195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ - ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 76Εκλογή πρώτων οργάνων του Α.Ε.Ι. Συγκρότηση σχολώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, την ευθύνη για την ανάδειξη των μελών του πρώτου Συμβουλίου κάθε Α.Ε.Ι. έχει οργανωτική επιτροπή, η ο- ποία αποτελείται από πέντε μέλη για τα Α.Ε.Ι. στα οποία υπηρετούν τουλάχιστον πενήντα καθηγητές πρώτης βαθμίδας και από τρία μέλη για τα Α.Ε.Ι. στα οποία υπη- ρετούν λιγότεροι από πενήντα καθηγητές πρώτης βαθμί- δας. β) Η επιτροπή αποτελείται από τους δύο προηγούμε- νους του υπηρετούντος εκλεγμένους πρυτάνεις ή προέ- δρους Τ.Ε.Ι. που είναι εν ενεργεία ή ομότιμοι καθηγητές και συμπληρώνεται από τους προηγούμενους των υπη- ρετούντων εκλεγμένους αντιπρυτάνεις ή αντιπροέδρους Τ.Ε.Ι. που είναι επίσης εν ενεργεία ή ομότιμοι καθηγη- τές, κατά τη σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην πρυτανεία ή την προεδρία. Μεταξύ αντιπρυτά- νεων ή αντιπροέδρων της ίδιας σειράς προηγούνται οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και μεταξύ καθηγητών της ίδιας βαθμίδας οι αρχαιότεροι στην οικεία βαθμίδα. Αν δεν υπάρχουν προηγούμενοι εκλεγμένοι πρυτάνεις ή πρόεδροι Τ.Ε.Ι. και αντιπρυτάνεις ή αντιπρόεδροι Τ.Ε.Ι. ή αν ο αριθμός τους δεν επαρκεί ή αν δεν αποδέχονται τον ορισμό τους για οποιονδήποτε λόγο, η επιτροπή συ- μπληρώνεται από τους καθηγητές του ιδρύματος που έ- χουν το μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας ως μέλη Διδακτι- κού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Επιστημονι- κού Προσωπικού (Ε.Π.) στη βαθμίδα του καθηγητή. Δεν ορίζονται ως μέλη της επιτροπής εκείνοι που μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δηλώνουν εγγράφως προς τον πρύτανη ή πρόεδρο Τ.Ε.Ι., κοινοποιώντας τη δήλωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ότι εν- διαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα ως μέλη του Συμ- βουλίου. γ) Για τη συγκρότηση της επιτροπής εκδίδεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νό- μου, διαπιστωτική πράξη του πρύτανη ή προέδρου του Τ.Ε.Ι., που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνή- σεως. Με την απόφαση της συγκρότησης ορίζεται ως πρόεδρος το πρώτο, κατά τη σειρά ορισμού του σύμφω- να με την προηγούμενη περίπτωση, μέλος της επιτρο- πής. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της επι- τροπής παρέχεται από τη μονάδα των διοικητικών υπη- ρεσιών του ιδρύματος που είναι αρμόδια για θέματα προ- σωπικού. δ) Αν, για οποιονδήποτε λόγο, παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που προβλέπεται στην προηγούμενη περί- πτωση, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον Υπουρ- γό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. ε) Αν μέλος της επιτροπής παραιτηθεί ή εκλείψει, αντι- καθίσταται κατά σειρά από τον αμέσως επόμενο αντι- πρύτανη ή αντιπρόεδρο Τ.Ε.Ι. ή τον καθηγητή που έχει το μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας ως μέλος Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. στη βαθμίδα του καθηγητή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη συγκρότησή της, η επιτροπή που προβλέπεται στην προηγούμενη παρά- γραφο προκηρύσσει τις εκλογές για την ανάδειξη των ε- σωτερικών μελών του Συμβουλίου. Η επιτροπή καταρτί- ζει τον κατάλογο των υποψηφίων, διενεργεί τις εκλογές και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 που εφαρμόζονται αναλόγως, έ- ως και τις 15.11.2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι φοιτητές ή σπουδαστές εκλέγουν τον εκπρόσω- πό τους στο Συμβούλιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 που εφαρμόζονται αναλόγως, έως και τις 15.11.2011. Μέσα στην ίδια προθεσμία εκλέγονται από τα αντίστοιχα σώματα οι εκπρόσωποι του διοικητικού προσωπικού, των μελών του Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ι, Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΙΙ και Ε.Τ.Ε.Π. για τα Πανεπιστήμια και του ΕΔΙ.Π., ΕΡ.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Π. για τα Τ.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο πρόεδρος της επιτροπής που προβλέπεται στην παράγραφο 1, μέσα σε μία εβδομάδα από τη δημοσιοποί- ηση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών, εκδίδει και δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέ- σεις του προέδρου και των λοιπών εξωτερικών μελών του Συμβουλίου του ιδρύματος. Η επιτροπή συγκεντρώ- νει τις υποψηφιότητες και οργανώνει τη διαδικασία ε- κλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου από τα εσωτερικά μέλη, σύμφωνα με τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 που εφαρμόζονται ανα- λόγως. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μέλη εκλέγουν τον αναπληρωτή πρόεδρο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 7 του άρθρου 8.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η όλη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου ο- λοκληρώνεται έως και τις 16.1.2012 και στη συνέχεια εκ- δίδεται η διαπιστωτική πράξη που προβλέπεται στην πα- ράγραφο 14 του άρθρου 8.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο προϋπολογισμός του ιδρύματος του έτους 2012 ε- γκρίνεται από το Συμβούλιο που συγκροτείται σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υ- πουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου κάθε Α.Ε.Ι., η οποία διατυπώνεται μετά από εισήγηση του πρύτανη και γνώμη της Συγκλήτου, καθώς και ύστε- ρα από γνώμη της ΑΔΙΠ, συνιστώνται οι σχολές του ι- δρύματος κατά την έννοια του παρόντος νόμου. Με το ί- διο προεδρικό διάταγμα καταργούνται οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σχολές, προ- βλέπεται η ταυτόχρονη μετατροπή των υφιστάμενων τμημάτων σε προγράμματα σπουδών των νέων σχολών, καταργούνται οι τομείς των τμημάτων που μετατρέπο- νται με εξαίρεση τα Γενικά Τμήματα, όπου υπάρχουν, τα οποία καταργούνται, και ρυθμίζονται τα θέματα που α- φορούν την ανάθεση της υλοποίησής των προγραμμά- των σπουδών σε τμήματα κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, την κατανομή του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των Γενικών Τμημάτων, των διοικητικών υπηρεσιών, των εργαστη- ρίων, κλινικών και μουσείων και των φοιτητών στις σχο- λές, ο τρόπος συγκρότησης των πρώτων γενικών συνε- λεύσεων των σχολών και των συνελεύσεων των τμημά- των, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τη μετάβαση στο νέο καθεστώς και την ομαλή συνέχιση του εκπαιδευτι- κού έργου και της φοίτησης των φοιτητών. Από τη συ- γκρότηση των σχολών και των τμημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι πρόεδροι των τμη- μάτων που έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τις ισχύουσες κα- τά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατάξεις ασκούν τα καθήκοντα των διευθυντών τμημάτων έως τη λήξη της θητείας τους. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, οι γνώμες των Συμβουλίων των ιδρυμάτων και της ΑΔΙΠ υποβάλλονται έως τις 30.4.2012. Αν οι γνώμες των Συμβουλίων και της ΑΔΙΠ δεν υποβληθούν μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, εφαρμόζεται η παράγραφος 4 του άρθρου 20 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του προεδρι- κού διατάγματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εκλογής των νέων κοσμητόρων ή διευθυντών σχολών Τ.Ε.Ι., σύμ- φωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρ- θρου 9. Για την εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρ- θρου 9, η γενική συνέλευση της σχολής απαρτίζεται από τους διευθυντές των τμημάτων. Από την εκλογή των νέ- ων κοσμητόρων ή διευθυντών σχολών Τ.Ε.Ι. και έως την έκδοση του Οργανισμού του ιδρύματος και τη συγκρότη- ση της Συγκλήτου ή της Συνέλευσης Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 και του Οργανισμού, η Σύ- γκλητος ή η Συνέλευση Τ.Ε.Ι. συγκροτείται από τον πρύ- τανη ή τον πρόεδρο Τ.Ε.Ι., τους κοσμήτορες ή διευθυ- ντές των σχολών Τ.Ε.Ι., τον αρχαιότερο καθηγητή πρώ- της βαθμίδας κάθε σχολής, έναν εκπρόσωπο των προ- πτυχιακών φοιτητών ή σπουδαστών, έναν των μεταπτυ- χιακών φοιτητών ή σπουδαστών και έναν των υποψή- φιων διδακτόρων, όπου υπάρχουν, καθώς και έναν εκ- πρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού που προβλέπε- ται στα άρθρα 28 και 29. ‘Εως την έκδοση του προεδρι- κού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 29, οι εκπρόσωποι των κατηγοριών προσωπι- κού που προβλέπονται στο άρθρο αυτό εκλέγονται σύμ- φωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρα- γράφου 3 του παρόντος άρθρου. Οι εκπρόσωποι των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ή σπουδα- στών και των υποψήφιων διδακτόρων, όπου υπάρχουν, ε- κλέγονται ταυτόχρονα με τον εκπρόσωπό τους στο Συμ- βούλιο, σύμφωνα με την παράγραφο 3. Κατά τα λοιπά ε- φαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8. Η Σύγκλητος που συγκροτείται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο αναλαμβάνει καθήκοντα το αργότερο έως την 1.9.2012.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Τα Συμβούλια των ιδρυμάτων υποβάλλουν στο Υ- πουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των τις προτάσεις τους για την έγκριση των Οργανισμών τους, σύμφωνα με το άρθρο 5, έως τις 31.12.2012.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το Συμβούλιο που συγκροτείται σύμφωνα με το παρόν άρθρο εκκινεί από την 1.2.2012 τη διαδικασία ε- κλογής νέου πρύτανη ή προέδρου Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Δικαίωμα υποβολής υπο- ψηφιότητας για τη θέση του πρύτανη ή προέδρου Τ.Ε.Ι. κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου έχουν και οι υπη- ρετούντες κατά τη δημοσίευσή του πρυτάνεις και αντι- πρυτάνεις ή πρόεδροι και αντιπρόεδροι Τ.Ε.Ι.. Οι θητείες όλων των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων ή προέδρων και αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι. που έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τις κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ισχύουσες δια- τάξεις, λήγουν στις 31.8.2012, οπότε και αναλαμβάνουν καθήκοντα οι πρυτάνεις ή πρόεδροι Τ.Ε.Ι. που εκλέγο- νται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τους πρυτά- νεις ή τους προέδρους Τ.Ε.Ι. οι οποίοι θα εκλεγούν σύμ- φωνα με την προηγούμενη παράγραφο, οι εν ενεργεία πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις ή πρόεδροι και αντιπρόεδροι Τ.Ε.Ι., καθώς και το πρυτανικό συμβούλιο ή το συμβούλιο Τ.Ε.Ι. εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους σύμ- φωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Αν παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες της προη- γούμενης παραγράφου, από 1.9.2012 αναστέλλεται η ε- πιπλέον της βασικής χρηματοδότηση του ιδρύματος.

