102 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4150/2013

Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ − ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
29 Απριλίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 102
29 Απριλίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4150
Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ − ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
Άρθρο 4Νομική Φύση Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής − Αρχηγείο και διάρθρωση υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής ΑκτοφυλακήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή ανήκει στην οργανωτική δομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμβάλλει, κατά την ειδικότερη αποστολή του, στην αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα, στρατιωτικώς οργανωμένο, με αρμοδιότητες την ασφάλεια και την υποστήριξη της ναυτιλίας, το προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.). Στο προσωπικό του εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στα άλλα ένοπλα Σώματα, εφόσον τούτο ορίζεται ειδικά από τις κείμενες διατάξεις, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 129 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Κ.Π.Λ.Σ.) που κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 (Α΄ 311), όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή συγκροτείται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες. α) Κεντρικές Υπηρεσίες είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες, όπως αυτές προσδιορίζονται με το διάταγμα του στοιχείου β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 1. β) Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι οι Περιφερειακές Διοικήσεις του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι υπαγόμενες σε αυτές Λιμενικές Αρχές και οι υπηρεσίες των Ναυτιλιακών Ακολούθων. Έως την έκδοση του διατάγματος που προβλέπεται στο στοιχείο β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 1, η διάρθρωση των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής ρυθμίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και ιδίως από το π.δ. 67/2011 (Α΄ 149) και το π.δ. 242/1999 (Α΄ 201), όπως ισχύουν. γ) Λιμενικές Αρχές είναι τα Κεντρικά Λιμεναρχεία, τα Λιμεναρχεία, τα Υπολιμεναρχεία, καθώς και οι υπαγόμενοι σε αυτά Λιμενικοί Σταθμοί και Λιμενικά Τμήματα. δ) Με διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορεί να ιδρύονται, να αναδιαρθρώνονται, να συγχωνεύονται, να μετατάσσονται σε ανώτερη ή κατώτερη τάξη, να μετονομάζονται ή να καταργούνται Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και να καθορίζεται η έδρα και η καθ’ ύλην και η κατά τόπο αρμοδιότητά τους. ε) Οι Λιμενικοί Σταθμοί και τα Λιμενικά Τμήματα ασκούν τις αρμοδιότητες των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο διάταγμα ίδρυσής τους ή σε άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής αποτελεί την ανώτατη επιτελική Υπηρεσία, με την οποία ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ασκεί τη διοίκησή του. Έργο του Αρχηγείου, ως προϊσταμένης αρχής των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών που συγκροτούν το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι η μέριμνα για την εκπλήρωση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα με την πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής λειτουργεί, ως όργανό του, Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, η συγκρότηση και η λειτουργία του οποίου καθορίζονται με το διάταγμα του στοιχείου β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στις διεθνείς σχέσεις του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος «Hellenic Coast Guard».

Άρθρο 5Αποστολή – Αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής ΑκτοφυλακήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ασκούνται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, στους δημόσιους και ιδιωτικούς λιμένες και στις λιμενικές ζώνες τους, όπως ειδικότερα καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, ιδίως στο ν.δ. 444/1970 (Α΄ 39), στο άρθρο 29 του ν. 2971/ 2001 (Α΄ 285), στο άρθρο 12 του ν. 2289/1995 (Α΄ 27), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 163 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) και όπως ισχύει, και πάντως, μόνο στους χώρους που η κείμενη νομοθεσία ορίζει ως χώρους αρμοδιότητάς του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και στο χώρο ευθύνης του περιλαμβάνονται ιδίως: α. Η μέριμνα για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης που περιλαμβάνει την άσκηση γενικής αστυνόμευσης, τροχαίας και ελέγχου της αλιείας. β. Η μέριμνα για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου που περιλαμβάνει την άσκηση δημόσιας και κρατικής ασφάλειας. γ. Η διαμόρφωση όρων και η εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς ναυσιπλοΐας (maritime safety), σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ναυτικής ασφάλειας (maritime security), ασφαλούς διαχείρισης στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και Κανονισμούς και ο έλεγχος εφαρμογής του σχετικού θεσμικού πλαισίου. δ. Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα. ε. Η μέριμνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. στ. Η λήψη μέτρων για την παρακολούθηση, την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων. ζ. Η παροχή υποστήριξης της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. η. Η παροχή υποστήριξης για τα ζητήματα σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας επί των πλοίων και την εκπαίδευση των ναυτικών. θ. Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εκτέλεση της αποστολής του και η συμμετοχή στις εργασίες των αντίστοιχων διεθνών οργανισμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών θέσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την εκτέλεση της αποστολής του, το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και τον εξοπλισμό, συνεργάζεται με Αρχές και υπηρεσίες του εσωτερικού ή και άλλων χωρών και συμμετέχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των διεθνών οργανισμών και φορέων για θέματα που αφορούν στην αποστολή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και το προσωπικό του τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την υλοποίηση της αποστολής του και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, όταν καθίσταται αναγκαία η επέμβασή του. Συμμετέχουν στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει από θεομηνίες και ατυχήματα ή άλλες καταστροφές σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες και συμβάλλουν στην ασφάλεια και άμυνα της χώρας, σύμφωνα ιδίως με το ν. 2292/1995 (Α΄ 35), όπως ισχύει.

