180 Α' 2014

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 113/2014

Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

29 Αυγούστου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 180
29 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΑΡΙΘ. 113
Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις: α. του άρθρου 54 «Περιεχόμενο, έγκριση και τροποποίηση Οργανισμών» του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης − Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 174), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4210/2013 «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 254), με το άρθρο 55 του ν. 4238/2014 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 38), με το άρθρο 46 του ν. 4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» (Α΄ 74) και με το άρθρο 7 του ν. 4275/2014 «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3526/2007) − Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 149), β. του άρθρου 35, παρ. 4, του ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο−βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις, εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2015» (Α΄ 226) και του άρθρου 10 του ν. 4210/2013 «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 254), γ. του άρθρου 21 του ν. 4048/2012 «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης» (Α΄ 34), δ. του άρθρου 12 του ν. 3492/2006 «Οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού φορέων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 210), ε. της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013» (Α΄ 107), στ. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98), ζ. του ν. 4052/2012,«Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (Α΄ 41), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η. του ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 170) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Το π.δ.86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 141) και το π.δ. 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 153).
3. Την υπ’ αριθ. Υ301/25−6−2013 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός της σειράς τάξης των Υπουργείων» (Β΄ 1594).
4. Την υπ’ αριθ. Υ48/9−7−2012 απόφαση του Πρωθυπουργού περί καθορισμού αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (Β΄ 2105).
5. Τις από 14.02.2013 και 26−11−2013 αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
7. Την υπ’ αριθ. 144/2014 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας , απο−
φασίζουμε:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1Αποστολή Αποστολή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είναι ο σχεδιασμός, η λήψη και η εφαρμογή μέτρων πολιτικής για την προώθηση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς εργασίας, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής πρόνοιας, η ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Για την επίτευξη των παραπάνω το Υπουργείο προωθεί:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την καταπολέμηση της αδήλωτης, ανασφάλιστης και, εν γένει, παράνομης εργασίας, την ασφάλεια και υγεία στην εργασία και τη δημιουργία ποιοτικών και παραγωγικών θέσεων εργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Tην ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, καθώς και την προαγωγή της προσαρμοστικότητας και αναβάθμισης της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συνολικού αποτελεσματικού και βιώσιμου μοντέλου Κοινωνικής Πρόνοιας το οποίο κατανέμει με δίκαιο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Άρθρο 2Διάρθρωση Υπηρεσιών Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας διαρθρώνεται ως εξής:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Πολιτικό Γραφείο Υπουργού. β. Πολιτικό Γραφείο Υφυπουργού. γ. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. δ. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ε. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. στ. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας. ζ. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. η. Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, υπαγόμενο στον Υπουργό. θ. Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, υπαγόμενο στον Υπουργό. ι. Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, υπαγόμενο στον Υπουργό. ια. Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος, υπαγόμενη στον Υπουργό. ιβ. Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) και Κοινωνικής Προστασίας, υπαγόμενο στον Υπουργό. ιγ. Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Ασφάλισης (ΗΛΙΟΣ) και Προνοιακών Παροχών, υπαγόμενο στον Υπουργό. ιδ. Μονάδα Στρατηγικής Έρευνας και Ανάπτυξης Επιτελικών Συστημάτων Εφαρμογής και Μηχανισμών, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος, υπαγόμενη στον Υπουργό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Υπηρεσίες Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. αα. Γενική Διεύθυνση Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση. αβ. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. αγ. Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. β. Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. βα. Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης. γ. Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. γα. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 118267/14−12−2000 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Σύσταση και λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», (Β΄ 1595) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. γβ. Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ε.Κ.Τ., η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 107900/16−3−2001 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Σύσταση και λειτουργία Ειδικών Υπηρεσιών «Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» και «Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» (Β΄ 599), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. γγ. Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ., η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 107900/16−3−2001 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Σύσταση και λειτουργία Ειδικών Υπηρεσιών «Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» και «Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» (Β΄ 599), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. δ. Γενική Γραμματεία Πρόνοιας. δα. Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας. ε. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, (Σ.ΕΠ.Ε.) το οποίο υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ν. 3996/2011, Α΄ 170).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, λειτουργούν επίσης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις: α. Γραφείο Νομικού Συμβούλου. β. Αυτοτελές Γραφείο Νομικού Συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (άρθρο 76 ν. 3996/2011, Α΄ 170). γ. Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου. δ. Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. ε. Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Άρθρο 3Πολιτικά Γραφεία Υπουργού και Υφυπουργού

Στα Πολιτικά Γραφεία, τα οποία επικουρούν τον Υπουργό και τον Υφυπουργό στο έργο τους, ανήκει μεταξύ των άλλων η συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων προς ενημέρωση του προϊσταμένου μέλους της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού, κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, η επιμέλεια της αλληλογραφίας τους, η τήρηση του προσωπικού τους πρωτοκόλλου, η φροντίδα για ό,τι αφορά την επικοινωνία τους με τους βουλευτές, τους πολίτες, τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και τους δημόσιους γενικά λειτουργούς, καθώς και η μέριμνα για τη σωστή εκπλήρωση των εθιμοτυπικών τους υποχρεώσεων, διέπονται δε, σε ότι αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία τους, από τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 4Γραφεία Γενικών Γραμματέων και Ειδικού Γραμματέα

Τα Γραφεία επικουρούν τους Γενικούς Γραμματείς και τον Ειδικό Γραμματέα στην άσκηση των καθηκόντων τους, έχουν την επιμέλεια της αλληλογραφίας τους και της τήρησης των σχετικών αρχείων και στοιχείων, οργανώνουν την επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες και τους πολίτες, διέπονται δε, σε ό,τι αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία τους, από τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄Αυτοτελή Τμήματα και Μονάδες
Άρθρο 5Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Αρμοδιότητα του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι ο συντονισμός, στο πλαίσιο άσκησης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και φορέων του Υπουργείου για τη συλλογή πληροφοριών και τη σύνταξη σχετικών απαντήσεων, η επεξεργασία αυτών, σε συνεργασία με το Γραφείο Υπουργού και η προώθησή τους, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, στην Βουλή.