Άρθρο 77Μέλη Δ.Ε.Π.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, οι βαθμίδες του καθηγητή, του αναπληρωτή καθηγητή και του επί- κουρου καθηγητή των μελών Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων, αντιστοιχούν στις βαθμίδες του καθηγητή πρώτης βαθμίδας, του ανα- πληρωτή καθηγητή και του επίκουρου καθηγητή που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις με- λών Δ.Ε.Π. για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή για τις οποίες έ- χει υποβληθεί αίτηση από τον ενδιαφερόμενο για εξέλι- ξη μέλος Δ.Ε.Π. έως την 1.7.2011, καθώς και οι διαδικα- σίες μετάκλησης που εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του νό- μου αυτού διατάξεις. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, μετά τη συγκρότηση των σχολών και των οργά- νων τους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπου γίνεται αναφορά σε όργανα του τομέα ή του τμήματος, νοείται ο κοσμήτορας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις καθηγη- τών οποιασδήποτε βαθμίδας, για τις οποίες εκδίδεται προκήρυξη μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο για εξέλιξη καθηγητή, μετά την 1.7.2011, διέπονται έως τη δημοσί- ευση του Οργανισμού του ιδρύματος από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφο- ρούν τα προσόντα και τα κριτήρια εκλογής και εξέλιξης, για τα οποία εφαρμόζονται οι ισχύουσες κατά τη δημοσί- ευση του νόμου αυτού διατάξεις. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου σύμφωνα με το προη- γούμενο εδάφιο έως τη δημοσίευση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, τα θέματα που ρυθμίζονται με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό ρυθμί- ζονται προσωρινά με απόφαση της Συγκλήτου, που δη- μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τη συγκρότηση των επιτροπών επιλογής ή εξέλιξης σύμφω- να με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για το χρονικό διάστημα έως την κατάρτιση των μητρώων που προβλέ- πονται στο άρθρο 19, τα εξωτερικά μέλη επιλέγονται α- πό το Μητρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων που τη- ρείται από την ΑΔΙΠ σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 70.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α) Οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές πανεπιστημίων, που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νό- μου, μπορούν κατ’ εξαίρεση να υποβάλουν οποτεδήποτε αίτηση για την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του αναπληρω- τή καθηγητή. Κατά τα λοιπά για την εξέλιξη των μόνιμων επίκουρων καθηγητών που υπηρετούν κατά τη δημοσίευ- ση του παρόντος νόμου εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζη- τήσουν την εξέλιξή τους έως δύο φορές, που απέχουν τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ τους. Σε περίπτωση και δεύτερης αρνητικής κρίσης για την εξέλιξή τους, οι θέ- σεις τους μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπα- γείς θέσεις μόνιμων επίκουρων καθηγητών, τις οποίες και καταλαμβάνουν. Οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές, ε- φόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για εξέλιξη, αξιολο- γούνται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 21. β) Επίκουροι με θητεία καθηγητές που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθ- μίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τριετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως και για τη διαδι- κασία της μονιμοποίησης. Σε περίπτωση μονιμοποίησής τους, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προ- σωποπαγείς θέσεις μόνιμων επίκουρων καθηγητών, τις οποίες και καταλαμβάνουν έως την εξέλιξή τους σύμφω- να με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξή τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω, αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους. γ) Επίκουροι με θητεία καθηγητές που έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διορίζονται για τετραετή θητεία και μετά το πέρας της υποβάλλουν αί- τηση για ανανέωση της θητείας τους ή, κατ’ εξαίρεση, ε- ξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα με τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του πα- ρόντος νόμου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3. Σε περίπτωση αρνητικής κρί- σης για την ανανέωση ή την εξέλιξή τους αποχωρούν α- πό το ίδρυμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Οι μόνιμοι λέκτορες που υπηρετούν κατά τη δη- μοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούν τις θέσεις τους μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία, οπότε οι θέσεις αυτές καταργούνται. β) Οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλε- γεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκου- ρου καθηγητή μέχρι δύο φορές έως τη λήξη επταετίας α- πό τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3. Αν κατά την πρώ- τη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το ίδρυμα. γ) Λέκτορες που εξελίσσονται σύμφωνα με τις διατά- ξεις του παρόντος άρθρου διορίζονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με τετραετή θητεία και έχουν κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα να ζητήσουν μετά από τρία έτη α- πό το διορισμό τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγη- τή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθη- γητή. Αν δεν εξελιχθούν σύμφωνα με το προηγούμενο ε- δάφιο, παραμένουν στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγη- τή έως τη λήξη της θητείας τους και η ανανέωση της θη- τείας τους και η περαιτέρω εξέλιξή τους διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το μόνιμο προσωπικό του παρόντος άρθρου, περι- λαμβανομένων και των κατόχων προσωποπαγών θέσε- ων, υπόκειται στην αξιολόγηση που προβλέπεται στο άρ- θρο 21.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 18 δεν εφαρμόζονται για τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν ή έ- χουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νό- μου. Ομοίως δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις εκλο- γής για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη έως τη δημο- σίευση του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Για τη μετατροπή θέσης σε προσωποπαγή και την κατάληψή της σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπου στις διατάξεις του παρόντος νόμου προβλέπονται προ- σωποπαγείς θέσεις, οι θέσεις αυτές καταργούνται με τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του προσωπικού που τις κατέχει από τις θέσεις αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου επανέρχο- νται και διατηρούνται σε ισχύ έως την έκδοση του Οργα- νισμού κάθε ιδρύματος οι διατάξεις των προεδρικών δια- ταγμάτων 123/1984 (Α΄ 39),187/1996 (Α΄ 145) και 390/1995 (Α΄ 217), όπως αυτά κατά περίπτωση είχαν τροποποιηθεί.

