195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 64Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη ΕκπαίδευσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή με την επωνυμία «Αρ- χή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευ- ση» (Α.ΔΙ.Π.), που έχει συσταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ν. 3374/2005 (Α΄ 189), μετονομάζεται σε «Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ) με διεθνή ονομασία «Hellenic Quality Assurance and Accreditation Agency» (HQA) και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νό- μου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Αρχή εδρεύει στην Αθήνα, έχει διοικητική αυτοτέ- λεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βί- ου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τον έλεγχο νομιμό- τητας των πράξεών της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βί- ου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρώνεται ο Οργανι- σμός της Αρχής, ο οποίος καταρτίζεται από την ίδια μέ- σα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και ρυθμίζει τα θέματα της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και τα θέματα υπηρεσιακής κα- τάστασης των μελών και του προσωπικού της.

Άρθρο 65ΑποστολήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αποστολή της Αρχής είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της α- ποστολής της, η Αρχή υποστηρίζει την πολιτεία και τα Α.Ε.Ι. στη διαμόρφωση και υλοποίηση της εθνικής στρα- τηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και πιστοποιεί την ποιότητα της λειτουργίας των Α.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Αρχή εγγυάται τη διαφάνεια όλων των δράσεών της στο πλαίσιο της αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας των Α.Ε.Ι..

Άρθρο 66Αρμοδιότητες πιστοποίησης της ποιότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο πλαίσιο της αποστολής της, η Αρχή ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) Πιστοποιεί περιοδικά την ποιότητα: αα) των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των Α.Ε.Ι. που προβλέπονται στο άρθρο 14 και ββ) των προγραμμάτων σπουδών ανώτατης εκπαίδευ- σης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα προγράμματα σύντομου κύκλου, δια βίου μάθησης, εξ αποστάσεως εκ- παίδευσης, καθώς και συνεργασίας με άλλα εκπαιδευτι- κά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδα- πής. β) Εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθη- σης και Θρησκευμάτων, καθώς και τα όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι., τρόπους και μέσα για τη συνεχή διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την επίτευξη της αποστολής της και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η Αρχή: α) διαμορφώνει, οργανώνει, εξειδικεύει, τυποποιεί και δημοσιοποιεί εκ των προτέρων τις σχετικές διαδικασίες, κριτήρια και δείκτες, στο πλαίσιο, ιδίως, των κοινών αρ- χών και κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτα- της Εκπαίδευσης, β) αναπτύσσει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και βάση δεδομένων της αξιολόγησης, σε συνεργασία με τις Μονάδες Διασφάλισης της Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) των Α.Ε.Ι., γ) υποστηρίζει τα Α.Ε.Ι. και τις επί μέρους μονάδες τους στο σχεδιασμό των διαδικασιών διασφάλισης ποιό- τητας και πιστοποίησης και δ) διεξάγει μελέτες και έρευνες σχετικές με την απο- στολή της ή αναθέτει τη διεξαγωγή τους σε άλλους φο- ρείς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η Αρχή μπο- ρεί: α) Να διαφοροποιεί τις διαδικασίες και τα κριτήρια για την πιστοποίηση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, που προβλέπονται στα άρθρα 71 και 72, για: αα) τα ιδρύματα που έχουν λάβει πιστοποίηση των ε- σωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας και τα ιδρύματα που δεν έχουν λάβει ανάλογη πιστοποίηση και ββ) νέα προγράμματα σπουδών και προγράμματα σπουδών που ήδη λειτουργούν. β) Να αναβάλλει ή να αναστέλλει την αξιολόγηση και πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών ή ενός εσω- τερικού συστήματος διασφάλισης της ποιότητας, αν το σχετικό αίτημα για αξιολόγηση ή πιστοποίηση δεν συνο- δεύεται από το απαιτούμενο υλικό πληροφόρησης και την απαραίτητη τεκμηρίωση. γ) Να ορίζει ως γλώσσα για την υλοποίηση των δρα- στηριοτήτων της και άλλη, πλην της ελληνικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η πιστοποίηση είναι διαδικασία εξωτερικής αξιολό- γησης με βάση συγκεκριμένα, προκαθορισμένα, διεθνώς αποδεκτά και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα ποσο- τικά και ποιοτικά κριτήρια και δείκτες. Σκοπός της πιστο- ποίησης είναι η εξωτερική διασφάλιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και η αποτελεσματικότη- τα και διαφάνεια της συνολικής λειτουργίας των Α.Ε.Ι..