Άρθρο 6Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας

Αρμοδιότητες του Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας: α) Η συμμετοχή στο σχεδιασμό των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου και η κατάρτιση των νομοσχεδίων που αναθέτει σε αυτό ο Υπουργός. β) Η παροχή της αναγκαίας τεχνογνωσίας στις υπηρεσίες που αναλαμβάνουν την εκπόνηση ή την απλούστευση ρυθμίσεων, με σκοπό την τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης. γ) Η σύνταξη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, της Ανάλυσης Συνεπειών Ρυθμίσεων του άρθρου 7 του ν. 4048/2012, (Α΄ 34) και η ταυτόχρονη επισήμανση των συναφών νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων. δ) Η μέριμνα, σε συνεργασία με το Γραφείο Καλής Νομοθέτησης, για τη διενέργεια κοινωνικού διαλόγου και διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και ενδιαφερόμενων ομάδων. ε) Η επισήμανση των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων του Υπουργείου που χρήζουν απλούστευσης, αναμόρφωσης, κωδικοποίησης ή επικαιροποίησης. στ) Η συλλογή, ταξινόμηση και προώθηση στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης του ν. 3133/2003, (Α΄ 85), της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, κωδικοποιούμενων ρυθμίσεων ή ρυθμίσεων των νομικών πεδίων, στα οποία εντοπίζεται η ανάγκη αναμόρφωσης. ζ) Η σύνταξη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, της έκθεσης αξιολόγησης αποτελεσμάτων εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 9 του ν. 4048/2012, (Α΄34). η) Η υποχρεωτική συμμετοχή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου και η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των τελικών προτάσεων των εν λόγω επιτροπών.

Άρθρο 7Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου

Αρμοδιότητες του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου: α) Η παροχή ελεγκτικών − συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων, όπως: αα) ο έλεγχος επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου (internal control) του Υπουργείου και η εισήγηση των σχετικών βελτιωτικών προτάσεων, αβ) ο έλεγχος εφαρμογής των κανόνων δικαίου, ο έλεγχος της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών (INTOSAI 3.4, INTOSAI 1.0.39 Ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή εφαρμογής αριθ. 52), όπως και του εσωτερικού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του Υπουργείου, αγ) η αξιολόγηση της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων του Υπουργείου (δηλαδή η αξιολόγηση της λειτουργίας του βάσει της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης), αδ) η αξιολόγηση του προγραμματισμού του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των λειτουργιών του Υπουργείου, αε) ο έλεγχος της ορθής διενέργειας των δαπανών, της ορθής είσπραξης και εμφάνισης των εσόδων, της διαχείρισης κινδύνων, όπως και της διαχείρισης της περιουσίας του φορέα με την εξακρίβωση του ενεργητικού και παθητικού και του μισθολογικού κόστους, για τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης, απάτης ή διαφθοράς και την αποτροπή τους στο μέλλον, αστ) ο έλεγχος πληροφοριακών συστημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους και εάν έχουν ενσωματωθεί σε αυτά επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες/μηχανισμοί ελέγχου, αζ) η διαβεβαίωση περί της ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της έγκαιρης προετοιμασίας των χρηματοοικονομικών (και λοιπών) αναφορών. β) Η παροχή διαβεβαίωσης περί της επάρκειας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου του Υπουργείου. γ) Η διενέργεια τακτικού ελέγχου των παγίων προκαταβολών του Υπουργείου. δ) Η διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων που υπάγονται στο Υπουργείο. ε) Η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης σε περίπτωση απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής. στ) Η έρευνα της ύπαρξης αντικειμενικής αδυναμίας απόδοσης λογαριασμού χρηματικού εντάλματος προπληρωμής. ζ) Η επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων στις περιπτώσεις που εντοπισθούν μεμονωμένες ή συστημικές παρατυπίες σε υπηρεσίες του Υπουργείου ή σε εποπτευόμενους φορείς του, εφόσον οι φορείς αυτοί δεν διαθέτουν μονάδα εσωτερικού ελέγχου και η παρακολούθηση της εκτέλεσής τους.

