139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΩΝ, ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ
Άρθρο 19 - Διενέργεια προαγωγών
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

Άρθρο 19Διενέργεια προαγωγώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι προαγωγές των Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων, ενεργούνται σύμφωνα με τη σειρά αρχαιότητας τους, όπως αυτή προκύπτει από την ένταξή τους στις οικείες επετηρίδες, με βάση τις αποφάσεις των Συμβουλίων Κρίσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που τελούν σε διαθεσιμότητα με αίτηση τους, δεν κρίνονται και δεν προάγονται κατά το χρόνο της διαθεσιμότητάς τους. Μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας, κρίνονται στις επόμενες τακτικές κρίσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες, που τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, δεν κρίνονται και δεν προάγονται κατά το χρόνο της αδείας τους, εκτός εάν τελούν σε γονική άδεια των άρθρων 51 και 52 του ν.4075/2012. Μετά τη λήξη της αδείας τους, κρίνονται στις επόμενες τακτικές κρίσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που τελούν σε συνήθη ή μακρά αναρρωτική άδεια, κρίνονται και προάγονται κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από την ενεργό υπηρεσία, εφόσον έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για κρίση και προαγωγή. Ειδικότερα, οι κρινόμενοι που τελούν σε άνω των δύο μηνών αναρρωτική άδεια ή νοσηλεία, δύνανται να παραπέμπονται με διαταγή του Αρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., πριν τη λήψη σχετικής απόφασης του αρμοδίου πρωτοβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεων, ενώπιον της αρμόδιας κατά τις ισχύουσες διατάξεις Υγειονομικής Επιτροπής, για κρίση της κατάστασης της υγείας τους και της ικανότητας παραμονής τους στα μόνιμα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Αν οι εν λόγω βαθμοφόροι κριθούν ως μη ικανοί να παραμείνουν στα μόνιμα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και εφόσον η σχετική γνωμάτευση έχει καταστεί αμετάκλητη, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προωθείται αυτεπάγγελτα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η διοικητική πράξη αποστρατείας τους εξαιτίας του λόγου αυτού. Όσοι κρίνονται ως ικανοί να παραμείνουν στα μόνιμα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. κρίνονται και προάγονται στον επόμενο βαθμό, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, αναδρομικά από τότε που έπρεπε κανονικά να προαχθούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που τελούν σε άδεια κυήσεως−λοχείας, ή σε άδεια ανατροφής τέκνου, κρίνονται και προάγονται κανονικά κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από την ενεργό υπηρεσία, εφόσον σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για προαγωγή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες κατά των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη κρίνονται όπως και οι λοιποί. Με σχετική απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων δύναται να αναβληθεί η κρίση τους μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή αμετάκλητου δικαστικού βουλεύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που τελούν σε προσωρινή κράτηση, ή έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή, ή τελούν σε αιχμαλωσία, παράνομη απουσία, λιποταξία, ή σε αυτεπάγγελτη για οποιονδήποτε λόγο διαθεσιμότητα, δεν κρίνονται ούτε προάγονται κατά το χρόνο που τελούν σε μία από τις καταστάσεις αυτές. Μετά την έκδοση αμετάκλητου δικαστικού βουλεύματος ή αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων κατά την πρώτη τακτική ή έκτακτη συνοδό τους και αν εγγραφούν σε πίνακες προακτέων, προάγονται αναδρομικά, ανακτώντας την αρχαιότητά τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που τελούν σε αργία με πρόσκαιρη παύση ή προσωρινή απόλυση, δεν κρίνονται και δεν προάγονται, κατά τον χρόνο που τελούν σε μία από τις καταστάσεις αυτές. Μετά την έκτιση της ποινής τους, οι διατελέσαντες σε αργία με πρόσκαιρη παύση εφόσον έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στον βαθμό για προαγωγή, κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων κατά την πρώτη τακτική ή έκτακτη συνοδό τους και εάν εγγραφούν σε πίνακα προακτέων, προάγονται μετά την προαγωγή του αμέσως νεότερου τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο, δεν κρίνονται, εφόσον είναι εκκρεμής ή υπόθεση τους. Αυτοί μετά την εκδίκαση της υπόθεσης τους, και εφόσον η τυχόν απαλλακτική γνωμοδότηση καταστεί αμετάκλητη, κρίνονται κατά την πρώτη τακτική ή έκτακτη σύνοδο των αρμοδίων Συμβουλίων Κρίσεων, και εάν κριθούν προακτέοι προάγονται ανακτώντας την αρχαιότητά τους. Αν τεθούν σε αργία με προσωρινή απόλυση ή με πρόσκαιρη παύση, εφαρμόζονται τα καθοριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Στις περιπτώσεις αναστολής της αποστρατείας Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων λόγω παραπομπής τους σε Ανακριτικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης, μέχρι την εκδίκαση της υπό κρίση υπόθεσης από το Ανακριτικό Συμβούλιο, ή λόγω παραπομπής τους ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, εφόσον τελούν σε άνω των δύο μηνών αναρρωτική άδεια ή νοσηλεία, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης γνωμάτευσης, ή στις περιπτώσεις αναβολής κρίσεων Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή, ή τελούν σε προσωρινή κράτηση, ή σε αιχμαλωσία, ή σε παράνομη απουσία, ή σε λιποταξία, ή σε διαθεσιμότητα, ή σε άδεια άνευ αποδοχών πλην της γονικής άδειας των άρθρων 51 και 52 του ν.4075/2012, δεν εμποδίζεται η κρίση ή και προαγωγή νεοτέρων τους, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις προαγωγής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που δεν έχουν συμπληρώσει τα ειδικά τυπικά προσόντα από υπαιτιότητά τους, κρίνονται στις τακτικές κρίσεις μετά τη συμπλήρωση των προσόντων αυτών και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται αναδρομικά από τότε που συμπλήρωσαν αυτά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες προακτέων και μεταπίπτουν πριν την προαγωγή τους, στην κατάσταση της αργίας με πρόσκαιρη παύση ή με προσωρινή απόλυση, ή σε προσωρινή κράτηση, ή σε αιχμαλωσία, ή σε παράνομη απουσία, ή σε λιποταξία, ή σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ή σε διαθεσιμότητα με αίτηση, ή παραπέμπονται σε Ανακριτικό Συμβούλιο, ή καταδικάζονται σε στερητική της ελευθερίας ποινή δεν προάγονται, αλλά κρίνονται εκ νέου από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Δεν ενεργείται προαγωγή και δεν απονέμεται βαθμός σε Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες μετά την έκδοση της διοικητικής πράξης με την οποία τίθενται σε αποστρατεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. απόφοιτοι της Σχολής Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ή της Σχολής Λιμενοφυλάκων, οι οποίοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή τίτλου σπουδών μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν εξομοιώνονται ως προς τα γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα προαγωγής, με τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. αποφοίτους των ιδίων Σχολών, πτυχιούχους Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα, ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα, ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.), ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), ή κατόχους διπλώματος Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού Γ΄ τάξεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δε θίγονται οι προαγωγές όσων υπάγονται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, πολεμικής διαθεσιμότητας, πολεμικής αποστρατείας και όσων προήχθησαν επ’ ανδραγαθία ή για διακεκριμένη πράξη, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