Άρθρο 67Συμβούλιο της ΑρχήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της Αρχής είναι το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο της Αρχής συγκροτείται από δεκαπέντε μέλη, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υ- πουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσε- ως. Τα μέλη του Συμβουλίου απολαμβάνουν κατά την ά- σκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργι- κής ανεξαρτησίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από τα ακό- λουθα μέλη: α) Τον πρόεδρο, ο οποίος είναι επιστήμονας με υψη- λού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έρ- γο και αποδεδειγμένη διεθνή ακαδημαϊκή εμπειρία, κατά προτίμηση και με εμπειρία σε θέματα διοίκησης και δια- σφάλισης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, και ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κα- τά τον κανονισμό της Βουλής επιτροπής. β) Έξι εν ενεργεία καθηγητές πρώτης βαθμίδας των Πανεπιστημίων με αντίστοιχη εξειδίκευση στους επιστη- μονικούς κλάδους: αα) των ανθρωπιστικών επιστημών ή καλών τεχνών, ββ) των νομικών, πολιτικών ή κοινωνικών επιστημών, γγ) των επιστημών υγείας ή βιολογίας, δδ) των οικονομικών επιστημών ή διοίκησης επιχειρή- σεων, εε) των μηχανικών ή γεωτεχνικών επιστημών και στστ) των θετικών επιστημών ή της πληροφορικής. γ) Τέσσερις εν ενεργεία καθηγητές πρώτης βαθμίδας των Τ.Ε.Ι. με αντίστοιχη εξειδίκευση στους κλάδους: αα) της διοίκησης ή οικονομίας, ββ) των επαγγελμάτων υγείας ή πρόνοιας, γγ) των τεχνολογικών επιστημών μηχανικών και δδ) των τεχνολογικών ή γεωτεχνικών επιστημών ή τροφίμων. δ) Έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών που έχει συμμετάσχει σε συλλογικό όργανο διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματός του, ο οποίος προτείνεται από την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.). ε) Έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών σπουδαστών που έχει συμμετάσχει σε συλλογικό όργανο διασφάλι- σης της ποιότητας του ιδρύματός του, ο οποίος προτεί- νεται από την Εθνική Σπουδαστική Ένωση Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.Ε.). στ) Έναν εν ενεργεία ερευνητή πρώτης βαθμίδας μη α- καδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. ζ) Έναν κοινό εκπρόσωπο του Τεχνικού, του Γεωτεχνι- κού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που προτείνεται από κοινού από τα επιμελητήρια αυτά. Τα μέλη του Συμβουλίου των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ είναι επιστήμονες με υψηλού επιπέδου, διεθνώς α- ναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Ένα από τα μέλη των περιπτώσεων β΄ και γ΄ μπορεί να είναι καθηγητής Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Οι θέσεις των μελών του Συμβουλίου της Αρχής των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ της προηγούμενης πα- ραγράφου προκηρύσσονται δημόσια, με απόφαση του προέδρου της. β) Η αξιολόγηση των υποψηφίων ανατίθεται από τον πρόεδρο, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Αρχής, σε τριμελείς επιτροπές που συγκροτούνται για κάθε υποπερίπτωση των περιπτώσεων β΄ και γ΄ και για την περίπτωση στ΄ της παραγράφου 2. Οι επιτροπές αποτελούνται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αντίστοιχης εξειδίκευ- σης, και συντάσσουν αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων που διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προ- σόντα, με βάση το επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαι- δευτικό τους έργο. Για την κατάταξη συνεκτιμώνται η ε- μπειρία σε θέματα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα διασφάλισης της ποιότητας Α.Ε.Ι. και το σχετικό επιστημονικό και ε- ρευνητικό έργο, και η διοικητική εμπειρία, ιδίως σε Α.Ε.Ι.. γ) Ο πρόεδρος της Αρχής κοινοποιεί τους αξιολογι- κούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων: αα) στους πρυ- τάνεις όλων των Πανεπιστημίων για τους υποψηφίους της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2, ββ) στους προέ- δρους όλων των Τ.Ε.Ι. για τους υποψηφίους της περί- πτωσης γ΄ της παραγράφου 2 και γγ) στη σύνοδο των δι- ευθυντών των ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για τους υποψηφίους της περίπτωσης στ΄ της ίδιας παρα- γράφου. Αν για συγκεκριμένη υποψηφιότητα εκφράσουν αντιρρήσεις τα τρία τέταρτα των πρυτάνεων ή των προέ- δρων των Τ.Ε.Ι. ή των μελών της συνόδου των διευθυ- ντών των ερευνητικών κέντρων, αντίστοιχα, ο υποψή- φιος διαγράφεται από τον οικείο πίνακα κατάταξης. δ) Το Συμβούλιο της Αρχής συγκροτείται από τον Υ- πουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Αρχής για τα μέ- λη των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2, που διατυπώνεται σύμφωνα με την κατά τα ανωτέρω α- ξιολογική κατάταξη. Για τη συγκρότηση του Συμβουλίου εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 13.