50 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4242/2014

Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 15
28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 50
28 Φεβρουαρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4242
Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 15ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» και το διακριτικό τίτλο Ε.Σ.Υ.Π. στην ελληνική γλώσσα και «National Quality Infrastructure System − NQIS» στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των υποδομών ποιότητας. Έδρα του ιδρυόμενου Νομικού Προσώπου είναι ο Δήμος Καλλιθέας Αττικής. Με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, μπορεί να μεταφέρεται η έδρα σε άλλο Δήμο εντός της Περιφέρειας Αττικής. Το ως άνω Νομικό Πρόσωπο ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στο ιδρυόμενο Νομικό Πρόσωπο εντάσσονται ως αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας», η «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» και η «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16) αντικαθίσταται ως εξής: «Η διάταξη του άρθρου 19 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14) «Απόσχιση του κλάδου πιστοποίησης και εργαστηρίων της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. και εισφορά της στην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ» εξακολουθεί να ισχύει. Το δικαίωμα της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. επί των εκδοθησομένων, λόγω της απόσχισης και εισφοράς του ως άνω κλάδου, μετοχών της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ μεταφέρεται ατελώς και χωρίς άλλη διατύπωση στο Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών, με ισόποση της λογιστικής αξίας των μεταφερόμενων μετοχών απόσβεση των υφισταμένων ή μελλοντικών, μέχρι την πλήρη κάλυψη της αξίας της, οφειλών της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Το «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των περιουσιακών στοιχείων και πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και των υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, των εντασσόμενων σε αυτό και μετασχηματιζόμενων σε αυτοτελείς λειτουργικές του μονάδες, νομικών προσώπων, τα οποία θα εκπροσωπούνται εφεξής από το ιδρυόμενο νομικό πρόσωπο και οι εκκρεμείς δίκες αυτών συνεχίζονται από το ιδρυόμενο νομικό πρόσωπο, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται καμία άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους. Το «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» υποκαθιστά, χωρίς καμιά διατύπωση, τα παραπάνω εντασσόμενα νομικά πρόσωπα στις Διεθνείς Συμφωνίες και Οργανισμούς στους οποίους εκείνα συμμετείχαν, με τις σχετικές κάθε φορά αρμοδιότητες να ασκούνται από την αντίστοιχη λειτουργική μονάδα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η περίπτωση β΄ του εδαφίου i («Τακτικοί Πόροι») της παρ. 13 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16) αντικαθίσταται ως εξής: «β) Οι πάσης φύσεως πρόσοδοι από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, καθώς και τα έσοδα από τη διάθεση προτύπων, τυποποιητικών εγγράφων και λοιπών εκδόσεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο τέλος του άρθρου 6 προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής: «15. Κατά την πρώτη διαχειριστική χρήση του Ε.Σ.Υ.Π. και για τις ανάγκες ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την έναρξη της ενιαίας οικονομικής, λογιστικής και φορολογικής λειτουργίας αυτού και των εντασσόμενων σε αυτό νομικών προσώπων, είναι δυνατή η κατά περίπτωση συνέχιση της ξεχωριστής λειτουργίας των εντασσόμενων νομικών προσώπων ως προς τα ανωτέρω, με χρήση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου που κατείχαν. Η ανωτέρω οικονομική λειτουργία των τριών εντασσόμενων νομικών προσώπων αποτυπώνεται σε εγκεκριμένα από το Διοικητικό Συμβούλιο ισοζύγια τα οποία εντάσσονται στον ισολογισμό της πρώτης διαχειριστικής χρήσης του Ε.Σ.Υ.Π..»

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