114 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4262/2014

Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Άρθρο 11 - Περιορισμός αριθμού εγκρίσεων λειτουργίας και χορήγηση αυτών
10 Μαΐου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 114
10 Μαΐου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4262
Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 11Περιορισμός αριθμού εγκρίσεων λειτουργίας και χορήγηση αυτώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων προϋποτίθεται η χορήγηση της έγκρισης λειτουργίας, ο αριθμός των προσώπων που λαμβάνουν έγκριση μπορεί να περιορισθεί είτε συνολικά για ολόκληρη την Επικράτεια είτε και για συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα, εφόσον τούτο επιβάλλεται από λόγους αντικειμενικούς, που αφορούν τη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον το οποίο εξυπηρετείται, ιδίως αν η άσκηση της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει είτε τη χρήση σπάνιου πόρου, ο οποίος δεν επαρκεί για αόριστο αριθμό προσώπων ή τη χρήση άλλου πόρου του Δημοσίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις υπό τους οποίους μπορεί να περιορισθεί ο αριθμός των προσώπων που θα λάβουν έγκριση να ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο τρόπος με τον οποίο θα καθορισθεί ο αριθμός των προσώπων αυτών και η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία θα χορηγηθούν οι συγκεκριμένες εγκρίσεις λειτουργίας και η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της ισότιμης μεταχείρισης, της αναλογικότητας, της προστασίας του ανταγωνισμού και σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 1 του παρόντος νόμου. Ο περιορισμός του αριθμού των προσώπων που ασκούν μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να αφορά και ένα μόνο επίπεδο δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης σε συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση που το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 5 του άρθρου 7 κατά τα ανωτέρω εισάγει περιορισμό του αριθμού των εγκρίσεων λειτουργίας για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, η αρμόδια κατά περίπτωση Αρχή μόλις λάβει αίτημα για την άσκηση αυτής της οικονομικής δραστηριότητας, το κοινοποιεί εντός επτά (7) ημερών από την υποβολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό, οι οποίοι ορίζουν με αντικειμενικά αιτιολογημένη κοινή απόφασή τους εντός είκοσι (20) ημερών από την αίτηση, το μέγιστο αριθμό των εγκρίσεων λειτουργίας που θα χορηγηθούν. Το στάδιο αυτό δεν ακολουθείται, αν έχει ήδη υπάρξει προηγούμενο αίτημα και έχει ορισθεί ο αριθμός των εγκρίσεων λειτουργίας για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η απόφαση με την οποία καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός των εγκρίσεων λειτουργίας για συγκεκριμένη δραστηριότητα σύμφωνα με το παρόν άρθρο, επανεξετάζεται υποχρεωτικά κάθε πενταετία και στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των εγκρίσεων λειτουργίας κάτω από τον αριθμό των εγκρίσεων λειτουργίας που έχουν χορηγηθεί και δεν έχουν ανακληθεί ή λήξει μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας από την έκδοση της απόφασης, με την οποία περιορίσθηκε ο αριθμός των εγκρίσεων λειτουργίας και ορίσθηκε ο αριθμός αυτών. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος κοινοποιείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να γνωμοδοτήσει επί αυτού εντός τριάντα (30) ημερών. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δημοσιεύεται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Η έκθεση της προηγούμενης παραγράφου αποτελεί μέρος του προεδρικού διατάγματος της παρούσας παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με την κοινή υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται και κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια για το διαγωνισμό, με τον οποίο θα χορηγηθούν οι εγκρίσεις λειτουργίας, σύμφωνα και με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 5 του άρθρου 7. Η πρόσκληση για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τριάντα (30) ημέρες και η δημοσίευση γίνεται τουλάχιστον στην Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας του άρθρου 25 του παρόντος. Ο διαγωνισμός διεξάγεται και οι εγκρίσεις λειτουργίας χορηγούνται στην περίπτωση αυτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τον συναρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η διάρκεια εξέτασης ενός αιτήματος για χορήγηση έγκρισης λειτουργίας υπό καθεστώς περιορισμένου αριθμού, περιλαμβανομένης και της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό (100) ημέρες από την υποβολή της αίτησης για την έκδοση της συγκεκριμένης έγκρισης λειτουργίας. Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί για μόνο τριάντα (30) ημέρες επιπλέον της αρχικής προθεσμίας των εκατό (100) ημερών. Στην περίπτωση αυτή, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν τη συμπλήρωση των εκατό (100) ημερών, η κατά περίπτωση αρμόδια αρχή οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το πρόσωπο που υπέβαλε την αίτηση και κάθε άλλο πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει στη διαδικασία σχετικά με την πιθανή καθυστέρηση, τους λόγους στους οποίους αυτή οφείλεται και την πιθανή διάρκειά της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Κάθε πρόσωπο στο οποίο χορηγείται έγκριση λειτουργίας σε συνθήκες περιορισμένου αριθμού αυτών, υποχρεούται να προβεί σε πραγματική άσκηση της αντίστοιχης οικονομικής δραστηριότητας εντός ενός (1) έτους από τη χορήγησή της. Με την πράξη της έγκρισης λειτουργίας για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα προσδιορίζεται το περιεχόμενο της ελάχιστης αναγκαίας εκμετάλλευσης. Στο προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 5 του άρθρου 7 τίθεται με τρόπο ειδικό και σαφή το πλαίσιο, στο οποίο η εκάστοτε αρμόδια αρχή υποχρεούται να προσδιορίσει εφαρμόζοντας τις αρχές του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, την ελάχιστη εκμετάλλευση κάθε προηγούμενης έγκρισης λειτουργίας, που δίνεται με περιορισμό του αριθμού τους.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