Άρθρο 8Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων

Αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων: α) Η προετοιμασία και η προώθηση σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων νόμων, που αφορούν σε διαχείριση ή παροχή κρατικών πόρων και ενδέχεται να εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης με την έννοια του άρθρου 107.1 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.) για γνωμοδότηση ή και έγκριση από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομικών (ΚεΜΚΕ). β) Η υποβολή προτάσεων διόρθωσης και βελτίωσης των σχεδίων που προετοιμάζονται από υπηρεσίες του Υπουργείου, πριν την προώθησή τους στην ΚεΜΚΕ. γ) Η εποπτεία και η υποστήριξη των φορέων αρμοδιότητάς της σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση μέτρων που εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. δ) Η έγκριση όλων των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων που δεν απαιτούν κοινοποίηση. ε) Η παροχή στην ΚεΜΚΕ κάθε είδους βοήθειας και υποστήριξης, σε περίπτωση κοινοποίησης ενός σχεδίου από την ΚεΜΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή σε περίπτωση αιτήματος της Ε.Ε. για παροχή πληροφοριών επί μέτρων κρατικής ενίσχυσης αρμοδιότητάς της. στ) Η μέριμνα για την καταχώριση των σχεδίων στο ηλεκτρονικό σύστημα SANI. ζ) Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της ετήσιας έκθεσης κρατικών ενισχύσεων μέσω του διαδραστικού συστήματος SARI. η) Η μέριμνα για την ενημέρωση του Μητρώου παρακολούθησης κρατικών ενισχύσεων της υποπαραγράφου Β.8 του ν. 4152/2013, (Α΄ 107), ως προς τα μέτρα αρμοδιότητάς τους. θ) Η εποπτεία για την εφαρμογή των αποφάσεων ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί από το Υπουργείο ή τους εποπτευόμενους φορείς αρμοδιότητάς της, με βάση τις οδηγίες της ΚεΜΚΕ και η παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων στην ΚεΜΚΕ για την υποβολή τους στην Ε.Ε. Ειδικότερα: ι) Η υποστήριξη των φορέων χορήγησης παράνομων ενισχύσεων που χρήζουν ανάκτησης, κατά τον προσδιορισμό των ωφελούμενων επιχειρήσεων, των ποσών, και των τόκων ανά ωφελούμενο που πρέπει να ανακτηθούν. ια) Η μέριμνα ώστε ο φορέας χορήγησης της ενίσχυσης να προβεί εξαρχής σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι και την τελική ανάκτηση των παρανόμως χορηγηθέντων κρατικών ενισχύσεων (π.χ. εγγραφή σε πίνακα απαιτήσεων για δικαιούχους που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, κ.λπ.).

Άρθρο 9Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) και Κοινωνικής Προστασίας

Αρμοδιότητες του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) και Κοινωνικής Προστασίας: α) Η στατιστική καταγραφή και η ανάλυση των βασικών τάσεων και προοπτικών της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής κατάστασης, το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και η σύγκριση αυτών με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κεντρικά σχεδιαζόμενων πολιτικών. β) Η παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ένταξη και η παροχή επιστημονικής υποστήριξης στη διαδικασία προετοιμασίας κειμένων πολιτικής για θέματα προώθησης της απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και της Εθνικής Κοινωνικής Έκθεσης. γ) Η εκπόνηση μελετών για την αξιολόγηση πολιτικών εργασίας που εφαρμόζει το Υπουργείο. δ) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις, στην προετοιμασία και τήρηση των φακέλων της ελληνικής συμμετοχής στα Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε. για θέματα απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. ε) Η συμμετοχή στις Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, σχετικές με τα αντικείμενα της αρμοδιότητας του Τμήματος. στ) Η διαχείριση και διάχυση της γνώσης και της τεχνογνωσίας σε θέματα απασχόλησης μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης τεκμηρίωσης μελετών, ερευνών και εκδόσεων. ζ) Ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής σε θέματα εργασίας κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης.

Άρθρο 10Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Ασφάλισης (ΗΛΙΟΣ) και Προνοιακών Παροχών

Αρμοδιότητες του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Ασφάλισης (ΗΛΙΟΣ) και Προνοιακών Παροχών: α) Η καταγραφή και ανάλυση των βασικών τάσεων και προοπτικών της κοινωνικής ασφάλισης και των προνοιακών παροχών στην Ελλάδα και η σύγκριση αυτών με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κεντρικά σχεδιαζόμενων πολιτικών. β) Η παροχή επιστημονικής υποστήριξης στη διαδικασία προετοιμασίας κειμένων πολιτικής για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και προνοιακών παροχών. γ) Η εκπόνηση μελετών για την αξιολόγηση πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης και προνοιακών παροχών που εφαρμόζει το Υπουργείο. δ) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις, στην προετοιμασία και τήρηση των φακέλων της ελληνικής συμμετοχής στα Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε. για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και προνοιακών παροχών. ε) Η διαχείριση και διάχυση της γνώσης και της τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και προνοιακών παροχών, μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης τεκμηρίωσης μελετών, ερευνών και εκδόσεων. στ) Ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής (σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας).

