227 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4441/2016

Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
06 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 227
6 Δεκεμβρίου 2016

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4441
Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσε- ων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγω- νισμό και λοιπές διατάξεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ΑΡΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
Άρθρο 13Τροποποίηση του Ν. 4072/2012 «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις.» (Α 86)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 1 του άρθρου 281 του Τρίτου Τμήματος του Κεφαλαίου Β΄ του Έβδομου Μέρους του Ν. 4072/2012 (Α΄ 86) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Σε περίπτωση εξόδου, αποκλεισμού ή θανάτου του μοναδικού ομόρρυθμου εταίρου, η ετερόρρυθμη εταιρεία λύνεται, εκτός αν με τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης, που πρέπει να καταχωρισθεί μέσα σε τέσσε- ρις (4) μήνες στο Γ.Ε.ΜΗ., ένας από τους ετερόρρυθμους εταίρους καταστεί ομόρρυθμος εταίρος ή αν εισέλθει στην εταιρεία νέος εταίρος ως ομόρρυθμος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 259.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο τέλος του άρθρου 282 του Τέταρτου Τμήματος του Κεφαλαίου Β ' του Έβδομου Μέρους του Ν. 4072/ 2012 προστίθεται άρθρο 282Α ως εξής: «Άρθρο 282Α Μετατροπή ομόρρυθμης εταιρείας σε ετερόρρυθμη 1. Με ομόφωνη απόφαση των ομορρύθμων εταίρων είναι δυνατή η μετατροπή της ομόρρυθμης εταιρείας σε ετερόρρυθμη εταιρεία. Η μετατροπή πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους: α) με την είσοδο νέου εταίρου με την ιδιότητα του ετε- ρορρύθμου εταίρου, β) με μετατροπή της ιδιότητας ενός ή περισσοτέρων από τους ομόρρυθμους εταίρους σε ετερόρρυθμο. Σε αυτή τη περίπτωση για τη μετατροπή ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 107 του πα- ρόντος νόμου. 2. Από τη συντέλεση των διατυπώσεων δημοσιότητας, η μετατρεπόμενη ομόρρυθμη εταιρεία συνεχίζεται με τη μορφή ετερρόρυθμης εταιρείας. Πριν από την ολοκλή- ρωση των διατυπώσεων δημοσιότητας του προηγούμε- νου εδαφίου, η μετατροπή δεν παράγει αποτελέσματα. Η μετατροπή δεν επιφέρει τη διακοπή των εκκρεμών δικών. Οι διοικητικές άδειες που είχαν εκδοθεί υπέρ της μετατρεπόμενης εταιρείας συνεχίζουν να υφίστανται. 3. Ειδικά στη μετατροπή της περίπτωσης β΄ της πα- ραγράφου 1 του παρόντος, κάθε ομόρρυθμος εταίρος ο οποίος μετατράπηκε σε ετερόρρυθμο εξακολουθεί να ευθύνεται εις ολόκληρον και απεριόριστα επί πέντε (5) έτη μετά τη μετατροπή της εταιρείας για όσες εταιρι- κές υποχρεώσεις γεννήθηκαν μέχρι και την καταχώριση της μετατροπής στο Γ.Ε.ΜΗ. εκτός εάν οι δανειστές της εταιρείας συγκατατέθηκαν εγγράφως στη μετατροπή της εταιρείας.»

Άρθρο 14Τροποποίηση του Π.δ. 219/1991 «Περί εμπορικών αντιπροσώπων (Οδηγία 86/653/ΕΟΚ)» (Α΄ 103)

Η παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.δ. 219/1991 (Α΄ 103) αντι- καθίσταται ως εξής: «3. Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος: α) είναι υποχρεω- μένος να εγγραφεί ως εμπορικός αντιπρόσωπος στις αρμόδιες ΔΟΥ και στα αμιγή Εμπορικά Επιμελητήρια ή στο Εμπορικό Τμήμα των λοιπών Επιμελητηρίων, και στον Ο.Α.Ε.Ε., β) μπορεί να διατηρεί υπαντιπροσώπους, γ) Από την υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο εξαι- ρείται εμπορικός αντιπρόσωπος αναγνωρισμένος από κράτος - μέλος της Ε. Ε. ή κράτος - μέλος του Ε.Ο.Χ. και εγκατεστημένος σε αυτό, ο οποίος εκτελεί, στα πλαίσια της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, περιστασιακά πράξεις εμπορικής αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα, όπως ορίζονται στο παρόν, εφόσον πληροί τις προϋ- ποθέσεις του κράτους στο οποίο είναι εγκατεστημένος για την άσκηση πράξεων εμπορικής αντιπροσώπευσης. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος αυτός φέρει τον τίτλο της χώρας της κύριας εγκατάστασης του και αν ιδρύσει γρα- φείο ή υποκατάστημα ή άλλη εγκατάσταση στην Ελλάδα, υποχρεούται να εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ..»

