102 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4150/2013

Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
29 Απριλίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 102
29 Απριλίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4150
Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 52Ναυτική διαιτησίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διαφορές από ναυλώσεις ή θαλάσσιες μεταφορές του Ελληνικού Δημοσίου ή κρατικών νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συνιστώνται και λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος μπορούν να υπάγονται, με μόνη τη συμφωνία των μερών, σε διαιτησία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στην περίπτωση που συμφωνηθεί διαιτησία κατά τα ανωτέρω, οι σχετικές διαφορές υπάγονται στη διαιτησία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ή του σωματείου «Ένωση για τη Ναυτική Διαιτησία» ή σε άλλη ναυτική διαιτησία μη κερδοσκοπικού φορέα, οι κανόνες διεξαγωγής της οποίας έχουν προηγουμένως κατατεθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και έχουν εγκριθεί από αυτό. β. Εφαρμοστέο δίκαιο επί της ουσιαστικής διαφοράς, εάν δεν έχει συμφωνηθεί άλλως, είναι το ελληνικό. Ως γλώσσα διαιτησίας ορίζεται η ελληνική και ως τόπος διαιτησίας ο Πειραιάς. Αντίθετη συμφωνία των μερών σε σχέση με τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύει. γ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φορέων για τη διεξαγωγή ναυτικής διαιτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στη διαιτησία που προβλέπει το παρόν άρθρο, διαιτητής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ή του κρατικού νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ορίζεται εν ενεργεία ή επίτιμος λειτουργός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το άρθρο 2 του β.δ. 447/1969 (Α΄133) αντικαθίσταται ως εξής: «Στη μόνιμη διαιτησία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μπορούν να υπάγονται οι πάσης φύσεως ναυτιλιακές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, περιλαμβανομένων και των διεθνών. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, ως ναυτιλιακές διαφορές νοούνται ιδίως οι διαφορές που έχουν σχέση με πλοίο ή πλωτό ναυπήγημα, με τη χρησιμοποίηση, λειτουργία, ναυσιπλοΐα ή εκμετάλλευση αυτού, με τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, καθώς και διαφορές που προκύπτουν από οποιεσδήποτε συμβάσεις που έχουν σχέση με τη ναυτιλία εξαιρουμένων των ναυτεργατικών.»

Άρθρο 53Ρυθμίσεις σχετικές με τον Οίκο ΝαύτουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Στην κεντρική υπηρεσία, καθώς και στα παραρτήματα Οίκου Ναύτου δύνανται να παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας ή άλλες υποστηρικτικές προς αυτές υπηρεσίες προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Για το σκοπό αυτόν, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει το αναγκαίο κατά περίπτωση προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, υγειονομικού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων. β. Με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών, θέματα σχετικά με δαπάνες για την παροχή τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) επιτρέπεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησής του να παραχωρεί κατά χρήση ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητά του στον Οίκο Ναύτου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών, των παραρτημάτων ή γενικότερα για την εξυπηρέτηση των καταστατικών σκοπών αυτού. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ναυτιλίας και Αιγαίου ρυθμίζονται η διάρκεια και οι όροι της ως άνω παραχώρησης, το ετήσιο αντάλλαγμα που καταβάλλεται στο ΝΑΤ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στον Οίκο Ναύτου. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται νέα αρίθμηση, διαφορετική κατάταξη και γενικότερη διαρρύθμιση των ισχυουσών διατάξεων, με σκοπό τη διασαφήνιση της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς ωστόσο την προσθήκη νέων ή τροποποίηση υφιστάμενων ρυθμίσεων. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου συγκροτείται μη αμειβόμενη επιτροπή για την ανωτέρω κωδικοποίηση. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας και γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Το στοιχείο α΄ της παρ. 12 του άρθρου 84 του π.δ. 913/1978 (Α΄ 220), με το οποίο κωδικοποιήθηκε ο ν. 792/1978 (Α΄ 110), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «12.α) Από το σύνολο των κατά τις προηγούμενες παραγράφους τακτικών εισφορών ποσοστό είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) αποτελεί πόρο του Κεφαλαίου Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (Κ.Α.Α.Ν.) και δύο τοις εκατό (2%) πόρο του Ειδικού λογαριασμού Προστασίας Φυματικών Ναυτικών που λειτουργούν στο Ν.Α.Τ.. Το ως άνω ποσοστό υπέρ Κ.Α.Α.Ν. καταβάλλεται από το Ν.Α.Τ. στον Οίκο Ναύτου σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και εκκαθαρίζεται όταν εκκαθαρισθούν τα ναυτολόγια κάθε οικονομικής χρήσης.» β. Η ισχύς της ως άνω υπό στοιχείο α΄ ρύθμισης ισχύει από 1.1.2014.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89) αντικαθίσταται ως εξής: «11. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου το ποσοστό του στοιχείου α΄ της παρ. 12 του άρθρου 84 του π.δ. 913/1978 (Α΄ 220), όπως ισχύει, επιμερίζεται στο Κεφάλαιο Ανεργίας και στο Κεφάλαιο Ασθενείας. Με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου το κατά τα ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό των εισφορών του Κεφαλαίου Ασθενείας κατανέμεται σε τμήμα που αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ για παροχές σε είδος και σε τμήμα που αποδίδεται στο «Λογαριασμό Παροχών σε Χρήμα» του Οίκου Ναύτου, ο οποίος συνιστάται με την περίπτωση Α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 47.»

