139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΩΝ, ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ. −ΕΛ.ΑΚΤ., ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ
Άρθρο 41 - Αποστρατεία Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων, λόγω κρίσης ως «παραμενόντων στον ίδιο βαθμό»
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

Άρθρο 41Αποστρατεία Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων, λόγω κρίσης ως «παραμενόντων στον ίδιο βαθμό»ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τίθενται υποχρεωτικά σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία οι Ανθυπασπιστές Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που κρίνονται ως «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό», τρεις φορές στον κατεχόμενο βαθμό, ή τρεις φορές σ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, από τις οποίες δύο φορές στον κατεχόμενο βαθμό και οι Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες, που κρίνονται ως «παραμένοντες στον ίδιο βαθμό» τρεις φορές στον κατεχόμενο βαθμό, ή τέσσερις φορές σ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με μέριμνα της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. απόσπασμα του πρακτικού των Συμβουλίων Κρίσεων, κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους της προηγούμενης παραγράφου, πριν την υποβολή των σχετικών πινάκων προς κύρωση. Οι ανωτέρω εφόσον δεν έχουν καταδικασθεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή, ή δεν έχουν παραπεμφθεί σε Ανακριτικό Συμβούλιο, ή δεν τελούν σε διαθεσιμότητα με αίτηση τους, ή σε προσωρινή κράτηση, ή σε αιχμαλωσία, ή παράνομη απουσία, ή λιποταξία, ή σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ή σε αργία με πρόσκαιρη παύση, ή σε αργία με προσωρινή απόλυση και εφόσον έχουν τουλάχιστον εικοσαετή πραγματική υπηρεσία και δεν έχουν συμπληρώσει συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, δύνανται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, να παραμείνουν στην ενέργεια με απόφαση του οικείου Υπουργού, χωρίς να καταλαμβάνουν κενή οργανική θέση μέχρι και τη συμπλήρωση της προαναφερθείσας υπηρεσίας. Η αίτηση υποβάλλεται εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς του εν λόγω αποσπάσματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, υπό τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου: α) Δε δύνανται να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, ούτε να προαχθούν παρά μόνο επ’ ανδραγαθία ή για διακεκριμένη πράξη. β) Όταν συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου τους έτους, κατά το οποίο ενεργούνται οι κρίσεις, συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, κρίνονται υποχρεωτικά κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις. Το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων λαμβάνει υπόψιν την τελευταία κρίση του, και οι ανωτέρω αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα κρινόμενοι ως «αποστρατευτέοι» κατά τη συμπλήρωση της συντάξιμης υπηρεσίας. Εάν συμπληρώνουν συντάξιμη υπηρεσία πριν τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων, κρίνονται έκτακτα ένα μήνα πριν τη συμπλήρωση της συντάξιμης υπηρεσίας. γ) Παραμένουν στην τελευταία θέση της επετηρίδας των ομοιοβάθμων τους. δ) Υπηρετούν σε κενές θέσεις σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισμούς Οργανικής Σύνθεσης και Κατανομής Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας. ε) Υπόκεινται σε όλες τις πειθαρχικές διατάξεις που διέπουν το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δε συντάσσονται για αυτά σημειώματα ή εκθέσεις αξιολόγησης.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