139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 48Υποχρεώσεις παραμονής στο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής έξι ετών, από την ημερομηνία ονομασία τους ως Σημαιοφόροι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Ιερέα, Οικονομικού και Νομικού, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής έξι ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εκπαίδευσής τους. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής, ως χειριστές εναερίων επιχειρησιακών μέσων, δεκαοκτώ ετών από την ημερομηνία κατάταξής τους. Η περίοδος των τριών ετών από την ημερομηνία ονομασίας των Σημαιοφόρων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας, αποτελεί δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία τελούν υπό δοκιμασία ως προς την πτητική ικανότητα και απόδοση τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι μετατασσόμενοι σε Αξιωματικούς ειδικοτήτων, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής δέκα ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στη συγκεκριμένη κατηγορία, επιπρόσθετη της υποχρέωσης παραμονής που έχουν για την κατηγορία τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι Υπαξιωματικοί που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.), καθώς και οι Υπαξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής πέντε ετών, από την ημερομηνία ονομασίας τους ως Κελευστές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι Λιμενοφύλακες αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής τριών ετών, από την ημερομηνία της ονομασίας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που αποστέλλονται από την Υπηρεσία για εκπαίδευση σε στρατιωτικές ή μη δημόσιες σχολές, ή σε αναγνωρισμένες ιδιωτικές τεχνικές σχολές, αναλαμβάνουν πρόσθετη υποχρέωση πενταετούς παραμονής, από την ημερομηνία κτήσης του διπλώματος ή του πτυχίου. Σε περίπτωση διακοπής της εκπαίδευσης χωρίς υπαιτιότητα της Υπηρεσίας, η πρόσθετη υποχρέωση παραμονής είναι διπλάσια του πραγματικού χρόνου της εκπαίδευσης, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία διακοπής της. Όσοι εκπαιδεύονται σε τεχνικές στρατιωτικές σχολές εσωτερικού με έγκριση της Υπηρεσίας και λαμβάνουν πτυχίο που τους δίδει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αναλαμβάνουν πρόσθετη υποχρέωση παραμονής για χρονικό διάστημα τετραπλάσιο του προβλεπομένου χρόνου φοίτησης, σε καμία δε περίπτωση λιγότερο των οκτώ ετών. Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που αποστέλλονται για φοίτηση σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναλαμβάνουν πρόσθετη υποχρέωση παραμονής για χρονικό διάστημα τετραπλάσιο του προβλεπομένου χρόνου φοίτησης, σε καμία δε περίπτωση λιγότερο των δέκα ετών, ενώ στην περίπτωση που δε λάβουν πτυχίο, αναλαμβάνουν υποχρέωση για χρονικό διάστημα ίσο με τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που αποστέλλονται από την Υπηρεσία στο εξωτερικό για εκπαίδευση για περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών, αναλαμβάνουν πρόσθετη υποχρέωση παραμονής για χρονικό διάστημα τετραπλάσιο του προβλεπομένου χρόνου φοίτησης, σε καμία δε περίπτωση λιγότερο των τεσσάρων ετών, που αρχίζει από την επάνοδό τους. Για περισσότερες από μία μετεκπαιδεύσεις εντός της ίδιας πενταετίας ο υπολογισμός της πρόσθετης παραμονής γίνεται αθροιστικά. Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που αποστέλλονται από την Υπηρεσία για εκπαίδευση στο εξωτερικό, με ή χωρίς διενέργεια διαγωνισμού, θεωρείται ότι μεταβαίνουν με τη θέλησή τους και υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση της υποχρέωσης που αναλαμβάνουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια για χρόνο μεγαλύτερο των έξι μηνών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί αδειών του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., αναλαμβάνουν υποχρέωση πρόσθετης παραμονής για χρονικό διάστημα τετραπλάσιο εκείνου της εκπαιδευτικής άδειας και των τυχόν παρατάσεων αυτής, σε καμία δε περίπτωση μικρότερο των τριών ετών. Όσοι λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια για χρόνο μικρότερο των έξι μηνών, αναλαμβάνουν ομοίως υποχρέωση πρόσθετης παραμονής για χρονικό διάστημα τετραπλάσιο εκείνου της εκπαιδευτικής άδειας και των τυχόν παρατάσεων αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ο χρόνος εκπαίδευσης ή φοίτησης, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες παραγράφους, υπολογίζεται από την έναρξη μέχρι τη λήξη της συγκεκριμένης εκπαίδευσης ή φοίτησης. Στο χρόνο αυτό συνυπολογίζονται και οι προβλεπόμενες για το διάστημα αυτό διακοπές, καθώς και οι ληφθείσες κατά τη διάρκειά τους άδειες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Τα στελέχη που εξέρχονται από το Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω παραίτησης, εφόσον δεν έχουν εκπληρώσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις παραμονής στην κατηγορία τους, υποχρεούνται να καταβάλλουν υπέρ του Δημοσίου αποζημίωση ίση με το γινόμενο του συνόλου των εκκαθαρισμένων πραγματικών αποδοχών του κατεχόμενου βαθμού επί τους υπολειπόμενους μήνες υποχρέωσης παραμονής στο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Όσοι αποχωρήσουν με αίτηση τους πριν την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων τους και έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό υποχρεούνται να καταβάλουν εκτός από την ανωτέρω αποζημίωση και τη δαπάνη της εκπαίδευσής τους. Η αποζημίωση ή η δαπάνη της εκπαίδευσής τους κατά περίπτωση, καταλογίζεται και βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο κατά τις κείμενες διατάξεις. Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται για όσους εξέρχονται για λόγους υγείας, οι οποίοι βεβαιώνονται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Άρθρο 49Διαμονή προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. υποχρεούνται να διαμένουν ως ακολούθως: α) Οι υπηρετούντες σε Υπηρεσίες που εδρεύουν στο νομό Αττικής και Θεσσαλονίκης, εντός του νομού αυτού. β) Οι υπηρετούντες σε Υπηρεσίες των άλλων νομών της χώρας, στις έδρες των Υπηρεσιών τους ή σε απόσταση μέχρι 60 χιλιόμετρα από αυτές υπό την επιφύλαξη ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την Υπηρεσία και ευχέρεια ταχείας προσέλευσης σε αυτή σε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου. γ) Εκτός από τους ανωτέρω περιορισμούς, δεν επιτρέπεται οι υπηρετούντες σε νησί να διαμένουν εκτός του νησιού και αντίστροφα. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει εάν το νησί που υπηρετεί το στέλεχος Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συνδέεται με γέφυρα με τον τόπο διαμονής του και αντίστροφα. Επίσης δεν ισχύει για τους υπηρετούντες στη Σαλαμίνα όταν ο τόπος διαμονής τους είναι στο ηπειρωτικό τμήμα του νομού Αττικής, ή για τους διαμένοντες στη Σαλαμίνα, όταν η έδρα της Υπηρεσίας τους είναι στο ηπειρωτικό τμήμα του νομού Αττικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. υποχρεούνται να δηλώνουν στην Υπηρεσία τους, την ακριβή διεύθυνση διαμονής και το τηλέφωνο τους, καθώς και τυχόν αλλαγή αυτών για ανεύρεση τους σε περίπτωση υπηρεσιακής ανάγκης.

