114 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4262/2014

Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
10 Μαΐου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 114
10 Μαΐου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4262
Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Άρθρο 25Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής ΔραστηριότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ιδρύεται και τηρείται η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας. Η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας συνδέεται συνεχώς με όλα τα μητρώα τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. Μέσω της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης Οικονομικής Δραστηριότητας γίνεται κάθε επικοινωνία μεταξύ δημόσιων αρχών ή προσώπων δημοσίου δικαίου, ιδίως με το ΓΕΜΗ, καθώς και κάθε επικοινωνία ιδιωτών με αυτές, σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας αποτελεί το κεντρικό σημείο δημοσιότητας για κάθε ενέργεια, η οποία γίνεται σε εφαρμογή του παρόντος νόμου. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται υποχρέωση δημοσιότητας, εννοείται η δημοσίευση στην Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας. Η πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την έκταση, στην οποία η συγκεκριμένη πληροφόρηση είναι αναγκαία για την άσκηση ενός δικαιώματος και τον τυχόν απόρρητο χαρακτήρα αυτής. Η πρόσβαση μπορεί να είναι άμεση και χωρίς προϋποθέσεις ή να απαιτούνται προϋποθέσεις και εγκρίσεις ανάλογα με την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης πληροφορίας και τον απόρρητο χαρακτήρα αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η τήρηση της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης Οικονομικής Δραστηριότητας, καθώς και οι συναλλαγές που γίνονται μέσω αυτής, διέπονται από το ν. 3979/2011, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι προδιαγραφές της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης Οικονομικής Δραστηριότητας διασφαλίζουν όλες τις αρχές και τους κανόνες σχετικά με δικτυακούς τόπους και πληροφοριακά συστήματα όπως αυτοί προβλέπονται στην ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989 για το ν. 3979/2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι ελάχιστες υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μέσω της Διαδικτυακής Πύλης είναι: (α) Εγγραφή, ταυτοποίηση, αυθεντικοποίηση και ψηφιακή πιστοποίηση για πρόσβαση στη Διαδικτυακή Πύλη. (β) Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου. (γ) Δυνατότητα παρακολούθησης και ιχνηλάτησης των αιτημάτων. (δ) Αναζήτηση στα περιεχόμενα και πληροφορίες της Διαδικτυακής Πύλης. (ε) Λήψη Χρονοσήμανσης για όλες τις κύριες αλλά και επιμέρους συναλλαγές. (στ) Ενημέρωση με Ηλεκτρονική Αλληλογραφία. (ζ) Ειδική Ηλεκτρονική φόρμα για τους εγγεγραμμένους, όπου θα μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που τους αφορούν. (η) Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τα διαθέσιμα σχετικά για την αδειοδότηση ηλεκτρονικά μητρώα και διαδικτυακές πύλες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με κοινή υπουργική απόφαση, που εκδίδεται με πρωτοβουλία των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη δημοσιότητα των εγγράφων που δημοσιεύονται στην Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τον τρόπο και τους όρους ή τους περιορισμούς πρόσβασης σε αυτά. KEΦΑΛΑΙΟ Η΄ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Άρθρο 26Διοικητικές κυρώσεις σε οργανισμούς αξιολόγησης συμμόρφωσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε οργανισμό αξιολόγησης συμμόρφωσης που δραστηριοποιείται, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, χωρίς να έχει λάβει νόμιμη διαπίστευση, επιβάλλεται με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ ή και αφαίρεση του δικαιώματος λήψεως διαπίστευσης έως έξι μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ και οριστική αφαίρεση του δικαιώματος διαπίστευσης για το μέλλον.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στους οργανισμούς αξιολόγησης συμμόρφωσης, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων αυτών, επιβάλλεται με απόφαση του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο 3.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ ή και προσωρινή παύση της άσκησης δραστηριότητας αξιολόγησης συμμόρφωσης έως έξι μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ και οριστική παύση από τη δραστηριότητα αξιολόγησης συμμόρφωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση που η κατά περίπτωση αρμόδια αρχή διαπιστώσει τις περιγραφόμενες στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου παραβάσεις, κοινοποιεί στους παραβάτες σχετική έκθεση επί της εν λόγω παράβασης αμελλητί και τους παρέχει τη δυνατότητα να εκθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 10 ημερών από την κοινοποίησή της, καλώντας τους συγχρόνως να άρουν την οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η εκάστοτε αρμόδια αρχή εφόσον κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, ύστερα από την προηγούμενη κατά τα ανωτέρω ακρόαση των ενδιαφερομένων, ότι έχει τελεστεί παράβαση, επιβάλλει την άμεση παύση της, επιβάλλοντας συγχρόνως τις οικείες κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού. Προς τον σκοπό είσπραξης των επιβαλλομένων προστίμων η αρμόδια κατά περίπτωση αρχή δύναται να ζητά την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που τυχόν έχει παραδώσει το πρόσωπο που υπέπεσε στην παράβαση.

