182 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4423/2016

Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 182
27 Σεπτεμβρίου 2016

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4423
Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Άρθρο 14Όργανα του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας

Όργανα του ΔΑ.Σ.Ε. είναι: α) Η Γενική Συνέλευση. β) Το Διοικητικό Συμβούλιο. γ) Το Εποπτικό Συμβούλιο.

Άρθρο 15Γενική Συνέλευση - αρμοδιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του ΔΑ.Σ.Ε. και απαρτίζεται από όλα τα εγγεγραμμένα- μέλη του που έχουν εκπληρώσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το συνεταιρισμό σύμφωνα με το Καταστατικό. Στη Γενική Συνέλευση κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Τα μέλη μετέχουν και ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση αυ- τοπροσώπως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέ- λευσης ανήκουν: α) Η τροποποίηση του Καταστατικού. β) Η συγχώνευση, η παράταση της διάρκειας και η δι- άλυση του συνεταιρισμού. γ) Η ψήφιση και η τροποποίηση του Εσωτερικού Κα- νονισμού Λειτουργίας του συνεταιρισμού. δ) Η συμμετοχή του συνεταιρισμού σε Ε.ΔΑ.Σ.Ε. και η αποχώρησή του από αυτές. ε) Η εκλογή, ανάκληση, αντικατάσταση και απαλλαγή από την ευθύνη των μελών του Διοικητικού και Επο- πτικού Συμβουλίου, καθώς και των αντιπροσώπων σε Ε.ΔΑ.Σ.Ε.. στ) Η έγκριση του απολογισμού πεπραγμένων, του ισολογισμού και του Λογαριασμού «Αποτελέσματα Χρή- σης» και ο καθορισμός του τρόπου διάθεσης των πλε- ονασμάτων της χρήσης ή της επιβάρυνσης των μελών για τυχόν ζημίες. ζ) Η αύξηση της συνεταιριστικής ευθύνης των μελών της παραγράφου 1 του άρθρου 12. η) Η μεταβολή του ύψους της συνεταιριστικής μερίδας. θ) Η επιβολή ειδικής εισφοράς στα μέλη του συνεται- ρισμού για την εκπλήρωση συγκεκριμένων σκοπών, που πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται στο Καταστατικό. ι) Η έγκριση του προγράμματος δράσης και ανάπτυ- ξης του συνεταιρισμού για τα επόμενα έτη, τα οποία ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση, και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. ια) Η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων. ιβ) Η απόφαση για την αγορά, ανέγερση, υποθήκευση, ανταλλαγή και πώληση ακινήτων ή την ίδρυση, επέκτα- ση, εκσυγχρονισμό και μίσθωση μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης δασικών προϊόντων, καθώς και η έγκρι- ση για τη σύναψη δανείων για τους σκοπούς αυτούς. ιγ) Ο καθορισμός του ανωτάτου ποσού και των όρων για τα δάνεια που μπορεί να συνάψει ο συνεταιρισμός ή να χορηγήσει στα μέλη του. ιδ) Κάθε άλλο θέμα που προβλέπεται στο Καταστατικό και στον παρόντα νόμο.

Άρθρο 16Γενική Συνέλευση σύγκληση - ημερήσια διάταξηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο σε τακτική σύνοδο μία φορά το χρόνο και συνεδριάζει στην έδρα του συνεταιρισμού μέσα σε τέσ- σερις (4) μήνες από τη λήξη της χρήσης. Η διαδικασία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης και διεύθυνσης των εργασιών της, ορίζεται από το Κατα- στατικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συγκαλεί έκτα- κτη Γενική Συνέλευση για λόγους που προβλέπονται στο νόμο ή το Καταστατικό ή όταν αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του συνεταιρισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το ένα πέμπτο (1/5) των μελών του συνεταιρισμού μπορεί να ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο τη σύ- γκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αναφέροντας υποχρεωτικά στην αίτησή του τα προς συζήτηση θέματα. Αν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση μέσα σε είκοσι (20) μέρες από την υποβολή της αίτησης, τα παραπάνω μέλη έχουν δικαίωμα σύγκλη- σής της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το ίδιο ποσοστό μελών της παραγράφου 3 μπορεί να ζητήσει, κατά τους όρους του Καταστατικού, την εγ- γραφή θεμάτων στην ημερήσια διάταξή της. Η εγγραφή των θεμάτων αυτών και η ενημέρωση των μελών πριν τη Γενική Συνέλευση είναι υποχρεωτική. Επίσης η Γενική Συνέλευση, με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, μπορεί να εισαγάγει θέματα προς συζήτηση στην ημε- ρήσια διάταξη.

