258 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4310/2014

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
08 Δεκεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 258
8 Δεκεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4310
Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Άρθρο 6Όργανα Αρμόδια όργανα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής ΕΤΑΚ είναι:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα Υπουργεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Συντονιστική Επιτροπή ΕΤΑΚ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι περιφέρειες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί και οι τεχνολογικοί φορείς.

Άρθρο 7Υπουργεία Στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, στην αρμοδιότητα των Υπουργών ανήκουν:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η υλοποίηση του παρόντος νόμου με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται ή με τη συμμετοχή στην έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων ή με προτάσεις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων και νόμων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διασφάλιση των πόρων χρηματοδότησης των δράσεων ΕΤΑΚ στο πλαίσιο δημιουργίας του εθνικού χώρου έρευνας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εποπτεία της εφαρμογής των διακρατικών συμβάσεων τεχνικής βοήθειας. Ειδικότερα, στην αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ανήκουν: 1. Η πρόταση έγκρισης ή επικαιροποίησης του σχεδίου δράσης για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. 2. Η περιοδική αξιολόγηση ανά τριετία της ΓΓΕΤ από ανεξάρτητη επιτροπή η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελείται από τρία (3) μέλη που διαθέτουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε ζητήματα ΕΤΑΚ. Τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών της επιτροπής για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της καταβάλλονται από πόρους της ΓΓΕΤ.

Άρθρο 8Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αρμοδιότητες Στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, στην αρμοδιότητα της ΓΓΕΤ ανήκουν:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός υλοποίησης της ΕΣΕΤΑΚ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εποπτεία των ερευνητικών οργανισμών που υπάγονται στην αρμοδιότητά της σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η συμβολή για την εξειδίκευση της ΕΣΕΤΑΚ και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης υλοποίησής της με ανάλογο προγραμματισμό και συντονισμό σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συνδέσμους ΕΤΑΚ και τη Συντονιστική Επιτροπή ΕΤΑΚ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η αρμονική σύνδεση της ΕΣΕΤΑΚ και του σχεδίου δράσης για την υλοποίησή της με το εθνικό σχέδιο αξιοποίησης εθνικών και ενωσιακών πόρων της νέας περιόδου 2014−2020 και κάθε άλλης συναφούς περιόδου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η υποβολή εισηγήσεων στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης και κάθε επικαιροποίησή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η προκήρυξη δράσεων και προγραμμάτων ΕΤΑΚ, μετά από εισήγηση του ΓΓΕΤ και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η αξιολόγηση, η παρακολούθηση της υλοποίησης και η χρηματοδότηση προτάσεων, η πιστοποίηση συνδρομής των όρων εφαρμογής των κινήτρων που προβλέπονται για την δημόσια χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων ΕΤΑΚ και η διερεύνηση των επιπτώσεών τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και στην άμυνα της χώρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η υποβολή εισηγήσεων για τη σκοπιμότητα, τη διαδικασία και τα κριτήρια χρηματοδοτήσεων από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές προτεραιότητες, τα διεθνή δεδομένα, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και κάλυψης των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της χώρας και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η συλλογή και ταξινόμηση ερευνητικών δεδομένων για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της ΕΣΕΤΑΚ, η ετήσια καταγραφή της αποδοτικότητας των ερευνητικών οργανισμών και η περιοδική αξιολόγησή τους, όπως ορίζεται στον παρόντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η σύνταξη ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων με την οποία γίνεται αποτίμηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων της πολιτικής και των επιμέρους μέτρων και κινήτρων για την ανάπτυξη της ΕΤΑΚ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η δημιουργία, φιλοξενία και συντήρηση, σε συνεργασία με άλλους εποπτευόμενους φορείς του εθνικού μητρώου ερευνητών, ερευνητικών οργανισμών και υποδομών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε θέματα ΕΤΑΚ και η εκπροσώπηση της χώρας σε αυτούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Η διοργάνωση εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων που προωθούν την ΕΤΑΚ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η μελέτη και εφαρμογή μέτρων υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, με την υποστήριξη των ερευνητικών οργανισμών, των τεχνολογικών φορέων, των επιχειρήσεων και των λοιπών φορέων για την επιλογή, αξιοποίηση και εφαρμογή της προσφορότερης μεθοδολογίας και μέσων υλοποίησης, όπως ιδίως με την ανάπτυξη θεματικών δικτύων προηγμένης έρευνας, τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), ερευνητικών εργαστηρίων και κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας, τη δημιουργία κοινών υποδομών, την αξιοποίηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους διανοητικής ιδιοκτησίας και την ενθάρρυνση εν γένει της ανάπτυξης εταιρικών συμπράξεων και συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων και λοιπών φορέων, καθώς και τον συντονισμό και τις συνέργειες των πόρων αυτών με άλλες πολιτικές και μέσα της Ένωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Η συμβολή στο σχεδιασμό των προγραμμάτων των περιφερειών της χώρας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εθνικών και ενωσιακών πόρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Η υποβολή προτάσεων προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη σύσταση, τροποποίηση, συγχώνευση, κατάργηση ερευνητικών οργανισμών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 5 του παρόντος νόμου, ο ορισμός των μελών, ο καθορισμός ή η τροποποίηση της λειτουργίας και της εποπτείας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ), η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξή του και των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων (ΤΕΣ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Η συλλογή και ταξινόμηση των δεδομένων για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας στην ανάπτυξη της ΕΤΑΚ με βάση δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όπως αναλύεται στο άρθρο 32 του παρόντος.

