40 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3833/2010

Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
15 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
15 Μαρτίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3833
Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Άρθρο 18Προγράµµατα απασχόλησης ανέργωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με στόχο την καταπολέµηση της ανεργίας, την προώθηση της απασχόλησης και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας (Ν.Θ.Ε.), ο Ο.Α.Ε.∆. µπορεί να επιδοτεί µέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζοµένων) για προσλαµβανόµενους µισθωτούς σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, βάσει προγραµµάτων απασχόλησης ανέργων που καταρτίζονται µε αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, µετά από γνώµη του ∆.Σ. του Ο.Α.Ε.∆..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με τις προβλεπόµενες από την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται: α) Ο τρόπος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος µπορεί να γίνεται και κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείµενης ασφαλιστικής νοµοθεσίας. β) Το ποσοστό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους προσλαµβανόµενους µισθωτούς, ο ανώτατος αριθµός των ως άνω επιδοτούµενων µισθωτών ανά επιχείρηση ή εργοδότη, η διάρκεια της επιδότησης κατά τα διάφορα στάδια του προγράµµατος, ο χρόνος της µετά από τη διάρκεια της επιδότησης πιθανής υποχρεωτικής απασχόλησης από τον εργοδότη των προσλαµβανοµένων και η απαγόρευση της απόλυσης του υπόλοιπου προσωπικού. γ) Τα στοιχεία που οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες υποβάλλουν στον Ο.Α.Ε.∆. ή/ και στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, εν όψει της υπαγωγής τους στα προγράµµατα απασχόλησης του παρόντος άρθρου. δ) Τα όργανα, τα οποία παράλληλα µε το ∆.Σ. του Ο.Α.Ε.∆., θα αποφασίζουν για την ύπαρξη ή µη των προϋποθέσεων υπαγωγής των επιχειρήσεων και εργοδοτών στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. ε) Οι ειδικές περιπτώσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. στ) Κάθε άλλη λεπτοµέρεια, που είναι αναγκαία για τους όρους εφαρµογής των προγραµµάτων και τον έλεγχο αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε ειδικές περιπτώσεις, είναι δυνατόν τα καταρτιζόµενα κατά τη διαδικασία της παραγράφου 1 προγράµµατα απασχόλησης να αφορούν επιδότηση µέχρι και του εκατό τοις εκατό (100%) των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζοµένων) για τη διατήρηση θέσεων σε επιχειρήσεις ή εργοδότες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν υπαχθεί στα καταρτιζόµενα κατά τη διαδικασία αυτού του άρθρου προγράµµατα απασχόλησης και παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των προγραµµάτων απασχόλησης για την πρόσληψη, τη διατήρηση και τη µη απόλυση του υπόλοιπου προσωπικού και του προσωπικού που επιδοτείται και γενικά την εφαρµογή του προγράµµατος, υποχρεούνται να καταβάλουν οι ίδιες τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτών και εργαζοµένων) που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο χρονικό διάστηµα του συνολικού χρόνου απασχόλησης (επιχορηγούµενης και µη) των µισθωτών που καθορίζει το πρόγραµµα. Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζοµένων) από τις επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των προγραµµάτων γίνεται σύµφωνα µε τη νοµοθεσία του οικείου ασφαλιστικού φορέα, ενώ το ποσό της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον Ο.Α.Ε.∆. αχρεωστήτως για τις ως άνω ασφαλιστικές εισφορές αποδίδεται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα στον Ο.Α.Ε.∆..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για το ποσό που θα αποδοθεί στον Ο.Α.Ε.∆. αποφασίζει το διοικητικό συµβούλιο ή τα όργανα που ορίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύµφωνα µε τη διάταξη της παραγράφου 2 περ. δ΄ του παρόντος άρθρου. Κάθε διαφορά που τυχόν προκύψει µεταξύ του Ο.Α.Ε.∆. και του οικείου ασφαλιστικού φορέα ως προς το ύψος του ποσού που πρέπει να αποδοθεί στον Ο.Α.Ε.∆. επιλύεται µε απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άρθρο 19Πάγιο σύστηµα ρύθµισης οφειλόµενων εισφορώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με αποφάσεις των αρµόδιων οργάνων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αρµοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχεται η ευχέρεια εξόφλησης σε µηνιαίες δόσεις, των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών µετά των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων, µετά από αίτηση του οφειλέτη. Στις οφειλόµενες εισφορές συµπεριλαµβάνονται και οι εισφορές που εισπράττονται από τους Φ.Κ.Α. για τρίτους. Ο αριθµός των δόσεων καθορίζεται σε τριάντα έξι (36) µηνιαίες δόσεις, µε την προϋπόθεση, της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών. Η µηνιαία δόση δεν µπορεί να είναι µικρότερη του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ. Εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόµενη δόση µέχρι και τέσσερις (4) συνεχόµενους µήνες ή έξι (6) µήνες για τους οφειλέτες του Ο.