Άρθρο 27Διοικητικές κυρώσεις σε ασκούντες οικονομική δραστηριότηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, σε καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει προβεί σε υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με αυτές ή κατά παράβαση αυτών, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται προσωρινή, μέχρι έξι μηνών, διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας και πρόστιμο 51.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής επιβάλλεται οριστική διακοπή λειτουργίας και χρηματικό πρόστιμο από 150.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, η οποία προϋποθέτει συμμόρφωση σε συγκεκριμένα πρότυπα, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει προβεί σε αυτήν ή κατά παράβαση των όρων των εφαρμοστέων προτύπων, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του προσώπου έως και έξι μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η κύρωση της οριστικής διακοπής της δραστηριότητας του προσώπου και πρόστιμο 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις περιπτώσεις άσκησης δραστηριότητας η οποία προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση λειτουργίας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει λάβει αυτή ή της άσκησης δραστηριότητας κατά παράβαση των όρων έγκρισης λειτουργίας, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή πρόστιμο 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ ή και διακοπή της λειτουργίας του νομικού προσώπου έως και έξι (6) μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια Αρχή η κύρωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας του νομικού προσώπου ή δραστηριότητας και πρόστιμο 150.000 ευρώ έως και 3.000.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις που η άσκηση δραστηριότητας χωρίς την έγκριση λειτουργίας έχει επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημία στο δημόσιο συμφέρον επιβάλλεται άμεσα η οριστική διακοπή λειτουργίας και πρόστιμο από 150.000 ευρώ έως το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης η οποία για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5 επ. του ν. 3959/2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περίπτωση που η εκάστοτε αρμόδια Αρχή διαπιστώσει τις περιγραφόμενες στις παραγράφους 1 έως και 3 του παρόντος άρθρου παραβάσεις, κοινοποιεί στους παραβάτες έκθεση για την εν λόγω παράβαση αμελλητί και τους παρέχει τη δυνατότητα να εκθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της ανωτέρω εκθέσεως, καλώντας τους συγχρόνως να άρουν την οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η εκάστοτε αρμόδια Αρχή εφόσον κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, ύστερα από την προηγούμενη κατά τα ανωτέρω ακρόαση των ενδιαφερομένων ότι έχει τελεστεί παράβαση, επιβάλλει την άμεση παύση της, επιβάλλοντας συγχρόνως τις σχετικές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στο παρόν άρθρο. Κατά την επιβολή των κυρώσεων λαμβάνονται υπόψη ιδίως το είδος της παράβασης, το μέγεθος της επιχείρησης, το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό και η ένταση της προσβολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού. Προς το σκοπό είσπραξης των επιβαλλομένων προστίμων η εκάστοτε αρμόδια αρχή δύναται να ζητά την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που τυχόν έχει παραδώσει το πρόσωπο που υπέπεσε στην παράβαση.

Άρθρο 28Ενδικοφανής προσφυγή κατά προστίμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αυτοί κατά των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 26 και 27 δύνανται να ασκήσουν κατά των σχετικών αποφάσεων ενδικοφανή προσφυγή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων σε αυτούς, ενώπιον του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απόφαση του Υπουργού λαμβάνεται εντός τριάντα (30) ημερών από την άσκηση της προσφυγής και αποφαίνεται για την άρση των κυρώσεων ή την απόρριψη της προσφυγής. Αν παρέλθει η προθεσμία αυτή χωρίς την έκδοση αποφάσεως, τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την άσκηση και εκδίκαση της ενδικοφανούς προσφυγής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κατά των αποφάσεων που εκδίδονται επί των ενδικοφανών προσφυγών της προηγούμενης παραγράφου περιλαμβανομένης και της σιωπηρής απόρριψής της δύναται να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του κατά τόπο αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου για τις αποφάσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα για την οποία δεν απαιτείται έγκριση λειτουργίας. Σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με έγκριση λειτουργίας, αρμόδιο είναι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Άρθρο 29Αλληλέγγυος ευθύνη για πρόστιμαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφοι 2 και 3 ενέχονται από κοινού, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για την καταβολή των προστίμων που εκάστοτε επιβάλλονται με τα άρθρα αυτά μαζί με το πρόσωπο το οποίο έχει υποπέσει σε παράβαση. Η βεβαίωση των προστίμων εις βάρος των ανωτέρω συνυποχρέων πραγματοποιείται με τις αποφάσεις επιβολής προστίμων εις βάρος των εκάστοτε παραβατών και κοινοποιείται σε όλους τους συνυπόχρεους. Οι ανωτέρω συνυπόχρεοι δύνανται να ασκήσουν έναντι των αρμόδιων αρχών και των αρμόδιων δικαστηρίων όλα τα δικαιώματα, τα οποία έχει στην διάθεσή του το πρόσωπο, το οποίο έχει υποπέσει στην παράβαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπεται στα άρθρα 26, 27, 28 και 29 και η διαδικασία κατάγνωσης ποινικών ευθυνών στο πλαίσιο των άρθρων 31, 32 και 33 του παρόντος νόμου είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Άρθρο 30Αστική ΕυθύνηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεών του κανονιστικών πράξεων ευθύνονται αστικά για κάθε πταίσμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πέραν των όσων ορίζονται στην παράγραφο 1 ανωτέρω, οι παραβάσεις του άρθρου 26 και του άρθρου 27 λογίζονται ως πράξεις γενόμενες προς το σκοπό ανταγωνισμού αντικείμενες στα χρηστά ήθη κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 146/1914. Ο παραβάτης θα δύναται να εναχθεί σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 146/1914 για την άρση της παράβασης και την παράλειψή της στο μέλλον, καθώς και προς καταβολή εύλογης αποζημίωσης και ανόρθωση της ηθικής βλάβης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 146/1914.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφοι 2 και 3 ενέχονται από κοινού, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον μαζί με τον εκάστοτε αστικώς υπεύθυνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οποιαδήποτε ρήτρα, συμφωνία ή δήλωση περιορίζει εν όλω ή εν μέρει την αστική ευθύνη των προσώπων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο είναι απολύτως άκυρη.