Άρθρο 9Επιστημονικός Σύνδεσμος Συντονιστική Επιτροπή ΕΤΑΚΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ορίζεται σε υφιστάμενη υπηρεσία ή σε εποπτευόμενο από αυτόν φορέα του Υπουργείου του, υπάλληλος ή υπηρεσία, ως Επιστημονικός Σύνδεσμος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης με τη ΓΓΕΤ, υπεύθυνος για τη διαχείριση των θεμάτων, των σχετικών με την ΕΤΑΚ με σκοπό τη συμβολή στον κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίησή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Επιστημονικός Σύνδεσμος πρέπει να είναι υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ και να διαθέτει επαρκή εμπειρία σε θέματα ΕΤΑΚ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα καθήκοντα του Επιστημονικού Συνδέσμου είναι: α) Η συγκέντρωση, ταξινόμηση, συστηματική τήρηση και αξιολόγηση από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και όλα τα εποπτευόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των αναγκών, προτάσεων ανάπτυξης της έρευνας ή προτάσεων εκπόνησης προγραμμάτων σχετικών με την ΕΤΑΚ. β) Η περιοδική προώθησή τους στη ΓΓΕΤ και η ανάπτυξη στενής, διαρκούς συνεργασίας μεταξύ τους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στο άρθρο 32 του ν. 3848/2010 προστίθενται μετά από την παράγραφο 8 παράγραφοι με αριθμούς 9 και 10, ως ακολούθως: «9. Στο πρόγραμμα δράσης κάθε Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η παρακολούθηση, υποστήριξη και αξιολόγηση των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητας της διεύθυνσής τους. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η ηλεκτρονική, τηλεφωνική και δικτυακή επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες, η συνεργασία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και τις ομάδες μαθητών, ενημέρωση για τη σύμπραξη με άλλα σχολεία. 10. Σε κάθε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετείται, στο τμήμα σχολικών δραστηριοτήτων, ένας εκπαιδευτικός με θητεία ενός (1) έτους, εμπειρία και κατάρτιση σε θέματα ΕΤΑΚ, ο οποίος ασκεί παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντά του και τις εξής αρμοδιότητες: α) Αποτελεί το σύνδεσμο με τον Επιστημονικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί στενή συνεργασία σε θέματα υλοποίησης κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, οικονομικής επιδότησης έργων, διοργάνωσης εκθέσεων. β) Ανάπτυξη συνεργασιών με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς με στόχο την καλύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων. γ) Μέριμνα για τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων των εκπαιδευτικών σε θέματα ΕΤΑΚ. δ) Συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών σε χώρους ερευνητικών οργανισμών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι Επιστημονικοί Σύνδεσμοι υποχρεούνται να διαβουλεύονται με τη ΓΓΕΤ πριν από την έκδοση οποιασδήποτε σχετικής εγκυκλίου ή κατευθυντήριας οδηγίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δημιουργείται Συντονιστική Επιτροπή ΕΤΑΚ, που απαρτίζεται από τους Επιστημονικούς Συνδέσμους των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, συντονίζεται από τη ΓΓΕΤ, οργανώνεται και λειτουργεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Άρθρο 10Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και ΚαινοτομίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση κάθε Περιφερειάρχη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), ως συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της περιφέρειας και της ΓΓΕΤ και για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό επίπεδο. Η υποστήριξη παρέχεται με εισηγήσεις προς τον Περιφερειάρχη και τη ΓΓΕΤ για την ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης της ΕΤΑΚ στην περιφέρεια, τη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών Αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ειδικότερα, το περιεχόμενο των εισηγήσεων αφορά: α) Στη δικτύωση των περιφερειακών συντελεστών που ασχολούνται με την ΕΤΑΚ, όπως ιδίως, δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί, τεχνολογικοί φορείς, επιχειρήσεις και λοιποί φορείς, καθώς και σε προτάσεις ένταξης και διασύνδεσης των συντελεστών και ερευνητικών οργανισμών στις περιφερειακές οικονομίες. β) Στην από κοινού ανάλυση των στρατηγικών για την ανάπτυξη της ΕΤΑΚ στην περιφέρεια, των περιφερειακών συσπειρώσεων και των κατάλληλων εργαλείων επίτευξης των ανωτέρω στόχων. γ) Στη διεύρυνση της πρόσβασης των δικαιούχων σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και της ένταξης και διασύνδεσης των ερευνητικών οργανισμών στις περιφερειακές οικονομίες. δ) Στην πλήρη αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού των περιφερειών μέσω της ενίσχυσης της υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας και της ενίσχυσης της συμμετοχής ερευνητών από τις περιφέρειες αυτές σε δραστηριότητες έρευνας σε εθνικό, ενωσιακό ή διεθνές επίπεδο, με μέτρα, όπως ιδίως: αα) Η υποστήριξη διαπεριφερειακών αμφίδρομων αποσπάσεων ερευνητικού προσωπικού μεταξύ επιλεγμένων εταίρων οργανισμών. ββ) Η υποστήριξη δημόσιων ερευνητικών οργανισμών υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας για την πρόσληψη πεπειραμένων ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών, που προέρχονται και από άλλες χώρες. γγ) Η υποστήριξη δημόσιων ερευνητικών οργανισμών για την απόκτηση κατάλληλου ερευνητικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη υλικού περιβάλλοντος που τους επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του διαθέσιμου ερευνητικού δυναμικού. δδ) Η παροχή ενισχύσεων για ερευνητικές υποδομές στις οποίες εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε διαφανή βάση που δεν εισάγει διακρίσεις. εε) Η στήριξη για τη διοργάνωση συναντήσεων εργασίας (workshops) και συνεδρίων για τη διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσεων ή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων προβολής και δημοσιοποίησης, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών διασποράς και μεταφοράς ερευνητικών αποτελεσμάτων στον παραγωγικό τομέα της χώρας, σε άλλες χώρες και σε διεθνείς αγορές. ζζ) Ο προσδιορισμός των αναγκών και δυνατοτήτων ενίσχυσης της ερευνητικής ικανότητας των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών που υπάρχουν ή δημιουργούνται στις Περιφέρειες και οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το (ΠΣΕΚ) αποτελείται από επτά (7) μέλη, από τα οποία τρεις είναι καθηγητές ή ερευνητές, εκπρόσωποι δημόσιων ερευνητικών οργανισμών της οικείας Περιφέρειας με αναγνωρισμένο κύρος και μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική πείρα στο δημόσιο ή/ και στον ιδιωτικό τομέα, σε θέματα ΕΤΑΚ. Τα υπόλοιπα μέλη προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τον επιχειρηματικό χώρο και, κατά προτίμηση, είναι κάτοχοι, αθροιστικά, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών και εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η θητεία των μελών του (ΠΣΕΚ) είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με την ακόλουθη διαδικασία, με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα μέλη του ΠΣΕΚ επιλέγονται με την ακόλουθη διαδικασία: αα) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτείται τριμελής επιτροπή που αποτελείται από έναν διεθνώς διακεκριμένο επιστήμονα ασχολούμενο με την έρευνα, καθηγητή ΑΕΙ, έναν ελληνικής ιθαγένειας ερευνητή Α΄ βαθμίδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και έναν εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας της οικείας Περιφέρειας, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των επιλέξιμων υποψηφίων. ββ) Η Επιτροπή προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, η οποία δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο και το δικτυακό τόπο της οικείας Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ. Η επιτροπή αξιολογεί τις υποψηφιότητες, συντάσσει κατάλογο υποψηφίων, περιλαμβάνοντας σε αυτόν διπλάσιο αριθμό του συνόλου των μελών του ΠΣΕΚ και κατά προτίμηση υποψηφίους που προέρχονται από τον εθνικό κατάλογο κριτών και τον υποβάλλει στον Περιφερειάρχη. Ο Περιφερειάρχης διορίζει τα μέλη του ΠΣΕΚ από τον κατάλογο αυτόν κατά τη διακριτική του ευχέρεια. γγ) Μετά από το διορισμό τους τα μέλη του ΠΣΕΚ συγκροτούνται σε σώμα και εκλέγουν τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του με τον αναπληρωτή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι πρόεδροι των ΠΣΕΚ συνέρχονται σε σύνοδο, συγκροτούνται σε σώμα και εκλέγουν μεταξύ των μελών τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο της συνόδου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο τόπος και ο χρόνος συνεδριάσεων, η απαρτία, ο τρόπος λήψης απόφασης και κάθε ειδικότερο θέμα λειτουργίας του ΠΣΕΚ και της συνόδου των ΠΣΕΚ ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη των ΠΣΕΚ παρέχονται από την περιφέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών του ΠΣΕΚ για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις τους καταβάλλονται από πόρους της Περιφέρειας.

Άρθρο 11Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ΕΤΑΚ και υποστηρίζει τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στα ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους στα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αποστολή του ΕΣΕΤΑΚ είναι: α) Η παρακολούθηση των εθνικών και διεθνών εξελίξεων στην ΕΤΑΚ και η υποβολή σχετικών προτάσεων στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη ΓΓΕΤ, αλλά και στη Συντονιστική Επιτροπή ΕΤΑΚ. β) Η συμβολή στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση της ΕΣΕΤΑΚ, η παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής της σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και η σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης προόδου. γ) Η εξέταση ζητημάτων και η υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση, τη στρατηγική διαμόρφωση και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης για την ΕΤΑΚ. δ) Η αξιολόγηση και αξιοποίηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για οικονομικές και μη δραστηριότητες. ε) Η συμβολή στη διασφάλιση στενής δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας με σκοπό την εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών ή την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή την αισθητή βελτίωση αυτών ή την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και της προσπάθειας αύξησης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της. στ) Η συμβολή στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για τη διαμόρφωση ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ελληνικής και της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας. ζ) Η συστηματική συνεργασία με τους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας. η) Η πρόταση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων επιλογής Διευθυντών Ερευνητικών Ινστιτούτων. θ) Η υλοποίηση άλλων στόχων που ανατίθενται σε αυτό από την Κυβέρνηση ή με τον παρόντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το ΕΣΕΤΑΚ αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, τα οποία διακρίνονται για την κατάρτιση και την εμπειρία τους στους τομείς της ΕΤΑΚ, τα οποία προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και ειδικότερα από: α) Τον πρόεδρο. β) Τον αντιπρόεδρο. γ) Εννέα (9) μέλη, ειδικούς σε βασικές θεματικές περιοχές της ΕΤΑΚ. δ) Δύο (2) μέλη που προέρχονται από τον παραγωγικό επιχειρηματικό χώρο και είναι κάτοχοι, αθροιστικά, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών, εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδιότητας ανώτατου στελέχους επιχείρησης ή της βιομηχανίας. ε) Δύο (2) μέλη, τον πρόεδρο ή αντιπρόεδρο της συνόδου των ΠΣΕΚ ή άλλους εκπροσώπους τους που υποδεικνύονται από τη σύνοδο των ΠΣΕΚ και έχουν την ιδιότητα προέδρου ή αντιπροέδρου ΠΣΕΚ.

