170 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 3996/2011

Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΑΕΔ
Άρθρο 74 - Προγράμματα ΟΑΕΔ
05 Αυγούστου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 170
5 Αυγούστου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3996
Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 74Προγράμματα ΟΑΕΔΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός μπορεί να καταρτίζει και να υλοποιεί προγράμματα κατ’ εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν κάθε φορά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 3762/2009 (Α΄75) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.», των οποίων η σύμβαση λύεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παραγράφου αυτής και οι οποίοι μέχρι 31.12.2016 συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης, εντάσσονται σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας, κατόπιν αιτήσεώς τους στον ΟΑΕΔ.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η τελευταία πρόταση της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 3762/2009 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Η μηνιαία αυτή ειδική επιδότηση ανεργίας θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, αρχής γενομένης από 1.1.2012.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιχειρήσεις ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, οι οποίες ασκούν τη δραστηριότητά τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας και είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, είναι δυνατόν να επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης (εργοδότη και εργαζομένου) για εργαζόμενους, τους οποίους απασχολούν εντός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας και τους οποίους αμείβουν με τις οικείες τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η διάρκεια της επιδότησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο τέλος της παρ. 2Α του άρθρου 32 του ν. 3762/ 2009, προστίθεται εδάφιο δ΄, ως εξής: «ή δ) πληρούν την προϋπόθεση του εδαφίου α΄ ως προς τον αριθμό και το χρόνο πραγματοποίησης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας τροποποίησης, διανύουν το πεντηκοστό (50ό) έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2010 και θα αναγγελθούν στον ΟΑΕΔ εντός του πρώτου (1ου) τριμήνου από τη δημοσίευση της παρούσας τροποποίησης».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στο τέλος του άρθρου 18 του ν. 3833/2010 (Α΄ 178) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «6. Tα πρόσωπα που εντάσσονται στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του παρόντος άρθρου δεν δικαιούνται της επιδότησης της εργατικής εισφοράς του άρθρου 14 του ν. 2837/2000 (Α΄178) για όσο χρόνο συνολικά διαρκεί το πρόγραμμα απασχόλησης.»