114 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4262/2014

Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ
10 Μαΐου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 114
10 Μαΐου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4262
Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ
Άρθρο 24ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση εγκρίσεων λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφέρειες και Επιμελητήρια, εκτός εάν άλλως ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα του άρθρου 7 παρ. 5 σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ορίζονται οι όροι υπό τους οποίους μπορούν τα Επιμελητήρια να χορηγούν έγκριση λειτουργίας, οι δραστηριότητες για τις οποίες μπορούν να τη χορηγούν, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησής τους για το σκοπό αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η κατάθεση των δηλώσεων που αναφέρονται στον παρόντα νόμο και αφορούν την άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας απευθύνονται στην αρμόδια δημοτική αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεων της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος, υποβάλλονται στην κατά τόπον αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή η αρμόδια Περιφέρεια υποχρεούται να υποβάλει το σύνολο του σχετικού φακέλου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να ζητήσει από τον προσφεύγοντα και από την αρμόδια Περιφέρεια κάθε επιπλέον επεξήγηση που θεωρεί αναγκαία για τη λήψη της απόφασής της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση λειτουργεί διεύθυνση για την εποπτεία και τον έλεγχο επιχειρήσεων, η οποία είναι αρμόδια για την άσκηση ελέγχου και εποπτείας επί των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ε΄ του παρόντος. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την οργάνωση, στελέχωση, λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων των ανωτέρω διευθύνσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και κάθε συναρμόδιο ανά οικονομική δραστηριότητα Υπουργείο εποπτεύουν τη λειτουργία των αρμόδιων για την εποπτεία και τον έλεγχο επιχειρήσεων, διευθύνσεων και λαμβάνουν από αυτές τακτικές τρίμηνες αναλυτικές εκθέσεις σχετικά με τη δραστηριότητά τους, όπου καταγράφεται τουλάχιστον το σύνολο των ελέγχων που έχουν γίνει κατά το χρονικό αυτό διάστημα ανά Περιφέρεια, τα τυχόν πρότυπα και οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες, τα ευρήματα, τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν ανά περίπτωση, οι εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα και συνεργασία των Περιφερειών και άλλων δημόσιων αρχών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οποίων η συνεργασία ζητήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις περί εποπτείας του παρόντος νόμου, καθώς και σχετικά με την τήρηση του μητρώου ιδιωτών συμβούλων που χρησιμοποιεί η κάθε διεύθυνση εποπτείας και ελέγχου έχοντας πλήρη και άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό του. Η αρμόδια υπηρεσία κάθε Υπουργείου παρέχει στις ανωτέρω διευθύνσεις κάθε αναγκαία πληροφόρηση και ενημέρωση και μεριμνά για την εκπαίδευση των υπαλλήλων των διευθύνσεων και του Υπουργείου σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Κατά τη συνεδρίαση συλλογικών οργάνων αρμοδίων για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας, την εξέταση ενδικοφανούς προσφυγής και για την άσκηση εποπτείας και ελέγχου τηρούνται πλήρη πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία και δημοσιεύονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον τρόπο τήρησης των πρακτικών, τη δημοσιότητά τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί απορρήτου και εμπιστευτικότητας, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τη δημοσιότητα μέσω της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης Οικονομικής Δραστηριότητας του παρόντος νόμου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η μη τήρηση πρακτικών ή η μη επαρκής τήρηση ή η μη δημοσιότητά τους συνεπάγεται την ακυρότητα της σχετικής διαδικασίας και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, συμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Με την επιφύλαξη των διατάξεων περί απορρήτου και εμπιστευτικότητας, έγγραφα τα οποία αναφέρονται κατά τη διαδικασία συνεδριάσεων αποτελούν μέρος των Πρακτικών.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