Άρθρο 15Τροποποίηση του Ν. 3054/2002 «Οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 230)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 4 του άρθρου 5Α του Ν. 3054/2002 (Α΄ 230), αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η μεταφορά των βιοκαυσίμων και βιορευστών που διαθέτουν οι κάτοχοι άδειας Διάθεσης Βιοκαυσί- μων πραγματοποιείται με βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.), ιδιόκτητα ή μισθωμένα. Ο κάτοχος άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει. Οι κάτοχοι άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, μπορούν να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των βιοκαυσίμων και βιορευστών τις υπηρεσίες τρίτων (μεταφορέων), μη κατόχων άδειας κατά το νόμο αυτόν, και στους οποίους δεν πραγματοποιείται μεταβίβαση της κυριότητας των μεταφερόμενων προϊόντων. Η μεταφορά και η πώληση των προϊόντων γίνεται με παραστατικά των κατόχων άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων. Τα ανωτέρω μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη διάθεση των βιοκαυσίμων και βιορευστών των κατόχων άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, πρέπει να φέ- ρουν εμφανώς, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας του, ή το εμπορικό σήμα του μεταφορέα με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μετα- φοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι λεπτομέρει- ες εφαρμογής της σήμανσης των ανωτέρω μεταφορικών μέσων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περίπτωση γ΄ της παρ. 5 του άρθρου 6 του Ν. 3054/ 2002, αντικαθίσταται ως εξής: «5.γ. Διαθεσιμότητα μεταφορικών μέσων (βυτιοφό- ρων οχημάτων ή πλωτών εφοδιαστικών μέσων) που να μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και την ομαλή και συνεχή διακίνηση των προϊό- ντων που εμπορεύεται ο κάτοχος της άδειας Εμπορίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις τροφοδοσίας γε- ωγραφικών περιοχών που μπορεί να έχουν επιβληθεί στον κάτοχο της άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 14 της παραγράφου 2 του νόμου αυτού. Τα μεταφορικά μέσα, βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.) και πλωτά εφοδιαστικά (όπως δεξαμενόπλοια ή σλέπια), ιδιόκτητα και μισθωμένα, πρέπει να φέρουν εμφανώς, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας Εμπορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας του, ή το εμπορικό σήμα του μεταφορέα με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μεταφοράς, σύμφωνα με τις διατά- ξεις του παρόντος νόμου. Τα ανωτέρω μεταφορικά μέσα των εταιρειών Εμπορίας κατηγορίας Β1 και Β2 πρέπει να φέρουν επιπλέον ειδικά σήματα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομι- κών, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου απαιτείται, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της σήμανσης των ανωτέρω μεταφορικών μέσων και οι τε- χνικές λεπτομέρειες ανά είδος καυσίμου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 3054/2002 αντικαθί- σταται ως εξής: «2. Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας προμηθεύ- ονται πετρελαιοειδή προϊόντα από κατόχους Άδειας Εμπορίας και κατόχους Άδειας Διύλισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 5. Οι κάτο- χοι άδειας Λιανικής Εμπορίας του προηγούμενου εδα- φίου υποχρεούνται να προβαίνουν στον εκτελωνισμό των ανωτέρω πετρελαιοειδών προϊόντων. Η μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων που διακινούν οι κά- τοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας πραγματοποιείται με βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.), ιδιόκτητο ή μισθωμένο. Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας φέρει την αποκλει- στική ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει. Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 3, μπορούν να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων τις υπηρε- σίες τρίτων (μεταφορέων), μη κατόχων άδειας κατά το νόμο αυτόν, και στους οποίους δεν πραγματοποιείται μεταβίβαση της κυριότητας των μεταφερόμενων προϊ- όντων. Η μεταφορά και η πώληση των πετρελαιοειδών προϊόντων γίνεται με παραστατικά των κατόχων Άδειας Λιανικής Εμπορίας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η υποπερίπτωση ββ΄ της παρ. 8α του άρθρου 15 του Ν. 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής: «8.α. ββ ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικού εντοπι- σμού (GPS). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικο- νομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πο- λιτικής όπου απαιτείται, καθορίζονται οι προδιαγραφές, η διαδικασία και οι όροι εγκατάστασης του ανωτέρω συστήματος, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, οι συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.) και πλωτών εφοδιαστικών μέσων που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέ- ρεια. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προδιαγρα- φές, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του συστήματος με το οποίο θα αντλούνται και θα αξιοποιούνται οι πληροφορίες από το ηλεκτρο- νικό σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού (GPS) των μεταφορικών μέσων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η περίπτωση γ΄ της παρ. 8α του άρθρου 15 του Ν. 3054/ 2002 αντικαθίσταται ως εξής: «8.γ) Στα μεταφορικά μέσα, βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. ή Φ.Δ.Χ.) ή πλωτά εφοδιαστικά (όπως δεξαμενόπλοια και σλέπια), ιδιόκτητα ή μισθωμένα, των κατόχων άδειας Εμπορίας, Λιανικής Εμπορίας και Διάθεσης Βιοκαυσίμων, δύναται να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα διασφάλι- σης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση προμετρημένων ποσοτήτων καυσίμου, μέσω σφράγισης των διαμερισμάτων, με δυνατότητα τηλεμα- τικής μεταφοράς δεδομένων, σχετικών με την οποιαδή- ποτε παρέμβαση κατά τη διακίνηση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου απαιτείται, καθορίζονται οι προδιαγραφές, η διαδικασία και οι όροι εγκατάστασης των ανωτέρω συστημάτων, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, οι συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.) που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».

Άρθρο 16Τροποποίηση του Ν. 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 173)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο άρθρο 15 του Ν. 4177/2013 (Α΄ 173) προστίθε- νται παράγραφοι 2 και 3 ως εξής: «2. Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, όπως έχουν οριστεί στην παράγραφο 2Α του Παραρτήματος Ι της υπ’ αριθ. 56885/2014 υπουργικής απόφασης «Κώδικας δεοντολο- γίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προ- σφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες» (Β΄ 3107) πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίη- σης. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονά- δα μέτρησης ανά προϊόν (βάρος, όγκος, τεμάχιο κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Ως είδος στο προηγούμενο εδάφιο νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση. 3. Με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μετά από γνώμη των δήμων, των εμπορικών και επαγγελμα- τικών οργανώσεων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, δύναται να ορίζεται μία περίοδος προσφορών ανά δύο έτη, με μέγιστη χρονική διάρκεια ένα μήνα, κατά την οποία επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4177/2013 αντικα- θίσταται ως εξής: «1. Η μέγιστη διάρκεια σύμβασης αποκλειστικής προ- μήθειας υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης ορίζε- ται στα πέντε (5) έτη και δύναται να παρατείνεται κάθε φορά με γραπτή συμφωνία των συμβαλλομένων για ίσο χρόνο. Η παράταση υφιστάμενης σύμβασης μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου λογίζεται ως νέα σύμβαση. Σε περίπτωση μίσθωσης από τον πρατηριούχο ή παρα- χώρησης της χρήσης στον πρατηριούχο χώρων που είτε ανήκουν στην εταιρία εμπορίας κατά πλήρη κυριότητα, είτε μισθώνονται από αυτήν από τρίτους, μη συνδεδε- μένους με τον πρατηριούχο, η σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας μπορεί να είναι διάρκειας μεγαλύτερης της πενταετίας, που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δι- άρκεια της μίσθωσης».

Άρθρο 17Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης Α2-718/2014 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Β΄ 2090)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 1 του άρθρου 44 της υπουργικής απόφασης Α2-718/2014 (Β΄ 2090) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η αποτίμηση της αξίας της συναλλαγής κατά την πώληση νωπών οπωρολαχανικών μεταξύ παραγωγών και επιτηδευματιών (συσκευαστήρια, χονδρέμποροι) για κάθε είδος νωπού οπωρολαχανικού γίνεται σε οποιοδή- ποτε στάδιο της διαδικασίας τυποποίησης, ιδίως: α. Είτε πριν τη διαδικασία τυποποίησης στο σύνολο της πωληθείσας ποσότητας. β. Είτε μετά τη διαδικασία τυποποίησης διακριτά κατά κατηγορία κατάταξης του συνόλου της πωληθείσας πο- σότητας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παρ. 9 του άρθρου 98 της υπουργικής απόφασης Α2-718/2014 αντικαθίσταται ως εξής: «9. Στα σημεία λιανικής πώλησης όπου διενεργούνται προωθητικές ενέργειες οι οποίες προϋποθέτουν την αγο- ρά τουλάχιστον δύο (2) συσκευασιών του ίδιου προϊό- ντος, θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά εμφανώς η αρχική και η τελική τιμή πώλησης, όπως διαμορφώνεται ανά συσκευασία μετά την προωθητική ενέργεια. Η με- μονωμένη διάθεση του προωθούμενου προϊόντος δεν είναι υποχρεωτική.»