Άρθρο 54Απελευθέρωση περιηγητικών πλόων

Η παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3872/2010 (Α΄ 148), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Το δικαίωμα εκτέλεσης πλόων που παρέχεται, σύμφωνα με το άρθρο 165 παράγραφος 3 περίπτωση β΄ του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), όπως ισχύει, σε πλοία με κοινοτική σημαία και σημαία χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), παρέχεται εφεξής και στα πλοία με σημαία τρίτων χωρών, με την προϋπόθεση ότι τα πλοία, τα οποία διενεργούν τους πλόες, έχουν μεταφορική ικανότητα μεγαλύτερη των σαράντα εννέα (49) επιβατών και εκτελούν κυκλικό περιηγητικό ταξίδι μεταξύ ελληνικών ή και ξένων λιμένων παραλαμβάνοντας επιβάτες από ελληνικούς λιμένες με αποκλειστικό σκοπό τη θαλάσσια αναψυχή και περιήγηση των επιβατών, έναντι ενιαίου εισιτηρίου (ναύλου) και υπό τον όρο ότι, εφόσον ο λιμένας της οριστικής αποβίβασης των επιβατών είναι ελληνικός λιμένας, αυτός είναι ο λιμένας της επιβίβασής τους. Η διάρκεια του ταξιδιού από το λιμένα επιβίβασης των επιβατών έως και το λιμένα αποβίβασής τους είναι, κατ’ ελάχιστον, σαράντα οκτώ (48) ώρες.»

Άρθρο 55Δωρεές για τη στήριξη πολιτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και ΑιγαίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Για την ενίσχυση της αποστολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, είναι δυνατή η χρηματοδότηση ή η εν γένει ενίσχυσή του, συνιστάμενη σε δωρεά είδους ή δωρεάν παροχή υπηρεσιών, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χωρίς οποιοδήποτε, άμεσο ή έμμεσο, αντάλλαγμα ή αντιστάθμισμα. β. Με ευθύνη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου αναρτάται στο διαδίκτυο το ετήσιο πρόγραμμα αναγκών συνοδευόμενο από τεχνική περιγραφή. Ο δωρητής επιλέγει το έργο ή τη δραστηριότητα που επιθυμεί να ενισχύσει και γνωστοποιεί την επιλογή του εγγράφως στο Υπουργείο, το οποίο οφείλει, σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως όχι πέραν των είκοσι (20) ημερών από την ανωτέρω γνωστοποίηση, να δηλώσει την αποδοχή ή μη της δωρεάς. To Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρέχει κάθε αναγκαία συνδρομή για την πραγματοποίηση της δωρεάς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μεταξύ του δωρητή και του Υπουργείου υπογράφεται σύμβαση, η οποία προσδιορίζει τους ειδικότερους όρους πραγματοποίησης της δωρεάς. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου καταρτίζεται πρότυπο σχέδιο σύμβασης, με το οποίο καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών, καθώς και ζητήματα εμπιστευτικότητας των σε αυτήν αναφερόμενων πληροφοριών και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι δωρεές του παρόντος άρθρου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου απαλλάσσονται από το φόρο δωρεάς.

