118 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4264/2014

Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων)
15 Μαΐου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 118
15 Μαΐου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4264
Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων)
Άρθρο 18Γενικές ΔιατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται ειδικά για τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων και όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ και των άρθρων 8 έως 13 και 17 του Κεφαλαίου Γ΄ του παρόντος για τα θέματα που ρυθμίζουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων λειτουργούν διακριτά από τις άλλες λαϊκές αγορές.

Άρθρο 19Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις λαϊκές αγορές του παρόντος κεφαλαίου δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνον αδειούχοι φυσικά πρόσωπα, καθώς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών αυτοτελώς, οι οποίες ελέγχονται και πιστοποιούνται ως ομάδες βιοκαλλιεργητών και πωλούν τα προϊόντα για λογαριασμό τους και με την επωνυμία τους σύμφωνα με τα οριζόμενα: στον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2092/91(L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί, στον Κανονισμό (ΕΚ) 834/2007 (L 189) του Συμβουλίου «για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91», σε συνδυασμό με τον Κανονισμό (ΕΚ) 889/2008 και στην υπ’ αριθμ.245090/31.1.2006 (Β΄ 157) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Καθορισμός συμπληρωματικών Μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91 (L 198) του Συμβουλίου «Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι ανωτέρω δικαιούχοι πρέπει να ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης, με την προϋπόθεση ότι είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι παραγωγικές άδειες για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων διακρίνονται κατά το περιεχόμενό τους ανάλογα με τα παραγόμενα πιστοποιημένα και με επισήμανση διατιθέμενα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ως κατωτέρω: α) Αβγών σφραγισμένων με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. β) Ανθέων, φυτών, φυτάριων που προορίζονται προς φύτευση για την παραγωγή φυτών. γ) Οπωροκηπευτικών. δ) Ελιών. ε) Λαδιού τυποποιημένου. στ) Μελισσοκομικών προϊόντων. ζ) Ξηρών καρπών στη φυσική τους κατάσταση. η) Οσπρίων (φασόλια, φακές κ.λπ.). θ) Λοιπών αγροτικών προϊόντων στη φυσική τους κατάσταση για τα οποία εφαρμόζονται οι εκάστοτε ρυθμίσεις της εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας κατά την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας (π.χ. εδώδιμων φυτών−μανιταριών κ.λπ.). ι) Παραδοσιακών πιστοποιημένων οικοτεχνικών αγροτικών προϊόντων συσκευασμένων − τυποποιημένων και μεταποιημένων (π.χ. μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, κρασί, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί, προϊόντα τομάτας κ.λπ.), παρασκευασμένων από πιστοποιημένες πρώτες ύλες πρωτογενούς βιολογικής παραγωγής του ιδίου του παραγωγού πιστοποιημένα και στη διαδικασία παρασκευής τους και βοτάνων−αρτυμάτων, που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. ια) Πουλερικών νωπών. Τα ανωτέρω προϊόντα, για να διατεθούν στις λαϊκές αγορές προϊόντων βιολογικής γεωργίας, πρέπει να πληρούν τις διατάξεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας όσον αφορά το βιολογικό τρόπο παραγωγής επισήμανσης και διάθεσης, όπως εκάστοτε ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι άδειες παραγωγού πωλητή για Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων χορηγούνται για μεν τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων Αττικής και Θεσσαλονίκης από τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα, για δε τις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων της υπόλοιπης χώρας, από τα Δημοτικά Συμβούλια στην περιφέρεια των οποίων λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων οργανώνονται και λειτουργούν όπως οι λοιπές λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και αποκλειστικά με βάση το σχέδιο προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές βιοκαλλιεργητών−Απαιτήσεις λειτουργίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Καθιερώνεται ειδικός τύπος άδειας για Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων με την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ», πράσινου ανοικτού χρώματος, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ύψους 0,14 μ. και πλάτους 0,20 μ. την οποία κάθε κάτοχος φέρει υποχρεωτικά και στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 9.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι αδειούχοι οφείλουν κατά την πώληση των προϊόντων να: α) αναρτούν σε εμφανές σημείο της θέσης τους (πάγκο) το πιστοποιητικό του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), με τον κωδικό και το όνομα του κατόχου, β) τοποθετούν ανάλογα με τη φύση του κάθε προϊόντος πινακίδα με τις ενδείξεις κατά σειρά: − Ονομασία προϊόντος − Ποικιλία και ποιότητα − Προέλευση − Τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης και τις κατά περίπτωση ενδείξεις «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή «προϊόν βιολογική γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο».

