160 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4281/2014

Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Α΄ - ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άρθρο 2 - Ρυθμίσεις σχετικά με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
08 Αυγούστου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 160
8 Αυγούστου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4281
Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 2Ρυθμίσεις σχετικά με τον Κώδικα Φορολογικής ΔιαδικασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο άρθρο 11 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013, Α΄ 170), ό- πως ισχύει, οι υφιστάμενες παράγραφοι 4 και 5 αναριθ- μούνται ως παράγραφοι 5 και 6 και προστίθεται παρά- γραφος 4 ως εξής: «4. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογού- μενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του. Ο φορολογού- μενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην υφιστάμενη παράγραφο 4 του άρθρου 11, η ο- ποία αναριθμείται ως παράγραφος 5, προστίθεται περί- πτωση δ΄ ως εξής: «δ) περιπτώσεις αναστολής ή απενεργοποίησης Αριθ- μού Φορολογικού Μητρώου, τις συνέπειες της αναστο- λής και της απενεργοποίησης, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου 4.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 42 προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής: «Ειδικά για αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ από υποκειμέ- νους μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας, η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν απαιτείται η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων ο- πότε η ως άνω προθεσμία παρατείνεται μέχρι οκτώ (8) μήνες.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 προστίθεται εδά- φιο ως εξής: «Στις περιπτώσεις που για κάποια φορολογία προβλέ- πεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων, η έκδοση της πράξης του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να γίνει ε- ντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους εντός του ο- ποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της τελευταίας δή- λωσης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στην παράγραφο 27 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013 – Α΄ 170) και μετά τη λέξη «2013» προστίθε- νται οι λέξεις «κατά το μέρος που οι διατάξεις αυτές έ- χουν καταργηθεί με τις διατάξεις του παρόντα Κώδικα».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης της περί- πτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ίδιου νό- μου, που αφορούν το οικονομικό έτος 2014, λαμβάνο- νται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου 1α του ίδιου άρθρου και νόμου, ακόμη και στην περίπτωση που συμπεριληφθούν σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φο- ρολογίας εισοδήματος.