Άρθρο 78Μέλη Ε.Π.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, οι βαθμίδες του καθηγητή, του αναπληρωτή καθηγητή και του επί- κουρου καθηγητή των μελών Επιστημονικού Προσωπι- κού (Ε.Π.) των Τ.Ε.Ι., αντιστοιχούν στις βαθμίδες του κα- θηγητή πρώτης βαθμίδας, του αναπληρωτή καθηγητή και του επίκουρου καθηγητή που προβλέπονται στον παρό- ντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις με- λών Ε.Π. για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ή έχει υποβληθεί αί- τηση από τον ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Ε.Π. έ- ως την 1.7.2011, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σύμ- φωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυ- τών, μετά τη συγκρότηση των σχολών και των οργάνων τους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπου γίνε- ται αναφορά σε όργανα του τομέα ή του τμήματος, νοεί- ται ο διευθυντής σχολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις καθηγη- τών οποιασδήποτε βαθμίδας, για τις οποίες εκδίδεται προκήρυξη μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο για εξέλιξη καθηγητή, μετά την 1.7.2011, διέπονται έως τη δημοσί- ευση του Οργανισμού του ιδρύματος από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφο- ρούν τα προσόντα και τα κριτήρια εκλογής και εξέλιξης, για τα οποία εφαρμόζονται οι ισχύουσες κατά τη δημοσί- ευση του νόμου αυτού διατάξεις. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου σύμφωνα με το προη- γούμενο εδάφιο έως τη δημοσίευση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, τα θέματα που ρυθμίζονται με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό ρυθμί- ζονται προσωρινά με απόφαση της Συνέλευσης, που δη- μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τη συγκρότηση των επιτροπών επιλογής σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για το χρονικό διάστημα έως την κατάρτιση των μητρώων που προβλέπονται στο άρθρο 19, τα εξωτερικά μέλη επιλέγονται από το Μη- τρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων που τηρεί η ΑΔΙΠ, το οποίο προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 70.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τους αναπληρωτές καθηγητές που κατέχουν προσωποπαγή θέση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου ισχύουσες διατάξεις. Μετά την έκδοση του Οργανισμού του ιδρύματος ή του πρότυπου Οργανισμού, οι καθηγητές αυτοί συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης, ψηφίζουν για την ανάδειξή τους και αξιολογούνται σύμ- φωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18, του Οργανισμού και του Εσωτερισμού Κανονισμού του Ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές των Τ.Ε.Ι., που υ- πηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν κατ’ εξαίρεση να υποβάλουν οποτεδήποτε αί- τηση για την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Κατά τα λοιπά για τους μόνιμους επίκουρους καθηγητές που κατέχουν τακτική θέση και τους επίκου- ρους με θητεία καθηγητές που υπηρετούν ή έχουν εκλε- γεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφαρμό- ζονται οι διατάξεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ’ της παραγράφου 4 του προηγούμενου άρθρου, αντίστοιχα. Οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές, εφόσον δεν έχουν υπο- βάλει αίτηση για εξέλιξη, αξιολογούνται με τη διαδικα- σία που προβλέπεται στο άρθρο 21. β) Για τους επίκουρους καθηγητές που κατέχουν προ- σωποπαγή θέση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νό- μου, έχουν εφαρμογή οι κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου ισχύουσες διατάξεις. Αν μέχρι την 31.12.2016 οι καθηγητές αυτοί αποκτήσουν τα απαιτούμενα προσό- ντα μπορούν να εξελιχθούν σε θέση τακτικού επίκουρου ή αναπληρωτή καθηγητή. Σε διαφορετική περίπτωση πα- ραμένουν στην προσωποπαγή θέση που κατέχουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α) Οι μόνιμοι καθηγητές εφαρμογών που έχουν δι- δακτορικό δίπλωμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, με τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες που ισχύουν κα- τά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρώντας τη μονιμότητά τους στη βαθμίδα αυτή σύμφωνα με τις δια- τάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των πα- ραγράφων 2 και 3. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την εξέλιξή τους, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδι- καίως σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμων καθηγητών ε- φαρμογών, τις οποίες και καταλαμβάνουν. β) Οι θέσεις των μόνιμων καθηγητών εφαρμογών χω- ρίς διδακτορικό δίπλωμα που υπηρετούν κατά τη δημοσί- ευση του παρόντος νόμου, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμων καθηγητών εφαρμο- γών τις οποίες και καταλαμβάνουν. Οι κάτοχοί τους μπο- ρούν, εφόσον αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα μέχρι 31.12.2016, να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δύο φορές, διατηρώντας τη μονιμότητά τους στη βαθμίδα αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3. Για τη διευκόλυνση στην από- κτηση του διδακτορικού διπλώματος μπορεί να τους χο- ρηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ειδική επιστημονική άδεια, διάρκειας έως δύο ετών. γ) Οι καθηγητές εφαρμογών που υπηρετούν με θητεία ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νό- μου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μονιμοποίηση ή εξέλιξη, εφόσον έχουν τα νόμιμα προσόντα για την επό- μενη βαθμίδα, με τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγρά- φων 2 και 3, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως και για τη διαδικασία της μονιμοποίησης. Σε περίπτωση μονιμο- ποίησής τους, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδικαί- ως σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμων καθηγητών εφαρ- μογών, τις οποίες και καταλαμβάνουν έως την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή διατηρώντας τη μονιμότητά τους στη βαθμίδα αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την εξέ- λιξή τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω, αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους. δ) Οι υπηρετούντες καθηγητές εφαρμογών μετά τη μονιμοποίησή τους, διατηρούν τη μονιμότητα και στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, εφόσον εξελιχθούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 5 εφαρμόζονται και για τους Καθηγητές Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής που κατέχουν προσωποπαγείς θέ- σεις επίκουρου καθηγητή ή καθηγητή εφαρμογών κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οι οποίοι διατηρούν τη θέση τους έως τη για οποιονδήποτε λόγο αποχώρη- σή τους από την υπηρεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι διατάξεις των παραγράφων 6, 7 και 8 του προη- γούμενου άρθρου εφαρμόζονται και για το Ε.Π. των Τ.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 7 του ν. 3404/2005 (A΄ 260) διατηρούνται σε ισχύ.