Άρθρο 11Μονάδα Στρατηγικής Έρευνας και Ανάπτυξης

Επιτελικών Συστημάτων Εφαρμογής και Μηχανισμών Αρμοδιότητες της Μονάδας Στρατηγικής Έρευνας και Ανάπτυξης Επιτελικών Συστημάτων Εφαρμογής και Μηχανισμών: α) Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση σχεδίων δράσης των Συστημικών Παρεμβάσεων, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». β) Η κατάρτιση προτάσεων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των Συστημικών Παρεμβάσεων προς την Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». γ) Η διάχυση των αποτελεσμάτων των Συστημικών Παρεμβάσεων. δ) Η αναβάθμιση των συστημάτων υλοποίησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας. ε) Η εκπόνηση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου των Συστημικών Παρεμβάσεων. στ) Η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων από συγχρηματοδοτούμενους και άλλους πόρους για την εκπόνηση των Σχεδίων Δράσης των Συστημικών Παρεμβάσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄Υπηρεσίες Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Άρθρο 12Γενική Διεύθυνση Εργασίας και Ένταξης στην ΑπασχόλησηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση είναι ο σχεδιασμός, η προώθηση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση πολιτικών στους τομείς: α) της εργασίας και απασχόλησης, ιδίως για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασφάλιση εγγυημένης διαβίωσης, β) της κοινωνικής ένταξης, προστασίας και κοινωνικής συνοχής, ιδίως με την προώθηση δράσεων και μέτρων για ανέργους, ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άτομα που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και δράσεων και μέτρων για την προώθηση της ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας, γ) της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δ) των όρων εργασίας και αμοιβής καθώς και ε) της ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Όρων Εργασίας. β) Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας. γ) Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. δ) Διεύθυνση Απασχόλησης. ε) Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής. στ) Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Άρθρο 13Διεύθυνση Όρων ΕργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Όρων Εργασίας είναι ο σχεδιασμός δράσεων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την προσαρμογή τους στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Όρων Εργασίας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Ατομικής Σύμβασης Εργασίας και Συλλογικής Οργάνωσης. β) Τμήμα Χρονικών Ορίων Εργασίας. γ) Τμήμα Ισότητας των Φύλων στην Εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατομικής Σύμβασης Εργασίας και Συλλογικής Οργάνωσης: αα) Η μελέτη και εισήγηση των αναγκαίων μέτρων, η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με: ααα) την ατομική σύμβαση εργασίας, ααβ) τα μέτρα προστασίας των νεαρών προσώπων κατά την ανάληψη και εκτέλεση της εργασίας και ααγ) τη συλλογική οργάνωση και δράση, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων των απεργιών. αβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των διαδικασιών που απαιτούνται για την κατάρτιση και έγκριση των Κανονισμών Εργασίας και η συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την επεξεργασία και κύρωση των Κανονισμών Προσωπικού των Επιχειρήσεων του Δημοσίου Τομέα. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Χρονικών Ορίων Εργασίας: βα) Η μελέτη και εισήγηση αναγκαίων μέτρων, η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων, το καθεστώς εργασίας των απασχολουμένων στις οδικές μεταφορές και το καθεστώς χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα. ββ) Η διαμόρφωση των πλαισίων υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων και ο καθορισμός της διαδικασίας έγκρισης της υπερωριακής απασχόλησης εργαζομένων επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και εργασιών εν γένει. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ισότητας των Φύλων στην Εργασία: γα) Η μελέτη και εισήγηση αναγκαίων μέτρων, η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με την αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, την προστασία της μητρότητας και την εναρμόνιση επαγγελματικού, ιδιωτικού και οικογενειακού βίου. γβ) Η συλλογή στοιχείων και στατιστικών δεδομένων για θέματα παραβάσεων και χορήγησης αδειών μητρότητας, φροντίδας παιδιού και γονικών αδειών εν γένει.

Άρθρο 14Διεύθυνση Αμοιβής ΕργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας είναι ο σχεδιασμός δράσεων για τις συλλογικές ρυθμίσεις, με κύριο στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Συλλογικών Ρυθμίσεων. β) Τμήμα Συμφιλίωσης. γ) Τμήμα Φορτοεκφορτωτών − Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συλλογικών Ρυθμίσεων: αα) Η εισήγηση προτάσεων και η εφαρμογή του εγχώριου, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου όσον αφορά σε θέματα συλλογικού εργατικού δικαίου αβ) Η παρακολούθηση και διαχείριση του συστήματος καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών. αγ) Η μελέτη για την προώθηση µέτρων που αφορούν τον καθορισµό του ύψους των αποδοχών ορισµένων κατηγοριών εργαζοµένων στο Δηµόσιο, κ.λπ. µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προκειμένου να προβεί σε συνεργασία με αρμόδια τμήματα άλλων Υπουργείων προς έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. αδ) Η έκδοση κανονιστικών ρυθμίσεων για τον καθορισµό και τη βελτίωση των όρων αµοιβής και εργασίας εκείνων των κατηγοριών των εργαζοµένων για τους οποίους δεν είναι δυνατή η ρύθμιση των ανωτέρω όρων, µε τη διαδικασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή Διαιτητικών Αποφάσεων (Δ.Α.) λόγω ελλείψεως αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης. αε) Η διαχείριση του αποτελέσματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή η παραλαβή των Κλαδικών, Εθνικών και Τοπικών Ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και Διαιτητικών Αποφάσεων (Δ.Α.), σύνταξη των Πράξεων Κατάθεσης, τήρηση και επικαιροποίηση των Ειδικών βιβλίων, καταγραφή των Προσχωρήσεων, Επεκτάσεων και Καταγγελιών των συλλογικών ρυθμίσεων, που πραγματοποιούνται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και η παρακολούθηση, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στις επιπτώσεις των συλλογικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τον ανασχεδιασμό δημόσιων πολιτικών. αστ) Η επεξεργασία στοιχείων, που παρέχονται στην Υπηρεσία από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π.−Μ.Μ.Ε.) σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων και των διαθεσίμων κονδυλίων του Ταμείου, προκειμένου να εκδοθεί υπουργική απόφαση που αφορά στην παροχή επιδοµάτων εορτών (Πάσχα−Χριστουγέννων−Ν. ΄ Ετους) στους απασχολούµενους µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συμφιλίωσης: βα) Η παρέμβαση για τη συμφιλιωτική επίλυση κάθε θέματος που προκαλεί διένεξη ή διαφωνία µεταξύ εργοδοτών και εργαζοµένων, µε τη συνδροµή συµφιλιωτή. ββ) Η διαχείριση και παρακολούθηση του συστήματος επίλυσης των εργατικών διαφορών σε συνεργασία με το Σ.Ε.Π.Ε., ώστε να εξασφαλίζεται ο συντονισμός των αναλαμβανόμενων πρωτοβουλιών και η ενότητα των τεχνικών συμφιλίωσης. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Φορτοεκφορτωτών Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών: γα) Η σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (Μητρώο Α΄ και Β΄), καθώς και η διαρκής ανά τακτικά διαστήματα ανανέωση του μέσω βάσης δεδομένων στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων σε αυτό.