Άρθρο 18Τροποποίηση του Ν. 3526/2007 «Παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιίας και συναφείς διατάξεις» (Α΄ 24)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3526/2007 (Α΄ 24) προστίθεται περίπτωση κ΄ ως εξής: «κ) Παραδοσιακός άρτος: ο άρτος που παράγεται σε αρτοποιείο, όπως ορίζεται στην περίπτωση β΄ της παρ.1 του άρθρου 1 του Ν. 3526/2007, στο πλαίσιο μιας ενιαίας και συνεχούς διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στάδια: α. την επιλογή των πρώτων υλών, β. το ζύμωμα της ζύμης, η οποία δεν έχει προηγουμέ- νως υποβληθεί σε κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη ή ανάλο- γη διαδικασία συντήρησης, γ. την εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποί- ηση της και δ. την έψηση του άρτου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο άρθρο 2 του Ν. 3526/2007 προστίθεται παρά- γραφος 9 ως εξής: «9. Η εμπορική χρήση των όρων «παραδοσιακό αρ- τοποιείο», «παραδοσιακός άρτος» ή «παραδοσιακός φούρνος» επιτρέπεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στα αρτοποιεία των οποίων ο άρτος που παράγεται και πωλείται σε καταναλωτές, μεταξύ άλλων αρτοπαρα- σκευασμάτων ή αρτοσκευασμάτων, είναι παραδοσι- ακός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση κ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1, περίπτωση κ΄ του παρόντος νόμου.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 3299/2004 (Α΄ 261) ΚΑΙ 4399/2016 (Α΄ 117) ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Άρθρο 19Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4399/2016 (Α΄ 117)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Στην περίπτωση Β΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 4399/2016 προστίθενται και οι κωδικοί αριθμοί δρα- στηριότητας «02 - Δασοκομία και Υλοτομία» και «49 - Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών». β. Διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4399/2016. γ. Στην περίπτωση γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 4399/2016 η φράση «των τεχνικών εγκαταστάσεων» αντικαθίσταται από τη φράση «των ειδικών εγκαταστά- σεων». δ. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. 4399/2016 αναδια- τυπώνεται ως εξής: «2. Τα είδη ενισχύσεων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 1 παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά και συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού πο- σού ενίσχυσης του κάθε επενδυτικού σχεδίου. Το είδος ενίσχυσης της περίπτωσης δ ' της παραγράφου 1 παρέχε- ται αυτοτελώς και μόνο για τις δαπάνες της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8». ε. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4399/2016 αναδιατυπώνεται ως εξής: «Για τις υπό ίδρυση καινοτόμες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο καθεστώς του Μέρους Α΄ του Κεφαλαίου Ι (Ενισχύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για MME) τα όρια αυτά διπλασιάζονται». στ. Η περίπτωση α΄ του άρθρου 33 του Ν. 4399/2016 αναδιατυπώνεται ως εξής: «α) αγορά και εγκατάσταση καινούργιων μηχανημά- των συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εγκαταστάσε- ων». ζ. Στο άρθρο 33 του Ν. 4399/2016 προστίθεται περί- πτωση ε΄ ως εξής: «ε) δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτήρια) και μηχανολογικών εγκα- ταστάσεων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν. 4399/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, εξαι- ρουμένων των επενδύσεων μείζονος μεγέθους των άρ- θρων 65 έως 69, απαιτείται παράβολο που ορίζεται στο 0,0005 του επιλέξιμου ύψους του επενδυτικού σχεδίου.» β. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 16 του Ν. 4399/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Για την υποβολή του αιτήματος ελέγχου απαιτείται παράβολο που ορίζεται στο 0,0005 του επιλέξιμου κό- στους του επενδυτικού σχεδίου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τέλος της παραγράφου Α.4 του άρθρου 14 του Ν. 4399/2016 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Για τον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας δύνανται επιπλέον των υπαλλήλων των φορέων υποδοχής να αξι- οποιούνται και μέλη από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποι- ημένων Αξιολογητών (Ε.Μ.Π.Α.) και το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (Ε.Μ.Π.Ε.) του Π.δ. 33/2011 (Α΄ 33)».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η παρ. 8 του άρθρου 16 του Ν. 4399/2016 αντικα- θίσταται ως εξής: «8. Τα Όργανα Ελέγχου Επενδύσεων του παρόντος συ- νιστώνται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με την απόφαση αυτή ορίζεται ο αριθμός των μελών τους, που δεν μπορεί να είναι λιγότερα από δύο, και η ιδιότητα τους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και με τα χαρακτηριστικά της ελεγχόμενης επένδυσης, ο χρόνος και ο τρόπος συγκρότησης τους, ανάλογα και με το είδος του ελέγχου, οι αρμοδιότητες τους, το αντικείμενο του ελέγχου, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου υποχρεούνται να διενεργήσουν τον έλεγχο και να παραδώσουν την έκθεση τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου αυτού. Η απόφαση συγκρότησης εκάστου Οργάνου Ελέγχου Επένδυσης εκδίδεται από τα αρμόδια όργανα της παραγράφου 7 του άρθρου 14».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α' της παρ. 4 του άρθρου 77 του Ν. 4399/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι ρυθμίσεις του παρόντος καταλαμβάνουν και τα εκκρεμή αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορή- γηση προκαταβολής, καταβολής του πενήντα τοις εξατό (50%) ή του συνόλου της επιχορήγησης, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες η απόφαση ολοκλή- ρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του επεν- δυτικού σχεδίου έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν τη δημοσίευση του παρόντος». β. Στην παρ. 4 του άρθρου 77 του Ν. 4399/2016 προ- στίθεται περίπτωση στ΄ ως εξής: «στ. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται αα) στις περιοχές της περίπτωσης Γ του άρθρου 12 του παρόντος, ββ) σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυ- σικές καταστροφές όπως οριοθετούνται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδο- μών και Μεταφορών που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 10 του Ν. 2576/1998 (Α ' 25) και με την προϋπόθεση της επαρ- κούς τεκμηρίωσης του άμεσου επηρεασμού τους από τις προκληθείσες φυσικές καταστροφές, με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης καταβάλλεται το συνολικό ποσό της τρίτης, της τέταρτης και της πέμπτης δόσης. Το επόμενο έτος μετά την καταβολή του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλεται το συνολικό ποσό της έκτης και της έβδομης δόσης».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 80 του Ν. 4399/ 2016 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Τμήμα των προβλεπόμενων πιστώσεων, που δύναται να ανέρχεται μέχρι ποσοστό οκτώ τοις χιλίοις (8%ο), για την καταβολή των επιδοτήσεων του Ν. 4399/2016 που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό των Δημοσίων Επεν- δύσεων, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 του νόμου αυτού, αφορά την κάλυψη δαπανών των διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και ελέγ- χου των επενδυτικών σχεδίων, περιλαμβανομένων των αποζημιώσεων των Οργάνων που συμμετέχουν στις δι- αδικασίες αυτές. Δεν υπόκειται στην ανωτέρω κράτηση το ποσό των πιστώσεων που προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια. Για το σκοπό αυτόν εγγράφεται στο Πρόγραμ- μα Δημοσίων Επενδύσεων ως ειδικό έργο με πίστωση που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσό των πιστώσεων που προβλέπονται κατ’ έτος από τον Προϋπολογισμό Δημο- σίων Επενδύσεων για την κάλυψη των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του Ν. 4399/2016».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στην περίπτωση α΄ της παρ. 10 του άρθρου 85 του Ν. 4399/2016 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι ρυθμίσεις του εδαφίου α' έχουν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και για τις αποφάσεις ολοκλή- ρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επεν- δύσεων που εκδίδονται μετά την ημερομηνία αυτή. Για τις αποφάσεις ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων που εκδίδονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 το διάστημα «εντός των δύο (2) μηνών» του εδαφίου α' αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2017 και σε κάθε περίπτωση ο φορέας της επένδυσης υποχρε- ούται στην υποβολή των στοιχείων πριν την εκταμίευση της εγκριθείσας ενίσχυσης που πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία αυτή.»