Άρθρο 79Λοιπές κατηγορίες προσωπικούΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου βοηθοί, επιμελητές και επιστημονικοί συνεργάτες των Πανεπιστημίων, διατηρούν τις θέσεις τους και α- σκούν τα ίδια καθήκοντα έως τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι γραμματείς των Α.Ε.Ι. που υπηρετούν ή έχουν ε- κλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορι- σμού τους ή των οποίων εκκρεμεί η διαδικασία επιλογής τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξα- ντλούν τη θητεία για την οποία εκλέγονται, η οποία μπο- ρεί να παρατείνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα α- πό γνώμη της Συγκλήτου, έως την εκλογή νέου γραμμα- τέα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Αν δεν έχει εκλεγεί γραμματέας κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή αν λήξει η θητεία του γραμματέα που υπηρετεί χωρίς να παραταθεί σύμφωνα με το προηγού- μενο εδάφιο, τα καθήκοντα του γραμματέα μπορεί να α- νατίθενται προσωρινά, με την ίδια διαδικασία, σε γενικό διευθυντή ή, αν δεν υπάρχει, σε προϊστάμενο διεύθυν- σης των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος έως την εκλογή του νέου γραμματέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 29: α) Οι θέσεις μελών Ειδικού και Εργαστηριακού Διδα- κτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων των κλάδων Ι και ΙΙ μετατρέπονται σε θέσεις των κατηγοριών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπονται στο άρθρο 29, αντί- στοιχα. β) Οι θέσεις των μελών Ειδικού Διδακτικού Προσωπι- κού (Ε.ΔΙ.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπι- κού (ΕΡ.ΔΙ.Π.) των Τ.Ε.Ι. μετατρέπονται σε θέσεις της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π που προβλέπονται στο άρθρο 29 και γ) Οι θέσεις των μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηρια- κού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων και του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Τ.Ε.Ι. μετα- τρέπονται σε θέσεις της κατηγορίας Ε.Τ.Ε.Π. που προ- βλέπεται στο άρθρο 29. δ) Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργα- νισμού του ιδρύματος, οι υπηρετούντες στο ίδρυμα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν δι- καίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29, εφόσον είναι κά- τοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θερα- πεύει το ίδρυμα. Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφα- ση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επι- τροπής, η οποία αποτελείται από δύο καθηγητές και ένα μέλος Ε.ΔΙ.Π., που ορίζονται από τον κοσμήτορα, και σχετική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργα- νισμού του ιδρύματος, οι υπηρετούντες στο ίδρυμα στην κατηγορία Ε.Τ.Ε.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29 έ- χουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στην κατη- γορία Ε.ΔΙ.Π., εφόσον διαθέτουν κατά το χρόνο υποβο- λής της αίτησής τους τα προσόντα για το διορισμό στην κατηγορία αυτή. Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφα- ση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επι- τροπής, η οποία αποτελείται από τρεις καθηγητές που ο- ρίζονται από τον κοσμήτορα, και σχετική πράξη του πρύ- τανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσε- ως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Όσοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις του Προσωρινού Κλάδου Τεχνικών Ερ- γαστηρίων της περίπτωσης γ΄ του Κεφαλαίου Δ΄ του άρ- θρου 38 του ν. 1404/1983 διατηρούν τις θέσεις τους έως τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υ- πηρεσία, οπότε και καταργούνται οι θέσεις αυτές.