Άρθρο 50Ετοιμότητα − ΕπιφυλακήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. τελεί σε διαρκή ετοιμότητα για την υλοποίηση της αποστολής του, εφόσον δεν κωλύεται νόμιμα από την άσκηση των καθηκόντων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επιφυλακή είναι η κατάσταση του προσωπικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. που ευρίσκεται σε ετοιμότητα στην υπηρεσία του ή κατ’ οίκον, για την άμεση ανάληψη εκτέλεσης υπηρεσίας εάν παραστεί ανάγκη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο χρόνος της επιφυλακής στην υπηρεσία θεωρείται χρόνος εργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιφυλακή διατάσσεται όταν γίνονται ή ενδέχεται να γίνουν δημόσιες συγκεντρώσεις ή άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και κατά την κρίση αυτού που τη διατάσσει, είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθούν μεγάλης έκτασης επεισόδια ή διατάραξη της κοινής ειρήνης και σε κάθε άλλη περίπτωση που είναι πιθανό να απαιτηθεί η άμεση επέμβαση αυξημένης δύναμης προσωπικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η επιφυλακή διακρίνεται σε γενική και μερική.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Γενική είναι η επιφυλακή όταν αφορά το σύνολο του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο δεν είναι διατεταγμένο σε υπηρεσία και δεν κωλύεται νόμιμα από την άσκηση των καθηκόντων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Μερική είναι η επιφυλακή όταν αφορά είτε μέρος του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., είτε μέρος των Υπηρεσιών του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η επιφυλακή διατάσσεται: α. Από τον Αρχηγό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. όταν πρόκειται για γενική ή για μερική που αφορά μέρος του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. β. Από τον οικείο προϊστάμενο, όταν αφορά μέρος των Υπηρεσιών του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Στην περίπτωση αυτή η διαταχθείσα επιφυλακή και ο λόγος για τον οποίο διατάχθηκε, αναφέρονται αμέσως ιεραρχικά στον Αρχηγό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η επιφυλακή λήγει με διαταγή αυτού που τη διέταξε ή των ιεραρχικά προϊσταμένων αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Όταν η επιφυλακή διατάσσεται εκτάκτως, τα όργανα εσωτερικής υπηρεσίας που ειδοποιούν το προσωπικό συντάσσουν κατάσταση η οποία περιέχει τα ονοματεπώνυμα του προσωπικού, την ώρα ειδοποίησης και ένδειξη αν ειδοποιήθηκε ο ίδιος ή οικείος του και τα στοιχεία αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Όταν διατάσσεται επιφυλακή συγκροτούνται ομάδες με το διατιθέμενο προσωπικό, σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια και για το οποίο λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Άρθρο 51Περιβολή στολήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. φέρουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις στολή, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται να φέρουν πολιτική περιβολή όσοι υπηρετούν σε Υπηρεσίες ασφαλείας, ή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Τα στελέχη Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. που φέρουν πολιτική περιβολή υποχρεούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να δηλώνουν την ιδιότητά τους και να επιδεικνύουν ταυτόχρονα το δελτίο της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. μεριμνούν ώστε η εμφάνιση και η παράστασή τους κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων να είναι σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις και διαταγές.