Άρθρο 56Ζητήματα προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής ΑκτοφυλακήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 3865/2010 (Α΄ 120), όπως ισχύει, εξακολουθεί να έχει ως κύριο φορέα ασφάλισης το Δημόσιο και ως φορέα επικουρικής ασφάλισης το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, που προβλέπεται από το π.δ. 21/31 Οκτωβρίου 1932 (Α΄ 387) και συμμετέχει στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που προβλέπεται από το β.δ. 160/1970 (Α΄ 44). Στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής παρέχεται νοσοκομειακή και υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή ορίζεται ιδίως στις διατάξεις του ν. 154/1975 (Α΄ 185), του π.δ. 432/1983 (Α΄162), του π.δ. 133/2002 (Α΄ 109), του ν. 3079/2002 (Α΄ 311), του π.δ. 169/2004 (Α΄ 142) και της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 3922/2011 (Α΄ 35).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όσοι αποφοιτούν από τις παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μπορεί να τοποθετούνται στις Επισκευαστικές Βάσεις Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, εφόσον κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αντίστοιχης ειδικότητας, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 (Α΄39), όπως ισχύει κάθε φορά. O αριθμός των κενών οργανικών θέσεων που θα πληρωθούν καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 3 του άρθρου 6 του π.δ. 33/2009 (Α΄ 50), όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής που μετακινείται στο εξωτερικό προς εκτέλεση υπηρεσίας, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής στο μετακινούμενο σε βάρος της Παγίας Προκαταβολής του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέχρι και του 75% του συνολικά δικαιούμενου, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου και εγκρίσεως του Γενικού Διαχειριστή αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τους Υποναυάρχους Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι υπηρέτησαν μετά την 1.1.2008 σε προβλεπόμενες με βάση τα καθήκοντα οργανικές θέσεις του βαθμού τους, πλην του Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες, εφόσον αποστρατεύθηκαν πριν από την έκδοση του π.δ. 81/2012 (Α΄139) και εφόσον η αποστρατεία τους δεν οφείλεται σε κρίση τους ως αποστρατευτέων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του π.δ. 308/1997 (Α΄ 220), εκτός εάν με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, διαπιστωθεί η συνδρομή των λόγων που καθορίζονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 39 του π.δ. 81/2012, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α. Στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.δ. 4219/1961 (Α΄ 171), προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ως ακολούθως: «Κατ’ εξαίρεση, για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος των δύο (2) ετών σπουδών του προηγούμενου εδαφίου ισχύει, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, και για σπουδές σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.» β. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου ισχύει αναδρομικά από την κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή του προσωπικού που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε παραρτήματα του Οίκου Ναύτου στα οποία δεν υπηρετεί προσωπικό του Φορέα αυτού ή αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, αυτές καλύπτονται από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετεί στην οικεία Λιμενική Αρχή. Για την περίπτωση αυτή, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3922/2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 38/2012 (Α΄75), όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής: «Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται από: αα) Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ως Πρόεδρο. ββ) Τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως μέλος. γγ) Έναν Αντιστράτηγο του Στρατού Ξηράς, αρχαιότερο αυτού που συμμετείχε στο πρωτοβάθμιο, ως μέλος. δδ) Έναν Αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, ως μέλος. εε) Έναν Αναθεωρητή Α΄ Τάξεως του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ως μέλος. Τα μέλη που αναφέρονται στις περιπτώσεις γγ΄ και δδ΄, καθώς και τα αναπληρωματικά αυτών, ορίζονται με πρόταση του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., ενώ το μέλος της περίπτωσης εε΄ και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α) Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 3Β του ν. 2362/ 1995 (Α΄ 247), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση, ομοίως, των οριζομένων στην παρούσα παράγραφο, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των παραγράφων 2, 3 και 4 ασκεί ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο οποίος δύναται να είναι Ανώτατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, είτε ορίζεται ο ως άνω Αξιωματικός ως Προϊστάμενος της προαναφερθείσας Γενικής Διεύθυνσης είτε προκηρύσσεται η πλήρωση της εν λόγω θέσης με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρούσα παράγραφο. Για καθεμία εκ των ανωτέρω περιπτώσεων, εφαρμογή έχουν οι αντίστοιχες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.» β) Η παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 3979/2011 (Α΄ 138) αντικαθίσταται ως εξής: «5. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1, ασκούνται κατά περίπτωση από τη Διεύθυνση Πληροφορικής των Αρχηγείων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Διεύθυνσης Κατάστασης Πολιτικού Προσωπικού, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.» γ) Στο άρθρο 34 του ν. 3979/2011 (Α΄ 138) προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1, ασκούνται από την αρμόδια για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Διεύθυνση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