Άρθρο 80Λοιπές μεταβατικές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Έως τη συγκρότηση των Συμβουλίων των Α.Ε.Ι. σύμ- φωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, η γνώμη που απαιτείται για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 7, πα- ρέχεται από τη Σύγκλητο ή τη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι., α- ντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, τέσσερα ή τρία από τα εσωτερικά και τρία ή δύο από τα εξωτερικά μέλη των δεκαπενταμελών ή ενδεκαμελών Συμβουλίων των Α.Ε.Ι., αντίστοιχα, πλην του προέδρου και του αναπληρωτή του προέδρου, διορίζονται για θη- τεία δύο ετών, ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιεί- ται στην πρώτη συνεδρίασή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στα Α.Ε.Ι. τα οποία διοικούνται από Διοικούσα Επι- τροπή, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος νό- μου που αφορούν τα όργανα της διοίκησης των Α.Ε.Ι. έ- ως τη λήξη της θητείας της επιτροπής αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 3391/2005 (Α΄240) που δεν καταργούνται με τις διατά- ξεις του άρθρου 81 και οι οποίες ρυθμίζουν ιδίως την α- ποστολή, τη διαδικασία επιλογής φοιτητών, τη γλώσσα διδασκαλίας και την οικονομική συμμετοχή των φοιτη- τών για την παρακολούθηση των προγραμμάτων σπου- δών, οι διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύουν και για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). β) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2552/1997 (Α΄ 266) που δεν καταργούνται με τις διατάξεις του άρ- θρου 81 και ρυθμίζουν ιδίως την έδρα, την αποστολή, τη λειτουργική διάρθρωση, την παροχή εξ αποστάσεως δι- δασκαλίας, το θεσμό και τα προσόντα του συνεργαζόμε- νου εκπαιδευτικού προσωπικού και τον τρόπο επιλογής του, τους απονεμόμενους τίτλους σπουδών, καθώς και τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής φοιτητών σε προγράμματα σπουδών και την οικονομική συμμετο- χή τους για την παρακολούθηση των προγραμμάτων αυ- τών, οι διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύουν και για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.). Όπου στις δια- τάξεις του ν. 2552/1997 αναφέρεται ο ακαδημαϊκός υ- πεύθυνος, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου νοεί- ται ο διευθυντής προγράμματος σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Μέχρι την έκδοση του Οργανισμού κάθε ιδρύμα- τος ή την έκδοση του πρότυπου Οργανισμού των Α.Ε.Ι. εξακολουθούν να εφαρμόζονται για το ίδρυμα αυτό οι ι- σχύουσες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δια- τάξεις που αφορούν τα πειθαρχικά αδικήματα και τη συ- γκρότηση και λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πλην των καθη- γητών, τις φοιτητικές λέσχες, τα εργαστήρια, τις κλινι- κές και τα μουσεία και την υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών. Για την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, από τη συγκρότηση των σχο- λών και των οργάνων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπου γίνεται αναφορά σε τμήμα ή τομέα νοείται η σχολή και όπου γίνεται αναφορά σε όρ- γανα του τμήματος ή του τομέα νοείται η κοσμητεία της σχολής. β) Για την κατά τα ανωτέρω εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τα πειθαρχικά αδικήματα και τη συγκρότη- ση και λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων των με- λών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πλην των καθηγητών, όπου γίνεται αναφορά σε αντιπρυτάνεις και μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. νοούνται οι αναπληρωτές πρύτανη και οι καθηγη- τές, αντίστοιχα, όπου γίνεται αναφορά σε Ε.Ε.ΔΙ.Π. νο- είται το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), ό- που αναφέρεται το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) νοείται το Ε.Ε.Π. και όπου αναφέρεται το Διοι- κητικό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο τμήματος νοείται η κο- σμητεία σχολής. γ) Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, όπου στις διατάξεις που δεν καταργούνται σύμφωνα με το άρθρο 81 και αφορούν πειθαρχικά θέματα των καθηγητών, γίνε- ται αναφορά σε πρύτανη ή αντιπρύτανη νοείται ο πρύτα- νης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 407/1980 (Α΄ 112) και του άρθρου 19 του ν. 1404/1983 (Α΄ 173) εφαρ- μόζονται στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα, έως την έκδοση των Οργανισμών τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η ισχύς των άρθρων 23 και 24 αρχίζει από το ακα- δημαϊκό έτος 2012-2013. Έως τότε εφαρμόζονται οι κα- τά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ισχύουσες σχετι- κές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 27 δεν εφαρμόζεται για τους καθηγητές των Α.Ε.Ι. που έ- χουν θεμελιώσει δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας σύμφω- να με τις κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ισχύου- σες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του α- καδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το εν- δεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαί- ως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος. β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδη- μαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγα- λύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θε- ωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ι- διότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ι- δρύματος. γ) Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρό- τερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεω- ρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ι- διότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρό- γραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος. δ) Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγ- γραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, ε- πιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξά- μηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιό- τητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή. ε) Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οι- κείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήμα- τα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δεν χορηγού- νται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε φοιτη- τές: αα) που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου και ββ) για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά, για τα οποία τους έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν σύγγραμμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

α) Μέχρι την ίδρυση σχολής ή σχολών μεταπτυχια- κών σπουδών και τη συγκρότηση των οργάνων τους, για τα υφιστάμενα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3685/2008 (Α΄ 148), όπως ισχύει. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών μετά τη συγκρότηση των σχολών και των οργάνων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, όπου γίνεται αναφορά σε Γενική Συνέλευση Ειδι- κής Σύνθεσης νοείται η οικεία κοσμητεία. β) Στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου μόνου της 75548/Β7/2010 απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Β΄1032) υπάγο- νται και όλα τα Π.Μ.Σ. που λειτουργούν στα Τ.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