Άρθρο 52Δήλωση οικογενειακής κατάστασης

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. υποχρεούνται να δηλώνουν στην Υπηρεσία τους κάθε μεταβολή της οικογενειακής τους κατάστασης, όπως τέλεση, ή λύση γάμου, γέννηση τέκνων κ.λπ., υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά εντός δύο μηνών από την ημερομηνία που επήλθε η μεταβολή.

Άρθρο 53Συμμετοχή σε εταιρείες

Απαγορεύεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς και στους λοιπούς βαθμοφόρους Λ.Σ−ΕΛ.ΑΚΤ. να μετέχουν σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης, ή κοινοπραξία, ή να είναι διευθύνοντες, ή εντεταλμένοι σύμβουλοι ανωνύμου εταιρίας, ή διαχειριστές οποιασδήποτε εμπορικής εταιρίας.

Άρθρο 54Συμμετοχή σε σωματεία

Επιτρέπεται στο εν ενεργεία προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. η συμμετοχή σε αναγνωρισμένα σωματεία, ή ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Άρθρο 55Τελικές διατάξεις −Έναρξη ισχύοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με την επιφύλαξη των διατάξεων των επομένων παραγράφων, το παρόν προεδρικό διάταγμα ισχύει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 7 παράγραφοι 1 και 6, του άρθρου 8, του άρθρου 32, του άρθρου 37 πλην των παραγράφων 9, 10, 11, 12 και 13, του άρθρου 40 και του άρθρου 47 αρχίζει από 01−01−2015.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μέχρι 31−12−2014, οι προαγωγές των στελεχών Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργούνται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ 311 Α΄), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αποστρατείες των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι και 31−12−2014, ενεργούνται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ 311 Α΄), υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ 120 Α΄) και του άρθρου 1 παράγραφος 8 του ν. 4002/2011 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου» (ΦΕΚ 180 Α΄), με το οποίο τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 41 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210 Α΄) και καταργήθηκαν οι διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9 του ιδίου άρθρου, όπως ισχύουν κάθε φορά, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. προερχόμενοι από τη Σχολή Λιμενοφυλάκων που συμπληρώνουν είκοσι πέντε έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον αποστρατεύονται με αίτηση τους μέχρι 31−12−2014 και έχουν κριθεί ως προακτέοι, προάγονται εν ενεργεία στον επόμενο βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων για διάστημα τριάντα ημερών, μετά την πάροδο του οποίου αποστρατεύονται ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους. Για τους ανωτέρω συντάσσονται οι πίνακες κρίσεων που προβλέπονται για την περίπτωση 2(γ) του άρθρου 70 του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λ.Σ.» (ΦΕΚ 311 Α΄).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι προήχθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 23 του ν. 4473/1965 «Περί Ελέγχου της Ναυσιπλοΐας, Επιθεωρήσεως Εμπορικών Πλοίων και άλλων τινών διατάξεων» (ΦΕΚ 102 Α΄), με τη συμπλήρωση είκοσι έξι ετών πραγματικής υπηρεσίας στο Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εκ των οποίων δύο έτη στο βαθμό του Πλωτάρχη, δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου και με τη συμπλήρωση τριάντα ετών πραγματικής υπηρεσίας, δύνανται να προαχθούν στο βαθμό του Πλοιάρχου εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται στο βαθμό που προήχθησαν με άλλο προεδρικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αξιωματικοί υπηρετούντες, προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ., με τη συμπλήρωση τριών ετών πραγματικής υπηρεσίας στο βαθμό του Υποπλοιάρχου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και είκοσι πέντε ετών συνολικής πραγματικής υπηρεσίας από της κατατάξεώς τους ως Δόκιμοι Κελευστές, προάγονται αναδρομικά στον αμέσως επόμενο βαθμό εκτός οργανικών θέσεων, εφόσον έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από τη Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπασπιστών Λ.Σ. (ΣΕΜΑ/Λ.Σ.). Ο πλεονάζων χρόνος λογίζεται ως χρόνος για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό. Αν το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων κρίνει ότι η μη συμμετοχή στη Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπασπιστών Λ.Σ., οφείλεται σε υπαιτιότητα του κρινομένου, τον εξαιρεί από το σχετικό πίνακα και αναστέλλει την κρίση του. Αν το Συμβούλιο αποφασίσει, ότι η μη συμμετοχή οφείλεται σε υπηρεσιακή ανάγκη ή κώλυμα ανυπέρβλητο, που δεν προκλήθηκε από υπαιτιότητά του, ο Αξιωματικός κρίνεται και προάγεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