Άρθρο 12Επιλογή, διορισμός μελών, λειτουργία ΕΣΕΤΑΚΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα εννέα (9) μέλη του ΕΣΕΤΑΚ, επιλέγονται με την ακόλουθη διαδικασία: α) Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται επιτροπή με μέλη: έναν ελληνικής ιθαγένειας καθηγητή ΑΕΙ, διεθνώς διακεκριμένο σε θέματα έρευνας ή ερευνητή Α΄ βαθμίδας ερευνητικού κέντρου της ημεδαπής ή αλλοδαπής, τον προεδρεύοντα ή εκπρόσωπο της συνόδου των Πρυτάνεων, τον προεδρεύοντα ή εκπρόσωπο της συνόδου των προέδρων των ερευνητικών κέντρων, τον προεδρεύοντα ή εκπρόσωπο της συνόδου των TEI, οι οποίοι, όλοι προέρχονται από τον εθνικό κατάλογο κριτών, καθώς και έναν εκπρόσωπο της ΓΓΕΤ και τον πρόεδρο ή εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). β) Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων προς επιλογή των εννέα (9) μελών, η οποία δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο και στους δικτυακούς τόπους της ΓΓΕΤ και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η επιτροπή της υποπαραγράφου 1α του παρόντος άρθρου, αξιολογεί τις υποψηφιότητες και προεπιλέγει μεταξύ των υποψηφίων που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα ή έχουν προταθεί, ως υποψήφιοι από δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς και κατέχουν τα νόμιμα προσόντα και εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την επιλογή των μελών του ΕΣΕΤΑΚ από κατάλογο που προτείνει, και περιλαμβάνει τριπλάσιο αριθμό μελών από επιστήμονες, οι οποίοι προέρχονται αναλογικά από τα γνωστικά αντικείμενα της έρευνας: α) των Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, β) Αγροβιο−διατροφής και Τροφίμων, γ) Βιο−επιστημών και Υγείας, δ) Ενέργειας, ε) Περιβάλλοντος, ζ) Επιστημών Μηχανικού, η) Κοινωνικών Επιστημών, θ) Μαθηματικών και Επιστημών Πληροφορικής, ι) Φυσικών Επιστημών. γ) Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων διορίζει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΑΚ, τους εκπροσώπους του παραγωγικού επιχειρηματικού κόσμου, τους εκπροσώπους των ΠΣΕΚ και τα εννέα μέλη από τον κατάλογο της Επιτροπής της υποπαραγράφου 1α του παρόντος άρθρου, ώστε ν’ αντιπροσωπεύονται τα γνωστικά αντικείμενα της έρευνας, με θητεία, η οποία διαρκεί (4) έτη και μπορεί να ανανεώνεται για μία φορά. Με την ίδια απόφαση ορισμού των μελών του ΕΣΕΤΑΚ ορίζονται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του με τον αναπληρωτή του. Κατ’ εξαίρεση, με την έναρξη ισχύος του παρόντος, το ήμισυ των μελών που διορίζονται με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου έχουν διετή θητεία. δ) Σε περίπτωση παραίτησης, έκπτωσης, απώλειας της δικαιοπρακτικής ικανότητας μέλους του ΕΣΕΤΑΚ ή αδυναμίας του να εκτελέσει τα καθήκοντά του, διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για το υπόλοιπο της θητείας, αντικαταστάτης του, από τον κατάλογο των υποψηφίων, εφόσον το μέλος είναι ένα εκ των εννέα επιλεγέντων, άλλως, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου 1γ του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο τόπος και ο χρόνος συνεδριάσεων, η απαρτία, ο τρόπος λήψης απόφασης και κάθε ειδικότερο θέμα λειτουργίας του ΕΣΕΤΑΚ ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄45).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο ΓΓΕΤ και το ΕΣΕΚ υποστηρίζονται στο έργο τους από Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια (ΤΕΣ), τα οποία μπορούν να συνιστώνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΕΚ και με αντικείμενο τα ως άνω επί μέρους γνωστικά αντικείμενα της έρευνας. Τα ΤΕΣ αποτελούνται από μέλη και μη μέλη του ΕΣΕΤΑΚ και διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι διακρίνονται σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Με την ίδια απόφαση ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ορίζει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΤΕΣ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αποφάσεις του ΕΣΕΤΑΚ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη στη λειτουργία του ΕΣΕΤΑΚ παρέχεται από τη ΓΓΕΤ. Η συμμετοχή υπαλλήλου στα έργα της γραμματείας δεν θεωρείται δεύτερη θέση ή απασχόληση στο δημόσιο τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών του ΕΣΕΤΑΚ, και των ΤΕΣ για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις τους καταβάλλονται από τη ΓΓΕΤ.

Άρθρο 13Ερευνητικά κέντρα − ινστιτούταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ερευνητικά κέντρα, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1514/1985 και εποπτεύονται από φορείς του δημόσιου τομέα, αποτελούν ερευνητικούς οργανισμούς, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και διαθέτουν νομική προσωπικότητα και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στο πλαίσιο των κειμένων διατάξεων. Διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και του εσωτερικού κανονισμού ή οργανισμού λειτουργίας τους με εξαίρεση τη φύση, το σκοπό, τη διοίκηση και την εποπτεία τους, για τα οποία διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις του ιδρυτικού τους θεσμικού πλαισίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ερευνητικά κέντρα τα οποία έχουν το χαρακτήρα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου διέπονται συμπληρωματικά από τις γενικές διατάξεις περί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα ερευνητικά κέντρα, που έχουν συσταθεί, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και οι ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και οι τεχνολογικοί φορείς που έχουν συσταθεί, ως ανώνυμες εταιρίες ή ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για τις ερευνητικές, τεχνολογικές, αναπτυξιακές και καινοτομικές δραστηριότητές τους, επιτελούν δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο άσκησης δημόσιας εξουσίας, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αξιοποιούν για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους τα αποτελέσματα των έργων και προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν και τους ίδιους πόρους που δημιουργούν, κατά τα προβλεπόμενα στο σχετικό εσωτερικό κανονισμό τους και τις κείμενες ειδικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αποστολή των ερευνητικών κέντρων είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της ΕΤΑΚ, η κατάρτιση και η αξιοποίηση ερευνητικού δυναμικού, η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση στο πλαίσιο της ΕΣΕΤΑΚ και του σχεδίου δράσης για την υλοποίησή της. Η σύστασή τους αποσκοπεί ιδίως στη διασφάλιση αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας, στην ανάπτυξη και ενίσχυση ερευνητικών δραστηριοτήτων και μεταξύ άλλων, διεπιστημονικού, διατμηματικού ή διαπανεπιστημιακού χαρακτήρα, περιφερειακής ή εθνικής εμβέλειας ή σε επιστημονικά πεδία και γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν εθνικές στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες ή απαιτούν υποδομές μεγάλης κλίμακας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα τους συνιστώνται, συγχωνεύονται, διασπώνται, καταργούνται και ορίζεται ή τροποποιείται ο σκοπός και η νομική φύση τους με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και μετά από πρόταση του ΕΣΕΚ. Με το προεδρικό διάταγμα ορίζονται ιδίως: α) Το αντικείμενο, ο σκοπός, οι στόχοι και η έδρα του. β) Η σχέση του με προγράμματα εκπαίδευσης και ιδίων μεταπτυχιακών σπουδών. γ) Οι τομείς ανάπτυξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων και τα ζητήματα διαχείρισης της παραγόμενης ή χρησιμοποιούμενης βιομηχανικής ιδιοκτησίας. δ) Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και έκθεση συμβατότητας με το στρατηγικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό. ε) Η αρχική χρονική διάρκεια, η δυνατότητα ανανέωσης ή κατάργησης ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, οι χώροι και η υπάρχουσα ή αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και οι πηγές και το ύψος της χρηματοδότησης αναλυτικά. στ) Τα σχετικά με την οικονομική διαχείριση και τον οικονομικό έλεγχο του ερευνητικού κέντρου. ζ) Τα προσόντα, οι διαδικασίες πλήρωσης και ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, η αποζημίωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, οι αποδοχές του διευθυντή και γενικά κάθε θέμα σχετικά με την οργάνωση, τη δομή και τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να ασκούν μη οικονομική ή και οικονομική δραστηριότητα. Όταν ασκούν και οικονομική δραστηριότητα, υπόκεινται στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και στην υποχρέωση διακριτής λογιστικής παρακολούθησης των οικονομικών και μη οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου ερευνητικού κέντρου και απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (ΕΚΛ) του ερευνητικού κέντρου, όπως ορίζεται στο άρθρο 19, του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι διευθυντές των ερευνητικών κέντρων και οι πρόεδροι των τεχνολογικών φορέων που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνέρχονται σε σύνοδο, με σκοπό το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας ορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας της συνόδου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Για την εκπλήρωση των σκοπών τους τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να συνάπτουν πάσης φύσεως συμφωνίες, με άλλους ερευνητικούς οργανισμούς για τη δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων και γνώσης, συστάδων επιχειρήσεων (Clusters), Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, στη δημιουργία και χρήση κοινών ερευνητικών και τεχνολογικών υποδομών.

