195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΣΠΟΥΔΕΣ
ΜΕΡΟΣ Δ΄ - ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ Δ΄ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Άρθρο 40Προγράμματα σπουδών συνεργασίας μεταξύ Α.Ε.Ι.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ιδρύματα μπορούν να οργανώνουν και να προ- σφέρουν προγράμματα σπουδών από κοινού ή σε συνερ- γασία με σχολές διαφορετικών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, που οδηγούν στην απονομή τίτλου σπουδών του προγράμμα- τος αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τα προγράμματα αυτά καταρτίζεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων Α.Ε.Ι., στο ο- ποίο καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο του προγράμμα- τος και, κατά περίπτωση, τα επιστημονικά πεδία, ο τρό- πος εισαγωγής των φοιτητών προκειμένου για προγράμ- ματα δεύτερου ή τρίτου κύκλου σπουδών, οι υποχρεώ- σεις και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων στο πρό- γραμμα, η μετακίνηση του διδακτικού προσωπικού ή των φοιτητών, η χορήγηση ενιαίου ή χωριστού από κάθε ί- δρυμα τίτλου σπουδών, ο τύπος του χορηγούμενου τίτ- λου, η συγκρότηση επιτροπών για την κατάρτιση του πε- ριεχομένου του προγράμματος σπουδών, η συγκρότηση οργάνων διοίκησης και παρακολούθησης των προγραμ- μάτων σπουδών και κάθε σχετικό θέμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής του ιδρύ- ματος στα προγράμματα συνεργασίας που προβλέπο- νται στο άρθρο αυτό, καθώς και τα όργανα του ιδρύμα- τος που έχουν την αρμοδιότητα έγκρισης και εποπτείας των προγραμμάτων αυτών.

Άρθρο 41Προγράμματα σπουδών συνεργασίας με Α.Ε.Ι. της αλλοδαπήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ιδρύματα της ημεδαπής μπορούν να οργανώνουν και να προσφέρουν από κοινού ή σε συνεργασία προ- γράμματα σπουδών με ομοταγή ιδρύματα της αλλοδα- πής, που οδηγούν στην απονομή αντίστοιχων τίτλων σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τα προγράμματα αυτά καταρτίζεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων Α.Ε.Ι., στο ο- ποίο καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο του προγράμμα- τος και, κατά περίπτωση, τα επιστημονικά πεδία, οι πη- γές χρηματοδότησης, ο τρόπος εισαγωγής των φοιτη- τών, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμμετεχό- ντων στο πρόγραμμα, η μετακίνηση του διδακτικού προ- σωπικού ή των φοιτητών, η χορήγηση ενιαίου ή χωρι- στού τίτλου σπουδών από κάθε ίδρυμα, ο τύπος του χο- ρηγούμενου τίτλου, η συγκρότηση επιτροπών για την κατάρτιση του περιεχομένου του προγράμματος σπου- δών, η συγκρότηση οργάνων διοίκησης και παρακολού- θησης των προγραμμάτων σπουδών, η γλώσσα ή οι γλώσσες διδασκαλίας και συγγραφής των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών ή διδακτορικών διατριβών και κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με το ισχύον νο- μικό πλαίσιο που διέπει τις προπτυχιακές και μεταπτυ- χιακές σπουδές της χώρας κάθε συνεργαζόμενου ιδρύ- ματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής του ιδρύ- ματος στα προγράμματα συνεργασίας που προβλέπο- νται στο άρθρο αυτό, καθώς και τα όργανα του ιδρύμα- τος που έχουν την αρμοδιότητα έγκρισης και εποπτείας των προγραμμάτων αυτών.