Άρθρο 6Διοίκηση – Μεταβίβαση αρμοδιοτήτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής ασκεί τη διοίκηση του Σώματος και επιλέγεται από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του π.δ. 81/2012 (Α΄ 139).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής επικουρείται στην άσκηση των καθηκόντων του από τους Υπαρχηγούς, οι οποίοι είναι οι άμεσοι βοηθοί του. Τα ειδικότερα καθήκοντα των Υπαρχηγών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει στους Υπαρχηγούς, στον Γενικό Επιθεωρητή, στους Επιθεωρητές Περιφερειακών Διοικήσεων και στον Ανώτερο Διοικητή Νομού Αττικής, στον Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στους Προϊσταμένους των Περιφερειακών Διοικήσεων, στους Διευθυντές των Κλάδων και των Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και στους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών που υπάγονται στο Αρχηγείο, ορισμένες αρμοδιότητές του, εκτός από αυτές που του μεταβίβασε με απόφασή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Επίσης, μπορεί να μεταβιβάζει στα πιο πάνω όργανα το δικαίωμα να υπογράφουν «με εντολή του».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Γενικός Επιθεωρητής, οι Επιθεωρητές των Περιφερειακών Διοικήσεων, ο Ανώτερος Διοικητής Νομού Αττικής, οι Προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διοικήσεων, οι Διευθυντές των Κλάδων και Διευθύνσεων του Αρχηγείου, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών που υπάγονται στο Αρχηγείο, μπορούν να μεταβιβάζουν, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε υφισταμένους τους το δικαίωμα να υπογράφουν «με εντολή τους» για θέματα αρμοδιότητάς τους, εκτός από αυτά που τους μεταβίβασαν με αποφάσεις τους τα προϊστάμενα αυτών υπηρεσιακά κλιμάκια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Προϊστάμενοι των Κεντρικών Λιμεναρχείων μπορούν να μεταβιβάζουν σε υφισταμένους τους το δικαίωμα να υπογράφουν «με εντολή τους» για θέματα αρμοδιότητάς τους, εκτός από αυτά που τους μεταβίβασαν με αποφάσεις τους τα προϊστάμενα αυτών υπηρεσιακά κλιμάκια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 7 και στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 57 του παρόντος νόμου τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι δε λοιποί Ανώτατοι Αξιωματικοί, με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος. Tο λοιπό προσωπικό Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετείται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 33/2009 (Α΄50), όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στο Γραφείο του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετείται, με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ανώτατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής με αρμοδιότητα, ιδίως, την παρακολούθηση και το συντονισμό των δράσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη διασύνδεση αυτών προς τις δράσεις των λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Άρθρο 7Βαθμοί ΔιοικούντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Αρχηγός και οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής φέρουν το βαθμό του Αντιναυάρχου. Ο αρχαιότερος, μετά τον Αρχηγό, Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι ο πρώτος Υπαρχηγός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ως Γενικός Επιθεωρητής Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετείται ο αρχαιότερος Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ως Επιθεωρητές Περιφερειακών Διοικήσεων και ως Ανώτερος Διοικητής Νομού Αττικής τοποθετούνται Υποναύαρχοι του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ως Διευθυντές Κλάδων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετούνται Υποναύαρχοι ή Αρχιπλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και ως Επόπτες Υπηρεσιών Κλάδων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετούνται Αρχιπλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ως Προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διοικήσεων τοποθετούνται Αρχιπλοίαρχοι ή Πλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ως Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου και των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό, πλην του Γενικού Επιθεωρητή του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, τοποθετούνται Πλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ανώτεροι Αξιωματικοί τοποθετούνται ως βοηθοί των Επιθεωρητών Περιφερειακών Διοικήσεων, του Ανώτερου Διοικητή Νομού Αττικής και των Προϊσταμένων των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι Τμηματάρχες των Διευθύνσεων των Κλάδων του Αρχηγείου και των υπαγόμενων σε αυτό Υπηρεσιών φέρουν τους βαθμούς από Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι και Αντιπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι προϊστάμενοι των Λιμενικών Αρχών φέρουν τους ακόλουθους βαθμούς, ανά κατηγορία Λιμενικής Αρχής, ως εξής: α) Οι προϊστάμενοι των Κεντρικών Λιμεναρχείων φέρουν τους βαθμούς από Πλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι και Αρχιπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. β) Οι προϊστάμενοι των Λιμεναρχείων φέρουν τους βαθμούς από Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι και Αντιπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. γ) Οι προϊστάμενοι των Υπολιμεναρχείων φέρουν τους βαθμούς από Ανθυποπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι και Υποπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. δ) Οι προϊστάμενοι των Λιμενικών Σταθμών φέρουν τους βαθμούς από Επικελευστή Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής μέχρι και Ανθυποπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, προερχόμενοι είτε από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής είτε από τη Σχολή Λιμενοφυλάκων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι προϊστάμενοι στις Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων φέρουν το βαθμό ανώτερου Αξιωματικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να παραμένουν και Αρχιπλοίαρχοι Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι προβλεπόμενοι, κατά τα ανωτέρω, βαθμοί, πλην των βαθμών που προβλέπονται για τις Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων, μπορεί να καλυφθούν και από στελέχη Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής του αμέσως ανώτερου ή κατώτερου βαθμού.