Άρθρο 13αΕρευνητικά Κέντρα − Ινστιτούτα, Τεχνολογικοί Φορείς και Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Α. Τα Ερευνητικά Κέντρα − Ινστιτούτα που διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι τα εξής:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

«Αθηνά − Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης», το οποίο αποτελείται από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (Ι.Π.ΣΥ.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.), το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Γ.Ι.), β. Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.), γ. Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ι.Ε.Π.Β.Α.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα και Υπηρεσία, αντίστοιχα: α. Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας/ΙΒΦΧΒ (σύμφωνα με το π.δ. 226/1989 και το άρθρο 5 του ν. 4051/2012), β. Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας/ΙΘΦΧ (σύμφωνα με το π.δ. 226/1989 και το άρθρο 5 του ν. 4051/2012), γ. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών ( Ι.Ι.Ε.) (σύμφωνα με το π.δ. 226/1989 και το άρθρο 5 του ν. 4051/2012), δ. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (Ε.Κ.Τ.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), β. Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.), γ. Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), δ. Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», που αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών (ΙΒΕ), β. Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ), γ. Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, δ. Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ε. Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας Ενέργειας και Ασφάλειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), το οποίο αποτελείται από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ελληνικό Ινστιτούτο PASTEUR (Ε.Ι.Π.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, β. Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, γ. Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» (Ε.ΚΕ.Β.Ε. Α. Φλέμινγκ), το οποίο αποτελείται από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (Ι.Μ.Β.Β.), β. Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (Ι.Ε.Χ.Μ.), γ. Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (Ι.Η.Δ.Λ.), δ. Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Μ.Σ.), ε. Ινστιτούτο Πληροφορικής (Ι.Π.), στ. Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) με έδρα την Πάτρα το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Ινστιτούτο Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Φαρμάκων (ΙΝ.Ε.Τ.Τ.Φ.), β. Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ιατρική (ΙΝ.Ε.Τ.Ι.), γ. Ινστιτούτο Συστημάτων Βιομηχανικών Παραγωγής και Ενέργειας (ΙΝ.ΒΙ.Π.ΕΝ.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας−Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ−ΘΡΑ.) − «Καραθεοδωρή» με έδρα την Κομοτηνή, το οποίο αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α. Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Ι.Ε.Σ.Α.Α.Φ.Υ.Π.), με έδρα την Ξάνθη, β. Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ.), με έδρα την Αλεξανδρούπολη, γ. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.), με έδρα την Ορεστιάδα, δ. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), με έδρα την πόλη της Ξάνθης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Κέντρο Έρευνας και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Κεντρικής Ελλάδας (Ε.ΕΠΙ.Κ.) το οποίο αποτελείται από: α. Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με έδρα το Βόλο, β. Δίκτυο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΔΙΚΕ), με έδρα τη Λαμία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης ως Ν.Π.Ι.Δ., με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών (ΙΝ.Τ.Ε) ως Ν.Π.Ι.Δ., με έδρα τη Ρόδο. Β. Οι Τεχνολογικοί Φορείς που διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι οι εξής: 1. Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. (ΕΔΕΤ ΑΕ). 2. Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, λειτουργούσα ως Ν.Π.Δ.Δ.. 3. Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ΑΕ. 4. Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ). Γ. Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2083/ 1992 και μετά από την κατάργησή του με τις διατάξεις του ν. 3685/2008 και ήδη διατηρούνται με μεταβατικές διατάξεις του ν. 4009/2011.

Άρθρο 14Όργανα διοίκησης των ερευνητικών κέντρων

Όργανα διοίκησης των ερευνητικών κέντρων είναι το διοικητικό συμβούλιο, ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ή διευθυντής κεντρικής διοίκησης στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και οι διευθυντές των ινστιτούτων.

Άρθρο 15Διοικητικό συμβούλιοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το διοικητικό συμβούλιο ορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και αποτελείται από: α) Τον διορισθέντα διευθυντή του ερευνητικού κέντρου, ή της Κεντρικής Διεύθυνσης, κατά περίπτωση, ως πρόεδρο. β) Τους διορισθέντες διευθυντές των ινστιτούτων του κέντρου. γ) Έναν εκπρόσωπο της ΓΓΕΤ. δ) Έναν εκπρόσωπο, από κοινού, των ερευνητών και των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΛΕ). ε) Έναν κοινό εκπρόσωπο του ειδικού επιστημονικού τεχνικού και διοικητικού τακτικού προσωπικού. Ο εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ υποδεικνύεται από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο εκπρόσωπος των ερευνητών και των ΕΛΕ και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ερευνητή Α΄ ή Β΄ βαθμίδας, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ερευνητών και των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων του ερευνητικού κέντρου. Ο εκπρόσωπος του ειδικού επιστημονικού – τεχνικού και διοικητικού προσωπικού και ο αναπληρωτής του εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο του ειδικού επιστημονικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του ερευνητικού κέντρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το διοικητικό συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίασή του, συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία, έναν αντιπρόεδρο. Σε περίπτωση είτε διορισμού νέου διευθυντή του ερευνητικού κέντρου είτε διευθυντή ινστιτούτου του είτε υπόδειξης νέου εκπροσώπου της ΓΓΕΤ ή των ερευνητών του κέντρου και των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων του κέντρου ή του ειδικού επιστημονικού − τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του κέντρου, το διοικητικό συμβούλιο επανασυγκροτείται με απόφασή του. Οι αποφάσεις συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του προέδρου ή αίτηση τριών (3) μελών προς τον πρόεδρό του, ο οποίος οφείλει να το συγκαλέσει το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η πρόσκληση σύγκλησης μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e−mail) προς εκείνα τα μέλη που έχουν γνωστοποιήσει εγκαίρως στο διοικητικό συμβούλιο τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο μπορεί να γίνει, εκτός από τη φυσική παρουσία των μελών του, εξ αποστάσεως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και επικοινωνιών. Η άσκηση του δικαιώματος ψήφου του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να διενεργείται και με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική παρουσία των μελών του στον τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Στην περίπτωση άσκησης του δικαιώματος ψήφου με αλληλογραφία, το διοικητικό συμβούλιο πρέπει αντίστοιχα να διαθέτει εκ των προτέρων σχετικά ψηφοδέλτια είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της ιστοσελίδας του ερευνητικού κέντρου, είτε σε έντυπη μορφή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το διοικητικό συμβούλιο, μπορεί να καλέσει, προς παροχή πληροφοριών ή προσκόμιση στοιχείων, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, τα οποία και αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει επί αιτήματος, μελών του ή τρίτων, δημοσιοποίησης ή μη αποφάσεών του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην, σύμφωνα με το νόμο, εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ανατίθεται σε δικηγόρο που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται το ανώτατο ύψος της σχετικής δαπάνης, η οποία μπορεί να καλύπτεται μόνο από ίδιους πόρους. Το μέλος ή ο υπάλληλος, ο οποίος θα καταδικασθεί, είναι υποχρεωμένος να αποδώσει κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στο ερευνητικό κέντρο το σύνολο της δαπάνης που το ερευνητικό κέντρο έχει καταβάλει για τη δικαστική υπεράσπισή του. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, των οποίων έληξε η θητεία, καθώς και για το προσωπικό του, το οποίο αποχωρεί από το ερευνητικό κέντρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάθε τρίτο πρόσωπο, στο οποίο έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου, οφείλουν να αποκαλύπτουν έγκαιρα και επαρκώς στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα ίδια συμφέροντά τους, που ενδέχεται να ανακύψουν από συναλλαγές του ερευνητικού κέντρου, οι οποίες εμπίπτουν στα καθήκοντά τους, καθώς και κάθε άλλη σύγκρουση ιδίων συμφερόντων με αυτά του ερευνητικού κέντρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάθε τρίτο πρόσωπο, στο οποίο έχουν ανατεθεί από αυτό αρμοδιότητές του, απαγορεύεται να επιδιώκουν ίδια συμφέροντα που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του ερευνητικού κέντρου ή να δημοσιοποιούν το περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Εφόσον δηλωθεί περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος ή συντρέχει τέτοια περίπτωση κατά τα παραπάνω, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται και ως προς την ευθύνη των προσώπων που δεν είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου και που ασκούν εξουσίες του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σε περίπτωση κένωσης θέσης μέλους του, για οποιονδήποτε λόγο, το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει νόμιμα, εφόσον τα εναπομένοντα μέλη αντιπροσωπεύουν το ήμισυ πλέον ενός του συνολικού αριθμού των μελών του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Σε περίπτωση απουσίας μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία προσκλήθηκαν εγκαίρως και νομίμως να παραστούν σε συνεδρίασή του, η συνεδρίαση του οργάνου θεωρείται νόμιμη εφόσον τα υπόλοιπα μέλη σχηματίζουν απαρτία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στις περιπτώσεις χρήσης υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μέσων με τον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου ορίζονται ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές για τη διασφάλιση της ταυτότητας του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, για την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης, καθώς και ο τρόπος επιβεβαίωσης της αποστολής ή και της λήψης της πρόσκλησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου, τη διαχείριση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητές του, τη διάθεση των πόρων του και γενικά για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών του κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο προεδρικό διάταγμα ίδρυσης και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Στις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου ανήκουν ιδίως: α) Η διαμόρφωση σχεδίου δράσης του ερευνητικού κέντρου, σύμφωνα με την ΕΣΕΤΑΚ και το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίησή της. β) Η διαμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων και η διακεκριμένη παρακολούθηση των οικονομικών και μη οικονομικών δραστηριοτήτων του. γ) Η διοίκηση και λειτουργία του ερευνητικού κέντρου. δ) Η διαχείριση της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού για όλους τους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς. ε) Η έγκριση, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου του Σχεδίου Δράσης του και των οικονομικών καταστάσεών του. στ) Η κατάρτιση και τροποποίηση των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου και η υποβολή τους προς έγκριση στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. ζ) Κάθε άλλη αρμοδιότητα σχετική με τη διοίκηση του κέντρου, η οποία δεν ανατίθεται σε άλλο όργανο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να μεταβιβάζει στο διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ή διευθυντή Ινστιτούτου αρμοδιότητές του, εκτός από εκείνες που προϋποθέτουν συλλογική απόφαση.