Άρθρο 42Συνεργασία Α.Ε.Ι. και ερευνητικών κέντρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα Πανεπιστήμια μπορούν να οργανώνουν και να προσφέρουν προγράμματα σπουδών δεύτερου και τρί- του κύκλου και τα Τ.Ε.Ι. προγράμματα σπουδών δεύτε- ρου κύκλου τα οποία οδηγούν στην απονομή αντίστοι- χων τίτλων σπουδών, σε συνεργασία με ερευνητικά κέ- ντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής ή με αντίστοιχα ιδρύ- ματα της ημεδαπής που υπάγονται στον δημόσιο τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τη συνεργασία αυτή καταρτίζεται, ύστερα από εισήγηση της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών και απόφαση του πρύτανη, πρωτόκολλο συνερ- γασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων στο ο- ποίο καθορίζονται το αντικείμενο του προγράμματος και, κατά περίπτωση, τα επιστημονικά πεδία, οι πηγές χρημα- τοδότησης, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμ- μετεχόντων στο πρόγραμμα, η μετακίνηση του διδακτι- κού προσωπικού ή των φοιτητών, η χορήγηση τίτλου σπουδών από το Α.Ε.Ι. με αναφορά του συνεργαζόμενου ερευνητικού ιδρύματος, ο τύπος του χορηγούμενου τίτ- λου σπουδών, η συγκρότηση επιτροπών για την κατάρτι- ση του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών, η συ- γκρότηση οργάνων διοίκησης και παρακολούθησης των προγραμμάτων σπουδών, η γλώσσα ή οι γλώσσες διδα- σκαλίας και συγγραφής εργασιών, η συμμετοχή των με- λών των συνεργαζόμενων φορέων στη διδασκαλία και στην επίβλεψη μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορι- κών διατριβών και κάθε σχετικό θέμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής του ιδρύ- ματος στα προγράμματα συνεργασίας που προβλέπο- νται στο άρθρο αυτό, καθώς και τα όργανα του ιδρύμα- τος που έχουν την αρμοδιότητα έγκρισης και εποπτείας των προγραμμάτων αυτών.

Άρθρο 43Προγράμματα σπουδών δια βίου μάθησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ιδρύματα μπορούν να οργανώνουν και να παρέ- χουν προγράμματα σπουδών δια βίου μάθησης, που οδη- γούν στην απονομή αντίστοιχων πιστοποιητικών μη τυπι- κής εκπαίδευσης, κατά την έννοια της περίπτωσης 4 του άρθρου 2 του ν. 3879/2010 (Α΄ 163), στο πλαίσιο της σχολής δια βίου μάθησης που προβλέπεται στην παρά- γραφο 5 του άρθρου 7.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζονται τα κρι- τήρια και οι διαδικασίες για την έγκριση των προγραμμά- των σπουδών δια βίου μάθησης, οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, τα όργανα διοίκησής τους, οι όροι και η διαδικασία ορισμού τους, καθώς και ο τρόπος εισαγωγής των φοιτητών σε αυτά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της κοσμητείας της σχολής δια βίου μάθη- σης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσε- ως, ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη διοίκηση του προγράμματος δια βίου μάθησης. Ο ορισμός ή μη διδάκτρων, και ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής τους γίνεται με α- πόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος, που εκδίδεται ύ- στερα από εισήγηση της κοσμητείας της σχολής και γνώμη της Συγκλήτου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλό- γως οι ισχύουσες για τα προγράμματα σπουδών διατά- ξεις, καθώς και ο Οργανισμός και ο Εσωτερικός Κανονι- σμός του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα Α.Ε.Ι. μπορούν να οργανώνουν τα προγράμματα δια βίου μάθησης και με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαί- δευσης, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων.

Άρθρο 44Διοργάνωση σπουδών σε ξένη γλώσσαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Προγράμματα σπουδών μπορεί να διδάσκονται, εν όλω ή εν μέρει, κατ’ εξαίρεση, σε ξένη γλώσσα, με από- φαση του πρύτανη, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρότα- ση της κοσμητείας της οικείας σχολής και εγκρίνεται α- πό τη Σύγκλητο του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ανωτέρω προγράμματα σπουδών οργανώνονται με τη διαδικασία οργάνωσης των προγραμμάτων σπου- δών των αντίστοιχων κύκλων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος μπορεί να προβλέ- πεται η οργάνωση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελλη- νικής γλώσσας για αλλοδαπούς φοιτητές ή ξένης γλώσ- σας για Έλληνες φοιτητές, πέραν της υποχρεωτικής ξέ- νης γλώσσας για τη λήψη του πτυχίου τους, και να ρυθ- μίζονται τα σχετικά θέματα, όπως οι υπηρεσίες που πα- ρέχουν τα προγράμματα αυτά, ο τρόπος λειτουργίας τους και τα καθήκοντα και οι κάθε είδους υποχρεώσεις των φοιτητών.