Άρθρο 8Αναπλήρωση Διοικούντων

Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας, οι διοικούντες τις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής αναπληρώνονται ως εξής: α) τον Αρχηγό αναπληρώνει ο αρχαιότερος Υπαρχηγός, β) τον αρχαιότερο ή νεότερο Υπαρχηγό, ο έτερος Υπαρχηγός, γ) τον Γενικό Επιθεωρητή, ο ανώτερος ή αρχαιότερος υφιστάμενός του αξιωματικός, δ) τους Διευθυντές των Κλάδων, ο Επόπτης Κλάδου ή ο ανώτερος/αρχαιότερος Διευθυντής των Διευθύνσεων του οικείου Κλάδου, ε) τους Διευθυντές των Διευθύνσεων του Κλάδου, ο ανώτερος ή αρχαιότερος υφιστάμενός τους αξιωματικός, στ) τους Προϊσταμένους των υπαγομένων στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής Υπηρεσιών οι ανώτεροι ή αρχαιότεροι υφιστάμενοί τους αξιωματικοί, ζ) τους Τμηματάρχες των Διευθύνσεων του Κλάδου, ο ανώτερος ή αρχαιότερος υφιστάμενός τους αξιωματικός, η) τον Ανώτερο Διοικητή Νομού Αττικής και τους Επιθεωρητές Περιφερειακών Διοικήσεων, ένας εξ αυτών, θ) τους Προϊσταμένους Περιφερειακών Διοικήσεων, ο αρχαιότερος υφιστάμενός τους στην Περιφερειακή Διοίκηση, εκτός αν προϊστάμενος Λιμενικής Αρχής περιοχής δικαιοδοσίας του είναι αρχαιότερος αυτού, οπότε τον αντικαθιστά ο τελευταίος, ι) τους Προϊσταμένους Λιμενικών Αρχών, οι ανώτεροι ή αρχαιότεροι υφιστάμενοί τους Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές ή Υπαξιωματικοί.

Αθήνα, 29 Απριλίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Απριλίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