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Συμβούλιο της Αρχής, ύστερα από τη συγκρότη- σή του σε σώμα, εκλέγει μεταξύ των μελών του δύο α- ντιπροέδρους, τον πρώτο με αρμοδιότητα σε θέματα πι- στοποίησης ποιότητας και τον δεύτερο με αρμοδιότητα σε θέματα χρηματοδότησης. Ο αντιπρόεδρος για την πι- στοποίηση ποιότητας συνεπικουρεί τον πρόεδρο της Αρ- χής στα θέματα που αφορούν τη διασφάλιση και πιστο- ποίηση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο α- ντιπρόεδρος για τη χρηματοδότηση συνεπικουρεί τον πρόεδρο στα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η θητεία του προέδρου είναι τετραετής, ενώ η θη- τεία των μελών του Συμβουλίου είναι εξαετής. Δεν επι- τρέπεται ο διορισμός των μελών για περισσότερες από δύο θητείες, διαδοχικές ή μη. Οι εκπρόσωποι των φοιτη- τών και σπουδαστών πρέπει να διανύουν τα δύο τελευ- ταία έτη του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών τους και διορίζονται για μία μόνο ετήσια θητεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε περίπτωση έλλειψης, παραίτησης ή έκπτωσης μέ- λους του Συμβουλίου της Αρχής διορίζεται νέο μέλος για νέα θητεία. Η θητεία του προέδρου και των λοιπών μελών του Συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον ορισμό νέων, με τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων και πάντως όχι για χρονικό διάστημα μεγα- λύτερο των τριών μηνών από τη λήξη της θητείας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα μέλη του Συμβουλίου που είναι καθηγητές Α.Ε.Ι. δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις διοίκησης στα ιδρύμα- τά τους. Ο Οργανισμός της Αρχής καθορίζει τις λεπτομε- ρείς προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για την αμερό- ληπτη άσκηση των καθηκόντων των μελών του Συμβου- λίου της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο πρόεδρος και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου της Αρχής λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Το ύψος της αποζη- μίωσης ανά συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μά- θησης και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Ε- φημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι δαπάνες και η αποζημίωση μετακίνησης των με- λών του Συμβουλίου της Αρχής για την άσκηση των κα- θηκόντων τους καλύπτονται από την Αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Δεν μπορεί να οριστεί μέλος του Συμβουλίου όποι- ος έχει κώλυμα διορισμού δημοσίου υπαλλήλου, σύμφω- να με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υ- παλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.. Από την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου εκπίπτει εκείνος στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκπτωσης δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατά- ξεις του άρθρου 149 του ίδιου Κώδικα. Η πειθαρχική ευ- θύνη των μελών του Συμβουλίου υπό την ιδιότητά τους αυτή ρυθμίζεται από τον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι αποφάσεις της Αρχής κοινοποιούνται στον Υ- πουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Έως τα τέλη Μαΐου κάθε έτους συντάσσεται για το προηγούμενο έτος από την Αρχή έκθεση ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία υποβάλλεται στον Πρό- εδρο της Βουλής και τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 68Αρμοδιότητες του προέδρου και του ΣυμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος της Αρχής έχει τη γενική ευθύνη για την επίτευξη των στόχων και της αποστολής της Αρχής και ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) εκπροσωπεί την Αρχή δικαστικώς και εξωδίκως, β) συγκαλεί το Συμβούλιο και προεδρεύει στις συνε- δριάσεις του, γ) καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ύστερα από εισή- γηση του γενικού διευθυντή, δ) παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης των αποφάσε- ων του Συμβουλίου και του συνολικού έργου της Αρχής, ε) έχει την ευθύνη των διαδικασιών για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου και στ) διορίζει τον γενικό διευθυντή και το λοιπό προσω- πικό της Αρχής. Αν ο πρόεδρος απουσιάζει, ελλείπει ή κωλύεται, ανα- πληρώνεται από τον αντιπρόεδρο που ορίζεται με από- φασή του. Σε περίπτωση έλλειψης, η αναπλήρωση διαρ- κεί έως τον ορισμό νέου προέδρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για το συντονισμό ό- λων των δράσεων της Αρχής που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων και της αποστολής της. Ορίζει το πλαίσιο, τους στόχους, τα κριτήρια, τις διαδικασίες και τις μεθόδους διεκπεραίωσης των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών διοικητικής και επιστημονικής υποστήριξης της Αρχής. Τα μέλη των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ της παραγρά- φου 2 του προηγούμενου άρθρου μπορεί να αναλαμβά- νουν και συγκεκριμένες αρμοδιότητες που τους ανατίθε- νται με απόφαση του Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Αρχής, και, ιδίως, την υποστήριξη των διαδικασιών συγκρότησης του Μητρώου Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων και τη συγκρότηση των επιτροπών πι- στοποίησης με επιστήμονες διεθνώς αναγνωρισμένους για το επιστημονικό τους έργο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Αρχή συνεργάζεται ή συμμετέχει ως μέλος σε διεθνή δίκτυα, φορείς ή οργανισμούς που αναπτύσσουν δραστηριότητες συναφείς με την αποστολή της.