Άρθρο 20Διαδικασία χορήγησης αδειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση παραγωγικής άδειας Λαϊκής Αγοράς Βιολογικών Προϊόντων υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο φορέα έκδοσης της άδειας στην οποία δηλώνεται: α) ότι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή ο/η σύζυγος και πρόσωπα που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, τη θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέτει στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τα πρόσωπα που από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν συγγένεια εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, δηλώνεται ότι είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας και αναφέρεται το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που καθένας χωριστά προτίθεται να διαθέσει στις λαϊκές αγορές, γ) ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακή Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του, δ) ότι είναι επαγγελματίας αγρότης, όπως αυτός ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/ 2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μαζί με την αίτησή τους οφείλουν να υποβάλουν: α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της. β) Αντίγραφο του βιβλιαρίου του Ο.Γ.Α. ή βεβαίωση κλάδου κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α.. γ) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του/ης ενδιαφερόμενου/ης, συνοδευόμενη με την απόδειξη καταβολής του αναλογούντος φόρου. δ) Αντίγραφο Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών ( Έντυπο Ε3) των δύο προηγουμένων ετών. ε) Αντίγραφο της αρχικής δήλωσης ακινήτων ( Έντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές. στ) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για το βιολογικό τρόπο παραγωγής. ζ) Έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. η) Τον αριθμό καταχώρισης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.).»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, ως νομικά πρόσωπα, μαζί με την αίτησή τους οφείλουν επιπλέον να υποβάλουν: α) Βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου η οποία έχει ισχύ τριάντα (30) ημερών, από την ημερομηνία έκδοσής της. β) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και το έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. γ) Καταστατικό της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών. δ) Αντίγραφο του Μητρώου των μελών της, θεωρημένο από την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. της έδρας του. ε) Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας των παραγωγών στην οποία αναφέρεται ότι η Συνεταιρική Οργάνωση ή η αναγνωρισμένη ομάδα των παραγωγών έχει ενταχθεί, ως νομικό πρόσωπο, στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Ο τρόπος διάθεσης της συνολικής παραγωγής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή της αναγνωρισμένης ομάδας των παραγωγών, καθώς και το ύψος αυτής που θα διατεθεί στις Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο λαμβάνει μία μόνο άδεια πωλητή λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Κάθε συνεταιριστική οργάνωση ή αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών λαμβάνει μία μόνο άδεια ανά δέκα (10) παραγωγούς και μέχρι δεκαπέντε (15) άδειες και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η άδεια ισχύει για όσο χρόνο αναγράφεται στη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 για κάθε προϊόν, με ελάχιστο χρόνο ισχύος τους δυο (2) μήνες και μέγιστο τους δώδεκα (12) μήνες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Προκειμένου η Τριμελής Επιτροπή να αποφανθεί για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τη σχετική αίτησή του στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα έκδοσης της άδειας, συνοδευμένη από τα κατωτέρω δικαιολογητικά: α) Το έντυπο γνωστοποίησης παραγωγού που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. β) Αποδεικτικά στοιχεία τήρησης της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και το έγγραφο πιστοποίησης για τα προσκομιζόμενα προς πώληση βιολογικά προϊόντα που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. γ) Αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης ή μισθωτηρίου συμβολαίου για μισθωμένα κτήματα, ως κάτωθι: Για μονοετείς καλλιέργειες, ετήσιας ή μικρότερης διάρκειας, ή πολυετείς καλλιέργειες, το θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. μισθωτήριο συμβόλαιο δεν πρέπει να έχει διάρκεια μικρότερη των τριών (3) ετών και να έχει συνομολογηθεί τουλάχιστον τρία (3) έτη πριν από την πρώτη συγκομιδή των προϊόντων ή κατά το τελευταίο έτος πριν τη συγκομιδή με την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περίοδος μετατροπής. δ) Δήλωση ότι σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων καλλιέργειας, αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα εκτός εάν πρόκειται για όσπρια, ρύζι, ή ξηρούς καρπούς ή προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

Αθήνα, 14 Μαΐου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 15 Μαΐου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