α) Η περίπτωση ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 81/2012 (Α΄ 139) αντικαθίσταται ως κατωτέρω: «ε) Οι Αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Οικονομικού και Νομικού, μέχρι και το βαθμό του Πλοιάρχου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής». β) Η παρ. 5 του άρθρου 7 του π.δ. 81/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οι Αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Οικονομικού και Νομικού προάγονται με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ελάχιστου χρόνου παραμονής στο βαθμό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων μέχρι και το βαθμό του Πλοιάρχου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.» γ) Στο άρθρο 10 του π.δ. 81/2012 προστίθεται νέα παράγραφος 2 ως εξής: «2. Για την προαγωγή στο βαθμό του Πλοιάρχου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής των Αξιωματικών που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, απαιτείται να έχουν διανύσει συνολική υπηρεσία τριών (3) ετών στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες, όπως καθορίζονται στον Οργανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.» δ) Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 10 του π.δ. 81/ 2012 αναριθμούνται σε 3, 4 και 5 αντιστοίχως. ε) Η παρ. 1 του άρθρου 14 του π.δ. 81/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Οι Υπαρχηγοί Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής επιλέγονται μεταξύ των εν ενεργεία κατά το χρόνο επιλογής Υποναυάρχων και Αρχιπλοιάρχων που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, που συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους επιλογής τα γενικά τυπικά προς προαγωγή προσόντα. Όταν κενώνεται μόνον η θέση του αρχαιότερου Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, το αρμόδιο για την επιλογή Συμβούλιο Κρίσεων, αποφασίζει μεταξύ του νεότερου Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και των εν ενεργεία, κατά το χρόνο επιλογής, Υποναυάρχων και Αρχιπλοιάρχων που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους επιλογής τα γενικά τυπικά προς προαγωγή προσόντα για την πλήρωση της θέσης αυτής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ο βαθμός του Ναυάρχου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής εν αποστρατεία, o οποίος προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του π.δ. 81/2012 (Α΄ 139), μπορεί να απονέμεται με την ίδια διαδικασία και στους Αρχηγούς του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής που αποστρατεύθηκαν πριν τις 3.4.2008.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στα Ναυτικά Νοσοκομεία Αθηνών και Πειραιά, καθώς και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες Πολεμικού Ναυτικού, μπορεί να υπηρετούν Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί Υγειονομικοί Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανάλογων ειδικοτήτων κατά βαθμό και θέση. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζεται η διαδικασία τοποθέτησης των ανωτέρω στελεχών του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου ρυθμίζονται, και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, θέματα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία εντάσσονται και υπηρετούν σε υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Στο άρθρο 119 του ν. 3079/2002 (Α΄ 311), όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 6, 7 και 8 ως ακολούθως: «6. Οι τοποθετήσεις στελεχών Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στα Λιμενικά Τμήματα γίνονται από το προσωπικό που υπηρετεί στη Λιμενική Αρχή όπου υπάγονται διοικητικά, με διαταγή του οικείου προϊσταμένου Λιμενικής Αρχής. Το προσωπικό Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο τοποθετείται σε Λιμενικά Τμήματα με την ανωτέρω διαδικασία, ανήκει στην οργανική δύναμη της Λιμενικής Αρχής διοικητικής υπαγωγής τους. 7. Κάθε τοποθετούμενος σε Λιμενικό Τμήμα, σύμφωνα με τα παραπάνω, δύναται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών να υποβάλει προσφυγή στον προϊστάμενο του ανώτερου κλιμακίου διοικήσεως και να αιτηθεί την ακύρωση ή τροποποίηση της διαταγής τοποθέτησης. Το αρμόδιο όργανο οφείλει να γνωστοποιήσει την απόφασή του στον προσφεύγοντα το αργότερο εντός προθεσμίας σαράντα (40) ημερών. Η άσκηση προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της διαταγής τοποθέτησης, εως ότου το αρμόδιο όργανο αποφανθεί σχετικά με αυτήν. 8. Κατ’ εξαίρεση, η πλήρωση των θέσεων σε Λιμενικά Τμήματα, τα οποία κατατάσσονται στις κατηγορίες των Λιμενικών Αρχών σύμφωνα με το π.δ. 33/2009 (Α΄ 50) και όπως κάθε φορά ισχύει, διενεργείται μόνο μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στο διάταγμα αυτό.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέρχεται σε δέκα χιλιάδες διακόσιες πενήντα (10.250) θέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Η παρ. 3 του άρθρου 10 του π.δ. 81/2012 (Α΄ 139) «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής» τροποποιείται ως ακολούθως: «Για την προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, των Αξιωματικών που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) ή διπλώματος Αξιωματικού Γ΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού, απαιτείται να έχουν προϋπηρεσία τριών ετών ως Αξιωματικοί, οι μεν πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), σε Λιμενικές Αρχές ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι δε διπλωματούχοι πλοίαρχοι ή μηχανικοί σε πλωτά ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ή στη Μ.Υ.Α. ή στην Υπηρεσία Συνδέσμων Διασωστών ή στα Κέντρα VTS VTMIS ή στις Επισκευαστικές ΒάσειςΛιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ή στις Λιμενικές Αρχές ως Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα σύμφωνα με το Paris MOU. Εξαιρούνται οι Αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που έχουν αποκτήσει ως Υπαξιωματικοί ειδικότητα πληροφορικής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίοι είναι δυνατόν για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών να υπηρετήσουν σε συναφείς με τις γνώσεις τους Υπηρεσίες.»