Άρθρο 31Ποινικές κυρώσεις για οργανισμούς αξιολόγησης συμμόρφωσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όποιος ασκεί καθήκοντα αξιολόγησης συμμόρφωσης σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του χωρίς να έχει λάβει διαπίστευση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 15.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ. Αν η παραπάνω πράξη τελείται κατ’ επάγγελμα ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών και χρηματική ποινή από 30.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την εφαρμογή των άρθρων 235, 236, 238, 242, 243, 246, 252, 253, 254, 258, 259, 261, 262, 263 και 263Β του Ποινικού Κώδικα οι οργανισμοί αξιολόγησης συμμόρφωσης, τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 24 παρ. 4 του παρόντος νόμου και οι ιδιώτες που ασκούν καθήκοντα αξιολόγησης συμμόρφωσης, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε εφαρμογή του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, λογίζονται ως υπάλληλοι κατά την έννοια του άρθρου 13 εδάφιο Α΄ του Ποινικού Κώδικα και τα έγγραφα τα οποία εκδίδουν σε εφαρμογή του παρόντος λογίζονται ως δημόσια έγγραφα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υπάλληλος, στον οποίον έχουν ανατεθεί οποιαδήποτε καθήκοντα σύμφωνα με το παρόντα νόμο και τις κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων αυτών εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις και ο οποίος με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντά του αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη, η οποία προβλέπει βαρύτερη ποινή.

Άρθρο 32Ποινικές κυρώσεις σε ασκούντες οικονομική δραστηριότηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όποιος ασκεί οικονομική δραστηριότητα υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του κατά παράβαση αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όποιος ασκεί οικονομική δραστηριότητα υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας που προϋποθέτουν την τήρηση συγκεκριμένων προτύπων σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του κατά παράβαση αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση έως τριων ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όποιος ασκεί οικονομική δραστηριότητα υπό καθεστώς έγκρισης λειτουργίας σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του κατά παράβαση αυτών και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 5 και το προεδρικό διάταγμα της παρ. 5 του άρθρου 7 ορίζονται οι ποινικές κυρώσεις για συγκεκριμένες παραβάσεις των κανόνων που τίθενται με αυτά, εντός του πλαισίου ποινών των παραγράφων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 33Ευθύνη νομίμων εκπροσώπωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την εφαρμογή των άρθρων 31 και 32, όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση έχουν ειδική υποχρέωση να εποπτεύουν και να ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων από τα πρόσωπα που τελούν υπό τη διεύθυνσή τους ή απασχολούνται, λαμβάνουν εντολές ή οδηγίες από αυτούς στο πλαίσιο οποιωνδήποτε εννόμων σχέσεων, όπως ιδίως οι συμβάσεις εργασίας, έργου ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εφόσον οι περιγραφόμενες στα άρθρα 31 και 32 παραβάσεις έχουν τελεστεί από οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα, αυτουργοί των οικείων αξιοποίνων πράξεων είναι όσοι ασκούν διαχειριστικές ή και διευθυντικές αρμοδιότητες, οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, οι εντεταλμένοι ή διευθύνοντες σύμβουλοι ανώνυμων εταιριών, οι διαχειριστές εταιριών περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών ή προσωπικών εταιρειών και ο πρόεδρος του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου συνεταιρισμών. Τα πρόσωπα αυτά έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εποπτεύουν και να ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων από τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται ή διευθύνουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Πέραν των αναφερομένων προσώπων στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος, αυτουργοί των αδικημάτων των άρθρων 31και 32 λογίζονται και αυτοί στους οποίους έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες σε σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις ή παραλείψεις ή οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις σε σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις ή παραλείψεις, καθώς και όσοι ασκούν εν τοις πράγμασι διαχειριστικές ή και διευθυντικές αρμοδιότητες για λογαριασμό των δραστηριοποιούμενων προσώπων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις περιπτώσεις των αδικημάτων των άρθρων 31 και 32 ως πολιτικώς ενάγων μπορεί να παρίσταται σε κάθε περίπτωση, πέραν τυχόν άλλων αμέσως ζημιωθέντων από τα εγκλήματα αυτά κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το Δημόσιο, καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια των οποίων τελέσθηκε το αδίκημα.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