40 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3833/2010

Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ - ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ − ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΕΙ∆Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
15 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
15 Μαρτίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3833
Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ − ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΕΙ∆Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Άρθρο 12Αναπροσαρµογή Φ.Π.Α.

Τα πρώτο και δεύτερο εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε µε το ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής: «Ο συντελεστής του φόρου προστιθέµενης αξίας ορίζεται σε είκοσι ένα τοις εκατό (21%) στη φορολογητέα αξία. Κατ’ εξαίρεση, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαµβάνονται στο Παράρτηµα ΙΙΙ του παρόντος, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε δέκα τοις εκατό (10%).»

Άρθρο 13Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα καπνούΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 97 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως ακολούθως: «Στην τιµή αυτή ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ορίζεται σε ποσοστό 65% µε ελάχιστο ποσό είσπραξης τα 78 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 97 του ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής: «β) σε έναν αναλογικό φόρο ο συντελεστής του οποίου είναι 58,823 % και προκύπτει από το κλάσµα που έχει ως αριθµητή το γινόµενο του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης επί την πλέον ζητούµενη τιµή µείον τον πάγιο φόρο και παρονοµαστή την πλέον ζητούµενη τιµή. Ο αναλογικός συντελεστής 58,823% υπολογίζεται στην τιµή λιανικής πώλησης χιλίων (1.000) τεµαχίων τσιγάρων (1 φορολογική µονάδα) και είναι ίδιος για όλες τις κατηγορίες τσιγάρων. Στα τσιγάρα που πωλούνται σε τιµή µικρότερη από την τιµή λιανικής πώλησης των τσιγάρων της πλέον ζητούµενης κατηγορίας τιµών, το συνολικό ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που υπολογίζεται σύµφωνα µε τις ανωτέρω περιπτώσεις α΄ και β΄ δεν µπορεί να είναι κατώτερο του εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα της πλέον ζητούµενης κατηγορίας τιµών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι διατάξεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 97 του ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής: «α) Στα πούρα ή σιγαρίλλος σε ποσοστό 32% επί της κατά χιλιόγραµµο τιµής λιανικής πώλησής τους. β) Στο λεπτοκοµµένο καπνό, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισµα, σε ποσοστό 67% επί της κατά χιλιόγραµµο τιµής λιανικής πώλησής τους.»

Άρθρο 14Ειδικός φόρος κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόληςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 2 του άρθρου 81 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης καθορίζεται σε χίλια οκτακόσια ογδόντα τέσσερα (1.884) ευρώ, ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διατάξεις του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 81, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής: «Εφαρµόζεται µειωµένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης, έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή που περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Ο µειωµένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε εννιακόσια σαράντα δύο (942) ευρώ, ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 87 του ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής: «2. Ο φόρος αυτός ορίζεται σε ένα ευρώ και ενενήντα έξι λεπτά (1,96) ανά βαθµό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο µπύρας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι διατάξεις του προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 87 του ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής: «Ο µειωµένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε ενενήντα οκτώ λεπτά (0,98 ευρώ) ανά βαθµό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο µπύρας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το άρθρο 89 του ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 89 Συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα προϊόντα του προηγούµενου άρθρου ορίζεται σε εβδοµήντα οκτώ (78) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος, µε εξαίρεση τα προϊόντα που ορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του σηµείου Β του Παραρτήµατος ΙΙI του Κανονισµού (Ε.Κ.) της Επιτροπής 606/2009 (ΕΕL 193/24.7.2009) για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε τριάντα εννέα (39) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.»

Άρθρο 15Ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι περιπτώσεις α΄ µέχρι και ιβ΄, καθώς και οι περιπτώσεις κα΄ και κστ΄ του πίνακα της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίστανται ως ακολούθως: ΦΕΚ 445

