157 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4278/2014

Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 52
04 Αυγούστου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 157
4 Αυγούστου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4278
Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 52ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το άρθρο 111 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007 (Α΄ 117), αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 111 Ειδικά προσόντα διορισμού – μονιμοποίηση Στον Κλάδο υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διορίζονται απόφοιτοι του τμήματος υπαλλήλων Οικονομικών Υποθέσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Απαραίτητο τυπικό προσόν για την εισαγωγή στο τμήμα υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ΕΣΔΔΑ είναι η άριστη γνώση, διαπιστούμενη με εξέταση, της αγγλικής γλώσσας, καθώς και της γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί κάθε έτος στην ΕΣΔΔΑ τις ανάγκες του σε αποφοίτους του τμήματος υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αυτής. Ο χρόνος φοίτησης των σπουδαστών του τμήματος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην ΕΣΔΔΑ θεωρείται, κατά τις κείμενες διατάξεις περί ΕΣΔΔΑ, ως χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας και δεν απαιτείται για τη μονιμοποίηση απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι διοριζόμενοι ως Ακόλουθοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τοποθετούνται, μετά την αποφοίτησή τους από την ΕΣΔΔΑ, στην Κεντρική Υπηρεσία και παραμένουν σε αυτή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι οργανικές θέσεις του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 110 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, καθορίζονται σε δεκαπέντε (15) θέσεις στον ενιαίο βαθμό Γενικών Συμβούλων Ο.Ε.Υ. Α΄ και Β΄, εβδομήντα (70) θέσεις στον ενιαίο βαθμό Συμβούλων Ο.Ε.Υ. Α΄ και Β΄ και ογδόντα δύο (82) στον ενιαίο βαθμό Γραμματέων Ο.Ε.Υ. Α΄− Β΄ − Γ΄ και Ακολούθων Ο.Ε.Υ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 112 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, προστίθεται φράση ως εξής: «και σε θέση Προϊσταμένου Γραφείου Ο.Ε.Υ., εφόσον λειτουργεί τέτοιο Γραφείο, στην Αρχή όπου τοποθετούνται.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 113 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, προστίθεται φράση ως εξής: «και εάν δεν έχουν διατελέσει Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων τουλάχιστον για δύο (2) έτη».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 93 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, διαγράφονται οι φράσεις «και δύο έτη σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων» και «και σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η παράγραφος 1 του άρθρου 61 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Στην έδρα Πρεσβείας, Γραφείου Συνδέσμου, Γενικού Προξενείου ή Προξενείου, ή σε άλλη πόλη της χώρας αρμοδιότητας διπλωματικής αρχής δύνανται να συνιστώνται, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, μετά από γνώμη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.). Με όμοιο διάταγμα καθορίζεται η σύνθεση των Γραφείων αυτών και η περιφέρεια της αρμοδιότητάς τους. Τα Γραφεία αυτά αποτελούν τμήματα των αρχών, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν. Η γνώμη των Επιμελητηρίων παρέχεται εντός δεκαπέντε ημερών αφότου ζητηθεί, άλλως τεκμαίρεται θετική και η απόφαση εκδίδεται χωρίς αυτήν. Με όμοιο διάταγμα, η περιφέρεια αρμοδιότητας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. μπορεί να επεκτείνεται και σε περιοχή αρμοδιότητας άλλης Πρεσβείας, από αυτή στην οποία ανήκει, εφόσον εκεί δεν λειτουργεί αντίστοιχο Γραφείο, κατόπιν εισηγήσεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών αρχών. Στην περίπτωση αυτή, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. εποπτεύεται και αξιολογείται, εκτός από τον προϊστάμενο της πρεσβευτικής Αρχής στην οποία ανήκει και από τον προϊστάμενο της άλλης πρεσβευτικής Αρχής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Στα Γραφεία Ο.Ε.Υ. τοποθετούνται υπάλληλοι των Κλάδων Ο.Ε.Υ., Πτυχιούχων Διοικητικών, Διοικητικών Γραμματέων. Προϊστάμενος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. είναι υπάλληλος του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Β΄.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 61 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε ως κώδικας με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/2007, καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στην περίπτωση I της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998 (Α΄ 177), προστίθεται υποπερίπτωση α΄, ως εξής: «α) την ενημέρωση των επαγγελματικών, επιμελητηριακών και παραγωγικών φορέων της χώρας σχετικά με τα Ετήσια Σχέδια και την πορεία Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η περίπτωση I της παρ. 2 του άρθρου 20 του π.δ. 230/1998 αντικαθίσταται ως εξής: «I. Τμήμα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Πληροφοριών: Έχει ως αρμοδιότητα τη συγκέντρωση, τον έλεγχο, την αξιολόγηση, τη διαχείριση και ανάρτηση των πληροφοριών (πολιτικών, οικονομικών, κανονιστικών και επιχειρηματικών) που Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές, Γραφεία Ο.Ε.Υ. και άλλες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εξωτερικών εισάγουν στην ενιαία εθνική ηλεκτρονική πύλη.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Μετά τη λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΜ και έως το διορισμό νέου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν. 1791/1988, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να διορίζεται διοικητικό συμβούλιο, για χρονική διάρκεια που δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, το οποίο συγκροτείται από πέντε (5) μέλη, εν ενεργεία ή συνταξιούχους υπαλλήλους όλων των Κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στην παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011 (Α΄ 138), η λέξη «δύο» αντικαθίσταται με τη λέξη «τεσσάρων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Στην παρ. 3 του άρθρου 38 του ν.  3979/2011 (Α΄ 138), όπως ισχύει, η λέξη «τρεις» αντικαθίσταται με τη λέξη «πέντε».

Λευκάδα, 31 Ιουλίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 4 Αυγούστου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