Άρθρο 16Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου διευθυντές ινστιτούτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου πρέπει: α) Να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, όπως βεβαιώνεται από την ειδική επιτροπή κριτών της παραγράφου 10, που τον επιλέγει. β) Να είναι επιστήμονας με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα των ινστιτούτων του ερευνητικού κέντρου, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας. γ) Να έχει τα προσόντα διορισμού σε θέση βαθμίδας Α΄ ερευνητή ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητή ΑΕΙ ή αντίστοιχης βαθμίδας φορέα της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση έλλειψης για οποιονδήποτε λόγο διευθυντή ή κωλύματός του να ασκήσει τα καθήκοντά του, που βεβαιώνονται με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, τα καθήκοντά του ασκούνται από τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και σε περίπτωση έλλειψης ή κωλύματος και αυτού, από τον αρχαιότερο διοικητικό σύμβουλο, διευθυντή ινστιτούτου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου έχει τα εξής καθήκοντα, τα οποία εξειδικεύονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου: α) Συγκαλεί το διοικητικό συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. β) Εκτελεί τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. γ) Εκπροσωπεί νομίμως το ερευνητικό κέντρο στις σχέσεις του με διοικητικές, δικαστικές, άλλες Αρχές και τρίτους στην ημεδαπή ή αλλοδαπή. δ) Εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ερευνητικού κέντρου και τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό, με βάση τις επιμέρους προτάσεις των ινστιτούτων, το Σχέδιο Δράσης του κέντρου και τους στόχους της ΕΣΕΤΑΚ. ε) Εισηγείται τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό και τον ταμειακό προγραμματισμό και απολογισμό, τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο. στ) Δικαιούται να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής εγγράφων στους διευθυντές των ινστιτούτων. ζ) Υπογράφει προγραμματικές συμφωνίες, μελέτες σκοπιμότητας και τροποποιήσεις τους με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας τις οποίες αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο. η) Ασκεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου μπορεί να παυθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, για λόγους αδυναμίας ή ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου ή πρόταση των τριών πέμπτων (3/5) των μελών του. Στη σχετική συνεδρίαση ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου απέχει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο διευθυντής του ινστιτούτου προΐσταται των υπηρεσιών του και πρέπει να κατέχει τα προσόντα ερευνητή Α΄ βαθμίδας ή καθηγητή Α΄ βαθμίδας ΑΕΙ και να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, όπως βεβαιώνεται από την ειδική επιτροπή κριτών, που τον επιλέγει. Ο διευθυντής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ινστιτούτου, την κατάρτιση και εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετησίου προϋπολογισμού του ερευνητικού κέντρου που αφορούν στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον εσωτερικό κανονισμό ή ειδικότερα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου και οι διευθυντές των ινστιτούτων είναι πλήρους απασχόλησης και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για ορισμένο χρόνο, διάρκειας τεσσάρων (4) ετών. Σε περίπτωση κατά την οποία κατά το χρόνο λήξης της θητείας του διευθυντή ερευνητικού κέντρου δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος διευθυντής ερευνητικού κέντρου και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής και διορισμού του, ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, ως προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής επιτροπής κριτών και σε κάθε περίπτωση μέχρι έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση που η επιτροπή προτείνει να διοριστεί ως πρώτος ή η επιτροπή δεν συγκροτηθεί ή δεν προτείνει νέο πρόσωπο, ως διευθυντή, ο υπηρετών διευθυντής συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι το διορισμό νέου διευθυντή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρότασης της επιτροπής ή σε περίπτωση κένωσης της θέσης του για οποιονδήποτε λόγο, το διοικητικό συμβούλιο, κατ’ εξαίρεση εκλέγει μεταξύ των μελών του, προεδρεύοντα του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του διευθυντή μέχρι το διορισμό του νέου διευθυντή του ερευνητικού κέντρου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Σε περίπτωση κατά την οποία κατά το χρόνο λήξης της θητείας του διευθυντή ινστιτούτου δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος διευθυντής του ινστιτούτου αυτού και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής και διορισμού του, ο διευθυντής του ινστιτούτου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής επιτροπής κριτών και σε περίπτωση μέχρι έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση πρότασης της επιτροπής διορισμού του, ως πρώτου ή μη συγκρότησης της επιτροπής ή η επιτροπή δεν προτείνει νέο πρόσωπο, ως διευθυντή, συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι το διορισμό νέου διευθυντή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρότασης της επιτροπής ή σε περίπτωση κένωσης της θέσης του για οποιονδήποτε λόγο, το διοικητικό συμβούλιο, κατ’ εξαίρεση αναθέτει προσωρινώς στον αναπληρωτή διευθυντή, εάν δεν είναι υποψήφιος, καθήκοντα διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων, όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Εάν ο αναπληρωτής διευθυντής είναι υποψήφιος, τα καθήκοντα του διευθυντή ινστιτούτου ασκούνται από τον διευθυντή του ερευνητικού κέντρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μέχρι το διορισμό του νέου διευθυντή του ινστιτούτου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Για την πλήρωση της κενής θέσης του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου ερευνητικού κέντρου, εκδίδεται προκήρυξη από τη ΓΓΕΤ τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του. Η προκήρυξη δημοσιεύεται μία φορά σε μία ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, μία εφημερίδα της έδρας του ερευνητικού κέντρου, εφόσον υπάρχει, αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του ερευνητικού κέντρου και της ΓΓΕΤ και αποστέλλεται στις σχετικές διεθνείς επιστημονικές λίστες ψηφιακά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων να καταλάβουν θέση διευθυντή ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου, συγκροτείται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου, ειδική επιτροπή κριτών από επτά (7) επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώση των ερευνητικών αντικειμένων, των επιστημονικών πεδίων ειδίκευσης του ινστιτούτου ή του ερευνητικού κέντρου και επαρκή εθνική και διεθνή εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και διοίκησης φορέων ή ερευνητικών ομάδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου προτείνει στο ΕΣΕΤΑΚ κατάλογο τουλάχιστον είκοσι ενός (21) μελών, που έχουν τα προσόντα ερευνητών Α΄ βαθμίδας, εκ των οποίων ποσοστό ενός τρίτου (1/3) προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο. Το ΕΣΕΤΑΚ δικαιούται να προσθέσει και άλλα μέλη στον κατάλογο αυτό ή αντίστοιχα να αφαιρέσει από αυτόν. Από τον τελικό κατάλογο που προτείνει το ΕΣΕΤΑΚ, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επιλέγει και ορίζει τα επτά (7) μέλη με τους αναπληρωτές τους, τα οποία απαρτίζουν την ειδική επιτροπή κριτών, εκ των οποίων δύο (2) προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο, καθώς και τον συντονιστή της, ο οποίος προέρχεται από εξωτερικά μέλη. Τα μέλη της επιτροπής αυτής δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τη θέση που έχει προκηρυχθεί. Η ειδική επιτροπή κριτών αξιολογεί με ειδική αιτιολόγηση τους υποψηφίους και υποβάλλει στον εποπτεύοντα Υπουργό πίνακα κατά τη σειρά αξιολόγησής τους. Για την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου, η οποία εκφράζεται ενώπιον της επιτροπής, καθώς και οι γνώμες των ερευνητών του ερευνητικού κέντρου ή του ινστιτούτου εάν πρόκειται για επιλογή διευθυντή ινστιτούτου, οι οποίες εκφράζονται, όπως ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι διευθυντής του ερευνητικού κέντρου δεν εκφράζεται γνώμη από αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Ο εποπτεύων Υπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει υποχρεωτικά ως διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ή του ινστιτούτου, κατά περίπτωση, τον πρώτο στον πίνακα αξιολόγησης, άλλως, σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού του από τον συγκεκριμένο υποψήφιο, διορίζει τον δεύτερο, άλλως τον τρίτο. Με τον διευθυντή που διορίζεται, συνάπτεται σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σε περίπτωση διορισμού, ως διευθυντή, δημοσίου υπαλλήλου ανατίθενται σε αυτόν τα καθήκοντα του διευθυντή. Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου δικαιούται με την ίδια διαδικασία να υποβάλει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι διευθυντές του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτων τους υποβάλλουν κατά τη λήξη της θητείας τους έκθεση πεπραγμένων της θητείας τους, η οποία αξιολογείται από τριμελή ειδική επιτροπή κριτών που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ή ο διευθυντής ινστιτούτου μπορεί να ασκεί και ερευνητικά καθήκοντα στο ίδιο ερευνητικό κέντρο και αν είναι μέλος ΔΕΠ μπορεί να διδάσκει, όπως ορίζεται στο ν. 4009/2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία πιστοποίησης κατοχής των απαιτούμενων προσόντων και εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1, 9, 10 και 11.