α) Το αργότερο μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσί- ευση του παρόντος νόμου, ορίζεται ο πρόεδρος της Α.ΔΙ.Π.. Το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από τον ορι- σμό του Προέδρου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου της Αρχής και του γενικού διευθυντή της. Με τη συγκρότηση του Συμ- βουλίου παύει η θητεία των μελών της Ολομέλειας της Α.ΔΙ.Π. κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, για τον ορισμό των μελών των επιτροπών αξιολόγησης των υποψηφίων μελών του Συμβουλίου δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου. β) Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, τα μισά από τα μέλη του Συμβουλίου της Αρχής διορίζονται για θητεία τριών ετών, ύστερα από κλήρωση που πραγ- ματοποιείται στην πρώτη συνεδρίασή του, και τα άλλα μισά από τα μέλη για θητεία έξι ετών. γ) Εκκρεμείς διαδικασίες αξιολόγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3374/2005 ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου. Για τις σχολές και τα τμήματα των Α.Ε.Ι., για τα οποία κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν έχει κινηθεί η διαδικασία αξιολόγη- σης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3374/2005, η διαδι- κασία αυτή αρχίζει και ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου. Με την ολοκλήρωση των α- ξιολογήσεων όλων των ακαδημαϊκών μονάδων παύει η διαδικασία αξιολόγησης με βάση τις διατάξεις του ν. 3374/2005. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, ό- που σε αυτές αναφέρεται η Ολομέλεια της Α.ΔΙ.Π., από τη συγκρότηση του Συμβουλίου της Α.ΔΙ.Π. νοείται το Συμβούλιο αυτό. δ) Τα προγράμματα σπουδών που παρέχονται από τμή- ματα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρού- νται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικα- σίας πιστοποίησης σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο. Η διαδικασία πιστοποίησης της ποιότητας κατά τις διατά- ξεις του παρόντος νόμου αρχίζει σε κάθε Α.Ε.Ι. ύστερα από σχετική δημόσια πρόσκληση της Αρχής και αίτηση του οικείου ιδρύματος, μετά την ολοκλήρωση της αξιο- λόγησης κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτω- ση, καθώς και μετά την ανάπτυξη του εσωτερικού συστή- ματος διασφάλισης της ποιότητας του Α.Ε.Ι., με βάση τις κοινές αρχές και κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Αρχής. ε) Μέχρι την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 14 και τη συγκρότηση της ΜΟ.ΔΙ.Π. σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι δια- τάξεις του ν. 3374/2005 που αφορούν τη ΜΟ.ΔΙ.Π..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Το χρονικό διάστημα θητείας που έχει διανυθεί σε όργανα διοίκησης της Α.ΔΙ.Π. κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της ανώτατης διάρκειας άσκησης καθηκόντων σε όργα- να της Α.ΔΙ.Π., όπου προβλέπεται κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) που ιδρύθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 17 του ν. 2083/1992 και τα Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας (Κ.Τ.Ε.) που ιδρύθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 13 του ν. 1514/1985 καταργούνται από την παρέλευση δύο ετών από τη δημοσίευση των Οργανισμών των οικείων ιδρυ- μάτων. Έως την κατάργησή τους σύμφωνα με το προη- γούμενο εδάφιο μπορούν να συγχωνεύονται δι’ απορρο- φήσεως από τα Ν.Π.Ι.Δ. των οικείων ιδρυμάτων, που προβλέπονται στο άρθρο 58, κατά τα ειδικότερα οριζό- μενα με απόφαση του Συμβουλίου ή των Συμβουλίων των οικείων ιδρυμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Τα ειδικά νομικά πρόσωπα για την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας των Α.Ε.Ι., που ιδρύθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 1268/1982 και της παραγράφου 7 του άρθρου 41 του ν. 2413/1996 (Α΄ 124), καταργούνται από την παρέλευση δύο ετών από τη δημοσίευση των Οργανισμών του οικεί- ων ιδρυμάτων. Έως την κατάργησή τους σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο μπορούν να συγχωνεύονται δι’ α- πορροφήσεως από τα Ν.Π.Ι.Δ. των οικείων ιδρυμάτων, που προβλέπονται στο άρθρο 58, κατά τα ειδικότερα ορι- ζόμενα με απόφαση των Συμβουλίων των οικείων ιδρυ- μάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Από την περάτωση της συγχώνευσης που προβλέ- πεται στις δύο προηγούμενες παραγράφους, το Ν.Π.Ι.Δ. που προβλέπεται στο άρθρο 58 υποκαθίσταται αυτοδι- καίως και χωρίς καμία άλλη διατύπωση, σύμφωνα με το νόμο, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις των απορροφούμενων νομικών προσώπων και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή, οι δε δίκες των απορροφούμενων νομικών προσώπων συ- νεχίζονται από το Ν.Π.Ι.Δ. που προβλέπεται στο άρθρο 58 χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους, λόγω της συγχώνευσης. Τα απορρο- φούμενα νομικά πρόσωπα λύονται χωρίς να ακολουθή- σει εκκαθάριση. Τα απορροφούμενα νομικά πρόσωπα με- ταβιβάζουν το σύνολο της περιουσίας τους (ενεργητικό και παθητικό) στο Ν.Π.Ι.Δ. που προβλέπεται στο άρθρο 58 και το τελευταίο καθίσταται αποκλειστικός κύριος, νομέας, κάτοχος και δικαιούχος κάθε κινητής και ακίνη- της περιουσίας, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου των απορροφούμενων νομικών προσώπων, με την επιφύλαξη των κειμένων διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών. Το με κάθε σχέση εργα- σίας προσωπικό των ανωτέρω νομικών προσώπων μετα- φέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στο Ν.Π.Ι.Δ. που προβλέπεται στο άρθρο 58 και αποτελεί προσωπικό του, διατηρώντας τα δικαιώματα και τις υπο- χρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση εργασίας που ι- σχύουν κατά το χρόνο συγχώνευσης. Το διοικητικό συμ- βούλιο του Ν.Π.Ι.Δ, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από τη συγχώνευση, υποχρεούται στη διενέργεια απο- γραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις δια- τάξεις της παρούσας παραγράφου περιέρχονται στην κυριότητα του Ν.Π.Ι.Δ.. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με πράξη του πρύτανη του οικείου ιδρύματος. Απόσπα- σμα της εγκεκριμένης έκθεσης, που περιγράφει τα απο- κτώμενα κατά κυριότητα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά ε- μπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, με την περίληψη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του β.δ. 533/1963 καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία μετα- γραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου. Ομοίως ατε- λώς πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες κτηματολογι- κές εγγραφές. Με πράξη του διοικητικού συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. του άρθρου 58 ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα που αφορά συγχώνευση, και ιδίως τη μεταφορά και έ- νταξη του προσωπικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

α) Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι. εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, α- πό τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπου γί- νεται αναφορά σε τμήμα νοείται η σχολή και όπου ανα- φέρονται ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματι- σμού και Ανάπτυξης και το Πρυτανικό Συμβούλιο νοού- νται ο αρμόδιος αναπληρωτής πρύτανη ή προέδρου Τ.Ε.Ι. και η Σύγκλητος ή η Συνέλευση Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα. β) Από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 1 του άρθρου 58, το Συμβούλιο του οι- κείου ιδρύματος αποφασίζει για την ανάθεση ή μη της διαχείρισης του συνόλου των κονδυλίων έρευνας στο οι- κείο Ν.Π.Ι.Δ. και την κατάργηση του Ειδικού Λογαρια- σμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.). Σε περίπτωση κα- τάργησης του Ε.Λ.Κ.Ε., το με κάθε σχέση εργασίας προ- σωπικό του Ε.Λ.Κ.Ε. μετακινείται σε άλλες οργανικές μονάδες του ιδρύματος. Το προσωπικό αυτό μπορεί, με αίτησή του, να αποσπάται στο Ν.Π.Ι.Δ. με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμ- βουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. και γνώμη του υπηρεσιακού και πει- θαρχικού συμβουλίου του ιδρύματος. γ) Έως την ίδρυση του Ν.Π.Ι.Δ. που προβλέπεται στο άρθρο 58 οι αμοιβές που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 23 εισπράττονται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Τα Ινστιτούτα Δια Βίου Μάθησης των Α.Ε.Ι. που ι- δρύθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 9 του ν. 3369/2005 (Α΄ 171) καταργούνται από την ίδρυση σχο- λής δια βίου μάθησης στο οικείο ίδρυμα κατά τις διατά- ξεις του παρόντος νόμου. Από την κατάργησή τους, το με κάθε σχέση εργασίας προσωπικό των Ινστιτούτων αυ- τών μετακινείται στη σχολή δια βίου μάθησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και μέχρι την έκδοση του Οργανισμού κάθε ιδρύματος, ο συνολι- κός χρόνος απασχόλησης των Επιστημονικών Συνεργα- τών και Εργαστηριακών Συνεργατών των Τ.Ε.Ι. που προ- βλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983 (Α΄ 173) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 και 18 ώρες εβδομαδιαίως, αντίστοιχα. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Τέσσερα έτη μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Ε- φημερίδα της Κυβερνήσεως, ανατίθεται στην ΑΔΙΠ η συ- γκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνή σύνθεση για την αξιολόγηση των αλλαγών του παρόντος νόμου και τη σύσταση προτάσεων για τυχόν αναθεώρηση δια- τάξεων. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συντάσσει έκθεση μέσα σε έξι μήνες από τη συγκρότησή της και την υπο- βάλλει στον Υπουργό. Για την υποστήριξη της ομάδας η ΑΔΙΠ συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία από την πορεία εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 του π.δ. 160/2008 έως την έκδοση των Οργανισμών ή του πρότυπου Οργανισμού των Α.Ε.Ι., όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρεται ο Αντιπρύτανης ή Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Ι. νοείται ο Πρύτανης ή ο Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

α) Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, οι κατά το επόμενο άρθρο καταργούμενες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα που προβλέπεται να ρυθμιστούν με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος, εξακολουθούν να εφαρ- μόζονται για κάθε ίδρυμα μέχρι τη δημοσίευση του Ορ- γανισμού του. β) Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, α- πό τη δημοσίευση του Οργανισμού κάθε ιδρύματος δεν εφαρμόζονται για το συγκεκριμένο ίδρυμα οι ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατάξεις για τα Α.Ε.Ι.. γ) Μέχρι τη δημοσίευση του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε ιδρύματος, σύμφωνα με το άρθρο 6, τα προβλεπό- μενα σε αυτόν ζητήματα ρυθμίζονται με αποφάσεις των αρμόδιων, βάσει του παρόντος νόμου, οργάνων του οι- κείου ιδρύματος και, έως τη συγκρότησή τους, με από- φαση του πρύτανη του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23

Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 11 του ν. 3752/2009 «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατά- ξεις» (Α΄40) αντικαθίσταται ως εξής: «Στο τέλος της παρ.8 του άρθρου 6 του ν. 3079/2002 (Α΄311), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρ- θρου 2 του Β΄ Μέρους του ν. 3569/2007 (Α΄122), προστί- θεται το ακόλουθο εδάφιο:».

Άρθρο 81Καταργούμενες διατάξεις Με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80, καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που βρίσκεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου και, ιδίως:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

ο ν. 5343/1932 (Α΄ 86), εκτός των άρθρων 120 έως και 123, 326, 327 και 329 έως και 333,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

ο α.ν. 553/1968 (Α΄ 210),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

τα άρθρα 1, 3, 6, οι παράγραφοι 1 έως και 5 και 7 του άρθρου 7, τα άρθρα 8, 9, 10, το στοιχείο β΄ της πα- ραγράφου 2 του άρθρου 11, το άρθρο 12, το άρθρο 13 με την εξαίρεση της παραγράφου 5, τα άρθρα 14, 15 και 16, το άρθρο 17 με τις εξαιρέσεις των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παραγράφου 1, τα άρθρα 18, 20, 21, 22, το άρθρο 23 με εξαίρεση την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 που καταργείται μόνο όσον αφορά τα Α.Ε.Ι., και τα άρθρα 24, 25 και 29 έως και 35 και 37 του ν. 1268/1982,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

τα άρθρα 1, 3, οι παράγραφοι 2 έως και 6 του άρ- θρου 4, τα άρθρα 5, 6, 8 έως και 22, 24, 26 έως και 30, καθώς και τα άρθρα 33, 34, οι παράγραφοι 1 και 2 του άρ- θρου 35, τα άρθρα 36 έως και 39,οι παράγραφοι 11, 12 και 13 του άρθρου 48 και η παράγραφος 10 του άρθρου 49 του ν. 1404/1983 (Α΄ 173),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

η παράγραφος 6 του άρθρου 23 του ν. 1418/1984 (Α΄ 23),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

τα άρθρα 13 και 14 του ν. 1514/1985 (Α΄ 13),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

τα άρθρα 1 έως και 4 του ν. 1674/1986 (Α΄ 203),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

τα άρθρα 3, 6, οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρα- γράφου 1 και η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρ- θρου 7 του ν. 1966/1991 (Α΄ 147),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

τα άρθρα 1 έως και 5, το άρθρο 6 με την εξαίρεση της παραγράφου 12, το άρθρο 7, το άρθρο 8 με την εξαί- ρεση της παραγράφου 7, τα άρθρα 9 έως και 16, τα άρ- θρα 22 και 23, οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 25, καθώς και οι παράγραφοι, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 22 και 28 του άρθρου 28 του ν. 2083/1992 (Α΄ 159),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

το άρθρο 4 του ν. 2174/1993 (Α΄ 210),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