Άρθρο 57απάνες προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής ΑκτοφυλακήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δαπάνες μετακινήσεων του προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2006 έως 31.12.2009 και δεν ενταλματοποιήθηκαν, μπορούν, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην παρ. 3 του άρθρου 90 του ν. 2362/1995 (Α΄ 247), να πληρωθούν μέχρι 31.12.2013, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού οδοιπορικών εξόδων Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής προηγούμενων ετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την παροχή και κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, των παρακλινικών εξετάσεων, των νοσηλειών, των θεραπειών των στελεχών Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η ισχύς του διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από το χρόνο εκδόσεως του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην πάγια προκαταβολή του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς δαπάνες της Πάγιας Προκαταβολής του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.) κατά το διάστημα της υπαγωγής του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτό, οι οποίες αφορούν στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Υπηρεσιών του Υ.Ε.Ν. και των εξόδων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μέσω αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου από 1.1.2014 συστήνεται ειδικός φορέας «Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων» με πιστώσεις που μεταφέρονται από τους κωδικούς εξόδων του ειδικού φορέα «Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή» και αφορούν σε καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες που πραγματοποιούνται στις έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων. β. Από 1.1.2014 καταργείται ο ειδικός φορέας «Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας» και οι σχετικές πιστώσεις μεταφέρονται στον ειδικό φορέα «Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3922/2011 (Α΄ 35), προστίθενται περιπτώσεις λστ΄, λζ΄ και λη΄ ως ακολούθως: «λστ. Αποδοχές και επιδόματα του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού τεχνικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.). λζ. Δαπάνες μισθωμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.). λη. Δαπάνες σε βάρος των πιστώσεων που αφορούν στις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.»