Άρθρο 69Επιστημονική και διοικητική υπηρεσίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη λειτουργία της η Αρχή υποστηρίζεται από δι- οικητική και επιστημονική υπηρεσία, στις οποίες προΐσταται ο γενικός διευθυντής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο γενικός διευθυντής της Αρχής διορίζεται με από- φαση του προέδρου της Αρχής, ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης και αξιολόγηση των υποψηφίων α- πό τριμελή επιτροπή που ορίζει το Συμβούλιο μεταξύ των μελών του, μετά από εισήγηση του προέδρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υποψήφιος για τη θέση του γενικού διευθυντή μπο- ρεί να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Πρόσθετα και ειδικότερα προσόντα, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής ορίζονται στον Οργανισμό της Αρχής. Αν στη θέση του γενικού διευθυ- ντή διοριστεί καθηγητής Α.Ε.Ι., υπάγεται στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης στο οικείο ίδρυμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο γενικός διευθυντής έχει την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της Αρχής και ασκεί, ιδίως, τις ακόλου- θες αρμοδιότητες: α) συντονίζει και κατευθύνει την επιστημονική και τη διοικητική υπηρεσία και τις μονάδες τους, β) εισηγείται στον πρόεδρο τη σύγκληση του Συμβου- λίου και την ημερήσια διάταξη και συμμετέχει στις συνε- δριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου, γ) είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των αποφάσε- ων, κατευθύνσεων και οποιωνδήποτε άλλων πράξεων της Αρχής, δ) είναι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος του ειδικού επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού, ε) μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής και να εξουσιοδοτεί μέλη του προσωπικού της Αρχής να υ- πογράφουν έγγραφα ή άλλες πράξεις «με εντολή γενι- κού διευθυντή», στ) είναι διατάκτης των δαπανών της Αρχής και ζ) εκπροσωπεί την Αρχή δικαστικώς και εξωδίκως σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του προέδρου. Πρόσθετες και ειδικότερες αρμοδιότητες μπορεί να ο- ρίζονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η διοικητική υπηρεσία της Αρχής διαρθρώνεται στις ακόλουθες υπηρεσιακές μονάδες: α) Διεύθυνση Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποι- ότητας, β) Διεύθυνση Συμφωνιών Προγραμματικού Σχεδια- σμού και Χρηματοδότησης, γ) Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων και Τεκμη- ρίωσης και δ) Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες των διευθύνσεων, η περαιτέρω διάρ- θρωσή τους σε τμήματα και οι κατηγορίες και οι κλάδοι ή οι ειδικότητες των προϊσταμένων τους καθορίζονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Την επιστημονική υπηρεσία της Αρχής αποτελεί το Κέντρο Μελετών και Ερευνών, το οποίο λειτουργεί σε ε- πίπεδο διεύθυνσης. Το Κέντρο Μελετών και Ερευνών συγκεντρώνει στοι- χεία, τηρεί βάσεις δεδομένων, διεξάγει έρευνες, εκπονεί μελέτες, δημοσιεύει εκθέσεις και οργανώνει επιστημονι- κές ημερίδες και διεθνή συνέδρια για θέματα σχετικά με την αποστολή της Αρχής. Οι δραστηριότητες του Κέντρου ορίζονται με απόφα- ση του Συμβουλίου της Αρχής, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του Κέντρου, η οποία διατυπώνεται σε συνερ- γασία με τον γενικό διευθυντή της Αρχής. Το Κέντρο Μελετών και Ερευνών συντάσσει και υπο- βάλλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Αρχής την ετή- σια έκθεση για την ανώτατη εκπαίδευση που υποβάλλε- ται στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 67.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το Κέντρο διευθύνεται από Διευθυντή Ερευνών και Μελετών, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώμα- τος με ειδίκευση σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Για την επιστημονική υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου, το Συμβούλιο της Αρχής, με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συστήσει Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο συγκρο- τείται από καθηγητές Α.Ε.