το στοιχείο α΄ της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του ν. 2188/1994 (Α΄ 18),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

η παράγραφος 2 του άρθρου 15 και η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν. 2327/1995 (Α΄ 156),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

τα άρθρα 1, 5, 6 και 7 του ν. 2454/1997 (Α΄ 7),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Η παράγραφος 2 του άρθρου 1, με την εξαίρεση του πρώτου εδαφίου, το δεύτερο εδάφιο της περίπτω- σης γ΄ της παραγράφου 1, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄ και οι περιπτώσεις γ΄ και δ΄ της πα- ραγράφου 2 του άρθρου 2, τα άρθρα 3 και 4, με την εξαί- ρεση της παραγράφου 1 της περίπτωσης β΄ της παρα- γράφου 3 και των παραγράφων 10 και 11, οι παράγραφοι 4, 5 και 7 έως και 18 του άρθρου 5, οι παράγραφοι 1, 3 και 4 του άρθρου 6, τα άρθρα 7 και 8, καθώς και το άρθρο 9, με την εξαίρεση της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του ν. 2552/1997 (Α΄ 266). Οι λοιπές περιπτώσεις αναριθμού- νται αναλόγως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

τα άρθρα 1, 2 και 3 και η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν. 2517/1997 (Α΄ 160),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

τα άρθρα 1 έως και 12 του ν. 2530/ 1997 (Α΄ 218),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

η παράγραφος 8, οι περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και ε΄ της παραγράφου 11 και οι παράγραφοι 21 και 25 του άρ- θρου 1 του ν. 2621/1998 (Α΄ 136),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

τα άρθρα 1 και 2 του ν. 2752/1999 (Α΄ 248),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

η παράγραφος 7 του άρθρου 11, το άρθρο 13, το ο- ποίο καταργείται από τη δημοσίευση του π.δ. της παρα- γράφου 6 του άρθρου 29 του παρόντος νόμου, η περί- πτωση α΄ της παραγράφου 5, οι παράγραφοι 20, 25 και 41 του άρθρου 14, η παράγραφος 1, με την εξαίρεση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 15, η ο- ποία καταργείται από τη δημοσίευση της υπουργικής α- πόφασης της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 59 του παρό- ντος νόμου, καθώς και οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 16 του ν. 2817/2000 (Α΄78),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 και η παράγρα- φος 2 του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 (Α΄ 114),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

οι παράγραφοι 13, 17, 19 έως και 27, 30 και 31 του άρθρου 3 του ν. 3027/2002 (Α΄ 152),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

τα άρθρα 9 και 10 του ν. 3369/2005 (Α΄ 171), από την ίδρυση στο οικείο ίδρυμα της σχολής δια βίου μάθη- σης της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του παρόντος νό- μου,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23

η παράγραφος 4 με εξαίρεση το πρώτο εδάφιο και η παράγραφος 5 του άρθρου 2, καθώς και τα άρθρα 5, 6, 11 και 12 του ν. 3374/2005 (Α΄ 189), οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2, το άρθρο 3, με την εξαίρεση των παρα- γράφων 2 και 3, οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 4, οι παράγραφοι 2, 3 και 7, με την εξαίρεση του τρίτου εδα- φίου του άρθρου 5, οι παράγραφοι 1 έως 3, 7 και 8 του άρθρου 6, η παράγραφος 2 του άρθρου 7 και το άρθρο 8 του ν. 3391/2005 (Α΄ 240),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24

η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 3404/2005 (Α΄ 260),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 25

η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 και η παράγρα- φος 2 του άρθρου 2, η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 και οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 4, τα άρθρα 5 έως και 8, οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 9, τα άρθρα 10 έως και 18, το άρθρο 21, η παράγραφος 1 του άρθρου 22, η παράγραφος 4 του άρθρου 23, οι παράγραφοι 1, 2, 6 και 7 του άρθρου 24, καθώς και οι παράγραφοι 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 26 του ν. 3549/2007 (Α΄ 69),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 26

τα άρθρα 1 έως και 10 του ν. 3685/2008 (Α’ 148), με την εξαίρεση της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 1,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 27

τα άρθρα 1 έως και 7, 12 έως και 14, 16, 19, 21, 23, 24 και 25 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28

οι παράγραφοι 4, 5 και 6 του άρθρου 34 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), ενώ κατ’ εξαίρεση η παράγραφος 5 του άρθρου 34 διατηρείται σε ισχύ μόνο για την εφαρμο- γή της παραγράφου 7 του άρθρου 34 του ν. 3848/2010,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 29

το π.δ. 407/1980 (Α΄ 112),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 30

το π.δ. 275/1983 (Α΄ 103),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 31

το π.δ. 327/1983 (Α΄ 117),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 32

το Κεφάλαιο β΄ του π.δ. 387/1983 (Α’ 141),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 33

το π.δ. 388/1983 (Α΄ 141),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 34

το π.δ. 389/1983 (Α΄ 141),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 35

το π.δ. 459/1983 (Α΄ 175),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 36

το π.δ. 473/1983 (Α΄ 181),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 37

το π.δ. 509/1983 (Α΄ 195),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 38

το π.δ. 31/1984 (Α΄ 8),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 39

το π.δ. 123/1984 (Α΄ 39),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 40

το π.δ. 411/1984 (Α΄ 142),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 41

το π.δ. 567/1984 (Α΄ 204),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 42

το π.δ. 265/1985 (Α΄ 99), το οποίο καταργείται από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης της περίπτω- σης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 53,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 43

το π.δ. 327/1985 (Α΄ 115),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 44

το π.δ. 46/1989 (Α΄ 21),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 45

το π.δ. 380/1989 (Α΄ 167),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 46

το π.δ. 444/1993 (Α΄ 184),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 47

το π.δ. 124/1994 (Α΄ 91),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 48

το π.δ. 390/1995 (Α΄ 217),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 49

το π.δ. 187/1996 (Α΄ 145),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 50

το π.δ. 227/1996 (Α΄ 174),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 51

το π.δ. 163/2002 (Α΄ 149),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 52

το π.δ. 35/2003 (Α΄ 36),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 53

το π.δ. 45/2003 (Α΄ 46).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 54

το π.δ. 212/2004 (Α΄ 190),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 55

το π.δ. 34/2005 (Α΄ 52),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 56

το π.δ. 36/2007 (Α΄ 32),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 57

το π.δ. 226/2007 (Α΄ 255),

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 58

το π.δ. 160/2008 (Α΄ 220), με εξαίρεση τα άρθρα 5, 6 και 7, και τα άρθρα 22 έως και 28, και

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 59

το π.δ. 178/2009 (Α΄ 208).

Άρθρο 82Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επί μέρους διατάξεις του. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.