Άρθρο 58Αποζημιώσεις Κλιμακίων

Επιθεώρησης Πλοίων και Υγειονομικών Επιτροπών Οι δαπάνες αποζημιώσεων των μελών των τοπικών κλιμακίων επιθεώρησης πλοίων που πραγματοποιήθηκαν από 1.12.2008 έως την έκδοση του παρόντος νόμου και οι δαπάνες Υγειονομικών Επιτροπών Απογραφομένων Ναυτικών Εργατών θαλάσσης από 1.7.2010 μέχρι την έκδοση του παρόντος νόμου, οι οποίες δεν ενταλματοποιήθηκαν, δύνανται να πληρωθούν μέχρι τις 31.12.2013, εφόσον πραγματοποιήθηκαν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του αρμόδιου φορέα των αντίστοιχων οικονομικών ετών.

Άρθρο 59Τροποποίηση του Κανονισμού ενδιαιτήσεως και καθορισμού αριθμού επιβατών των επιβατηγών πλοίων

Το στοιχείο α΄ της παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 44/ 2011 (Α΄ 110) αντικαθίσταται ως εξής: «α) Σε επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ VII, ένα (1) κοινόχρηστο αποχωρητήριο ανά εξήντα (60) επιβάτες και όχι λιγότερα από δύο (2). Σε επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ V και VI, ένα (1) κοινόχρηστο αποχωρητήριο ανά πενήντα (50) επιβάτες και όχι λιγότερα από δύο (2). Σε επιβατηγά πλοία που έχουν αναγνωριστεί πριν τις 13.7.2011, εκτελούν πλόες κατηγοριών V, VI και VII και παραλαμβάνουν συνολικό αριθμό επιβατών μέχρι πενήντα (50) επιβάτες απαιτείται τουλάχιστον ένα (1) κοινόχρηστο αποχωρητήριο. Σε επιβατηγά πλοία που έχουν αναγνωριστεί πριν τις 13.7.2011, εκτελούν πλόες ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ VII, εάν κατά τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποχωρητηρίων ο αριθμός που προκύπτει είναι δεκαδικός, αυτός στρογγυλοποιείται στον προηγούμενο ή επόμενο ακέραιο, ανάλογα με το αν τα δεκαδικά ψηφία είναι κάτω ή άνω του 0,50 αντίστοιχα.»

Άρθρο 60

α) Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται ζητήματα που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας από μέλη πληρώματος ελικοπτέρου έρευνας − διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας και σε κάθε άλλο σχετικό θέμα. β) Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται ζητήματα που αφορούν στον αριθμό προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ειδικοτήτων Συνδέσμου − Συμβούλου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής − Πολεμικής Αεροπορίας και Δύτη − Διασώστη Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως απαραίτητα μέλη πληρώματος που στελεχώνουν ελικόπτερα έρευνας − διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας και σε κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 61ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι άδειες, οι οποίες εκδίδονται από τις Λιμενικές Αρχές για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 8 και 9 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001 (Α΄ 285), όπως ισχύει, των παραγράφων 3, 4 και 5 του άρθρου 18 του ιδίου νόμου, της παραγράφου 3α του άρθρου δεύτερου και της παραγράφου 3α του άρθρου έβδομου του ν. 2688/1999 (Α΄ 40), όπως ισχύει, καθώς και της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 9 του άρθρου εικοστού πρώτου του ν. 2932/2001, όπως ισχύει, καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία μπορεί να εκδώσει απόφαση απαγόρευσης, παύσης ή αναστολής εκτέλεσης των σχετικών εργασιών όταν η τεχνική μελέτη είναι ελλιπής ή αντιβαίνει στην ΕΠΟ ή τους αρχικούς όρους παραχώρησης.»