Άρθρο 15Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην ΕργασίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (Α.Υ.Ε.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Συνθηκών Εργασίας. β) Τμήμα Προαγωγής της Υγείας, Βλαπτικών Παραγόντων Ασφάλειας και Εργονομίας. γ) Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης. δ) Τμήμα Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. ε) Τμήμα Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. στ) Τμήμα Ατόμων με Αναπηρία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συνθηκών Εργασίας: αα) Η προώθηση νομοθεσίας για θέματα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και κινδύνων για ειδικές ομάδες εργαζομένων. αβ) Η συμμετοχή στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και επιτροπές σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης και παρακολούθησης του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Προαγωγής της Υγείας, Βλαπτικών Παραγόντων Ασφάλειας και Εργονομίας: βα) Η προώθηση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων για θέματα βλαπτικών παραγόντων, εργονομίας και ασφάλειας. ββ) Η οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Προαγωγής της Υγείας. βγ) Η οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης Ιατρών Εργασίας στο πλαίσιο απόκτησης της σχετικής ειδικότητας. βδ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων λειτουργίας των Επιχειρήσεων Αφαίρεσης− Κατεδάφισης Αμιάντου (Ε.Α.Κ.). γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης: γα) Ο συντονισμός και η διαχείριση εφαρμογής του έργου του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU OSHA) και η στήριξη του έργου του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. γβ) Η ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα της Διεύθυνσης, καθώς και η αξιολόγηση της Στρατηγικής αυτής. γγ) Η διαχείριση της διαθέσιμης πληροφορίας, εμπειρίας και γνώσης για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (Α.Υ.Ε.), μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης Α.Υ.Ε., την αξιοποίηση του διαδικτύου και η επιμέλεια έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης: δα) Ο έλεγχος, η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση επί των φακέλων των μελετών ασφαλείας−κοινοποιήσεων των επιχειρήσεων SEVESO. δβ) Οι επιθεωρήσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης (SEVESO). δγ) Η εκπόνηση και επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης με συναρμόδιους φορείς. ε) Αρμοδιότητες του Τμήματος Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία: εα) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων για τη διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών−εργαζομένων, Τεχνικών Ασφαλείας, Ιατρών Εργασίας. εβ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την έγκριση λειτουργίας παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης από Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ.Υ.Π.Π.), Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.Π.Π.), καθώς και ο έλεγχος τήρησης των προϋποθέσεων αυτών. στ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατόμων με Αναπηρία: στα) Η σύνταξη προδιαγραφών προσβασιμότητας των χώρων εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την εξέλιξη της τεχνολογίας. στβ) Ο έλεγχος χώρων, η καταγραφή προβλημάτων προσβασιμότητας και οι προτάσεις επίλυσης.

