287 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4223/2013

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ Ο.Δ.Δ.Η.Χ., Γ.Λ.Κ. ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 287
31 Δεκεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4223
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ Ο.Δ.Δ.Η.Χ., Γ.Λ.Κ. ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Άρθρο 27Ρυθμίσεις για τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) συνιστάται Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους, στην οποία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Δ23Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η συνιστώμενη με το παρόν Διεύθυνση διαρθρώνεται στα κατωτέρω Τμήματα: i) Τμήμα Α΄ − Συμβατικό, ii) Τμήμα Β΄− Προϋπολογισμού και Εξυπηρέτησης Δημοσίου Χρέους, iii) Τμήμα Γ΄− Τίτλων και iv) Τμήμα Δ΄Λογιστικό και οι αρμοδιότητές της ασκούνται από τα Τμήματα σύμφωνα με την κατανομή της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του π.δ. 284/1988 (Α΄128 και 165). β) Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ., κατά την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, ενεργεί ως εντολοδόχος στο όνομα και για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Από τις υφιστάμενες αρμοδιότητες της συσταθείσας με το άρθρο 1 του π.δ. 85/1996 (Α΄69) Δ49Διεύθυνσης Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων του Γ.Λ.Κ. οι αρμοδιότητες: i) επί κατασχέσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τα λοιπά Πιστωτικά Ιδρύματα και ii) της διενέργειας συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, μεταφέρονται στη Δ24−Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού. β) Οι λοιπές αρμοδιότητες της ως άνω Διεύθυνσης, πλην εκείνων που έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης με την αριθ.2/23686/0004/19.3.2012 (Β΄809) κ.υ.α., μεταφέρονται στη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους συνιστώνται στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. δεκαέξι (16) θέσεις κατηγορίας ΠΕ και πέντε (5) θέσεις κατηγορίας ΔΕ. β) Οι ανωτέρω θέσεις δύναται να καλυφθούν με απόσπαση υπαλλήλων και Προϊσταμένων του Γ.Λ.Κ. κατά προτεραιότητα εξ αυτών που έχουν υπηρετήσει στη Δ23−Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του Γ.Λ.Κ., μετά από αίτησή τους προς τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σε αντίστοιχου ιεραρχικού επιπέδου θέση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 68 παράγραφος 6 και 86 παράγραφος 5 του Υπαλληλικού Κώδικα. γ) Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και χωρίς χρονικό περιορισμό, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Με όμοια απόφαση, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ή μετά από αίτηση του υπαλλήλου, οι αποσπάσεις της παρούσας παραγράφου μπορούν να ανακαλούνται οποτεδήποτε και οι υπάλληλοι επιστρέφουν σε θέση αντίστοιχου ιεραρχικού επιπέδου με αυτή που κατείχαν πριν την απόσπασή τους. Αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση προϊσταμένου, καλύπτουν την πρώτη που θα κενωθεί. δ) Ο χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων του Γ.Λ.Κ. που θα αποσπαστούν στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που διανύεται στο Γ.Λ.Κ.. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι διατηρούν το βαθμολογικό, μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του φορέα προέλευσής τους. ε) Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αποδίδει στους φορείς προέλευσης τις εκάστοτε οφειλόμενες αποδοχές ή απολαβές των υπαλλήλων που αποσπώνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, στον Οργανισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Δ23−Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους και η Δ49Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γ.Λ.Κ., καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Στο άρθρο 3 του ν. 2628/1998 (Α΄151), προστίθεται περίπτωση ιβ΄ ως εξής: «ιβ) επιλέγει, τοποθετεί και παύει τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης ή Τμήματος του Οργανισμού, επιλέγοντας μεταξύ είτε υπαλλήλων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. είτε υπαλλήλων αποσπασμένων σε αυτόν.» β) Από την περίπτωση δδ΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2628/1998, όπως ισχύει, απαλείφεται η φράση «διατηρουμένων των λοιπών συναφών αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις του άρθρου 25 του π.δ. 284/1988, του άρθρου 1 του π.δ. 85/1996 (Α΄69), του άρθρου 13 παρ. 3 του ν. 2469/1997 (Α΄38) και η κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα 2925530/3356/0004/15.4.1997 κ.υ.α. (Β΄316), καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α) Οι αναγκαίες πιστώσεις για την εξυπηρέτηση και διαχείριση του Δημοσίου Χρέους (χρεολύσια − τόκοι συναφείς δαπάνες) εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό σε ειδικό φορέα του Υπουργείου Οικονομικών μετά από εισήγηση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.. Οι πληρωμές διενεργούνται από την αρμόδια Διεύθυνση των Λογαριασμών του Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δ24) σύμφωνα με την πρόταση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και τακτοποιούνται με την έκδοση τακτικών συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Με την ίδια ως άνω διαδικασία διενεργούνται και οι εγγραφές των πιστωτικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. β) Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. είναι υποχρεωμένος να συντάσσει κάθε τρίμηνο ειδική έκθεση προς τον εποπτεύοντα υπουργό που κοινοποιείται και στη Βουλή, αναφορικά με την όλη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους, τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο, καθώς και τις εξελίξεις στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. γ) Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι αποσπάσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. που λήγουν εντός του έτους 2013 παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους μέχρι τις 31.12.2014. δ) Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ο.Δ.ΔΗ.Χ. που δημοσιεύεται μόνο με ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού μπορεί να καθορίζεται η ώρα έναρξης του νομίμου ωραρίου του εν γένει προσωπικού του Οργανισμού. Με την απόφαση του προηγουμένου εδαφίου η σχετική ώρα μπορεί να καθορίζεται κλιμακωτά και σε κυλιόμενο πρόγραμμα ανά κατηγορία προσωπικού ή ανά οργανωτικό σχηματισμό του Οργανισμού και ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες υπηρεσιακές ανάγκες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α) Με αποφάσεις του εποπτεύοντος υπουργού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ή τεχνικό ζήτημα που ανακύπτει από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. β) Όπου στις κείμενες διατάξεις γίνεται αναφορά στη Δ23−Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του Γ.Λ.Κ. νοείται η Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.. γ) Οι διατάξεις του άρθρου αυτού είναι όλως ειδικές και κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης που ορίζει διαφορετικά.