Άρθρο 62

Στα άρθρα 14 και 15 του π.δ. 175/2002 (Α΄ 158), όπου προβλέπεται η δυνατότητα πλήρωσης των θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων, επιπέδου Διεύθυνσης και Τμήματος, από υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οικονομικού, προστίθεται ο κλάδος ΠΕ Διοικητικού/ Οικονομικού. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2013 και λήγει κατά το χρόνο δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 4β του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 63ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το στοιχείο 8 της παραγράφου ΙΑ.7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως: «8. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ναυτιλίας και Αιγαίου δύναται να καθορίζονται τυχόν δικαιώματα, αμοιβές και αποζημιώσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα φορτία κατά τις φορτοεκφορτώσεις στους λιμένες.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με τη δημοσίευση του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει σχετική επιβάρυνση.

Άρθρο 64

Στο άρθρο 1 του ν. 2744/1999 «Ρυθμίσεις θεμάτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ε.ΥΔ.Α.Π.) και άλλες διατάξεις» (Α΄ 222) προστίθεται παράγραφος 5Α ως εξής: «5Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, μπορεί να ανατίθεται στην εταιρεία Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στις θυγατρικές της εταιρείες η εκπόνηση ή ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή σε νησιωτικές περιοχές έργου συναφούς με τη δραστηριότητά τους, καθώς και η ανάθεση και διοίκηση εκτέλεσης του έργου αυτού. Με την απόφαση καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα, όπως οι υποχρεώσεις της εταιρείας Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή των θυγατρικών της εταιρειών, ο κύριος του έργου, ο τρόπος χρηματοδότησης των μελετών και των έργων, τα εκάστοτε αρμόδια αποφαινόμενα όργανα και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.»

Άρθρο 65ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο άρθρο 3 του ν. 3446/2006 (Α΄ 46) προστίθεται παράγραφος 2Α ως εξής: «2Α. Επιτρέπεται σε φορτηγά οχήματα και συνδυασμούς οχημάτων δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης με αμάξωμα που έχει μορφή πλατφόρμας να μεταφέρουν ως φορτίο μέχρι δύο άφορτα ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα με αμάξωμα που έχει μορφή πλατφόρμας, σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων από και προς το λιμένα του Πειραιά και δέκα χιλιομέτρων από και προς τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας. Τα φορτηγά οχήματα και οι συνδυασμοί οχημάτων ιδιωτικής χρήσης μεταφέρουν μόνο ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα που διαθέτει η ίδια η επιχείρηση. Τα φορτηγά οχήματα και οι συνδυασμοί οχημάτων δημόσιας χρήσης μπορούν να μεταφέρουν και τα ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα που διαθέτει η ίδια μεταφορική επιχείρηση. Για τη μεταφορά τηρούνται οι όροι για την τακτοποίηση, τη στοιβασία, την προστασία και την ασφαλή μεταφορά φορτίων του παρόντος άρθρου και των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται με εξουσιοδότησή του.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην υποπαράγραφο 1.2 της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3446/2006 προστίθεται περίπτωση ε΄ ως εξής: «ε) Αν η μάζα φορτωμένου οχήματος (συνολική μάζα συμπεριλαμβανομένου του φορτίου) υπερβαίνει και την τεχνικά επιτρεπτή μέγιστη μάζα τού οχήματος, όπως αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, επιβάλλεται το πρόστιμο και η αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος της περίπτωσης δ΄ της παρούσας υποπαραγράφου, ανεξαρτήτως του ποσοστού της υπέρβασης.»