Άρθρο 17Επιστημονικό Συμβούλιο Ερευνητικού Κέντρου Επιστημονικό Συμβούλιο ΙνστιτούτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο ερευνητικό κέντρο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του μπορεί να συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) με συμβουλευτική αρμοδιότητα επί όλων των θεμάτων του ερευνητικού κέντρου και των ινστιτούτων του, το οποίο αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και εμπειρία σε ειδικότητα σχετική με ένα τουλάχιστον από τα ερευνητικά ή τεχνολογικά αντικείμενα του ερευνητικού κέντρου ή των ινστιτούτων του ερευνητικού κέντρου. Ο πρόεδρος, εκλέγεται μεταξύ των μελών του με απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου μετά από σχετική πρόσκληση των μελών του από τον διευθυντή του ερευνητικού κέντρου. Η ιδιότητα των μελών του επιστημονικού συμβουλίου είναι ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου με το ερευνητικό κέντρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο διευθυντής ινστιτούτου επικουρείται από Επιστημονικό Συμβούλιο Ινστιτούτου (ΕΣΙ) το οποίο αποτελείται από τρία (3) έως πέντε (5) μέλη (συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του), ερευνητές Α΄ ή Β΄ βαθμίδας του αντίστοιχου ινστιτούτου, ή καθηγητές και υπηρετούντες Λέκτορες των ΑΕΙ Α΄ ή Β΄ βαθμίδας ΑΕΙ, τα οποία είναι υπεύθυνα εγκεκριμένων προγραμμάτων ή έργων, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου. Τα μέλη του ΕΣΙ, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία για δύο (2) έτη από το σύνολο των ερευνητών του ινστιτούτου, των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων και των μελών ΔΕΠ Α΄ ή Β΄βαθμίδας ΑΕΙ, τα οποία έχουν ορισθεί υπεύθυνοι εγκεκριμένων προγραμμάτων ή έργων του ινστιτούτου. Η πρόσκληση για την εκλογή των μελών του ΕΣΙ γίνεται από τον διευθυντή του ινστιτούτου ή σε περίπτωση έλλειψής του από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. Εάν οι ερευνητές των πιο πάνω βαθμίδων, που είναι υπεύθυνοι εγκεκριμένων προγραμμάτων ή έργων είναι λιγότεροι από τέσσερις (4), αποτελούν στο σύνολό τους μέλη του ΕΣΙ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο ΕΣΙ προεδρεύει ο διευθυντής του ινστιτούτου ή σε περίπτωση γνωστοποίησης κωλύματος ή απουσίας του, ο αναπληρωτής του, ο οποίος προτείνεται από το ΕΣΙ και διορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. Κατά τα λοιπά το ΕΣΙ λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού του ερευνητικού κέντρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις αρμοδιότητες του ΕΣ ανήκει: α) Η συμβουλευτική υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. β) Η παρακολούθηση του ερευνητικού, τεχνολογικού και αναπτυξιακού προγράμματος του ινστιτούτου, η συμβολή στη διαμόρφωση της στρατηγικής, του οργανογράμματος και της πολιτικής του ανθρώπινου δυναμικού. γ) Η υποστήριξη του ερευνητικού κέντρου στην εκτέλεση και αποτίμηση του έργου του ερευνητικού κέντρου σε σχέση και με την ΕΣΕΤΑΚ και το Σχέδιο δράσης για την υλοποίησή της, καθώς και στην διαμόρφωση σχετικής έκθεσης προς την ΓΓΕΤ, όποτε αυτή ζητείται. δ) Η υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου στην σύνταξη γνωμοδότησης σε ειδικά ερωτήματα που υποβάλλονται από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στις αρμοδιότητες του ΕΣΙ ανήκει: α) Η υποστήριξη του διευθυντή του ινστιτούτου, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του. β) Η παρακολούθηση του ερευνητικού, τεχνολογικού και αναπτυξιακού προγράμματος του ινστιτούτου, η συμβολή στη διαμόρφωση της στρατηγικής, του οργανογράμματος και της πολιτικής του ανθρώπινου δυναμικού. γ) Η υποστήριξη του διευθυντή του ινστιτούτου στην αποτίμηση του έργου του ινστιτούτου σε σχέση και με την ΕΣΕΤΑΚ και το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίησή της, καθώς και στη διαμόρφωση σχετικής έκθεσης προς την ΓΓΕΤ, όποτε αυτή ζητείται. δ) Η υποστήριξη του διευθυντή του ινστιτούτου στη σύνταξη γνωμοδότησης σε ειδικά ερωτήματα που υποβάλλονται από το διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε περίπτωση διαφωνίας του διευθυντή ινστιτούτου με γνώμη των μελών του ΕΣΙ, η οποία συγκεντρώνει πλειοψηφία τουλάχιστον τριών τετάρτων (3/4) του συνόλου των μελών του, ο διευθυντής υποχρεούται να υποβάλει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου για την άρση της διαφωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο αριθμός των μελών του επιστημονικού συμβουλίου και του ΕΣΙ, η διαδικασία εκλογής, ο τρόπος λειτουργίας, οι ειδικότερες αρμοδιότητες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου. Οι δαπάνες λειτουργίας του επιστημονικού συμβουλίου και του ΕΣΙ βαρύνουν τους ίδιους πόρους του ερευνητικού κέντρου.

