114 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4262/2014

Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Άρθρο 27 - Διοικητικές κυρώσεις σε ασκούντες οικονομική δραστηριότητα
10 Μαΐου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 114
10 Μαΐου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4262
Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 27Διοικητικές κυρώσεις σε ασκούντες οικονομική δραστηριότηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, σε καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει προβεί σε υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με αυτές ή κατά παράβαση αυτών, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται προσωρινή, μέχρι έξι μηνών, διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας και πρόστιμο 51.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής επιβάλλεται οριστική διακοπή λειτουργίας και χρηματικό πρόστιμο από 150.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, η οποία προϋποθέτει συμμόρφωση σε συγκεκριμένα πρότυπα, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει προβεί σε αυτήν ή κατά παράβαση των όρων των εφαρμοστέων προτύπων, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του προσώπου έως και έξι μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η κύρωση της οριστικής διακοπής της δραστηριότητας του προσώπου και πρόστιμο 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις περιπτώσεις άσκησης δραστηριότητας η οποία προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση λειτουργίας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει λάβει αυτή ή της άσκησης δραστηριότητας κατά παράβαση των όρων έγκρισης λειτουργίας, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή πρόστιμο 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ ή και διακοπή της λειτουργίας του νομικού προσώπου έως και έξι (6) μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια Αρχή η κύρωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας του νομικού προσώπου ή δραστηριότητας και πρόστιμο 150.000 ευρώ έως και 3.000.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις που η άσκηση δραστηριότητας χωρίς την έγκριση λειτουργίας έχει επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημία στο δημόσιο συμφέρον επιβάλλεται άμεσα η οριστική διακοπή λειτουργίας και πρόστιμο από 150.000 ευρώ έως το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης η οποία για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5 επ. του ν. 3959/2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περίπτωση που η εκάστοτε αρμόδια Αρχή διαπιστώσει τις περιγραφόμενες στις παραγράφους 1 έως και 3 του παρόντος άρθρου παραβάσεις, κοινοποιεί στους παραβάτες έκθεση για την εν λόγω παράβαση αμελλητί και τους παρέχει τη δυνατότητα να εκθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της ανωτέρω εκθέσεως, καλώντας τους συγχρόνως να άρουν την οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η εκάστοτε αρμόδια Αρχή εφόσον κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, ύστερα από την προηγούμενη κατά τα ανωτέρω ακρόαση των ενδιαφερομένων ότι έχει τελεστεί παράβαση, επιβάλλει την άμεση παύση της, επιβάλλοντας συγχρόνως τις σχετικές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στο παρόν άρθρο. Κατά την επιβολή των κυρώσεων λαμβάνονται υπόψη ιδίως το είδος της παράβασης, το μέγεθος της επιχείρησης, το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό και η ένταση της προσβολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και πιστώνονται σε ειδικό κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού. Προς το σκοπό είσπραξης των επιβαλλομένων προστίμων η εκάστοτε αρμόδια αρχή δύναται να ζητά την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που τυχόν έχει παραδώσει το πρόσωπο που υπέπεσε στην παράβαση.

Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 10 Μαΐου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