Άρθρο 28Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης υπηρεσιών Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δημοσιολογιστικού δικαίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Στις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.), όπως αυτές προβλέπονται από τις οικείες οργανικές διατάξεις [άρθρο 43 του π.δ. 284/1988 (Α΄ 128 και 165) και άρθρο 7 του π.δ. 551/1988 (Α΄ 259)] προστίθενται και οι κατωτέρω αρμοδιότητες: i) Παραγωγή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Ο.Π.Σ.Δ.Π.) ηλεκτρονικών Εντολών Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού προς την Τράπεζα της Ελλάδος, για : αα) την εξόφληση των εκδιδόμενων χρηματικών ενταλμάτων (τακτικών και προπληρωμής) με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων, ββ) την απόδοση των διενεργούμενων κρατήσεων υπέρ τρίτων στους δικαιούχους (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). ii) Μέριμνα για τη διενέργεια συμψηφισμών και απόδοση στο Δημόσιο και στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών των δικαιούχων, που αναγράφονται στις σχετικές βεβαιώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. iii) Ενημέρωση δικαιούχων και φορέων για την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων και την πληρωμή των δικαιούχων. iv) Καταχώρηση στοιχείων και τήρηση των Μητρώων Δικαιούχων, Κατασχέσεων και Εκχωρήσεων. β. Οι ανωτέρω αρμοδιότητες, όσον αφορά στις Υ.Δ.Ε. που λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης, κατανέμονται και ασκούνται από το Τμήμα Λογιστικό, πλην της τήρησης του Μητρώου Δικαιούχων που διενεργείται από τα Τμήματα Εκκαθάρισης Δαπανών, κατά λόγο αρμοδιότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, που λειτουργούν σε επίπεδο αυτοτελούς Τμήματος, συνιστώνται τα ακόλουθα Γραφεία: (i) Εκκαθάρισης Δαπανών και (ii) Λογιστικό. β. Οι αρμοδιότητες των συνιστώμενων Γραφείων είναι οι αντίστοιχες των Τμημάτων Εκκαθάρισης Δαπανών και Λογιστικού των Υ.Δ.Ε., επιπέδου Διεύθυνσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Οι προθεσμίες αποστολής από τους Διατάκτες στις οικείες Υ.Δ.Ε., των δικαιολογητικών δαπανών προς έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή τους, και θεώρησης των εκδιδόμενων ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στις προβλεπόμενες περιπτώσεις, καθορίζονται ως ακολούθως: (i) Αποστολή δικαιολογητικών: Εντός τριών (3) ημερών από την πρωτοκόλληση του τιμολογίου ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου στην Υπηρεσία. (ii) Θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων: Εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή τους από την οικεία Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. β. Μη τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών συνεπάγεται την πειθαρχική και αστική ευθύνη των αρμόδιων οργάνων κατά τις σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Δαπάνες των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκαν εντός του πρώτου τριμήνου τρέχοντος οικονομικού έτους και πριν την καταχώρηση του προϋπολογισμού τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Ο.Π.Σ.Δ.Π.), δύνανται να πληρωθούν κατά παρέκκλιση των κειμένων περί διάθεσης πιστώσεων και αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεων, σε βάρος του προϋπολογισμού του τρέχοντος ή/και του επόμενου οικονομικού έτους, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και κανονικότητας αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α. Η περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Γ.2 της παρ. Γ του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) αριθμείται ως 2.α και προστίθεται περίπτωση 2.β ως εξής: «2.β. Στην καθοριζόμενη στην παραπάνω περίπτωση 2.α συνολική επιχορήγηση κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, μέχρι του ύψους των υφιστάμενων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του, δύνανται να συμπεριλαμβάνονται και ποσά για: α) Κατασχέσεις που διενεργήθηκαν μετά την 1.1.2012 σε βάρος των τραπεζικών λογαριασμών του φορέα, κατόπιν τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και αφορούν στην εξόφληση υφιστάμενων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του και β) δάνεια που έχουν συναφθεί από το φορέα, κατά το μέρος που οι πόροι των δανείων αυτών χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υφιστάμενων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.» β. Η περίπτωση ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4151/2013 αναδιατυπώνεται ως εξής: «Η ισχύς της παρούσας παραγράφου του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2014. Μέχρι τις 31.3.2014 η εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων δύναται να διενεργείται και από τις Δ.Ο.Υ.».