Ι. με εξειδίκευση ή εμπειρία σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση κα- θορίζονται τα θέματα συγκρότησης και λειτουργίας του, η θητεία των μελών του και κάθε σχετικό θέμα. Οι δαπά- νες μετακίνησης των μελών του Επιστημονικού Συμβου- λίου καλύπτονται από την ΑΔΙΠ. Οι αρμοδιότητες του Κέντρου και τα θέματα λειτουρ- γίας του εξειδικεύονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Για τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη της Αρχής συνιστώνται 25 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 20 θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπι- κού. Οι κατηγορίες και οι κλάδοι ή οι ειδικότητες του προσωπικού, τα ειδικά προσόντα διορισμού ή πρόσλη- ψής του, η συγκρότηση υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου που επιλαμβάνεται των θεμάτων υπηρεσια- κής κατάστασης και πειθαρχικού ελέγχου του προσωπι- κού και κάθε σχετικό θέμα ρυθμίζονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι θέσεις του διοικητικού και του ειδικού επιστημο- νικού προσωπικού μπορεί να πληρώνονται με μετατάξεις ή οι σχετικές υπηρεσιακές ανάγκες να καλύπτονται με α- ποσπάσεις μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ι- διωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμ- φωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνε- ται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για τα προσόντα του προσωπικού αυτού εφαρ- μόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39). Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή η εξειδίκευση σε θέματα οργάνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης ή εκ- παιδευτικής πολιτικής συνεκτιμώνται κατά την επιλογή τους. Οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων αυτών καθο- ρίζονται από τον Οργανισμό της Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2190/1994.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι αποδοχές του προσωπικού της Αρχής καθορίζο- νται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3205/2003, όπως ε- κάστοτε ισχύει. Στο προσωπικό καταβάλλεται επίσης ει- δική πρόσθετη αμοιβή, το ύψος και οι προϋποθέσεις κα- ταβολής της οποίας καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με απόφαση του Συμβουλίου, το ειδικό επιστημο- νικό προσωπικό της Αρχής μπορεί να λαμβάνει εκπαι- δευτική ή επιμορφωτική άδεια με τους όρους και τις προ- ϋποθέσεις που καθορίζει ο Οργανισμός της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Για την επιστημονική υποστήριξη των δραστηριο- τήτων της η Αρχή, με απόφαση του Συμβουλίου της, μπορεί να προσκαλεί και να συνεργάζεται με καθηγητές των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι δια- θέτουν εξειδικεύσεις και εμπειρία σχετικές με τη δρα- στηριότητα και την αποστολή της Αρχής. Για την απα- σχόληση καθηγητή Α.Ε.Ι. της ημεδαπής στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας γίνεται ανάθεση καθηκόντων από το Συμβούλιο της Αρχής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της οικείας κοσμητείας. Η κοσμητεία μπορεί στην περί- πτωση αυτή να απαλλάσσει πλήρως ή μερικά τον καθη- γητή από τα καθήκοντά του στη σχολή. Για τον ίδιο σκοπό, η Αρχή μπορεί να προσκαλεί επι- στήμονες από αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες αξιολό- γησης, πιστοποίησης της ποιότητας και χρηματοδότη- σης της ανώτατης εκπαίδευσης άλλων ευρωπαϊκών χω- ρών. Μπορεί επίσης να χορηγεί στα μέλη του ειδικού επι- στημονικού προσωπικού ειδική άδεια για την απασχόλη- σή τους σε αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες άλλων χω- ρών, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρεις μή- νες, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση στο αντικείμενό τους. Η Αρχή μπορεί να καταβάλει στις περιπτώσεις της πα- ραγράφου αυτής ειδική πρόσθετη αμοιβή, ημερήσια απο- ζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Το ύ- ψος και οι προϋποθέσεις τους καθορίζονται με κοινή α- πόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στην Αρχή λειτουργεί το Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει συσταθεί με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3374/2005.