Άρθρο 18Προσωπικό ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το προσωπικό των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, διορίζεται ή προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή σύμβαση ανάθεσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και διακρίνεται σε ερευνητικό (ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, Καθηγητές ΑΕΙ και υπηρετούντες Λέκτορες των ΑΕΙ, επισκέπτες ερευνητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές σε θέματα ΕΤΑΚ), ειδικό επιστημονικό − τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ερευνητές, οι οποίοι είναι επιστήμονες υψηλής επιστημονικής εμπειρίας και κατάρτισης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, που εργάζονται αυτοτελώς και ανεξάρτητα για την παραγωγή ή βελτίωση γνώσεων και την εφαρμογή τους για την παραγωγή προϊόντων, διατάξεων (devices), διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων, ενώ μπορούν να παρέχουν και εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο. Τον τίτλο του ερευνητή φέρουν αποκλειστικά οι οργανικοί επιστήμονες ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι έχουν εκλεγεί σε βαθμίδα ανάλογη των προσόντων και της εμπειρίας τους που απαιτούνται και οι οποίοι επιβλέπουν ερευνητικές εργασίες, έργα και ομάδες κατά τις πολιτικές έρευνας του κάθε ερευνητικού κέντρου και της ΓΓΕΤ. Ανάλογα με το ερευνητικό έργο τους, τη διεθνή αναγνώρισή τους και τη συμβολή τους στην εκμετάλλευση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και κατ’ αντιστοιχία με αυτές των καθηγητών ΑΕΙ όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 16 του ν. 4009/2011, οι ερευνητές κατατάσσονται σε τρεις βαθμίδες: Α΄, Β΄ και Γ΄, οι οποίες είναι ανεξάρτητες και αυτοτελείς. α) Τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη ή το διορισμό ερευνητή σε κάθε βαθμίδα είναι τα εξής: αα) Για τη Γ΄ βαθμίδα («Εντεταλμένος ερευνητής»), ο ερευνητής έχει εμπειρία τριών ετών στην εκτέλεση ερευνητικού έργου, ικανότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα ΕΤΑΚ, να αναζητεί και να προσελκύει οικονομικούς πόρους από εξωτερικές πηγές για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου ή του ερευνητικού κέντρου. ββ) Για τη Β΄ βαθμίδα («Κύριος ερευνητής»), ο ερευνητής έχει τεκμηριωμένη ικανότητα να οργανώνει και να διευθύνει προγράμματα ΕΤΑΚ, να συντονίζει και να κατευθύνει την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη γενικά και στο πλαίσιο επί μέρους έργων, που υλοποιεί το ερευνητικό κέντρο, να κατανέμει τμήματα ή φάσεις του έργου σε άλλους ερευνητές και να τους καθοδηγεί ή να τους επιβλέπει, να αναζητεί και να προσελκύει οικονομικούς πόρους από εξωτερικές πηγές για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου ή του ερευνητικού κέντρου και να προωθεί πρωτοποριακές ιδέες στην επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης απαιτείται να έχει συμβάλει αναγνωρισμένα από άλλους ερευνητές στην πρόοδο της ΕΤΑΚ. γγ) Για την Α΄ βαθμίδα («διευθυντής Ερευνών»), ο ερευνητής έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να αναπτύσσει την έρευνα και τις εφαρμογές της σε νέους τομείς, να συντονίζει δραστηριότητες σε ευρύτερα πεδία ΕΤΑΚ, να συμβάλει στη χάραξη ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και την ανάπτυξη ερευνητικών οργανισμών με την προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, να έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη συμβολή του στην πρόοδο της ΕΤΑΚ σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της ειδικότητάς του και στη διάδοση και εφαρμογή της παραγόμενης από την έρευνα γνώσης, να έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε μονογραφίες ή πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους και σημαντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. β) Οι ερευνητές όλων των βαθμίδων οφείλουν να έχουν κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένα και είναι επιθυμητό να έχουν κατοχυρώσει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. γ) Για κάθε βαθμίδα απαιτούνται και τα προσόντα όλων των προηγούμενων βαθμίδων. Εξειδίκευση των προσόντων και ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμβολή του υποψηφίου στη διάδοση της νέας γνώσης και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, μπορεί να ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου. δ) Ως ερευνητές ή ΕΛΕ Α΄ και Β΄ βαθμίδας Ν.Π.Δ.Δ. διορίζονται όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα κατά το παρόντα νόμο και την ιδιότητα του πολιτικού διοικητικού υπαλλήλου σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Η εργασιακή σχέση του ερευνητικού κέντρου Ν.Π.Ι.Δ. με τους ερευνητές Α΄ και Β΄ βαθμίδας και τους ΕΛΕ αντίστοιχης βαθμίδας είναι διάρκειας αορίστου χρόνου. ε) Οι καθηγητές, μπορούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 να εκτελούν σε ερευνητικό κέντρο ή ινστιτούτο του ή σε Τεχνολογικό Φορέα, που εποπτεύεται από οποιοδήποτε Υπουργείο, ως Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ερευνητικό, αναπτυξιακό ή τεχνολογικό έργο και να αμείβονται στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων, είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Η αμοιβή τους ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου ή του τεχνολογικού φορέα και βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους πόρους του. στ) Το ερευνητικό προσωπικό, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι παρουσίας του εκτός του ερευνητικού κέντρου στο πλαίσιο ερευνητικής δραστηριότητας, οφείλει να παρευρίσκεται στους χώρους του ερευνητικού κέντρου κατ’ ελάχιστον είκοσι (20) ώρες εβδομαδιαίως κατανεμημένες σε τουλάχιστον τέσσερις εργάσιμες ημέρες, να παρέχει τις πάσης φύσεως υπηρεσίες του (ερευνητικές, επιστημονικές, τεχνικές, διοικητικές) για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου του ερευνητικού κέντρου ή του ινστιτούτου και να συνεργάζεται γι’ αυτόν το σκοπό με το υπόλοιπο προσωπικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και έχουν εμπειρία στο σχεδιασμό ή εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και έργων. Οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες κατατάσσονται σε τρεις βαθμίδες, Α΄, Β΄, Γ΄ ανάλογα με την προσφορά τους, τα ειδικά τους προσόντα και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 29 του παρόντος νόμου. Η διαδικασία κατάταξης και προαγωγής τους σε βαθμίδα, καθορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό ή οργανισμό του ερευνητικού κέντρου ή του τεχνολογικού φορέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ερευνητικό προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή χορηγίας (υποτροφία) με σύμβαση που συνάπτεται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και πρόταση του διευθυντή του ινστιτούτου για τις ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους. Για την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάστασή τους εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος νόμου και οι αποδοχές τους βαρύνουν τους ιδιωτικούς πόρους του ερευνητικού κέντρου ή πόρους προερχόμενους από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της δημόσιας χρηματοδότησης με τους περιορισμούς της παραγράφου 11 του παρόντος άρθρου. Τα έξοδα μετακίνησής τους ορίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το εν λόγω ερευνητικό προσωπικό μπορεί να έχει τις ακόλουθες ιδιότητες: α) Επισκέπτες ερευνητές ημεδαπής ή αλλοδαπής, οι οποίοι προσλαμβάνονται με σκοπό την εκτέλεση προκαθορισμένου ερευνητικού έργου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. Η σύμβασή τους είναι ορισμένου χρόνου εφόσον οι δαπάνες τους καλύπτονται από ιδιωτικούς πόρους και πόρους προερχόμενους από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα διάρκειας έως δύο ετών, εφόσον οι δαπάνες τους καλύπτονται από δημόσια χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο ακόμη μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι αποδοχές και τα έξοδα μετακίνησης επιβαρύνουν το πρόγραμμα στο οποίο απασχολείται ο επισκέπτης ερευνητής. β) Μεταδιδακτορικοί ερευνητές, μέχρι επτά έτη από τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκτέλεση ερευνητικού έργου. Η διάρκεια, το είδος της σχέσης, οι υποχρεώσεις και όλα τα σχετικά θέματα καθορίζονται ανάλογα με τους όρους της απόφασης χρηματοδότησης ή της σύμβασης, που υπογράφεται μεταξύ του οργανισμού που χρηματοδοτεί το έργο και του ερευνητικού κέντρου ή συμπληρωματικά από τον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου. γ) Μεταπτυχιακοί φοιτητές ΑΕΙ για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου, ως υπότροφοι μεταπτυχιακοί ερευνητές, δυνάμει συμβάσεως χορηγίας υποτροφίας, η οποία συνάπτεται μεταξύ του ερευνητικού κέντρου και του μεταπτυχιακού φοιτητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 και μπορεί να ανανεώνεται. Οι υπότροφοι διέπονται κατά το χρόνο διάρκειας της σύμβασης από το καθεστώς ασφάλισης των φοιτητών των ΑΕΙ, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του ερευνητικού κέντρου ή του ινστιτούτου να τους παρέχει επιπρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για την αντιμετώπιση ειδικών κινδύνων που γεννώνται κατά τη διαδικασία της ερευνητικής τους δραστηριότητας. δ) Οι διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου 2.5 εφαρμόζονται αναλογικά και στις περιπτώσεις προπτυχιακών φοιτητών ΑΕΙ που εκπονούν πτυχιακή ή διπλωματική ή άλλου είδους ερευνητική εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ειδικό επιστημονικό − βοηθητικό προσωπικό: Το ειδικό επιστημονικό − τεχνικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων εκτελεί ειδικές επιστημονικές και τεχνικές εργασίες για την υποστήριξη της ΕΤΑΚ και την προσφορά υπηρεσιών προς τρίτους. Το τεχνικό προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών υποστηρίζει τη συντήρηση των ερευνητικών υποδομών κτιριακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν. Με τον εσωτερικό κανονισμό ή οργανισμό του ερευνητικού κέντρου ή του τεχνολογικού φορέα το ειδικό επιστημονικό − βοηθητικό προσωπικό κατανέμεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε ειδικότητες και καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό του, το ειδικό επιστημονικό − τεχνικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων που έχουν το χαρακτήρα Ν.Π.Δ.Δ. διορίζεται σε υφιστάμενες οργανικές θέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό. Το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων στελεχώνει υπηρεσίες διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα για την υποστήριξη της λειτουργίας τους και την εκτέλεση των προγραμμάτων. Ανάλογα με τα προσόντα του, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους διακρίνεται σε ειδικότητες σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου και του ν. 3801/2009, όπως ισχύει. Το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των ερευνητικών κέντρων που έχουν το χαρακτήρα Ν.Π.Δ.