Άρθρο 17Γενική Συνέλευση - απαρτίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει νόμιμα, εφόσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης είναι παρόντα τα μισά τουλάχιστον μέλη (απαρτία).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν κατά την έναρξη της συνεδρίασης διαπιστω- θεί έλλειψη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται, χωρίς νέα πρόσκληση, στον ίδιο τόπο, την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης. Στην επαναληπτική συνεδρίαση υπάρχει απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρό- ντων μελών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατ’ εξαίρεση, αν πρόκειται για θέματα ημερήσιας διάταξης που αφορούν στην: α) διεύρυνση των δραστηριοτήτων του συνεταιρι- σμού, β) συγχώνευση του συνεταιρισμού, γ) παράταση της διάρκειας ή διάλυση του συνεται- ρισμού, δ) τροποποίηση του Καταστατικού, ε) εκποίηση ή δωρεά ακινήτων του συνεταιρισμού, στ) ανάκληση του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβου- λίου ή μελών αυτού και αντιπροσώπων σε Ε.ΔΑ.Σ.Ε., ζ) επιβάρυνση των μελών για την κάλυψη τυχόν ζη- μιών ή επιβολή ειδικής εισφοράς, η) μεταφορά κονδυλίων από ένα λογαριασμό σε άλλον μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε, θ) για κάθε άλλο θέμα, όπου ο νόμος αυτός απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει νόμιμα εφόσον στην έναρξη της συνεδρίασης είναι παρόντα τα δύο τρίτα (2/3) του- λάχιστον των μελών. Αν διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας η Γενική Συνέλευση συνέρχεται σε επαναληπτική συ- νεδρίαση σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 2. Στην περίπτωση αυτή βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον είναι παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης τα μισά (1/2) τουλάχιστον μέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Καταστατικό μπορεί να ορίζει και άλλα συγκε- κριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης για τα οποία απαι- τείται η ενισχυμένη απαρτία η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 3.

Άρθρο 18Γενική Συνέλευση - αποφάσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με απόλυτη πλειοψηφία των πα- ρόντων μελών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το νόμο αυτόν ή το Καταστατικό. Οι αποφάσεις της Γενι- κής Συνέλευσης είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, έστω και αν διαφωνούν ή είναι απόντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατ’ εξαίρεση, για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 17, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών του συνεταιρισμού. Το Καταστατικό μπορεί να ορίζει και άλλα θέματα στα οποία, για τη λήψη απόφασης απαιτείται η πλειοψηφία που προβλέπεται στην παρούσα παράγραφο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με μυστική ψηφο- φορία για τα θέματα που αφορούν: α) Αρχαιρεσίες. β) Παροχή εμπιστοσύνης ή απαλλαγή από την ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. γ) Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των μελών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχουν δι- καίωμα ψήφου σε θέματα παροχής εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους ή απαλλαγής τους από ευθύνη στο συ- νεταιρισμό.

Άρθρο 19Προσβολή αποφάσεων Γενικών ΣυνελεύσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έχει ληφθεί κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή του καταστατικού είναι ακυρώσιμη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ακυρότητα αποφάσεων κηρύσσεται από το αρ- μόδιο δικαστήριο, μετά από αγωγή μέλους ή τρίτου που έχει έννομο συμφέρον. Η αγωγή ασκείται μέσα σε προθε- σμία τριάντα (30) από τη λήψη της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και κοινοποιείται στον συνεταιρισμό και την εποπτεύουσα αρχή αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η άσκηση της αγωγής της παραγράφου 2 δεν ανα- στέλλει την εκτέλεση της απόφασης της Γενικής Συνέ- λευσης. Αναστολή εκτέλεσης μπορεί να διαταχθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο, κατά τη διαδικασία των ασφα- λιστικών μέτρων, ύστερα από αίτηση του ενάγοντος.