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περίπτωση δ΄ του πίνακα της παραγράφου 2 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001 καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως ακολούθως: «8. Για την εφαρµογή των διατάξεων της περίπτωσης κα΄ του πίνακα της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2690/2001 ως «επιχειρηµατική χρήση» νοείται η χρήση από µία επιχείρηση ικανή να λειτουργήσει αυτόνοµα από οργανωτική άποψη, η οποία διενεργεί ανεξαρτήτως και οπουδήποτε την παροχή αγαθών και υπηρεσιών όποιος και να είναι ο σκοπός ή τα αποτελέσµατα αυτών των οικονοµικών δραστηριοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής προσδιορίζονται, τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τους διανοµείς ηλεκτρικής ενέργειας και τον ∆ιαχειριστή Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (∆ΕΣΜΗΕ ΑΕ) στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονοµικών, καθώς και η συχνότητα και ο τρόπος διαβίβασής τους.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001 προστίθεται περίπτωση ι΄ ως ακολούθως: «ι) Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και χρησιµοποιείται για ιδία χρήση, εφόσον προέρχεται από αιολική, ηλιακή, γεωθερµική, παλιρροϊκή ενέργεια και ενέργεια κυµάτων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παράγραφος 2 του άρθρου 109 του ν. 2960/2001 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «2. Η βεβαίωση και είσπραξη του φόρου ενεργείται µε παραστατικό έγγραφο, το οποίο υποβάλλεται από τον υπόχρεο στην αρµόδια αρχή και από την ηµεροµηνία αποδοχής του αποτελεί τίτλο υπέρ του ∆ηµοσίου. Το παραστατικό αυτό καταρτίζεται µε ευθύνη του υπόχρεου και το περιεχόµενό του ελέγχεται και επαληθεύεται κατά τα οριζόµενα σε ειδικές προς τούτο διατάξεις.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Μετά την παράγραφο 6 του άρθρου 109 του ν. 2960/2001 προστίθεται νέα παράγραφος 7, ενώ η ήδη υπάρχουσα παράγραφος 7 αναριθµείται σε 8. «7. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που αναλογεί στην ηλεκτρική ενέργεια βεβαιώνεται και εισπράττεται από την αρµόδια αρχή, βάσει των εκδιδόµενων από τον διανοµέα ή τον αναδιανοµέα φορολογικών στοιχείων επί των οποίων προσδιορίζονται η µονάδα µέτρησης και οι ποσότητες που παραδίδονται, το αργότερο µέχρι την εικοστή (20ή) ηµέρα του επόµενου µήνα από την έκδοση των ανωτέρω σχετικών φορολογικών στοιχείων. Με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά την ίδια χρονική στιγµή ο φόρος προστιθέµενης αξίας (Φ.Π.Α.) και κάθε άλλη σχετική επιβάρυνση. Κατ’ εξαίρεση προκειµένου για την ηλεκτρική ενέργεια ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται µε τον οικείο φορολογικό συντελεστή επί του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης.»

Άρθρο 16Επιβολή εφάπαξ φόρου επί των αποθεµάτων πετρελαίου θέρµανσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στα αποθέµατα πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) − θέρµανσης που έχει στην κυριότητά του την 3.3.2010 κάθε επιτηδευµατίας, που έχει λάβει αριθµό µητρώου ∆ιακινητών Πετρελαίου Θέρµανσης (∆Ι.ΠΕ.ΘΕ.), τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση και έχει πραγµατοποιηθεί η φυσική τους έξοδος από τις φορολογικές αποθήκες, αλλά δεν έχουν διατεθεί στην κατανάλωση, επιβάλλεται εφάπαξ φόρος ισόποσος µε τη διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων που εφαρµόζονται από 4.3.2010, ήτοι του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του φόρου προστιθέµενης αξίας (Φ.Π.Α.), και των ήδη καταβληθέντων κατά την έξοδό τους από τη φορολογική αποθήκη ειδικού φόρου κατανάλωσης και Φ.Π.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο εφάπαξ φόρος επιβάλλεται στα αποθέµατα της προηγούµενης παραγράφου που έχει στην κυριότητά του ο επιτηδευµατίας ∆Ι.ΠΕ.ΘΕ., την 3.3.2010 σε εγκαταστάσεις του ή σε εγκαταστάσεις τρίτων, ανεξάρτητα από το χρόνο λήξης της διαχειριστικής του περιόδου ή την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση που ο επιτηδευµατίας ∆Ι.ΠΕ.ΘΕ. πραγµατοποιεί πωλήσεις σε δικαιούχους χρήσης πετρελαίου θέρµανσης και δικαιούται επιστροφής, τότε ο οφειλόµενος εφάπαξ φόρος συµψηφίζεται µε τα προς επιστροφή ποσά των φορολογικών επιβαρύνσεων, λόγω της εξοµοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) − θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9 Α).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περίπτωση που ο επιτηδευµατίας ∆Ι.ΠΕ.ΘΕ. δεν πραγµατοποιεί πωλήσεις σε δικαιούχους χρήσης πετρελαίου θέρµανσης και δεν δικαιούται επιστροφής σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3634/ 2008 τότε ο οφειλόµενος εφάπαξ φόρος καταβάλλεται εφάπαξ µε την υποβολή από τον υπόχρεο δήλωσης εις διπλούν στην αρµόδια για τη φορολογία εισοδήµατός του ∆ηµόσια Οικονοµική Υπηρεσία (∆.Ο.Υ.), το αργότερο µέχρι και τις 15.4.2010. Το ένα αντίτυπο της δήλωσης µε ηµεροµηνία παραλαβής και θεωρηµένο από τον προϊστάµενο της ∆.Ο.Υ. επιστρέφεται στον υπόχρεο. ∆ήλωση που υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόµενου εφάπαξ φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννοµο αποτέλεσµα. Σε περίπτωση µη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ή εκπρόθεσµης δήλωσης εφαρµόζονται οι κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α), καθώς και οι κυρώσεις των περί λαθρεµπορίας διατάξεων του ν. 2960/2001 εφόσον συντρέχει περίπτωση. Για τη διαδικασία βεβαίωσης εφαρµόζονται ανάλογα οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών καθορίζεται ο τρόπος συµψηφισµού του εφάπαξ φόρου επί των αποθεµάτων µε τα προς επιστροφή ποσά, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3634/2008, ο τύπος και το περιεχόµενο της δήλωσης του εφάπαξ φόρου και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Κάθε άλλη διάταξη, η οποία αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν εφαρµόζεται στις περιπτώσεις οι οποίες ρυθµίζονται µε τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