Άρθρο 16Διεύθυνση ΑπασχόλησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Απασχόλησης είναι η λήψη μέτρων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών, της κατάρτισης προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, της ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων, της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση αυτών των μέτρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Απασχόλησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Πολιτικών Απασχόλησης. β) Τμήμα Πολιτικών Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης. γ) Τμήμα Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην αλλοδαπή και Απασχόλησης Αλλοδαπών στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικών Απασχόλησης: αα) Η συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων. αβ) Η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, η κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (Κεφάλαιο Απασχόληση) και η συμμετοχή στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών. αγ) Η κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων Δράσεων για την Απασχόληση, ο συντονισμός φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις και μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων αυτών και των σχετικών δεικτών, με σκοπό την άντληση στοιχείων για την ανατροφοδότηση των πολιτικών απασχόλησης. αδ) Η εφαρμογή και παρακολούθηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων. αε) Η υποστήριξη λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. αστ) Η ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διάγνωσης για τον καθορισμό των αναγκών της αγοράς εργασίας σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) και Κοινωνικής Προστασίας και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικών Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης: βα) Η συμμετοχή στον σχεδιασμό, συντονισμό και αξιολόγηση συστημάτων και παρεμβάσεων αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. ββ) Η εισήγηση για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκπαιδευτικές μονάδες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σπουδαστών ή των καταρτιζόμενων και των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, για την εφαρμογή του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού του Ο.Α.Ε.Δ. και για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος διάφορων επαγγελμάτων. βγ) Η παροχή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της δυνατότητας άσκησης της δραστηριότητας της μεσολάβησης για προώθηση στην απασχόληση μέσω των Ιδιωτικών Γραφείων Εύρεσης Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.) και η ανάκλησή της. βδ) Η παροχή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της δυνατότητας άσκησης της δραστηριότητας της προσωρινής απασχόλησης μέσω των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και η ανάκλησή της. βε) Η παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας των Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης (Ι.Γ.Ε.Ε. και Ε.Π.Α.) και η επίλυση αναφυόμενων προβλημάτων. βστ) Η τήρηση Μητρώου και η στατιστική ανάλυση, επεξεργασία και αξιολόγηση της δραστηριότητας των Ι.Γ.Ε.Ε και των Ε.Π.Α. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην αλλοδαπή και Απασχόλησης Αλλοδαπών στην Ελλάδα: γα) Η συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. γβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των ρυθμίσεων σχετικά με την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. γγ) Η προετοιμασία, ο συντονισμός και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες με σκοπό την σύναψη διακρατικών συμφωνιών τόσο για την εργασία μεταναστών στην χώρα μας όσο και για την προώθηση της απασχόλησης Ελλήνων πολιτών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. γδ) Η συμμετοχή σε δράσεις διαβούλευσης με Διεθνείς Οργανισμούς σχετικά με ζητήματα που αφορούν πολιτικές για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Άρθρο 17Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής ΣυνοχήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής είναι: α) ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των πολιτικών για την κοινωνική ένταξη και προστασία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική οικονομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και γενικότερα όλων των πολιτικών που συνιστούν την εθνική στρατηγική για τη μείωση της φτώχειας και την καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού, καθώς και των αναγκαίων ενεργειών για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, β) η λειτουργία του μηχανισμού για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, προστασίας και κοινωνικής συνοχής, ως επιτελικός φορέας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης, Κοινωνικής Συνοχής και Ισότητας Ευκαιριών. β) Τμήμα για την Κοινωνική Προστασία και Αποκατάσταση Ατόμων Ειδικών Κατηγοριών. γ) Τμήμα Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία. δ) Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α)Αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Ένταξης, Κοινωνικής Συνοχής και Ισότητας Ευκαιριών: αα) Η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης, των Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής και της Διαδικασίας της Κοινωνικής Προστασίας σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων. αβ) Η επιμέλεια για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη. αγ) Η παρακολούθηση των δεικτών και η αξιοποίησή τους στην αξιολόγηση των μέτρων που τίθενται στα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη. αδ) Η συμμετοχή στην κατάρτιση του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος σε ό,τι αφορά το στόχο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. αε) Ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων για την κατάρτιση της Εθνικής Κοινωνικής Έκθεσης. αστ) Η εισήγηση στην Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση των συνθηκών αποκλεισμού με στόχο την προώθηση της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης. αζ) Η υποστήριξη της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας. αη) Η επιτελική λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων πολιτικής κοινωνικής ένταξης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η άντληση στοιχείων για την ανατροφοδότηση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ένταξης. αθ) Η διατύπωση προτάσεων για μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. αι) Η μέριμνα για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ως μέσο ένταξης στην απασχόληση (άρθρο 18 του ν. 4147/2013, Α΄ 98). αια) Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο μέτρων και πολιτικών που προέρχονται από κοινοτικούς και διεθνείς οργανισμούς και αφορούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων. αιβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών απασχόλησης κατά των διακρίσεων σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. αιγ) Η πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού για κοινοτικά και εθνικά προγράμματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση των διακρίσεων. αιδ) Η παρακολούθηση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές πλευρές των θεμελιωδών δικαιωμάτων. αιε) Ο σχεδιασμός, συντονισμός και παρακολούθηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που υλοποιούνται στο κοινοτικό πρόγραμμα Progress, ή σε οποιοδήποτε κοινοτικό πρόγραμμα, στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων. αιστ) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος για την Κοινωνική Προστασία και Αποκατάσταση Ατόμων Ειδικών Κατηγοριών: βα) Η μέριμνα για την υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων ειδικών κατηγοριών σε θέσεις εργασίας, η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην απασχόλησή τους, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών που αποσκοπούν στην αποκατάστασή τους. ββ) Η διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει τα άτομα ειδικών κατηγοριών. βγ) Η διοικητική στήριξη της Κεντρικής Επιτροπής Εποπτείας και Συντονισμού Εφαρμογής του ν. 2643/1998, (Α΄ 220). βδ) Η έκδοση Αποφάσεων με τις οποίες θεσπίζονται μέτρα πολιτικής και δράσεις για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και η έκδοση Αποφάσεων κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ. με τις οποίες καταρτίζονται προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας και Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και προγράμματα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας ατόμων με αναπηρίες. βε) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία: γα) Ο σχεδιασμός πολιτικών για τη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η εισήγησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία. γβ) Η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση θεμάτων που άπτονται της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για την προώθηση δημόσιων συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς. γγ) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. γδ) Η εκπόνηση και συνεχής προσαρμογή του θεσμικού – κανονιστικού πλαισίου σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. γε) Η εκπόνηση απαραίτητων εργαλείων για την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων. γστ) Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων προβολής της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η δικτύωση με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. γζ) Ο σχεδιασμός και προώθηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τα στελέχη όλων των φορέων που εμπλέκονται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η εισαγωγή του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. γη) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας: δα) Η τήρηση και λειτουργία του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας και των επιμέρους Μητρώων αυτού. δβ) Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος των φορέων αναφορικά με την τήρηση των διατάξεων του ν. 4019/2011, (Α΄ 216), η σύνταξη έκθεσης πορισμάτων ελέγχου και η έκδοση σχετικών διοικητικών πράξεων. δγ) Η παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες αναφορικά με τις προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Άρθρο 18Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας: α) Η έκδοση Κανονιστικών Αποφάσεων που αφορούν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Σ.ΕΠ.Ε. β) Η δημιουργία βάσης δεδομένων εργατικής νομοθεσίας, η κωδικοποίηση αυτής και των εγκυκλίων, οδηγιών και απαντήσεων των επιτελικών υπηρεσιών του Υπουργείου επί θεμάτων ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας και η προώθησή τους στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Άρθρο 19Γενική Διεύθυνση Οικονομικών ΥπηρεσιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών είναι η ενιαία οικονομική διαχείριση και ο έλεγχος των οικονομικών υποθέσεων και λειτουργιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, όπως επίσης και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε.) και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.), σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών. β) Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων. γ) Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών.

