115 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3863/2010

Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυ θμί σεις στις εργασιακές σχέσεις.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ - ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Άρθρο 44 - Οικονομικά και οργανωτικά θέματα
15 Ιουλίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 115
15 Ιουλίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3863
Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυ θμί σεις στις εργασιακές σχέσεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 44Οικονομικά και οργανωτικά θέματαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κατά τη διαδικασία έγκρισης των προϋπολογισμών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δύναται: α) Να διορθώνονται τυχόν αθροιστικά λάθη που διαπιστώνονται στον προϋπολογισμό. β) Να εγγράφονται έσοδα που προβλέπονται από διατάξεις νόμου και έχουν παραληφθεί ή να διορθώνονται, εφόσον έχουν υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο. γ) Να αυξάνονται ή να μειώνονται κατά περίπτωση πιστώσεις που αφορούν σε δαπάνες που προβλέπονται από διατάξεις και έχουν υπολογιστεί με τρόπο λανθασμένο. δ) Να διαγράφονται πιστώσεις στο σκέλος των εσόδων ή των εξόδων του προϋπολογισμού, εφόσον έχουν εγγραφεί χωρίς να προβλέπονται από τις ισχύουσες ειδικές ή γενικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) δύναται να συστήσει νέο έντοκο λογαριασμό διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα μεταφέρονται ανά δεκαπενθήμερο τα κατατιθέμενα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ποσά, που προέρχονται από το ποσοστό 5% επί του αντιτίμου του εισιτηρίου των αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφαίρισης. Τα ανωτέρω ποσά αποτελούν κοινό πόρο των τομέων Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) και Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το οποίο κατανέμεται αντίστοιχα σε ποσοστό 68% και 32% στη λήξη κάθε οικονομικού έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι Ασφαλιστικοί Φορείς λαμβάνουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που συστήθηκε με το ν.3845/2010 (ΦΕΚ 45 Α΄), τα δεδομένα της ηλεκτρονικής βάσης που αφορούν στις πάσης φύσεως τακτικές και έκτακτες εισφορές ή κρατήσεις, εξαγορές χρόνου ασφάλισης, κρατήσεις δανείων, πάσης φύσεως τακτικές ή έκτακτες αμοιβές και αποζημιώσεις, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλιση του προσωπικού που αμείβεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ο χρόνος έναρξης, καθώς και τα διαδικαστικά θέματα εφαρμογής της διάταξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι έμμισθοι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993 στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ (πρώην Ταμείο Νομικών), οι οποίοι διεγράφησαν από την ασφάλιση, σε εκτέλεση αποφάσεων του Δ.Σ. του Ταμείου Νομικών, θεωρούνται ότι ουδέποτε ασφαλίστηκαν στο Ταμείο ως έμμισθοι, το σύνολο δε των εισφορών που κατέβαλαν από 1.1.1993 τους επιστρέφεται, εφάπαξ, ατόκως, έως 31.12.2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

To πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 38 του π.δ. 213/1992 (ΦΕΚ 102 Α΄) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «5. Των Τμημάτων προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Ασφάλισης ή ΤΕ Διοικητικού−Λογιστικού, πλην των παρακάτω που προΐστανται υπάλληλοι κλάδων που αναφέρονται στο καθένα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο τέλος του άρθρου 23 του ν. 3569/2007 (ΦΕΚ 122 Α΄) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Για το προσωπικό που προσλαμβάνεται στις ανωτέρω θέσεις έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 11 και 16 του άρθρου 55 και της παραγράφου 8 του άρθρου 57 του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄), από την ημερομηνία ισχύος του ν. 3569/2007.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η θητεία όλων των Διοικητών, Υποδιοικητών και Προέδρων των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών, πλην των εκλεγμένων μελών, των μελών που υποδεικνύονται από επαγγελματικές οργανώσεις και του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.. Όλα τα παραπάνω πρόσωπα συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους. Τα Διοικητικά Συμβούλια συνεχίζουν να λειτουργούν με την υφιστάμενη σύνθεση μέχρι την ανασυγκρότησή τους. Ο Διοικητής του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ επιλέγεται με τη διαδικασία του άρθρου 49Α΄του Κανονισμού της Βουλής χωρίς άλλη διαδικασία και διορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τριετή θητεία. Απαιτούμενα προσόντα για την πλήρωση της θέσης είναι αυτά που ορίζονται με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 134 του ν. 3655/2008. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α΄) εξαιρείται η έγκριση συμβάσεων μίσθωσης έργου στους Φ.Κ.Α. με ιατρούς και οδοντιάτρους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

α. Οι υφιστάμενοι στο ΤΑΥΤΕΚΩ Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας Προσωπικού ΔΕΗ ενοποιούνται και συνιστούν στο εν λόγω Ταμείο κλάδο με την ονομασία «Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ» με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια. β. Για τη χρηματοδότηση του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού του ΤΑΥΤΕΚΩ ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 3655/2008.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για τον κλάδο σύνταξης του ΤΑΠ−ΟΤΕ που εντάχθηκε στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2843/2000 (ΦΕΚ 197 Α΄).

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