Άρθρο 29ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των υπουργείων (κεντρικών, περιφερειακών υπηρεσιών) και αποκεντρωμένων διοικήσεων, μεταφέρεται μέρος των πιστώσεών τους που έχουν προβλεφθεί για μεταβιβάσεις προς φορείς εντός ή εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού που θα προκύψουν από τη μετάταξη ή μεταφορά ή προσωρινή τοποθέτηση υπαλλήλων. Ομοίως, από τις ως άνω πιστώσεις θα καλυφθούν και οι δαπάνες μισθοδοσίας νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, στα πλαίσια ανακατανομής προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Η διαδικασία διενεργείται κατά το στάδιο κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ειδικά για το έτος 2014 οι απαιτούμενες πιστώσεις μεταφέρονται κατά το πρώτο δίμηνο του έτους αυτού. Το ποσό ή ποσοστό παρακράτησης επί των ανωτέρω μεταβιβάσεων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και μεταφέρεται σε ειδικούς κωδικούς εξόδων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια επί της ακολουθούμενης διαδικασίας. Τυχόν υπόλοιπα των κωδικών αυτών μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των υπουργείων (κεντρικών, περιφερειακών υπηρεσιών) και αποκεντρωμένων διοικήσεων, προκειμένου να μεταβιβασθούν στους φορείς των υποτομέων τους το αργότερο στο τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην παρ. 3 του άρθρου 82 του ν. 4055/2012 (Α΄ 51) και στην παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4129/2013 (Α΄ 52) η φράση «στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» αντικαθίσταται με τη φράση «στους φορείς από τους οποίους εποπτεύονται, καθώς και στους φορείς επιχορήγησης ή και χρηματοδότησης, εφόσον αυτοί δεν ταυτίζονται».

Άρθρο 30Πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής ΚινητικότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της ’Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κενές ή συνιστώμενες, με την πράξη μετάταξης, θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της ’Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Για τη μετάταξη εκδίδεται ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν υποβολής αιτιολογημένων αιτημάτων των φορέων υποδοχής, στα οποία θα βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων προς μετάταξη, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη διαδικασία μετάταξης. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στις Διευθύνσεις Διοικητικού των φορέων προέλευσης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έκδοση της ανακοίνωσης. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών συντάσσουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ειδικό λογισμικό του Α.Σ.Ε.Π., τους οποίους αποστέλλουν στους φορείς υποδοχής και στο Α.Σ.Ε.Π.. Το Α.Σ.Ε.Π. εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, κατ’ αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (Α΄28), ως ισχύει, συντάσσει Ενιαίο Πίνακα Κατάταξης και Διάθεσης, με βάση τους πίνακες συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση και τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων, τον οποίο αποστέλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει αμελλητί τον πίνακα στους φορείς προέλευσης και υποδοχής. Για την ολοκλήρωση της μετάταξης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης. Η γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης αποστέλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη λήψη του πίνακα του προηγούμενου εδαφίου, στο φορέα υποδοχής και στον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης του φορέα υποδοχής, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν εντός της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών δεν εκδοθεί σύμφωνη ή αρνητική γνώμη, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης για την ολοκλήρωση της μετάταξης. Η απόφαση για τη μετάταξη εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη λήψη ή την κατά τεκμήριο έκδοση της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το προσωπικό που μετατάσσεται βάσει του παρόντος άρθρου τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής πράξης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει το φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει το φορέα υποδοχής. Το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η ισχύς κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, που επιτρέπει μετατάξεις μεταξύ των φορέων του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι ανωτέρω μετατάξεις εξαιρούνται των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α΄180), ως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3870/2010 (Α΄ 138) δεν ισχύουν για τις μετατάξεις του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι μετατάξεις του παρόντος άρθρου διενεργούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