Δ. διορίζεται σε υφιστάμενες οργανικές θέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Για την κάλυψη έκτακτων και παροδικών αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ερευνητικού, ειδικού επιστημονικού − τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Επιτρέπεται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ερευνητικού κέντρου ή τεχνολογικού φορέα η σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου για την απασχόληση ερευνητικού, τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού ενός ερευνητικού κέντρου σε άλλο, με τη συναίνεση του προσωπικού στο οποίο αφορά η σύμβαση και τους λοιπούς όρους που ορίζονται στη σύμβαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Σε περίπτωση αποχώρησης ή κένωσης της οργανικής θέσης για οποιοδήποτε λόγο ερευνητή, ο οποίος υπηρετεί, ως μόνιμος, σε ερευνητικό κέντρο που έχει χαρακτήρα Ν.Π.Δ.Δ., η θέση δεν καταργείται, αλλά διατηρείται και μπορεί να επαναπροκηρύσσεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σε ερευνητές Α΄ βαθμίδας, καθώς και σε καθηγητές ΑΕΙ Α΄ βαθμίδας που έχουν διατελέσει διευθυντές ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων, έχουν διακριθεί διεθνώς και αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του ομότιμου ερευνητή, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου και την εκτίμηση του έργου τους. Με τον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου καθορίζονται ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης των ομότιμων ερευνητών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι ερευνητές των ερευνητικών κέντρων Ν.Π.Δ.Δ. που έχουν την ιδιότητα του πολιτικού διοικητικού υπαλλήλου συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους ή με τη συμπλήρωση 35ετίας. Δικαιούνται να παραμείνουν και μετά από τη συμπλήρωση 35ετίας, μέχρι τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι Διευθυντές των ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων να μην έχουν συμπληρώσει κατά τον χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς τους το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Άρθρο 19Εσωτερικοί Κανονισμοί λειτουργίας − ΟργανισμοίΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με τον εσωτερικό κανονισμό ή οργανισμό λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων λαμβάνοντας υπόψη το πρότυπο που προτείνεται από την ΓΓΕΤ, ρυθμίζονται θέματα, που αφορούν τη διοικητική διάρθρωση του ερευνητικού κέντρου και των ινστιτούτων τους σε κεντρική διοίκηση και επιμέρους οργανικές μονάδες, τη διακριτή λογιστική παρακολούθηση των οικονομικών και μη οικονομικών δραστηριοτήτων, τους ιδιωτικούς πόρους ή τους πόρους από δημόσια χρηματοδότηση, τη διάρθρωση του προσωπικού σε κατηγορίες και τα προσόντα τους, την κατανομή του προσωπικού στις επιμέρους οργανικές μονάδες και στα ινστιτούτα, την εξειδίκευση των καθηκόντων των διευθυντών του κέντρου και των ινστιτούτων, τον ορισμό των διαδικασιών για την πρόσληψη, εξέλιξη, μετακίνηση ή απόσπαση, πειθαρχική ευθύνη και τις απολαβές του προσωπικού που δεν προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση, τις διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας του επιστημονικού συμβουλίου και του επιστημονικού συμβουλίου των ινστιτούτων, τις διαδικασίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ταυτοποίησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή και προσωπικού των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών φορέων, τη διαχείριση των σχέσεων του Κέντρου με τις επιχειρήσεις και τους χρήστες των ΕΣΤ υπηρεσιών, καθώς και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, τη διενέργεια των πάσης φύσης προμηθειών υλικού και υπηρεσιών του και την κατάρτιση εν γένει των συμβάσεών τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου ή του τεχνολογικού φορέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο εσωτερικός κανονισμός ή οργανισμός συντάσσεται ή τροποποιείται από το διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου, υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρυθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του ερευνητικού κέντρου και της ΓΓΕΤ και ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 20Πόροι των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών φορέωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι πόροι των ερευνητικών κέντρων, των ινστιτούτων τους και των τεχνολογικών φορέων προέρχονται από: α) Δημόσια χρηματοδότηση των μη οικονομικών δραστηριοτήτων τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΣΕΤΑΚ, του σχεδίου δράσης και τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ του παρόντος νόμου. β) Ίδιους πόρους και ειδικότερα από: αα) Την ανάπτυξη ίδιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε τρόπο ή σε σύμπραξη με ερευνητικούς οργανισμούς, τεχνολογικούς φορείς, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς με σκοπό την εμπορική ή εταιρική εκμετάλλευση δικαιωμάτων τους διανοητικής ιδιοκτησίας, ατομικών ή συλλογικών ή γενικότερα και τεχνογνωσίας σε ερευνητικά αποτελέσματα που υπάρχουν ή δημιουργούνται. ββ) Την εκπόνηση και υλοποίηση μελετών σκοπιμότητας και προγραμματικών συμφωνιών, με τις οποίες φορείς του δημόσιου τομέα ή επιχειρήσεις αναθέτουν σε ερευνητικό κέντρο, ινστιτούτο του ή τεχνολογικό φορέα την εκτέλεση ερευνητικών έργων, εκπόνηση μελετών ή την υλοποίηση προγραμμάτων και στις οποίες καθορίζεται το αντικείμενο της έρευνας, το ύψος της χρηματοδότησης, το χρονοδιάγραμμα, το αντάλλαγμα και οι λοιποί συναφείς όροι. γγ) Από την αξιοποίηση πάσης φύσεως στοιχείων της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους. δδ) δωρεές και άλλες παροχές τρίτων. εε) Δάνεια από τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, εκμετάλλευσης της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης, των υποδομών των ερευνητικών κέντρων και γενικά των αποτελεσμάτων της έρευνας. στστ) Χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ή και άλλες δραστηριότητες τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς. ζζ) Κίνητρα τα οποία παρέχονται σε αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ηη) Έσοδα σχετικά με τις δραστηριότητες ή τους σκοπούς του ερευνητικού κέντρου από οποιεσδήποτε άλλες πηγές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η κινητή και ακίνητη περιουσία των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων που καταργούνται ή διαλύονται με οποιονδήποτε τρόπο, και με επιφύλαξη της τυχόν εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 109 του Συντάγματος, περιέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς την κατάρτιση άλλης πράξης μεταβίβασης στο Ελληνικό Δημόσιο και τη διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα ερευνητικά κέντρα και οι τεχνολογικοί φορείς μεριμνούν για τη διακριτή απεικόνιση στα τηρούμενα διπλογραφικά βιβλία και τη διακριτή λογιστική παρακολούθησή τους, των οικονομικών και μη οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Άρθρο 21Αξιοποίηση της περιουσίας των ερευνητικών οργανισμών και τεχνολογικών φορέωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ερευνητικά αποτελέσματα και η γνώση που παράγεται σε δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς και τους τεχνολογικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μπορεί να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους και ιδίως με: α) Εμπορική αξιοποίηση των έργων διανοητικής ιδιοκτησίας τους είτε απευθείας είτε με συμμετοχή σε νεοσύστατες εταιρίες ΕΤΑΚ. β) Τη διάθεση από τον φορέα παραγωγής γνώσης και έργων διανοητικής ιδιοκτησίας αδειών εκμετάλλευσης της γνώσης με εμπορικές και εταιρικές συμφωνίες σε άλλο οργανισμό ή επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής. γ) Τη συμμετοχή σε δραστηριότητες επιχειρηματικού κινδύνου ή νεοσύστατες επιχειρήσεις ΕΤΑΚ. δ) Το συντονισμό δύο ή περισσότερων από τους τρόπους των περιπτώσεων α΄ έως και γ΄ αυτής της παραγράφου ή με άλλον τρόπο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου διαθέτουν τους πόρους που αναφέρονται στο άρθρο 20 πλην της παραγράφου 1α, σύμφωνα και με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και με την επιφύλαξη της ισχύος των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου μπορούν περαιτέρω να αξιοποιούν τους ίδιους πόρους τους για τη διατήρηση, ενίσχυση, προσέλκυση και υποστήριξη ερευνητικού, τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού, καθώς και των υποδομών τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί συμπεριλαμβάνουν στους εσωτερικούς κανονισμούς τους ρυθμίσεις για τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας τους με τις οποίες μπορεί να προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης της προσφοράς των δημιουργών ή εφευρετών τους και ανταμοιβής αυτών και σύναψης ειδικών συμφωνιών κατά την κρίση των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και των τεχνολογικών φορέων (χορήγηση χρηματικών ανταλλαγμάτων, ερευνητικών αδειών, άδεια άνευ αποδοχών, ορισμός ως προσόντος για την υπηρεσιακή ανέλιξή τους, συμμετοχή στα ερευνητικά αποτελέσματα και την αξιοποίησή τους).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, τα οποία απορρέουν από την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τη νέα γνώση που παράγεται ανεξάρτητα ή στο πλαίσιο των έργων ή μελετών που χρηματοδοτούνται από τις δράσεις και τα προγράμματα της ΓΓΕΤ ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2121/1993, του ν.  1733/1987 και των Κανονισμών 294/2008 και 1906/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ρυθμίσεις για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για εκκρεμείς διαδικασίες αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων κατά την έναρξη του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Δημιουργείται στη ΓΓΕΤ γραφείο υποστήριξης και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και τεχνολογικών φορέων, με σκοπό ειδικότερα: α) Την υποστήριξη δημόσιων ερευνητικών οργανισμών για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ή πιστοποιητικών χρησιμότητας, καθώς και την αξιολόγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έργων διανοητικής ιδιοκτησίας. β) Την υποστήριξη από κοινού έρευνας ή ανάπτυξης νέας τεχνολογίας, επιδεικτικών ή πειραματικών προγραμμάτων ή έργων, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας με τη μορφή ενημέρωσης, καθοδήγησης και κατάρτισης προσωπικού. γ) Τη διερεύνηση της ελληνικής και διεθνούς αγοράς για την εξεύρεση ευκαιριών, δυνατοτήτων και συνεργασιών κάθε μορφής και την προσέγγιση υποψήφιων επενδυτών, με τους οποίους κάθε δημόσιος ερευνητικός οργανισμός ή τεχνολογικός φορέας επιλέγει, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, να συνεργαστεί. δ) Την επεξεργασία στη βάση διεθνών προτύπων διαδικασιών διαμόρφωσης σε συνεργασία με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς πλαισίου και προγραμμάτων εκπαίδευσης στη νομοθεσία της ευρεσιτεχνίας, ελάχιστης διάρκειας τριών (3) ετών, καθώς και πιστοποίησης των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των προγραμμάτων αυτών με εξειδίκευση στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται το περιεχόμενο των σπουδών, τα κριτήρια εγγραφής και αποφοίτησης, καθώς και η φύση των διπλωμάτων που χορηγούνται. ε) Την ενθάρρυνση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία χρηματοδοτικών κεφαλαίων (patent funds) με σκοπό την επιστημονική και επιχειρηματική αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