Άρθρο 20Τροποποίηση καταστατικού της Μονάδας

Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.) Α.Ε. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Καταστατικού της Μο- νάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.) Α.Ε., που τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 33 του Ν. 3614/2007 (Α΄ 267) και τροποποιήθηκε περαιτέρω με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 4314/2014 (Α΄ 265), προστίθεται πε- ρίπτωση ιστ΄ ως εξής: «ιστ) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανά- πτυξης, δύναται να ανατίθενται στην Μ.Ο.Δ. Α.Ε. καθή- κοντα: α) για τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων 3299/2004 και 3908/2011, και β) για τη σύνταξη της εισήγησης για την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων 3299/2004 και 3908/2011. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία και οι όροι ανάθεσης των σχετικών καθηκόντων προς τη Μ.Ο.Δ. Α.Ε., οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της διενέργειας του ελέγχου και της εισήγησης ολοκλήρωσης, το είδος των επενδυτικών σχεδίων που ανατίθενται για τον έλεγ- χο ή και τη σύνταξη της εισήγησης ολοκλήρωσης καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Κατά την άσκηση των καθηκόντων της ως άνω πε- ρίπτωσης ιστ, τα αρμόδια στελέχη της Μ.Ο.Δ. Α.Ε., είτε ατομικά είτε ως μέλη Ομάδας Εργασίας, διενεργούν το διοικητικό έλεγχο κάθε επενδυτικού σχεδίου και υπο- γράφουν τη σχετική έκθεση ελέγχου, συντάσσουν και υπογράφουν την εισήγηση, το σχέδιο της απόφασης και την περίληψη της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων τα οποία υποβάλλονται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές διοικητικές πράξεις. Για τις αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου 27 του Ν. 4399/ 2016 οι σχετικές εισηγήσεις προς τη Γνωμοδοτική Επι- τροπή συντάσσονται και υποστηρίζονται από τα αρμό- δια στελέχη της Μ.Ο.Δ. Α.Ε..»

