287 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4223/2013

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ Ο.Δ.Δ.Η.Χ., Γ.Λ.Κ. ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Άρθρο 27 - Ρυθμίσεις για τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.
31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 287
31 Δεκεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4223
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 27Ρυθμίσεις για τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) συνιστάται Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους, στην οποία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Δ23Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η συνιστώμενη με το παρόν Διεύθυνση διαρθρώνεται στα κατωτέρω Τμήματα: i) Τμήμα Α΄ − Συμβατικό, ii) Τμήμα Β΄− Προϋπολογισμού και Εξυπηρέτησης Δημοσίου Χρέους, iii) Τμήμα Γ΄− Τίτλων και iv) Τμήμα Δ΄Λογιστικό και οι αρμοδιότητές της ασκούνται από τα Τμήματα σύμφωνα με την κατανομή της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του π.δ. 284/1988 (Α΄128 και 165). β) Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ., κατά την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, ενεργεί ως εντολοδόχος στο όνομα και για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Από τις υφιστάμενες αρμοδιότητες της συσταθείσας με το άρθρο 1 του π.δ. 85/1996 (Α΄69) Δ49Διεύθυνσης Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων του Γ.Λ.Κ. οι αρμοδιότητες: i) επί κατασχέσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τα λοιπά Πιστωτικά Ιδρύματα και ii) της διενέργειας συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, μεταφέρονται στη Δ24−Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού. β) Οι λοιπές αρμοδιότητες της ως άνω Διεύθυνσης, πλην εκείνων που έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης με την αριθ.2/23686/0004/19.3.2012 (Β΄809) κ.υ.α., μεταφέρονται στη Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους συνιστώνται στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. δεκαέξι (16) θέσεις κατηγορίας ΠΕ και πέντε (5) θέσεις κατηγορίας ΔΕ. β) Οι ανωτέρω θέσεις δύναται να καλυφθούν με απόσπαση υπαλλήλων και Προϊσταμένων του Γ.Λ.Κ. κατά προτεραιότητα εξ αυτών που έχουν υπηρετήσει στη Δ23−Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του Γ.Λ.Κ., μετά από αίτησή τους προς τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σε αντίστοιχου ιεραρχικού επιπέδου θέση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 68 παράγραφος 6 και 86 παράγραφος 5 του Υπαλληλικού Κώδικα. γ) Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και χωρίς χρονικό περιορισμό, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Με όμοια απόφαση, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ή μετά από αίτηση του υπαλλήλου, οι αποσπάσεις της παρούσας παραγράφου μπορούν να ανακαλούνται οποτεδήποτε και οι υπάλληλοι επιστρέφουν σε θέση αντίστοιχου ιεραρχικού επιπέδου με αυτή που κατείχαν πριν την απόσπασή τους. Αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση προϊσταμένου, καλύπτουν την πρώτη που θα κενωθεί. δ) Ο χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων του Γ.Λ.Κ. που θα αποσπαστούν στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που διανύεται στο Γ.Λ.Κ.. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι διατηρούν το βαθμολογικό, μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του φορέα προέλευσής τους. ε) Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αποδίδει στους φορείς προέλευσης τις εκάστοτε οφειλόμενες αποδοχές ή απολαβές των υπαλλήλων που αποσπώνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, στον Οργανισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Δ23−Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους και η Δ49Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γ.Λ.Κ., καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Στο άρθρο 3 του ν. 2628/1998 (Α΄151), προστίθεται περίπτωση ιβ΄ ως εξής: «ιβ) επιλέγει, τοποθετεί και παύει τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης ή Τμήματος του Οργανισμού, επιλέγοντας μεταξύ είτε υπαλλήλων του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. είτε υπαλλήλων αποσπασμένων σε αυτόν.» β) Από την περίπτωση δδ΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2628/1998, όπως ισχύει, απαλείφεται η φράση «διατηρουμένων των λοιπών συναφών αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις του άρθρου 25 του π.δ. 284/1988, του άρθρου 1 του π.δ. 85/1996 (Α΄69), του άρθρου 13 παρ. 3 του ν. 2469/1997 (Α΄38) και η κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα 2925530/3356/0004/15.4.1997 κ.υ.α. (Β΄316), καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α) Οι αναγκαίες πιστώσεις για την εξυπηρέτηση και διαχείριση του Δημοσίου Χρέους (χρεολύσια − τόκοι συναφείς δαπάνες) εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό σε ειδικό φορέα του Υπουργείου Οικονομικών μετά από εισήγηση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.. Οι πληρωμές διενεργούνται από την αρμόδια Διεύθυνση των Λογαριασμών του Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δ24) σύμφωνα με την πρόταση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και τακτοποιούνται με την έκδοση τακτικών συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Με την ίδια ως άνω διαδικασία διενεργούνται και οι εγγραφές των πιστωτικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. β) Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. είναι υποχρεωμένος να συντάσσει κάθε τρίμηνο ειδική έκθεση προς τον εποπτεύοντα υπουργό που κοινοποιείται και στη Βουλή, αναφορικά με την όλη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους, τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο, καθώς και τις εξελίξεις στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. γ) Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι αποσπάσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. που λήγουν εντός του έτους 2013 παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους μέχρι τις 31.12.2014. δ) Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ο.Δ.ΔΗ.Χ. που δημοσιεύεται μόνο με ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού μπορεί να καθορίζεται η ώρα έναρξης του νομίμου ωραρίου του εν γένει προσωπικού του Οργανισμού. Με την απόφαση του προηγουμένου εδαφίου η σχετική ώρα μπορεί να καθορίζεται κλιμακωτά και σε κυλιόμενο πρόγραμμα ανά κατηγορία προσωπικού ή ανά οργανωτικό σχηματισμό του Οργανισμού και ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες υπηρεσιακές ανάγκες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α) Με αποφάσεις του εποπτεύοντος υπουργού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ή τεχνικό ζήτημα που ανακύπτει από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. β) Όπου στις κείμενες διατάξεις γίνεται αναφορά στη Δ23−Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του Γ.Λ.Κ. νοείται η Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.. γ) Οι διατάξεις του άρθρου αυτού είναι όλως ειδικές και κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης που ορίζει διαφορετικά.

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