Άρθρο 70Πιστοποίηση της ποιότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Αρχή συγκροτεί επιτροπή πιστοποίησης για την α- ξιολόγηση ενός προγράμματος σπουδών ή του εσωτερι- κού συστήματος διασφάλισης της ποιότητας ενός ιδρύ- ματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η επιτροπή πιστοποίησης αποτελείται από ανεξάρ- τητους εμπειρογνώμονες που προέρχονται από το Μη- τρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, το οποίο έχει κα- ταρτιστεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3374/2005. Το μητρώο τηρείται και ενημερώνεται από την Αρχή, η οποία για το σκοπό αυτόν λαμβάνει υ- πόψη εισηγήσεις των Α.Ε.Ι. και άλλων σχετικών με το α- ντικείμενο της Αρχής φορέων. Η διαδικασία τήρησης και ανανέωσης του μητρώου καθορίζεται με απόφαση της Αρχής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνή- σεως. Στο μητρώο υποχρεωτικά περιλαμβάνονται και Έλληνες ή αλλοδαποί αναγνωρισμένου κύρους εμπειρο- γνώμονες ή ειδικοί που διδάσκουν σε ομοταγή Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής ή ερευνητές σε αντίστοιχα ανώτατα εκπαι- δευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της αλλοδαπής, κατά προτίμηση με πείρα σε θέματα αξιολόγησης ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Μέλη του Συμβουλίου της Αρ- χής, καθώς επίσης και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται σε αυτή με οποιαδήποτε σχέση, δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στο μητρώο. Στην περί- πτωση πιστοποίησης της ποιότητας προγράμματος σπουδών που οδηγεί στην άσκηση νομοθετικώς ρυθμιζό- μενων επαγγελμάτων σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 38/2010 (Α΄78), ένα μέ- λος της επιτροπής πιστοποίησης προέρχεται υποχρεωτι- κά από την αντίστοιχη επαγγελματική ένωση ή επιμελη- τήριο το οποίο και ορίζει το μέλος αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η επιτροπή πιστοποίησης αξιολογεί την ποιότητα του προγράμματος σπουδών ή του εσωτερικού συστήμα- τος διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος, με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια, μελετά το υλικό και τα στοιχεία που θέτει υπόψη της η Αρχή και επισκέπτεται, όταν απαιτείται, την αντίστοιχη μονάδα ή ίδρυμα. Η ίδια επιτροπή πιστοποίησης μπορεί: α) να αξιολογεί περισσό- τερα από ένα προγράμματα σπουδών, ιδίως αν η ολοκλή- ρωση του ενός είναι προϋπόθεση για την εισαγωγή στο άλλο και β) να αξιολογεί συναφή προγράμματα σπουδών ή τα εσωτερικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας διαφορετικών ιδρυμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η επιτροπή πιστοποίησης συντάσσει έκθεση πιστο- ποίησης, η οποία υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Αρ- χής, προκειμένου να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί η α- πόφαση πιστοποίησης σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στα μέλη των επιτροπών πιστοποίησης καταβάλλε- ται ημερήσια αμοιβή για το έργο τους, για το ύψος της ο- ποίας δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοί του άρθρου 17 του ν. 3205/2003, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι δαπάνες με- τακίνησης και διαμονής των μελών αυτών για την εκτέ- λεση των καθηκόντων τους (αντίτιμο εισιτηρίων συγκοι- νωνιακών μέσων ή δαπάνη χρήσης ιδιόκτητου ή μισθω- μένου μεταφορικού μέσου και έξοδα διανυκτέρευσης) καλύπτονται από την Αρχή. Με κοινή απόφαση των Υ- πουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η ημερήσια αμοιβή των μελών των επιτροπών πιστοποίησης, το ποσό των δαπα- νών μετακίνησης και διανυκτέρευσης, η διαδικασία κά- λυψής τους, τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε σχετι- κό θέμα.

Άρθρο 71Αποφάσεις πιστοποίησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του Συμβουλίου της Αρχής πιστοποι- ούνται τα προγράμματα σπουδών και τα εσωτερικά συ- στήματα διασφάλισης της ποιότητας των ιδρυμάτων, με βάση τις εκθέσεις των επιτροπών πιστοποίησης. Η από- φαση του Συμβουλίου της Αρχής μπορεί να είναι θετική, θετική υπό όρους ή αρνητική.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διάρκεια ισχύος της απόφασης πιστοποίησης ορί- ζεται ανά πρόγραμμα ή εσωτερικό σύστημα διασφάλισης από την Αρχή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα οκτώ έτη. Δεν απαιτείται πιστοποίηση αναθεωρήσεων επί μέρους πτυχών των προγραμμάτων και των εσωτερικών συστη- μάτων διασφάλισης της ποιότητας. Κατά τη διάρκεια της ισχύος της θετικής απόφασης πιστοποίησης, το Συμβού- λιο της Αρχής, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από σχετικό ε- ρώτημα του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μπορεί να εξετάζει αν τα κριτήρια πιστο- ποίησης εξακολουθούν να ικανοποιούνται. Αν τα κριτή- ρια πιστοποίησης δεν ικανοποιούνται, το Συμβούλιο της Αρχής ανακαλεί την απόφαση πιστοποίησης και ενημε- ρώνει αμελλητί το οικείο Α.Ε.