ο.Α.Ε.∆., θα αποφασίζουν για την ύπαρξη ή µη των προϋποθέσεων υπαγωγής των επιχειρήσεων και εργοδοτών στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. ε) Οι ειδικές περιπτώσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. στ) Κάθε άλλη λεπτοµέρεια, που είναι αναγκαία για τους όρους εφαρµογής των προγραµµάτων και τον έλεγχο αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε ειδικές περιπτώσεις, είναι δυνατόν τα καταρτιζόµενα κατά τη διαδικασία της παραγράφου 1 προγράµµατα απασχόλησης να αφορούν επιδότηση µέχρι και του εκατό τοις εκατό (100%) των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζοµένων) για τη διατήρηση θέσεων σε επιχειρήσεις ή εργοδότες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν υπαχθεί στα καταρτιζόµενα κατά τη διαδικασία αυτού του άρθρου προγράµµατα απασχόλησης και παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των προγραµµάτων απασχόλησης για την πρόσληψη, τη διατήρηση και τη µη απόλυση του υπόλοιπου προσωπικού και του προσωπικού που επιδοτείται και γενικά την εφαρµογή του προγράµµατος, υποχρεούνται να καταβάλουν οι ίδιες τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτών και εργαζοµένων) που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο χρονικό διάστηµα του συνολικού χρόνου απασχόλησης (επιχορηγούµενης και µη) των µισθωτών που καθορίζει το πρόγραµµα. Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζοµένων) από τις επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των προγραµµάτων γίνεται σύµφωνα µε τη νοµοθεσία του οικείου ασφαλιστικού φορέα, ενώ το ποσό της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον Ο.Α.Ε.∆. αχρεωστήτως για τις ως άνω ασφαλιστικές εισφορές αποδίδεται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα στον Ο.Α.Ε.∆..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για το ποσό που θα αποδοθεί στον Ο.Α.Ε.∆. αποφασίζει το διοικητικό συµβούλιο ή τα όργανα που ορίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύµφωνα µε τη διάταξη της παραγράφου 2 περ. δ΄ του παρόντος άρθρου. Κάθε διαφορά που τυχόν προκύψει µεταξύ του Ο.Α.Ε.∆. και του οικείου ασφαλιστικού φορέα ως προς το ύψος του ποσού που πρέπει να αποδοθεί στον Ο.Α.Ε.∆. επιλύεται µε απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