40 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3833/2010

Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΜΕΙΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ∆ΑΠΑΝΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο 6 - Μείωση ορίων υπερωριακής απασχόλησης
15 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
15 Μαρτίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3833
Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 6Μείωση ορίων υπερωριακής απασχόλησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3205/2003 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι κατά τα ως άνω ώρες απογευµατινής υπερωριακής εργασίας δεν µπορεί να υπερβαίνουν τις σαράντα (40) ώρες µηνιαίως ανά υπάλληλο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περίπτωση α΄ και τα εδάφια πρώτο και δεύτερο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3205/2003 αντικαθίστανται ως εξής: «α. Εξήντα (60) ώρες µηνιαίως ανά υπάλληλο των Γραφείων του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών, των Υφυπουργών, της Γενικής Γραµµατείας της Κυβέρνησης, καθώς και των Γραφείων των Βουλευτών, των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Πολιτικών Κοµµάτων και του Γραφείου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απογευµατινή απασχόληση. Στην περίπτωση απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιµες ηµέρες και νυκτερινές ώρες, µπορεί να χορηγηθούν µέχρι τριάντα (30) ώρες για εξαιρέσιµες ηµέρες και είκοσι (20) ώρες για νυκτερινή εργασία µέσα στο όριο των εξήντα (60) ωρών. β. Πενήντα (50) ώρες µηνιαίως ανά υπάλληλο των Γραφείων των Γενικών Γραµµατέων Υπουργείων, των Ειδικών Γραµµατέων και των ∆ιοικητών και των Υποδιοικητών των Ασφαλιστικών Οργανισµών, για απογευµατινή απασχόληση. Στην περίπτωση απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιµες ηµέρες και νυκτερινές ώρες, µπορεί να χορηγηθούν µέχρι είκοσι (20) ώρες για εξαιρέσιµες ηµέρες και δεκαπέντε (15) ώρες για νυκτερινή εργασία µέσα στο όριο των πενήντα (50) ωρών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όρια που έχουν καθορισθεί σε διαφορετικό ύψος από αυτά που προβλέπονται στις προηγούµενες παραγράφους αναπροσαρµόζονται στα όρια αυτά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 5 του ν. 3207/2003 (ΦΕΚ 302 Α) και του άρθρου 17 παρ. 7 του ν. 3226/2004 (ΦΕΚ 24 Α) και οι κατ’ εξουσιοδότησή τους εκδοθείσες αποφάσεις καταργούνται. Ο αριθµός των ωρών νυκτερινής, Κυριακών και λοιπών εξαιρέσιµων ηµερών εργασίας για το προσωπικό που ορίζουν οι ανωτέρω διατάξεις, καθορίζεται µε κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών και του καθ’ ύλην αρµόδιου Υπουργού, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3205/2003, όπως τροποποιείται µε την παρ. 1 του άρθρου αυτού.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