201 Α' 2018

ΝΟΜΟΣ 4579/2018

Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 25 - Ειδικές ρυθμίσεις τρόπου δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου Για την ανάπλαση των περιοχών των Δήμων Μαραθώ- νος και Ραφήνας - Πικερμίου της Περιφέρειας Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και έχουν οριοθετηθεί με την υπ’ αριθμ. ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/8706/Α325 (Β΄ 3255) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οι- κονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, την αντιμε- τώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής και τη διαμόρφωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και για την εναρμόνιση της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων με τις αρχές κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής, καθορίζονται οι ακόλουθοι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί δόμησης και απο- κατάστασης:
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5
03 Δεκεμβρίου 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 201
3 Δεκεμβρίου 2018

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4579
Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για την εκτέλεση έργων διαμόρφωσης του οδικού δικτύου και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων της περιοχής της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1, όπως θα καθοριστούν με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, εφαρμό- ζονται τα εξής: α) Για την κήρυξη των απαιτούμενων απαλλοτριώ- σεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α΄17). Τυχόν καταβαλλόμενα ποσά των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου συνυπολογί- ζονται στην αναλογούσα αποζημίωση του κτηρίου λόγω απαλλοτρίωσης. β) Για τη διαδικασία εκτίμησης των στρατηγικών επι- πτώσεων του Σχεδίου και την περιβαλλοντική του έγκρι- ση, καθώς και κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλο- ντικών όρων έργων ή δραστηριοτήτων, οι προθεσμίες που είναι άνω των πέντε (5) ημερών και έως είκοσι (20) ημέρες μειώνονται κατά πέντε (5) ημέρες και οι προθε- σμίες που είναι άνω των είκοσι (20) ημερών μειώνονται κατά δέκα (10) ημέρες. γ) Για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσι- ας σύμβασης έργου της παρούσας παραγράφου, αρκεί η κήρυξη των αναγκαίων απαλλοτριώσεων και η υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκα- στικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. δ) Διοικητικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης ενώ- πιον του Συμβουλίου της Επικράτειας εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών. Η αίτηση συζητείται εντός αποκλειστι- κής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την άσκησή της και η απόφαση εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη συζήτηση. Αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης χορηγείται μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι, από τη χορήγησή της δεν θίγεται το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον της θωράκισης της περι- οχής από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων. Η παρούσα παράγραφος, καθώς και η παράγραφος 3 εφαρμόζονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με την κ.υ.α. ΔΑΕΦΚ- ΚΕ/8706/ Α325/2018 (Β΄ 3255).

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Aντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
και Υπουργός Αναπληρωτής Υπουργός
Οικονομίας και Ανάπτυξης Εσωτερικών Εθνικής Άμυνας ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας του Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός
Οικονομικών Οικονομικών Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός
Διοικητικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Ναυτιλίας
Υποδομών και Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΦΩΤΙΟΣ-ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.