Άρθρο 20Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών ΑναφορώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών είναι η αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμός των ενεργειών που αφορούν: α) Στην κατάρτιση, αναθεώρηση και υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.). β) Στην κατάρτιση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου. γ) Στην κατάρτιση και παρακολούθηση της εκτέλεσης του Κοινωνικού Προϋπολογισμού. δ) Στην εποπτεία των εσόδων και περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων. ε) Στη συγκέντρωση και επεξεργασία δημοσιονομικών στοιχείων, στην παραγωγή των σχετικών αναλύσεων και αναφορών και στην υποβολή τους σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) και Προϋπολογισμού. β) Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας. γ) Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) και Προϋπολογισμού: αα) Ο σχεδιασμός, κατάρτιση, τροποποίηση και εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) του Υπουργείου. αβ) Ο σχεδιασμός, κατάρτιση, τροποποίηση και αναμόρφωση του Τακτικού Προϋπολογισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου, η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εναρμόνισή τους με το Μ.Π.Δ.Σ. αγ) Ο σχεδιασμός, κατάρτιση και τροποποίηση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής του σύμφωνα με τους τεθέντες δημοσιονομικούς στόχους. αδ) Η κατάρτιση των μεσοπρόθεσμων και ετήσιων προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και η αναθεώρησή του. αε) Η σύνταξη των Μνημονίων Συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) όπως προβλέπεται από το ν. 4270/2014, (Α΄ 143). β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας: βα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στη βεβαίωση και είσπραξη πόρων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, η πραγματοποίηση των δαπανών τους και ο τρόπος πληρωμής τους. ββ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση, επιμέλεια εφαρμογής μέτρων και έκδοση κανονιστικών πράξεων που αφορούν στην κτήση, διάθεση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση ή εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. βγ) Η είσπραξη των εσόδων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), η λογιστική παρακολούθηση των λογαριασμών του και η υποστήριξη της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του. βδ) Η παρακολούθηση των εσόδων των Οργανισμών και Νομικών Προσώπων και η συλλογή και επεξεργασία σχετικών στατιστικών στοιχείων. βε) Η συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας σε θέματα εμπράγματων συναλλαγών που αφορούν στο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Πρόνοιας. βστ) Η διαχείριση της περιουσίας του Υπουργείου και η αντίστοιχη εποπτεία της περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών: γα) Η συγκέντρωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τα Μητρώα δεσμεύσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των ειδικών φορέων και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, η κατάρτιση και υποβολή των προβλεπόμενων αναφορών. γβ) Η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων και αναφορών για τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς και η διαβίβασή τους στη Βουλή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως απαιτείται. γγ) Η εκπόνηση μελετών, αναλύσεων και η υποβολή προτάσεων για τη διασφάλιση της τήρησης του προϋπολογισμού και του Μ.Π.Δ.Σ., η αξιολόγηση του εκτελούμενου προϋπολογισμού και η εν γένει χρησιμοποίηση όλων των πόρων με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. γδ) Ο έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων οικονομικών στοιχείων, η παραγωγή των σχετικών δημοσιονομικών αναλύσεων και άλλων αναφορών.