Άρθρο 20Διοικητικό ΣυμβούλιοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση. Ο αριθμός των μελών του ορίζεται από το Καταστατικό και είναι πάντοτε περιττός. Τα μέλη δεν μπορεί να είναι λιγότερα από πέντε (5). Η διάρκεια της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Οι σύμβουλοι είναι επανε- κλέξιμοι και ανακαλούνται ελευθέρως από τη Γενική Συνέλευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπεί το συνεται- ρισμό δικαστικά και εξώδικα σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεων του συνεταιρισμού μέσα στο πλαίσιο του νόμου, του Κατα- στατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου, η σύνθεση και τα καθήκοντα των μελών αυτού καθορίζονται στο Καταστατικό. Το Δ.Σ. μπορεί να μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων του σε ένα από τα μέλη του Δ.Σ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Δ.Σ. συνεδριάζει υποχρεωτικά τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα και συγκαλείται υποχρεωτικά σε έκτακτη συνεδρίαση όταν αυτό ζητηθεί από την πλειοψηφία των μελών του. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρό- ντα μέλη αυτού είναι περισσότερα από τα απόντα και αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Μέλος του Δ.Σ. δεν μπορεί να ψηφίζει στις συνεδριά- σεις του για θέματα που αφορούν στον ίδιο, στη σύζυγο ή στα τέκνα του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα μέλη του Δ.Σ. ευθύνονται για κάθε ζημιά που προ- κάλεσαν, με υπαιτιότητά τους, στο συνεταιρισμό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν ο Πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αντίδικοι του συνεταιρισμού, το συνεταιρισμό εκ- προσωπεί το ειδικά εξουσιοδοτημένο μέλος του, εκτός εάν η Γενική Συνέλευση διορίσει ειδικούς εκπροσώπους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν δικαιού- νται μισθό ή αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Δικαιούνται έξοδα κίνησης και παράστασης αποκλειστι- κά και μόνο για τους σκοπούς που ορίζονται στο Κατα- στατικό. Το ύψος των εξόδων κίνησης και παράστασης καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ύστε- ρα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 21ΑρχαιρεσίεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι εκλογές στους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργα- σίας για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και των αντιπροσώ- πων για την Ε.ΔΑ.Σ.Ε. διενεργούνται ταυτόχρονα από τριμελή εφορευτική επιτροπή η οποία εκλέγεται από τη γενική συνέλευση. Της εφορευτικής επιτροπής προ- εδρεύει δικαστικός λειτουργός, ο οποίος διορίζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών της έδρας του συνεταιρισμού. Σε περίπτωση αδυναμίας διορισμού δικαστικού λειτουρ- γού, η οποία βεβαιώνεται με έγγραφο του οικείου Προ- έδρου Πρωτοδικών, διορίζεται δικηγόρος, ύστερα από πρόταση του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου κατόπιν αιτήματος του συνεταιρισμού. Κατ’ εξαίρεση οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπρο- σώπων για την E.ΔΑ.Σ.Ε. όταν διενεργούνται για πρώτη φορά μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα, η δε θητεία των αντιπροσώπων που θα εκλεγούν περιορίζεται μέχρι τη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν τα μέλη του συνεταιρισμού που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το συνεταιρισμό σύμφωνα με το Καταστατικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι εκλογές διενεργούνται με μυστική ψηφοφορία και με τρία (3) ενιαία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε όργανο διοί- κησης και ένα για τους αντιπροσώπους στην Ε.ΔΑ.Σ.Ε.. Στα ενιαία ψηφοδέλτια αναγράφονται τα ονοματεπώνυ- μα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να ορίζεται από το καταστατικό μεγαλύτερος του μισού (1/2) του όλου αριθμού των μελών του εκλεγόμενου οργάνου, καθώς και του όλου αριθμού των εκλεγόμενων αντιπρο- σώπων στην ανώτερου βαθμού συνεταιριστική οργάνω- ση. Αν προκύπτει κλάσμα ισχύει ο αμέσως κατώτερος ακέραιος αριθμός. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης ή χωρίς σταυρό είναι άκυρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εκλέγονται όσοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Όσοι δεν εκλέγονται θεωρούνται επιλαχόντες κατά τη σειρά των ψήφων που έλαβαν. Οι επιλαχόντες καταλαμ- βάνουν θέσεις τακτικών μελών που κενώνονται μέχρι τη λήξη της θητείας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το Καταστατικό ορίζει τις διαδικασίες εκλογής της εφορευτικής επιτροπής, της υποβολής υποψηφιοτήτων, διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και κάθε συναφές θέμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη μετά την εκλο- γή του συνεδρίαση συγκροτείται σε σώμα σύμφωνα με το Καταστατικό. Αν στο Καταστατικό δεν υπάρχει σχε- τική πρόβλεψη, η ανακατανομή των αξιωμάτων μπορεί να γίνει εφόσον αποφασισθεί από τα 2/3 του συνόλου των μελών του. Όταν προκύπτει κλάσμα ισχύει ο αμέσως επόμενος ακέραιος αριθμός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Αν για οποιονδήποτε λόγο κενωθεί θέση ή θέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του και δεν υπάρχουν επιλαχόντα μέλη, το Δι- οικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από μέλη του συ- νεταιρισμού που ορίζονται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, εφόσον ο αριθμός των μελών που λείπουν είναι μικρότερος του μισού του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.. Τα μέλη που ορίζονται με την παραπάνω διαδικασία διατηρούν την ιδιότητά τους αυτή μέχρι τη σύγκλιση της πρώτης τακτικής ή έκτακτης Γενικής Συνέ- λευσης η οποία επικυρώνει την εκλογή τους ή εκλέγει νέα μέλη. Τα μέλη που εκλέγονται συνεχίζουν τη θητεία των παλιών μελών. Αν ο αριθμός των θέσεων Δ.Σ. που κενώνεται είναι μεγαλύτερος του μισού του συνολικού αριθμού των μελών του, το Εποπτικό Συμβούλιο συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η ως άνω διαδικασία της παραγράφου 8 ισχύει και για τη συμπλήρωση των θέσεων που κενώνονται στο Εποπτικό Συμβούλιο με τη διαφορά ότι στην μεν περί- πτωση του εδαφίου α΄ της παραγράφου 8 τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που λείπουν συμπληρώνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στη δε πε- ρίπτωση του εδαφίου β΄ της ως άνω παραγράφου τη Γενική Συνέλευση για διενέργεια αρχαιρεσιών συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί ως μέλος Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου όποιος καταδικάστηκε με τελεσίδικη απόφαση σε οποιαδήπο- τε ποινή για: κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδορκία, απιστία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, υφαρπαγή ψευ- δούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου, λαθρεμπορία και εμπορία ναρκωτικών, μέχρι τη διαγραφή της ποινής του από το ποινικό μητρώο κατά την κείμενη νομοθεσία. Για το λόγο αυτόν, η υποβολή υποψηφιότητας συνοδεύ- εται απαραιτήτως από πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, άλλως είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί από την εφορευτική επιτροπή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Εάν κατά τη διάρκεια της θητείας των οργάνων διοίκησης διαπιστωθεί για μέλος τους οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα, το μέλος αυτό εκπίπτει από μέλος του οργάνου, με αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία συγκαλείται προς τούτο από το Διοικητικό Συμβούλιο. Κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης επιτρέπεται προσφυγή του μέλους στο Μονομελές Πρωτοδικείο εντός τριάντα (30) ημε- ρών από την κοινοποίηση της απόφασης. Η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται τριάντα (30) ημέ- ρες από την ημέρα που κοινοποιείται η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, εφαρμόζονται δε οι διατάξεις των παραγράφων 5, 8 και 9.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών και Διοικητικής Εσωτερικών και Διοικητικής Οικονομίας, Ανάπτυξης Ανασυγκρότησης Ανασυγκρότησης και Τουρισμού
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Αναπληρωτής Υπουργός
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών Οικονομικών
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.