Άρθρο 45Πιστοποίηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων σπουδών

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των προγραμμάτων σπουδών είναι η πιστοποίησή τους σύμ- φωνα με τις διαδικασίες και τα κριτήρια της ΑΔΙΠ κατά τα άρθρα 70 έως και 72. Για τη χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο απαιτείται να έχουν συμπεριληφθεί στις συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού που προβλέπο- νται στο άρθρο 62.

Άρθρο 46Εθνικό πλαίσιο προσόντων ανώτατης εκπαίδευσης

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του ν. 3879/2010 (Α΄ 163) προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής: «δ) οι όροι διαμόρφωσης και εφαρμογής του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και, ι- δίως, τα θέματα που αφορούν τη σχέση του με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και την αντιστοίχησή του με το Ευ- ρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων Δια Βίου Μάθησης, καθώς και το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώ- τατης Εκπαίδευσης.»

Άρθρο 47Επώνυμες έδρεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Είναι δυνατή, με απόφαση του πρύτανη, η οποία εκ- δίδεται ύστερα από εισήγηση της κοσμητείας και εγκρί- νεται από το Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη της Συ- γκλήτου του ιδρύματος, η ίδρυση και λειτουργία σε σχο- λή επώνυμης έδρας διδασκαλίας και έρευνας σε συγκε- κριμένη γνωστική περιοχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την ίδρυση της έδρας απαιτείται η δωρεά στο ί- δρυμα από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημε- δαπό ή αλλοδαπό, κεφαλαίου για την κάλυψη των δαπα- νών της διδακτικής και γενικότερης επιστημονικής δρα- στηριότητας της έδρας. Αν ο δωρητής δεν προσδιορίσει τη γνωστική περιοχή, ο προσδιορισμός γίνεται από τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Η επιλογή διδάσκοντος στην επώνυμη έδρα και ο ορισμός του χρόνου της θητείας του γίνεται από το ίδρυμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυ- ση, τη λειτουργία και την πλήρωση της επώνυμης έδρας καθορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

Άρθρο 48Βιβλιοθήκες – Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών ΒιβλιοθηκώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε Α.Ε.Ι. λειτουργεί ενιαία κεντρική βιβλιοθήκη ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη μονάδα σε επίπεδο δι- εύθυνσης, με τίτλο «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρη- σης (τίτλος ιδρύματος)». Αποστολή της κεντρικής βι- βλιοθήκης είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαι- δευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του ιδρύμα- τος, η συμβολή της στην ανάκτηση, διαχείριση, παροχή και διάθεση εξειδικευμένων πληροφοριών στην ευρύτε- ρη εθνική και διεθνή κοινότητα και η ουσιαστική συμμε- τοχή της σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό. Η περαιτέρω διοικητική ανάπτυξη της κεντρι- κής βιβλιοθήκης του ιδρύματος σε παραρτήματα σε επί- πεδο σχολής καθορίζεται από τον Οργανισμό του ιδρύ- ματος. Τα παραρτήματα υπάγονται διοικητικά στην κε- ντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος και αποτελούν ενιαίο με αυτή σύνολο τόσο ως προς τους ανθρώπινους πό- ρους όσο και ως προς την πολιτική ανάπτυξης και τη δια- χείριση των οικονομικών πόρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.), που συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3404/2005 (Α΄ 260), έχει ως σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την παροχή βελτιωμένων υπη- ρεσιών υποστήριξης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των μελών του. Ειδικότερα, μεταξύ των στόχων του Σ.Ε.Α.Β. περιλαμβάνονται η συντονισμένη ανάπτυξη των συλλογών των επί μέρους κεντρικών βιβλιοθηκών, η δημιουργία συστήματος διαδανεισμού σε εθνικό επίπε- δο, η χάραξη κοινής στρατηγικής στον τομέα της πρό- σβασης σε ηλεκτρονικό υλικό με σκοπό την αποτελε- σματικότερη για τη χώρα διαχείριση των πηγών πληρο- φόρησης και η υιοθέτηση κοινών προτύπων και δεικτών απόδοσης των υπηρεσιών τους. Μέλη του Συνδέσμου εί- ναι τα Α.Ε.Ι. της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Συνεργαζόμενα μέλη του Συνδέσμου μπορεί να εί- ναι τα ερευνητικά κέντρα του δημόσιου τομέα, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επο- πτεύονται από άλλα Υπουργεία εκτός από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και άλ- λοι κρατικοί οργανισμοί.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.