Ι. και τον Υπουργό Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο πρύτανης οφείλει να ενημερώνει την Αρχή αν τα κριτήρια πιστοποίησης έχουν παύσει να ικανοποιούνται ή αν έχει τέτοια αμφιβολία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στη θετική υπό όρους απόφαση αναφέρονται τα κρι- τήρια που δεν ικανοποιούνται και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συμμόρφωση στα κριτήρια αυτά και την επανεξέταση της απόφασης. Το Συμβούλιο, ύ- στερα από την υποβολή συμπληρωματικής έκθεσης πι- στοποίησης σχετικά με τη συμμόρφωση ή μη στα ανωτέ- ρω κριτήρια, εκδίδει νέα απόφαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν εκδοθεί αρνητική απόφαση πιστοποίησης, ο Υ- πουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των μπορεί, με απόφασή του, να περιορίσει τη χρηματο- δότηση του ιδρύματος και την εισαγωγή νέων φοιτητών στο πρόγραμμα σπουδών ή το ίδρυμα, ανάλογα με το α- ντικείμενο της πιστοποίησης (πρόγραμμα σπουδών ή ε- σωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύ- ματος). Με την ίδια απόφαση παρέχεται στους φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών ή των ιδρυμάτων αυτών η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε άλλο πι- στοποιημένο πρόγραμμα σπουδών ή ίδρυμα, αντίστοιχα, και ρυθμίζονται τα σχετικά θέματα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι εκθέσεις πιστοποίησης των επιτροπών πιστοποί- ησης και οι αποφάσεις πιστοποίησης του Συμβουλίου της Αρχής κοινοποιούνται στο ίδρυμα και τον Υπουργό Παι- δείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και δημο- σιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Αρχής. Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τηρεί μητρώο των πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών και των ιδρυμάτων με πιστοποιημένο εσωτερικό σύστη- μα διασφάλισης της ποιότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου πιστοποί- ηση της ποιότητας για συγκεκριμένο πρόγραμμα σπου- δών ή εσωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας Α.Ε.Ι. μπορεί να υποκαθίσταται από πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης ανώτατης εκπαίδευ- σης της αλλοδαπής, που ορίζεται με απόφαση του Συμ- βουλίου της Αρχής. Το Συμβούλιο της Αρχής διαπιστεύει αλλοδαπούς φορείς πιστοποίησης που είναι διεθνώς α- ναγνωρισμένοι και εφαρμόζουν κριτήρια τα οποία αντα- ποκρίνονται στα κριτήρια της Αρχής.

Άρθρο 72Κριτήρια πιστοποίησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στα γενικά κριτήρια πιστοποίησης των προγραμμά- των σπουδών περιλαμβάνονται, ιδίως, τα εξής: α) η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών, β) τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επιδιωκόμενα προσόντα σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Α- νώτατης Εκπαίδευσης που προβλέπεται στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του ν. 3879/2010, όπως προστίθεται με το άρθρο 46 του παρόντος νόμου, γ) η δομή και η οργάνωση του προγράμματος σπου- δών, δ) η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού έργου, όπως τεκμηριώνεται ιδίως από την αξιολογηση α- πό τους φοιτητές, ε) η καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού, στ) η ποιότητα του ερευνητικού έργου της ακαδημαϊ- κής μονάδας, ζ) ο βαθμός σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα, η) η ζήτηση στην αγορά εργασίας των αποκτώμενων προσόντων και θ) η ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στα γενικά κριτήρια για την πιστοποίηση των εσωτε- ρικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των Α.Ε.Ι. περιλαμβάνονται, ιδίως, τα εξής: α) η θέσπιση σαφών και καθορισμένων στόχων για τη διασφάλιση και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών και των υποστηρικτικών υπηρε- σιών του ιδρύματος, β) η διαδικασία σχεδιασμού πολιτικής, η αποτελεσμα- τική οργάνωση και η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας, γ) η διαδικασία εφαρμογής της πολιτικής για τη συνε- χή βελτίωση της ποιότητας και δ) η τεκμηριωμένη βελτίωση της ποιότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Συμβουλίου της Αρχής, που δημο- σιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαμορφώ- νονται πρόσθετα κριτήρια για τα προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην άσκηση νομοθετικώς ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρα- γράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78), ώστε να διασφαλίζεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις εκπαι- δευτικές και θεσμικές απαιτήσεις των οικείων επαγγελ- ματικών κλάδων. Για το σκοπό αυτόν, η Αρχή συνεργάζε- ται με τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και επι- μελητήρια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα κριτήρια των προηγούμενων παραγράφων συ- μπληρώνονται, εξειδικεύονται και αναθεωρούνται με α- πόφαση του Συμβουλίου της Αρχής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με βάση τη γνώση και εμπειρία από την εφαρμογή των διαδικασιών πιστο- ποίησης και τις αντίστοιχες διεθνείς εξελίξεις. Κατά την εξειδίκευση των κριτηρίων λαμβάνεται, επίσης, υπόψη η διακριτή φυσιογνωμία και αποστολή των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., καθώς και κάθε σχολής.

