139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΙΕΡΑΡΧΙΑ −ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Άρθρο 1 - Ιεραρχία και αρχαιότητα Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

Άρθρο 1Ιεραρχία και αρχαιότητα Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η στρατιωτική ιεραρχία περιλαμβάνει την ιεραρχία των βαθμών και την ιεραρχία των καθηκόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία των βαθμών έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του ανωτέρου ή του κατωτέρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι ομοιόβαθμοι Αξιωματικοί ανάλογα με την αρχαιότητά τους και την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του αρχαιοτέρου ή του νεοτέρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Μεταξύ ομοιοβάθμων Αξιωματικών, που συνδέονται με σχέση διοικητικής υπαγωγής ή εξάρτησης, η αρχαιότητα έχει την ίδια ισχύ που έχει και η διαφορά του βαθμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η ιεραρχία των καθηκόντων είναι η κλίμακα της διοίκησης. Αναλόγως με τη θέση που έχουν οι Αξιωματικοί στην ιεραρχία των καθηκόντων, έχουν οι μεν προς τους δε την ιδιότητα του προϊσταμένου ή του υφισταμένου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η ιεραρχία των καθηκόντων βρίσκεται σε αρμονία με την ιεραρχία των βαθμών, ή την αρχαιότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από το χρόνο κτήσης του βαθμού αυτού, πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος. Ως χρόνος κτήσης του βαθμού λογίζεται η χρονολογία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή γι’ αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η συγκεκριμένη αναδρομική χρονολογία κτήσης του βαθμού που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά κατά τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, στην περίπτωση ταυτόχρονης προαγωγής ομοιοβάθμων, η αρχαιότητα προσδιορίζεται από εκείνη του αμέσως προηγούμενου βαθμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η αρχαιότητα που αποκτούν οι Αξιωματικοί κάθε κατηγορίας διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, εκτός αν επέλθουν μεταβολές λόγω: α) Απώλειας αρχαιότητας σύμφωνα με τις σχετικές ισχύουσες διατάξεις. β) Μη συμπλήρωσης από υπαιτιότητά τους, των τυπικών προς προαγωγή προσόντων. γ) Προαγωγής εν ενεργεία μονίμων Αξιωματικών Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., που αναδείχθηκαν ή αναδεικνύονται Ολυμπιονίκες σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα κατά τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων. δ) Κρίσης τους ως παραμενόντων στον ίδιο βαθμό. ε) Προαγωγής επ’ανδραγαθία, ή λόγω διακεκριμένης πράξης. στ) Προαγωγής Αξιωματικών αποφοίτων της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα, ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα, ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.), ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), καθώς και κάτοχοι διπλώματος Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού Γ΄ τάξεως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι κατατασσόμενοι ως Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Οικονομικού ή Νομικού, από την κατάταξή τους και με βάση τη σειρά επιτυχίας τους, εντάσσονται στην επετηρίδα της κατηγορίας τους, ως Ανθυποπλοίαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογης ειδικότητας. Οι κατατασσόμενοι ως Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Ιερέα, εντάσσονται από την κατάταξή τους στην επετηρίδα της κατηγορίας τους, ως Ανθυποπλοίαρχοι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογης ειδικότητας. Οι κατατασσόμενοι ως Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας, μετά την αποφοίτησή τους από την οικεία σχολή, εντάσσονται κατά αρχαιότητα, σύμφωνα με το βαθμό αποφοίτησης τους, στην επετηρίδα της κατηγορίας τους, ως Σημαιοφόροι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι μετατασσόμενοι ως Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Ιερέα ή Νομικού, εντάσσονται ως Σημαιοφόροι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. αντίστοιχης ειδικότητας, στην επετηρίδα των Αξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. της κατηγορίας τους, με βάση τη σειρά κρίσης τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Η υπάρχουσα στην επετηρίδα σειρά αρχαιότητας δε διαταράσσεται από αναδρομική προαγωγή, που ενεργείται με βάση ειδικές διατάξεις, εκτός των περιπτώσεων που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ανεξάρτητα από την αρχαιότητα που αποκτούν εντασσόμενοι σύμφωνα με αυτή στην οικεία επετηρίδα τους, έχουν και μεταξύ τους μία γενική σειρά αρχαιότητας, η οποία ειδικά για τους ομοιόβαθμους διαφορετικής προέλευσης που προάγονται το ίδιο ημερολογιακό έτος ορίζεται ως εξής: α) Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. β) Αξιωματικοί ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Ιερέα, Οικονομικού και Νομικού. γ) Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σχολή Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ή αθλητές από βαθμοφόρους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. στους οποίους απονεμήθηκε ο βαθμός του Σημαιοφόρου. δ) Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων. ε) Αξιωματικοί Ειδικής Μονιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Οι μόνιμοι εν ενεργεία Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. από το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και άνω είναι αρχαιότεροι των εφέδρων Αξιωματικών που δε μονιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Οι μόνιμοι εν ενεργεία Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. θεωρούνται πάντοτε αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων εφέδρων, οι οποίοι ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία, υπό την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων περί εφεδρείας.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