Άρθρο 17Ειδικός φόρος σε είδη πολυτελείαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα επιβατικά αυτοκίνητα της δασµολογικής κλάσης 8703 της Συνδυασµένης Ονοµατολογίας, καθώς και στα αυτοκίνητα τύπου jeep της δασµολογικής κλάσης 8704, το ποσοστό του οποίου ορίζεται για αυτοκίνητα µε τιµή χονδρικής πώλησης από τον κατασκευαστή οίκο ως εξής: α) από 17.000 ευρώ µέχρι και 22.000 ευρώ, ποσοστό 10%, β) άνω των 22.000 ευρώ µέχρι και 30.000 ευρώ, ποσοστό 20%, γ) άνω των 30.000 ευρώ, ποσοστό 30%. Ο ανωτέρω φόρος επιβάλλεται επί της φορολογητέας αξίας του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α’).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Προκειµένου για µεταχειρισµένα όµοια αυτοκίνητα, το ποσοστό του φόρου καθορίζεται ως εξής: α) από 12.000 ευρώ µέχρι και 15.000 ευρώ, ποσοστό 10%, β) άνω των 15.000 ευρώ µέχρι και 20.000 ευρώ, ποσοστό 20%, γ) άνω των 20.000 ευρώ, ποσοστό 30%. Ο ανωτέρω φόρος επιβάλλεται επί της φορολογητέας αξίας του άρθρου 126 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α΄).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από το φόρο πολυτελείας της προηγούµενης παραγράφου εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα που προορίζονται να κυκλοφορήσουν ως δηµόσιας χρήσης, καθώς και τα αυτοκινούµενα τροχόσπιτα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας επί της φορολογητέας αξίας, όπως αυτή διαµορφώνεται από τα άρθρα 19 και 20 του ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄) για τα ενδοκοινοτικώς αποκτούµενα και τα εισαγόµενα από τρίτες χώρες και επί της τιµής πώλησης προ Φ.Π.Α. για τα εγχωρίως παραγόµενα, στα παρακάτω είδη:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο φόρος πολυτελείας για τα επιβατικά αυτοκίνητα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης βεβαιώνεται και εισπράττεται από τις αρµόδιες τελωνειακές αρχές παράλληλα µε την είσπραξη του τέλους ταξινόµησης. Για τα είδη της παραγράφου 4 που προέρχονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, ο φόρος πολυτελείας βεβαιώνεται και εισπράττεται από τις τελωνειακές αρχές κατά τη θέση αυτών σε ανάλωση, ενώ τα προερχόµενα από άλλα κράτη − µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τα εγχωρίως παραγόµενα, ο φόρος αποδίδεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ. της έδρας του επιτηδευµατία. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου για µεν τα εγχωρίως παραγόµενα είναι ο παραγωγός των προϊόντων, για δε τα προερχόµενα από τα λοιπά κράτη − µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόσωπο που πραγµατοποιεί την ενδοκοινοτική απόκτηση. Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών καθορίζονται ο χρόνος, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την απόδοση του φόρου αυτού στις ∆.Ο.Υ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα είδη της παραγράφου 4 που παραλαµβάνονται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή ετοίµων προϊόντων της ίδιας παραγράφου, απαλλάσσονται του φόρου πολυτελείας. Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την εφαρµογή του άρθρου αυτού.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