Άρθρο 21Θέματα Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ΣυμβάσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 4013/2011 (Α΄ 204) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ως δημό- σιες συμβάσεις νοούνται οι δημόσιες συμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκτέλεση έργων, την προ- μήθεια αγαθών και την παροχή υπηρεσιών, κατά την εκάστοτε έννοια αυτών στην ισχύουσα νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, όπως σήμερα ορίζεται στο Ν. 4412/2016 (Α΄147) και στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ ανεξαρτήτως όμως της εκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων αυτών. Στον παρόντα νόμο υπάγονται και οι συμφωνίες - πλαί- σιο, τα δυναμικά συστήματα αγορών, καθώς και οι συμ- βάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων και υπηρεσιών κατά την έννοια της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας και ιδίως σήμερα κατά την έννοια του Ν. 4413/2016 (Α΄ 148) και της Οδηγίας 2014/23/ΕΕ. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται στις συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3978/2011 (Α΄ 137), στις συμβάσεις που εξαιρούνται από το νόμο αυτόν σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 24 αυτού, καθώς και στις συμβάσεις που συνάπτονται δυνάμει του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Το πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης δδ΄ της πε- ρίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 4013/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι αποφάσεις των αναθετουσών Αρχών που αφορούν την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 26 και τα άρθρα 32 και 269 του Ν. 4412/2016 (ΑΊ47) εξαιρουμένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, εκδίδονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής, εφόσον οι συμβάσεις αυτές εμπίπτουν, λόγω της εκτιμώμενης αξίας τους, στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2014/24/ΕΚ και 2014/25/ΕΚ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη με το Ν. 4412/2016. Κατά την άσκηση της εν λόγω αρμο- διότητας η Αρχή λαμβάνει υπόψη της τις γενικές αρχές του ενωσιακού και εθνικού δικαίου.» β. Στο δεύτερο εδάφιο της υποπερίπτωσης δδ΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 4013/2011 (Α΄ 204), όπως ισχύει, η φράση «προθεσμία δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών» αντικαθίσταται με τη φράση «προθεσμία είκοσι (20) εργασίμων ημερών». γ. Στο άρθρο 2 του Ν. 4013/2011 προστίθεται νέα πα- ράγραφος 3 ως εξής: «3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Αρχής με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και του τυχόν κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπο- ρεί να ανατίθενται στην Αρχή και άλλες αρμοδιότητες για την εκπλήρωση του σκοπού της. Για την επιστημονική υποστήριξη των αρμοδιοτήτων της Αρχής και τη διευκόλυνση της ασκήσεως τους, η Αρχή έχει πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Διοικητικής Δικαιοσύνης και σε αυτό του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με όρους που τίθενται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χα- ρακτήρα κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. προ της υποβολής της σχετικής αιτήσεως προς τα οικεία ανώτατα δικαστήρια».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 3 του Ν. 4013/ 2011, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 58 του Ν. 4155/2013, διαγράφεται η φράση «όχι όμως πέρα από ένα εξάμηνο» και προστίθεται στο τέλος η φράση «Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού απαρ- τίας λόγω κωλύματος οποιασδήποτε φύσεως μέλους ή αναπληρωματικού μέλους, ο Πρόεδρος μπορεί να καλεί αναπληρωτές άλλων μελών της Αρχής, κατά τη σειρά διορισμού τους, ανεξαρτήτως αν συμμετέχει στη συνε- δρίαση το μέλος το οποίο αναπληρώνουν».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Στο έβδομο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 4013/2011, η φράση «πέντε (5) έτη» αντικαθίσταται με τη φράση «τρία (3) έτη». β. Στη παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 4013/2011, η φράση «Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 3 του Ν. 3051/2002» αντικαθίσταται από τη φράση «Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 5 και η παρ. 8, όπως ισχύουν, του άρθρου 3 του Ν. 3051/ 2002 (Α΄ 220)».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 4013/ 2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 61 του Ν. 4146/2013 (Α΄ 90), αντικαθίσταται ως εξής: «Η πλήρωση των θέσεων μπορεί να γίνει, τηρουμένων των προϋποθέσεων του πρώτου εδαφίου, με μετάταξη ή με τριετή απόσπαση, ανανεούμενη μία φορά, προσω- πικού οποιασδήποτε κατηγορίας ή κλάδου ή με οποια- δήποτε σχέση εργασίας, από το Δημόσιο, τους φορείς της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 (Α΄ 65) ή του άρθρου τρίτου του Ν. 2372/1996 (Α΄ 29)». β. Τα εδάφια δεύτερο και τρίτο της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 4013/2011 αντικαθίστανται ως εξής: «Η πλήρωση των θέσεων διοικητικού προσωπικού κάθε κλάδου και ειδικότητας μπορεί να γίνει με μετά- ταξη ή με τριετή απόσπαση, ανανεούμενη μία φορά, προσωπικού το οποίο υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο ή στους φορείς της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 (Α΄ 65). Οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις του προηγούμενου εδαφίου διενεργού- νται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, με μόνη απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδι- κασίας του άρθρου 68 παρ. 1 του Ν. 4002/2011 (Α΄ 180)». γ. Τα εδάφια έκτο και έβδομο της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 4013/2011 καταργούνται. δ. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν. 4013/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «Η εν λόγω απόσπαση πραγματοποιείται κατά πα- ρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από πρόταση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου αντίστοιχα.» ε. Στο άρθρο 9 του Ν. 4013/2011 προστίθεται παρά- γραφος 7 ως εξής: «7. Οι αποδοχές των υπαλλήλων που αποσπώνται από την Αρχή σε άλλο φορέα καταβάλλονται από την υπη- ρεσία στην οποία τοποθετούνται, κατ’ εξαίρεση κάθε εκάστοτε ισχύουσας γενικής ή ειδικής διατάξεως».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α. Στο άρθρο 10 του Ν. 4013/2011 προστίθεται πα- ράγραφος 5 ως εξής: «5. Τον Νομικό Σύμβουλο επικουρεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του ένας (1) δικηγόρος που προσλαμ- βάνεται με έμμισθη εντολή ως βοηθός νομικός σύμβου- λος. Τα ειδικότερα προσόντα, όπως η απαιτούμενη εμπει- ρία, ειδίκευση και βαθμός δικαστηρίου διορισμού, του βοηθού νομικού συμβούλου καθορίζονται με τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις ανάγκες της Αρχής και κατόπιν εισηγήσεως του Νομικού Συμ- βούλου. Οι αποδοχές του εν λόγω νομικού σύμβουλου ρυθμίζονται απευθείας από τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 4354/2015. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1 και 3. Κατόπιν εισήγησης της Αρχής με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών μπορεί να συνιστώνται και άλλες οργανικές θέσεις βο- ηθών νομικών συμβούλων.» β. Στην παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 4013/2011 η λέξη «ειδικότερα» αντικαθίσταται με τη λέξη «επιπρόσθετα». γ. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρ- θρου 10 του Ν. 4013/2011 προστίθεται η φράση «εκτός εάν υπάρχει σχετική άδεια».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α. Στο τέλος του άρθρου 5 του Π.δ. 123/2012 (Α΄ 216) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Τον Νομικό Σύμβουλο υποστηρίζει ο βοηθός νομικός σύμβουλος». β. Οι περιπτώσεις δδ΄ και εε΄ της παρ. 2 του άρθρου 8 του Π.δ. 123/2012 αντικαθίστανται ως εξής: «δδ) Η προετοιμασία έκθεσης του εισηγητή, η οποία διαλαμβάνει το ιστορικό, τα στοιχεία που βεβαιώνονται από τα έγγραφα και τα νομικά ζητήματα που ανακύ- πτουν, η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ή μη της απαιτούμενης για την έκδοση των λοιπών κανονιστικών πράξεων και των κανονισμών άλλων δημόσιων οργάνων και αναθετουσών αρχών ή αναθετόντων φορέων σύμφωνης γνώμης της Αρχής, κατά το μέρος που οι πράξεις αυτές ρυθμίζουν θέματα δημοσίων συμβάσεων. εε) Η προετοιμασία έκθεσης του εισηγητή, η οποία δια- λαμβάνει το ιστορικό, τα στοιχεία που βεβαιώνονται από τα έγγραφα και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν, η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ή μη της απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης της Αρχής προκειμένου να εκδοθεί απόφαση αναθέτουσας αρχής ή αναθέτοντος φορέα που αφορά σε προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης». γ. Η περίπτωση α της παρ. 1 του άρθρου 16 του Π.δ. 123/ 2012 αντικαθίσταται ως εξής: «α) Τίτλος σπουδών ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής σε οποιαδήποτε από τις ειδικότητες που περιγράφονται στην περίπτωση Γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 13 και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.» Στην περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του Π.δ. 123/2012 η λέξη «άριστη» αντικαθίσταται από τις λέξεις «πολύ καλή». δ. Η περίπτωση α' της παρ. 2 του άρθρου 16 του Π.δ. 123/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «α) Τίτλος σπουδών ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμέ- νος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής, από τους τίτλους σπουδών που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 6 του Π.δ. 50/2001 (Α΄ 39) ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Στατιστικολόγου ή διπλωματούχου ΠΕ μηχανικού και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στα αντικείμενα αυτά». Στην περίπτωση γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του Π.δ. 123/2012 η λέξη «άριστη» αντικαθίσταται από τις λέξεις «πολύ καλή». ε. Η περίπτωση α΄ της παρ. 4 του άρθρου 16 του Π.δ. 123/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «α) Πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής». Στην περίπτωση γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 16 του Π.δ. 123/2012 η λέξη «άριστη» αντικαθίσταται από τις λέξεις «πολύ καλή». στ. Η παρ. 2 του άρθρου 19 του Π.δ. 123/2012, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.δ. 39/2013 (Α΄ 73), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ως προς τις ξένες γλώσσες, ελάχιστο προσόν για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ορίζεται η πολύ καλή γνώση, όπως αυτή αποδεικνύεται κατά τα οριζόμενα του άρθρου 28 του Π.δ. 50/2001 (Α΄ 39).»