Άρθρο 73Αρμοδιότητες για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Αρχή, στο πλαίσιο της αποστολής της για τη δια- σφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση: α) γνωμοδοτεί για το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπεται στο άρ- θρο 61, β) υποστηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος εθνι- κής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι., γ) εγγυάται τη διαφάνεια των κριτηρίων χρηματοδότη- σης των Α.Ε.Ι. και δ) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθη- σης και Θρησκευμάτων, καθώς και στα όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι., τρόπους και μέσα για τη συνεχή διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ειδικότερα, η Αρχή, στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων και των κατευθύνσεων του προγράμματος εθνι- κής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση: α) διαπραγματεύεται τις συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού με τα επί μέρους ιδρύματα, β) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθη- σης και Θρησκευμάτων τις συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού των Α.Ε.Ι. και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης σε αυτά και γ) παρακολουθεί σε ετήσια βάση και αξιολογεί την πο- ρεία εκτέλεσης των συμφωνιών προγραμματικού σχε- διασμού κάθε ιδρύματος και εισηγείται για την τροποποί- ησή τους στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την εκπλήρωση των ανωτέρω η Αρχή: α) επεξεργάζεται και δημοσιοποιεί κριτήρια, δείκτες και πρότυπα κοστολόγησης των υπηρεσιών που παρέχο- νται από τα Α.Ε.Ι., με βάση και τις διεθνείς πρακτικές και ιδίως του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, β) συλλέγει από τα επί μέρους ιδρύματα και αναλύει τα αναγκαία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της στοι- χεία και γ) εκπονεί ή αναθέτει την εκπόνηση σχετικών μελετών και ερευνών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Αρχή μπορεί να εισηγείται στον Υπουργό Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την ολική ή με- ρική αναστολή της χρηματοδότησης ενός ιδρύματος αν το ίδρυμα, με δική του υπαιτιότητα, δεν παρέχει το απαι- τούμενο υλικό πληροφόρησης και την απαραίτητη τεκ- μηρίωση.

Άρθρο 74Αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ΑρχήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Αρχή προβαίνει σε εσωτερική αξιολόγηση της λει- τουργίας και του έργου της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Οργανισμού της, και αναθέτει την εξωτερική αξιολό- γησή της σε έγκυρους και διεθνώς αναγνωρισμένους α- ξιολογητές, οργανισμούς ή φορείς αξιολόγησης που α- ναπτύσσουν συναφή δραστηριότητα στο εξωτερικό και, ιδίως, στον ευρωπαϊκό χώρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι πιστώσεις για τη λειτουργία της Αρχής εγγράφο- νται υπό ίδιο φορέα στον προϋπολογισμό του Υπουργεί- ου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Τον προϋπολογισμό εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Αρχή συνάπτει συμφωνίες προγραμματικού σχε- διασμού με τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τις δραστηριότητες και τους στό- χους της. Επίσης, η Αρχή συντάσσει και υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων και απολογισμού.

Άρθρο 75Κέντρα ΑριστείαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την επιβράβευση και υποστήριξη βέλτιστων πρα- κτικών ποιότητας και καινοτομίας στα Α.Ε.Ι., θεσμοθετεί- ται η ανάδειξη Κέντρων Αριστείας στην ανώτατη εκπαί- δευση, σύμφωνα με τα κατωτέρω.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Α.Ε.Ι., σχολές ή τμήματά τους αναδεικνύονται ως Κέντρα Αριστείας από την ΑΔΙΠ, ύστερα από πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων και αξιολόγηση ειδικών επι- τροπών που συγκροτούνται, τα μέλη των οποίων επιλέ- γονται με κλήρωση από το Μητρώο Εξωτερικών Εμπει- ρογνωμόνων που τηρεί η Αρχή σύμφωνα με το άρθρο 70. Κριτήρια για την ανάδειξη των Κέντρων Αριστείας είναι ιδίως η εξαιρετική ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου, η αποτελεσματική δομή και οργάνωση του προγράμματος σπουδών, η σύν- δεση διδασκαλίας και έρευνας και η υψηλή ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μά- θησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της ΑΔΙΠ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και ορίζονται η ειδικότερη διαδικα- σία ανάδειξης των Κέντρων Αριστείας, η πρόσθετη στή- ριξή τους και κάθε σχετικό θέμα.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.