Γ.Α., µπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόµενο µήνα. Το 36µηνο παρατείνεται τόσους µήνες όσοι είναι οι µήνες της µη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται µέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθµισης, µε την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις και οι τρέχουσες εισφορές για οκτώ (8) συνεχόµενους µήνες κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή από τον οφειλέτη των δόσεων και των τρεχουσών εισφορών. Σε περίπτωση µηχανογραφικής εφαρµογής συστηµάτων υπολογισµού των εισφορών σε διµηνιαία βάση ή εξαµηνιαία για τον Ο.Γ.Α., η καταβολή γίνεται σε ισόποσες διµηνιαίες δόσεις ή εξαµηνιαίες για τον Ο.Γ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εάν ο οφειλέτης απολέσει ολοκληρωτικά το δικαίωµα της τµηµατικής εξόφλησης εισφορών σε δόσεις, δύναται να υποβάλλει νέα αίτηση για ρύθµιση, µετά από ένα (1) χρόνο από την έκδοση της πρώτης απόφασης. Το αρµόδιο όργανο δύναται να ρυθµίσει εκ νέου τις οφειλές σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις της προηγούµενης παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών παρέχεται έκπτωση σαράντα τοις εκατό (40%) επί των πρόσθετων τελών. β. Σε περίπτωση τµηµατικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί των πρόσθετων τελών. Το ποσό µείωσης των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση τµηµατικής καταβολής επιµερίζεται ισόποσα σε όλες τις δόσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η µη εµπρόθεσµη καταβολή των δόσεων, καθώς και η µη καταβολή των τρεχουσών εισφορών συνεπάγεται την έκπτωση από το δικαίωµα της τµηµατικής εξόφλησης των οφειλόµενων εισφορών και καθιστά άµεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόµενου ποσού. Το οφειλόµενο ποσό υπολογίζεται σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία κάθε φορέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στους οφειλέτες, που υπάγονται στην παρούσα ρύθµιση και τηρούν τους όρους της ρύθµισης αυτής, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµερότητας διάρκειας ενός (1) µηνός. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 5ε΄ του α.ν. 1846/1951 (ΦΕΚ 179 Α΄, 21.6.1951) και της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α΄, 5.1.1999), όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στη ρύθµιση αυτή παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής και όσων έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους µε άλλες διατάξεις νόµων για το µέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Σε περίπτωση που υποβάλλεται αίτηµα τµηµατικής καταβολής ληξιπρόθεσµων εισφορών από: α) Επιχείρηση που έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, αν δεν έχουν αποδώσει όλα τα αναγκαστικά ή άλλα µέτρα είσπραξης που ισχύουν, επιτρέπεται η ρύθµιση. β) Εποχική επιχείρηση, είναι δυνατόν τα αρµόδια όργανα να αποφασίζουν τη ρύθµιση σε µηνιαίες δόσεις σύµφωνα µε τα ανωτέρω οριζόµενα, µε τη δυνατότητα αυξηµένου ποσού µηνιαίας δόσης, κατά τη διάρκεια λειτουργίας αυτής και µειωµένου ποσού µηνιαίας δόσης κατά τριάντα τοις εκατό (30%) όταν αυτή δεν λειτουργεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Όπου από τις κείµενες διατάξεις κάθε ασφαλιστικού οργανισµού ορίζεται ως προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής σύνταξης η προηγούµενη εξόφληση των οφειλών, σε περίπτωση υπαγωγής του οφειλέτη στον παρόντα διακανονισµό, εξακολουθεί να ισχύει και η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόµενου της εξόφλησης µήνα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η σύνταξη καταβάλλεται από την ηµεροµηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις, αν το οφειλόµενο ποσό δεν είναι µεγαλύτερο των είκοσι (20) µηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά για καθέναν ασφαλιστικό οργανισµό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Τα ποσά οφειλής της ανωτέρω παραγράφου προσαυξηµένα µε τα πρόσθετα τέλη συµψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες µηνιαίες δόσεις που δεν µπορεί να είναι περισσότερες των τριάντα έξι (36). Η πρώτη (1η) δόση παρακρατείται από τον πρώτο µήνα απονοµής της σύνταξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται µετά γνώµη των ∆ιοικητικών Συµβουλίων των αρµόδιων Οργανισµών ρυθµίζεται κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Καταργείται κάθε διάταξη που ρυθµίζει αντίθετα τα θέµατα αυτά.

Άρθρο 20Έναρξη ισχύοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 1 αρχίζει από 1.1.2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 2, 6 και 7 αρχίζει από 1.3.2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 12 αρχίζει από 15.3.2010, µε εξαίρεση τα βιοµηχανοποιηµένα καπνικά προϊόντα για τα οποία η ισχύς του αρχίζει από 4.3.2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 13 έως και 17 αρχίζει από 4.3.2010 µε εξαίρεση την περίπτωση κα΄ του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 15, η ισχύς του οποίου αρχίζει από 2.5.2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η ισχύς των λοιπών διατάξεων του νόµου αυτού αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