Άρθρο 66

Στο άρθρο 2 του ν.δ. 49/1968 (Α΄ 294), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 1959/1991 (Α΄ 123), προστίθεται παράγραφος 13 ως εξής: «13. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης γενικά και ανά κατηγορία. Με όμοιες αποφάσεις μπορούν να καθορίζονται δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, με τα οποία βεβαιώνεται μεταξύ άλλων ανά κατηγορία η καταλληλότητα του οχήματος για την τήρηση των όρων προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, υγείας και του περιβάλλοντος.»

Άρθρο 67Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπάγεται στο εξής ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών, θέσεων και προσωπικού, στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του ιδίου Υπουργείου. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη, η οποία είναι αντίθετη με τις ρυθμίσεις του παρόντος.

Άρθρο 68

Σε περίπτωση μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο απόφασης εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μέλος στην οποία έχουν την έδρα τους τα πιστωτικά ιδρύματα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (Α΄ 154). Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση μεταβίβασης που καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, αποτελεί το νόμιμο τίτλο κτήσης των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε άλλης διατύπωσης. Σε περίπτωση παροχής κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της ως άνω μεταβίβασης, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 7α του ν. 3864/2010 (Α΄ 119) ούτε οι διατάξεις περί τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.

Άρθρο 69Επί συμβάσεων προμήθειας πλοίων του Πολεμικού

Ναυτικού από ναυπηγικές μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα, η καταβολή των συμβατικώς προβλεπόμενων ποσών, δόσεων και αναπροσαρμογών τιμήματος γίνεται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, στην οποία τεκμηριώνεται η αντιστοιχία μεταξύ του εκάστοτε οφειλόμενου και καταβληθέντος συμβατικού τιμήματος με το εκτελεσθέν έργο και τις πραγματοποιηθείσες από τη ναυπηγική μονάδα πληρωμές ή δαπάνες, αναγκαίες για τη ναυπήγηση εκάστου συγκεκριμένου πλοίου. Η σχετική διαδικασία ενεργοποιείται μετά από αίτηση ενός εκ των συμβαλλόμενων μερών, το οποίο βαρύνεται με την αντίστοιχη δαπάνη της έκθεσης.

Άρθρο 70

Η παράγραφος 5 του άρθρου 120 του ν. 3079/2002 (Α΄ 311), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «5. Η χρονική διάρκεια των μεταθέσεων και αποσπάσεων του παρόντος άρθρου δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, εκτός αν υπηρεσιακοί λόγοι επιβάλλουν τη χορήγηση παράτασης μέχρι και δύο (2) έτη.»

Άρθρο 71ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την απόκτηση άδειας ρυμουλκού λιμένος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ρυμουλκό πρέπει να είναι ηλικίας μικρότερης των είκοσι (20) ετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ρυμουλκά που έχουν εφοδιαστεί από την αρμόδια Λιμενική Αρχή με άδεια ρυμουλκού λιμένος δύνανται να αντικατασταθούν με άλλα νεότερης ηλικίας τηρουμένων των ορίων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις. Ενδεχόμενες περαιτέρω τεχνικές προδιαγραφές μπορούν να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από την ισχύ των διατάξεων του παρόντος άρθρου καταργείται κάθε διάταξη, κατά το μέρος που ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα κατά διαφορετικό τρόπο.

Άρθρο 72

Στην παρ. 29 του άρθρου 9 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89), προστίθεται περίπτωση γ΄ ως εξής: «γ) Το παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο περιήλθε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, μεταφέρεται κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα. Έκθεση απογραφής που περιγράφει το ως άνω ακίνητο συντάσσεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και καταχωρίζεται ατελώς στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου. Για την υπαγωγή κτισμάτων και εγκαταστάσεων του ως άνω κτιρίου στις διατάξεις του ν. 4014/2011 (Α΄ 209) αρκεί η υποβολή των υπό α΄ και β΄ δικαιολογητικών της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ως άνω νόμου, όπως ισχύει.»

Αθήνα, 29 Απριλίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Απριλίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