Άρθρο 22Τροποποιήσεις του Ν. 4412/2016 Τροποποιούνται οι ακόλουθες διατάξεις του Ν. 4412/ 2016 (Α΄ 147):ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολού- θως: «3. Οι διατάξεις των άρθρων 116 έως 128 εφαρμόζο- νται αποκλειστικά στις συμβάσεις των περιπτώσεων α ' της παραγράφου 2 με εκτιμώμενη αξία κάτω των ορίων του άρθρου 5. Οι διατάξεις των άρθρων 326 έως 333 εφαρμόζονται αποκλειστικά στις συμβάσεις των περι- πτώσεων β΄ της παραγράφου 2 με εκτιμώμενη αξία κάτω των ορίων του άρθρου 235».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην περίπτωση (2) της παρ. 1 του άρθρου 2, η λέξη «ΚΑΑ» αντικαθίσταται στο ορθό από τη λέξη «ΚΚΑ».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης (9) της παρ. 1 του άρθρου 2, στο τέλος της φράσης «πλην των ανα- φερομένων στην υποπερίπτωση α΄ της παρούσας περί- πτωσης» προστίθεται το παραληφθέν κόμμα (,).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην περίπτωση (5) της παρ. 2 του άρθρου 2, η φράση «από την Προϊσταμένη Αρχή» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «από την αναθέτουσα ή την προϊσταμένη αρχή».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στην περίπτωση (5) της παρ. 3 του άρθρου 2, η φράση «από την Προϊσταμένη Αρχή» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «από την αναθέτουσα ή την προϊσταμένη αρχή».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο άρθρο 20 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου στην πα- ράγραφο 4 προεδρικού διατάγματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 3».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α. Η παράγραφος 5 του άρθρου 37 τροποποιείται ως εξής: «5. Οι χρήστες αποκτούν δικαίωμα χρήσης του ΕΣΗ- ΔΗΣ, εφόσον διαθέτουν τα ανάλογα διαπιστευτήρια που απαιτούνται, σύμφωνα με την απόφαση της παραγρά- φου 5 του άρθρου 36». β. Η παράγραφος 6 του άρθρου 37 καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 38 τροποποιείται ως εξής: «3. Στο ΚΗΜΔΗΣ καταχωρίζονται από τις αναθέτου- σες αρχές/ αναθέτοντες φορείς και τις ΚΑΑ ηλεκτρονικά στοιχεία των ακόλουθων σταδίων για όλες τις συμβάσεις της παραγράφου 1:» β. Στην παρ. 9 του άρθρου 38 η φράση «της παρ. 5» αντικαθίσταται με τη φράση «της παρ. 4».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 41 η φράση «της περίπτωσης 19» αντικαθίσταται με τη φράση «της πε- ρίπτωσης 18».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 41 τροποποιείται ως εξής: β) οι κατηγορίες έργων, αγαθών και υπηρεσιών, που θα αποτελέσουν αντικείμενο ομαδοποίησης σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο και για τα οποία οι ανα- θέτουσες αρχές προσφεύγουν υποχρεωτικά στις ΕΚΑΑ,».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 43 οι λέξεις «παραγράφου 4 του άρθρου 39» αντικαθί- σταται στο ορθό από τις λέξεις «της παραγράφου 5 του άρθρου 39».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 45 αντικαθίσταται στο ορθό ως εξής: «Η παράβαση της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα των αρμόδιων οργάνων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Στη περίπτωση δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 49 διαγράφεται η φράση «ή μελέτης».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Το σημείο γ΄ στο προτελευταίο εδάφιο της παρα- γράφου 1 του άρθρου 50 αντικαθίσταται στο ορθό ως εξής: «γ. η ύπαρξη των στοιχείων Α.1 έως Α.3 και Α.7 έως Α. 13 του υποφακέλου της υποπερίπτωσης Α΄ της παρα- γράφου 7 του άρθρου 45.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Στην υποπερίπτωση γγ΄ της περίπτωσης κε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 53 η φράση «του άρθρου 50» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «του άρ- θρου 51».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρα- γράφου 8 του άρθρου 53 η φράση «στην παρ. 5» αντικα- θίσταται στο ορθό από τη φράση «στην παρ. 4».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 61 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Η πρόσκληση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαι- τείται να αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Στο τέλος της 3ης και 4ης υποπαραγράφου της πα- ραγράφου 1 του άρθρου 67 η φράση «τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 29» αντικαθίστα- ται στο ορθό «τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 74, αντικαθίσταται η φράση «1, 2 και 4» από το ορθό «1 και 2».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 77 αντικαθίσταται ως εξής: «δ) σε περίπτωση συμμετοχής ένωσης οικονομικών φορέων και αν η υπό ανάθεση μελέτη ανήκει σε περισ- σότερες κατηγορίες, πρέπει να καλύπτονται αθροιστικά όλες οι κατηγορίες».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

Η περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 91 αντικαθίσταται ως εξής: «ζ) Στις διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης έρ- γου, μελέτης ή παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 95».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

Μετά το άρθρο 92 ο τίτλος «Ενότητα 7» διορθώνε- ται στο ορθό «Ενότητα 8» και μετά το άρθρο 98 ο τίτλος «Ενότητα 8» διορθώνεται στο ορθό «Ενότητα 9».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23

Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 94 προ- στίθεται εδάφιο ως εξής: «Στις διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης έργου στις οποίες κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρου- σα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής, τα περιεχόμενα του φακέλου «Τεχνική Προσφορά» ορίζονται στα έγγραφα της σύμ- βασης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 97 αντικαθίσταται ως εξής: «Όταν στο διαγωνισμό υποβάλλονται και τεχνικές προ- σφορές, ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε δέκα (10) μήνες».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 25

Στο δεύτερο εδάφιο της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 99 δια- γράφεται η φράση «της υποπερίπτωσης εε΄».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 26

Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ της παρα- γράφου 1 του άρθρου 99 διαγράφεται η φράση «της υποπερίπτωσης εε΄».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 27

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 100, η φράση «παρ. 6» αντικαθίσταται από τη φράση «παρ. 5».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28

Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρ- θρου 103 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αναθέτουσα αρχή σε σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος παραδίδεται στο αρμόδιο όργανο αξιολόγησης».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 29

Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 105 τροποποιείται ως εξής: «Αν κανένας από τους προσφέροντες δεν προσέλθει για την υπογραφή του συμφωνητικού, η διαδικασία ανά- θεσης ματαιώνεται, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 106».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 30

Στο άρθρου 110 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου στην παρ. 5 προεδρικού διατάγματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 ως 4».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 31

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 118 τροποποιείται ως εξής: «Μετά την έκδοση της απόφασης απευθείας ανάθε- σης, η αναθέτουσα αρχή δημοσιεύει αυτή στο ΚΗΜΔΗΣ, σύμφωνα με το άρθρο 66, με την επιφύλαξη του άρθρου 379 παράγραφος 3».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 32

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 120 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Η πρόσκληση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαι- τείται να αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 33

Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 127 προ- στίθεται εδάφιο ως εξής: «Στις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών, για την ένσταση κατά της διακήρυξης ή της πρόσκλησης γνω- μοδοτεί το αρμόδιο τεχνικό συμβούλιο».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 34

Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγρά- φου 1 του άρθρου 132 αντικαθίσταται ως εξής: «γ) όταν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋ- ποθέσεις: αα) η ανάγκη τροποποίησης προέκυψε λόγω περιστάσεων που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από μια επιμελή αναθέτουσα αρχή, ββ) η τροποποίη- ση δεν μεταβάλλει τη συνολική φύση της σύμβασης, γγ) οποιαδήποτε αύξηση της τιμής δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης ή της συμφωνίας- πλαίσιο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 35

Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 134 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα δημόσια έργα κατασκευάζονται με εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής:».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 36

Η παράγραφος 23 του άρθρου 153 αντικαθίσταται ως εξής: «23. Κατ’ εξαίρεση από το Δ΄ τρίμηνο του 2012 και εντεύθεν, ο σταθερός συντελεστής σ στον τύπο ανα- θεώρησης της παραγράφου 6 ορίζεται από τη σχέση s (ή σ) = 1. Η διάταξη εφαρμόζεται σε όλες τις συμβά- σεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανεξάρτητα του χρόνου δημοπράτησης τους, εκτός από τις συμβάσεις με χρό- νο δημοπράτησης πριν το Γ΄ τρίμηνο του 2012, για τις οποίες η αναθεώρηση των τιμών υπολογίζεται από το Δ΄ τρίμηνο του 2012 και εντεύθεν με τους ισχύοντες για το Γ΄ τρίμηνο του 2012 συντελεστές αναθεώρησης και με ελάχιστη τιμή εφαρμογής αυτών ίση με τη μονάδα (1). Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μετα- φορών μπορεί να ορίζονται συντελεστές αναθεώρησης αν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μεγάλη απόκλιση από τις τιμές του Γ΄ τριμήνου του 2012».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 37

Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρα- γράφου 1 του άρθρου 156, μετά τη φράση «περίπτωση α ' της παραγράφου 1 » προστίθεται φράση «του παρόντος άρθρου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 38

Στην παρ. 2 του άρθρου 180 η φράση «προϊστα- μένης αρχής» αντικαθίσταται από τη φράση «αναθέ- τουσας/ προϊσταμένης αρχής» και η φράση «εκτέλεση» αντικαθίσταται από τη φράση «ανάθεση/εκτέλεση».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 39

Στο άρθρο 180 η παράγραφος 6 καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 40

Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρ- θρου 186 η φράση «παραγράφων 4 και 5» αντικαθίσταται από τη φράση «παραγράφων 3 και 4».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 41

Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 188 η φράση «κατά την έννοια του άρθρου 72 παράγρα- φος 4 περίπτωση στ΄» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «κατά την έννοια του άρθρου 73 παράγραφος 4 περίπτωση στ΄».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 42

Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 11 του άρ- θρου 198 η φράση «στην παράγραφο 14» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «στην παράγραφο 13».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 43

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 207 η φράση «άρθρο 209» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «άρθρο 206».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 44

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 208 η φράση «πα- ραγράφου 5» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «παραγράφου 3».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 45

Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 208, η φράση «παραγράφου 5 του άρθρου 120» αντικα- θίσταται στο ορθό από τη φράση «περίπτωσης β΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 221».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 46

Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 209, η φράση «άρθρο 71» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «άρθρο 72».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 47

Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρ- θρου 215, η φράση «άρθρο 71» αντικαθίσταται στο ορθό «άρθρο 72».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 48

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 219 η φράση «πα- ράγραφο 5» αντικαθίσταται στο ορθό «παράγραφο 3».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 49

α. Η υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης β΄ της πα- ραγράφου 8 του άρθρου 221 αντικαθίσταται ως εξής: «αα) Τέσσερις (4) τεχνικούς υπαλλήλους, κατηγορίας ΠΕ ή TE, με τους αναπληρωτές τους, εγγεγραμμένους στο μητρώο της περίπτωσης η ' της παρούσας παραγράφου, με εμπειρία, τεχνική εξειδίκευση και ειδικότητες που προσιδιάζουν στις υπό ανάθεση κατηγορίες εργασιών». β. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης στ της παρα- γράφου 8 του άρθρου 221 η φράση «προϊσταμένη αρχή» αντικαθίσταται από τη φράση «αναθέτουσα αρχή». γ. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α ' της παρα- γράφου 9 του άρθρου 221, μετά τη φράση: «Δύο από τα μέλη είναι τεχνικοί υπάλληλοι» προστίθεται φράση: «κατηγορίας ΠΕ». δ. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 221 αντικαθίσταται ως εξής: «Η κλήρωση διενεργείται υποχρεωτικά με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 118, μεταξύ των τεχνικών υπαλλήλων του μητρώου της περίπτωσης η ' της παραγράφου 8 του πα- ρόντος άρθρου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας με βάση την έδρα της αναθέτουσας αρχής, οι οποίοι δια- θέτουν τα προσόντα της υποπερίπτωσης αα΄ της περί- πτωσης β΄ της παραγράφου 8 ή της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 9, κατά περίπτωση.» ε. Προστίθεται πρώτο εδάφιο στην περίπτωση α ' της παραγράφουΐ 1 του άρθρου 221 ως εξής: «Συγκροτείται τριμελές ή πενταμελές γνωμοδοτικό όργανο (Επιτροπή διενέργειας/επιτροπή αξιολόγησης).» στ. Προστίθεται περίπτωση στ΄ στην παράγραφο 11 του άρθρου 221 ως εξής: «στ. Τα γνωμοδοτικά όργανα της παρούσας παραγρά- φου συγκροτούνται από υπαλλήλους που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον φορέα που διενεργεί το διαγωνισμό ή σε άλλο φορέα του δημοσίου τομέα και λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά γενικές διατάξεις περί συλλογικών οργάνων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 50

Η παράγραφος 2 του άρθρου 254 διαιρείται και το τρίτο και τέταρτο εδάφιο αυτής αποτελούν παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 51

Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 256, η φράση «της απόφασης» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «του προεδρικού διατάγματος».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 52

Στο άρθρο 256 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου στην πα- ράγραφο 4 προεδρικού διατάγματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 3».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 53

α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 259 τροποποιείται ως εξής: «6. Οι χρήστες αποκτούν δικαίωμα χρήσης του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ., εφόσον διαθέτουν τα ανάλογα διαπιστευ- τήρια που απαιτούνται, σύμφωνα με την απόφαση της παράγραφο 10 του άρθρου 258». β. Η παράγραφος 7 του άρθρου 259 καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 54

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 268 η φράση «πε- ριπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 263», αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 263».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 55

Στην αρχή της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 269 προ- στίθεται στο ορθό η φράση «στην περίπτωση συμβάσε- ων προμηθειών».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 56

Στο άρθρο 286, η δεύτερη εκ των παραγράφων στις οποίες έχει τεθεί ο αριθμός 2 αναριθμείται στο ορθό σε 3.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 57

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 299 η φράση «πε- ρίπτωση α ' της παραγράφου 3 του άρθρου 263» αντικα- θίσταται από τη φράση «περίπτωση α ' της παραγράφου 2 του άρθρου 263».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 58

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 308, τα δύο τελευ- ταία εδάφια αντικαθίστανται στο ορθό ως εξής: «Ο αναθέτων φορέας απαιτεί από τον οικονομικό φο- ρέα να αντικαταστήσει ένα φορέα που δεν πληροί σχετι- κό κριτήριο επιλογής ή για τον οποίο συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 73, τους οποίους ανέφερε ο αναθέτων φορέας. Ο αναθέτων φορέας μπορεί να απαιτήσει από τον οικονομικό φορέα την αντικατάσταση φορέα για τον οποίον συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 4 του άρθρου 73.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 59

Στη πρώτη παράγραφο του άρθρου 318 τίθεται έμπροσθεν στο ορθό ο αριθμός 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 60

Στο άρθρο 321 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «6. Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου στην πα- ράγραφο 5 προεδρικού διατάγματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 ως 4».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 61

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 323 μετά το τελευ- ταίο εδάφιο προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων διαγωνισμού μελετών διαβιβάζεται στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ένωσης εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη του διαγωνισμού».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 62

Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 336 η λέξη «επαληθεύει» αντικαθίσταται από τη φράση «δύναται να επαληθεύσει».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 63

α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 340 η λέξη «Αρχή» αντικαθίσταται με τις λέξεις «Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων». β. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 340 μετά τη λέξη «καθοδήγηση» προστίθενται οι λέξεις «δια γενικών οδηγιών».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 64

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 376 η φράση «και 290» αντικαθίσταται από τη φράση «, 290 και 330».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 65

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 376 η φράση «του άρθρου 120» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «των άρθρων 120 και 330».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 66

α. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 31 της παρα- γράφου 1 του άρθρου 377 αντικαθίσταται ως εξής: «31) του Ν. 3669/2008 (Α΄ 116), πλην των άρθρων 80 έως 110, τα οποία παραμένουν σε ισχύ μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 83, των παρα- γράφων 4 και 5 του άρθρου 20 και της παραγράφου 1 α του άρθρου 176». β. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 377 η φράση «της παρ. 11» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «των παραγράφων 10 και 12».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 67

α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 379 η φράση «Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος,» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,». β. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 379, η φράση «της παραγράφου 2 του άρθρου 79» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «της παραγράφου 3 του άρθρου 79».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 68

Διαγράφεται η περίπτωση 39 του Προσαρτήματος Α - Παράρτημα Ι - Κεντρικές Κυβερνητικές Αρχές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 69

Στο Προσάρτημα Δ΄ - Παράρτημα Ι (Πίνακας αντι- στοίχισης της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ), στο σημείο όπου αναφέρεται η αντιστοίχιση του άρθρου 57 παράγραφος 1 (της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ) «με το άρθρο 73 παράγρα- φος 1, πλην του τελευταίου εδαφίου», διαγράφεται η φράση «πλην του τελευταίου εδαφίου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 70

Στο Προσάρτημα Δ΄ - Παράρτημα Ι (Πίνακας αντι- στοίχισης της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ), στο σημείο όπου αναφέρεται η αντιστοίχιση του άρθρου 77 παράγραφος 4 (της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ) με το «Άρθρο 106 παράγρα- φος 4», η αντιστοίχιση αντικαθίσταται με το «Άρθρο 110 παράγραφος 4».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 71

Στο Προσάρτημα Δ΄ - Παράρτημα II (Πίνακας αντι- στοίχισης της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ), στο σημείο όπου αναφέρεται η αντιστοίχιση του άρθρου 96 παρ. 2 (της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ) με το «Άρθρο 323 παράγραφος 3», η αντιστοίχιση αντικαθίσταται «Άρθρο 96 παράγρα- φος 2 πρώτο εδάφιο» με το «Άρθρο 323 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 72

Στο Προσάρτημα Δ΄ - Παράρτημα II (Πίνακας αντι- στοίχισης της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ), στο σημείο όπου αναφέρεται η αντιστοίχιση του άρθρου 96 παράγραφος 3 (της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ) με το άρθρο 323 παράγρα- φος 4 (του Ν. 4412/2016), η αντιστοίχιση αντικαθίσταται «Άρθρο 96 παρ. 2 πέμπτο εδάφιο» με «Άρθρο 323 παρ. 2 δεύτερο εδάφιο».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 73

Στο Προσάρτημα Δ' - Παράρτημα II (Πίνακας αντι- στοίχισης της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ), στο σημείο όπου αναφέρεται η αντιστοίχιση του άρθρου 96 παράγραφος 4 (της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ) με το άρθρο 323 παρ. 3 πρώ- το εδάφιο (του Ν. 4412/2016), η αντιστοίχιση αντικαθί- σταται «Άρθρο 96 παρ. 3» με «Άρθρο 323 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 74

Στο Προσάρτημα Δ΄ - Παράρτημα II (Πίνακας αντι- στοίχισης της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ), στο σημείο όπου αναφέρεται η αντιστοίχιση του άρθρου 100 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο (της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ) με το άρθρο 341 παράγραφος 1, διαγράφεται η φράση «τρίτο εδά- φιο», και η αντιστοίχιση αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 100 παρ. 1» με «Άρθρο 341 παράγραφος 1».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 75

Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 181 η φράση «στο άρθρο 167» διορθώνεται στο ορθό «στο άρθρο 171».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 76

Μετά την περίπτωση α΄ του άρθρου 334 προστί- θεται περίπτωση β΄ ως εξής: «β) συμπληρωματικά οι διατάξεις του Κεφαλαίου II του Μέρους Β΄ του Βιβλίου Ι (άρθρα 134 έως 221) του παρό- ντος νόμου,» και οι περιπτώσεις β΄ και γ΄ αναριθμούνται σε γ΄ και δ΄ αντίστοιχα. 77. Στην περίπτωση 29 της παραγράφου 1 του άρθρου 2, μετά τη φράση «των οποίων η εκτιμώμενη αξία» προστί- θεται η φράση «εκτός φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)». 78. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρ- θρου 34 η φράση «ενδεχομένως σε συνδυασμό με τον τρόπο που προβλέπεται στην περίπτωση γ΄ αυτού» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «ενδεχομένως σε συνδυασμό με τον τρόπο που προβλέπεται στην πε- ρίπτωση α αυτού». 79. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρα- γράφου 1 και στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 40, η φράση «ή, στο βαθμό που καθορίζεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 39» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «ή, στο βαθμό που καθορίζεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 39». 80. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 41, οι περιπτώσεις που σημειώνονται με τα γράμματα δ΄, ε΄ και στ΄ αντικα- θίστανται στο ορθό σε γ΄, δ΄ και ε΄. 81. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρ- θρου 43, η φράση «της παραγράφου 2» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «της παραγράφου 3». 82. Στην περίπτωση Β.9 της παραγράφου 7 του άρ- θρου 45, η λέξη «συμμετοχής» αντικαθίσταται στο ορθό από τη λέξη «κατακύρωσης». 83. Στην περίπτωση θ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 73 η φράση «μετατάλληλα μέσα» διορθώνεται στο ορθό «με κατάλληλα μέσα». 84. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 79, μετά τη φράση «στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κάτω των ορίων» προστίθεται η φράση «πλην της απευθείας ανάθεσης των άρθρων 118 και 328». 85. Στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 86, η φράση «της παραγράφου 3» αντικαθίσταται στο ορθό από τη φράση «της παραγράφου 2». 86. Στο τέλος της υποπερίπτωσης δδ΄ της περίπτωσης β΄ του άρθρου 93, προστίθεται εδάφιο: «Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για συμβάσεις με απευθείας ανάθεση των άρθρων 118 και 328». Στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 93 προστίθεται στο τέλος η φράση «πλην της εγγύησης συμμετοχής».

Άρθρο 23

Η μη ανάρτηση στο ΚΗΔΜΗΣ αποφάσεων απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 του Ν. 4412/2016, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δεν επηρεάζει το κύ- ρος της σύμβασης.

Άρθρο 24

Το τρίτο εδάφιο του άρθρου 19 του Ν. 3429/2005 (Α΄ 314), που προστέθηκε με το άρθρο 17 περίπτωση Α΄ του Ν. 4013/2011 (Α΄ 204) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 240 του Ν. 4072/2012 (Α΄ 86), αντι- καθίσταται ως εξής: «Επίσης, εξαιρείται η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυ- μία Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ. Α.Ε.) και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.), καθώς και οι θυγατρικές της, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 3899/2010, οι οποίες εφαρμόζονται και για τους ερ- γαζόμενους σε αυτή».

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ Ψηφιακής Πολιτικής, Αναπληρώτρια Υπουργός
Τηλεπικοινωνιών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Ενημέρωσης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Οικονομικών Οικονομικών Υφυπουργός Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Υγείας Υγείας Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών και Μεταφορών ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ Ναυτιλίας Αγροτικής Ανάπτυξης
και Νησιωτικής Πολιτικής και Τροφίμων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.