Άρθρο 21Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών ΠροσώπωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων είναι: α) Η καθοδήγηση των εποπτευόμενων φορέων για την προετοιμασία του Μ.Π.Δ.Σ. β) Η έγκριση, τροποποίηση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων. γ) H έγκριση των απολογισμών των εποπτευόμενων φορέων. δ) Η οικονομική οργάνωση, εποπτεία και επιθεώρηση όλων των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο. ε) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων και η μέριμνα για την ευθυγράμμισή τους με τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής. στ) Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και επεξεργασία αντίστοιχων στατιστικών στοιχείων, καθώς και ο διαχειριστικός και κατασταλτικός έλεγχος των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας. β) Τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. γ) Τμήμα Διαχειριστικού και Κατασταλτικού Ελέγχου Εποπτευόμενων Φορέων. δ) Τμήμα Αναλογιστικών Μελετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας: αα) Ο έλεγχος, η έγκριση και τροποποίηση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων και η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής τους σε εναρμόνιση με το Μ.Π.Δ.Σ. και τους στόχους που έχουν τεθεί. αβ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής γενικών κανόνων που αφορούν τους διαχειριστικούς κανονισμούς και η λογιστική λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων. αγ) Ο έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων από τους εποπτευόμενους φορείς οικονομικών στοιχείων και αναφορών και η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών για την κατάρτιση των σχετικών αναφορών. αδ) Η υποβολή προτάσεων για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού των εποπτευόμενων φορέων και του Μ.Π.Δ.Σ. που αποτελούν μέρος της δημοσιονομικής στρατηγικής και την εν γένει χρησιμοποίηση των πόρων με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης: βα) Ο έλεγχος, η έγκριση και τροποποίηση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. και της Ε.Α.Α. και η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής τους σε εναρμόνιση με το Μ.Π.Δ.Σ. και τους στόχους που έχουν τεθεί. ββ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής γενικών κανόνων που αφορούν τους διαχειριστικούς κανονισμούς και τη λογιστική λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. και της Ε.Α.Α. βγ) Ο έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων από τους εποπτευόμενους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, οικονομικών στοιχείων και αναφορών και η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών για την κατάρτιση των σχετικών αναφορών. βδ) Η υποβολή προτάσεων για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού των εποπτευόμενων φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. και της Ε.Α.Α. και της ορθής εκτέλεσης του Μ.Π.Δ.Σ. που αποτελούν μέρος της δημοσιονομικής στρατηγικής και την εν γένει χρησιμοποίηση των πόρων με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχειριστικού και Κατασταλτικού Ελέγχου Εποπτευόμενων Φορέων: γα) Η διενέργεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων των διαχειριστικών χρήσεων των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α., καθώς και η παρακολούθηση της δράσης των οργάνων ελέγχου τους. γβ) Η έγκριση των ισολογισμών και απολογισμών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ.,της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α. και των οικονομικών καταστάσεων που προβλέπονται από το π.δ. 80/1997, (Α΄ 68), καθώς και ο έλεγχος των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών που προβλέπονται από το άρθρο 84 του ν. 2084/1992, (Α΄ 165). γγ) Η διαπίστωση της κανονικής και εύρυθμης λειτουργίας των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α., η καθοδήγηση των οργάνων τους σε οικονομικά, διοικητικά και διαχειριστικά θέματα, η παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, της λογιστικής ενημερότητας και ο έλεγχος της διαχείρισης των κεφαλαίων και της περιουσίας τους. γδ) Ο έλεγχος της διαχείρισης των υπόλογων διαχειριστών χρημάτων, υλικού και ενσήμων, καθώς και της κανονικής και έγκαιρης απόδοσης του λογαριασμού μετρητών. γε) Η διενέργεια διαχειριστικών ερευνών και ανακρίσεων σε υποβαλλόμενες καταγγελίες που αναφέρονται σε θέματα διαχειριστικών ανωμαλιών ή καταχρήσεων στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο φορείς, όπως επίσης και στο Μ.Τ.Π.Υ., στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και στην Ε.Α.Α., καθώς και σε περιπτώσεις διαπιστουμένων κατά τον υπηρεσιακό έλεγχο αδικημάτων σε θέματα αρμοδιότητάς τους κατόπιν εντολής Υπουργού ή εξουσιοδοτημένου οργάνου και σε έκτακτες περιπτώσεις, μη επιδεχόμενες αναβολή, μετά από άμεση σχετική ενημέρωση και προφορική εντολή. γστ) Η διενέργεια ελέγχου στα βιβλία των επιχειρήσεων για την επαλήθευση της κανονικής βεβαίωσης των εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων και ο σχεδιασμός, προγραμματισμός και συγκρότηση των μικτών κλιμακίων ελέγχου επιχειρήσεων του άρθρου 33 του ν. 3863/2010, (Α΄ 115). γζ) Η καθοδήγηση των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α. επί θεμάτων αρμοδιότητας αυτών κατά το διενεργούμενο υπηρεσιακό έλεγχο, η συνεχή ενημέρωση της ηγεσίας του Υπουργείου για τα απασχολούντα αυτούς θέματα, η κοινοποίηση των υποβαλλόμενων, στο Τμήμα Διαχειριστικού και Κατασταλτικού Ελέγχου Εποπτευόμενων Φορέων, εκθέσεων, επιθεωρησιακών ελέγχων ή αποσπασμάτων αυτών από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες και η διατύπωση παρατηρήσεων επ’ αυτών. γη) Η τήρηση αρχείου εκθέσεων − πορισμάτων, ως και κάθε άλλου στοιχείου για την παρακολούθηση του ελεγκτικού και ανακριτικού έργου, καθώς και η θεώρηση των βιβλίων, καταστάσεων και στοιχείων που προβλέπονται από το π.δ. 80/1997. γθ) Η έκδοση εντολών ελέγχου στις οποίες δύναται να συμμετάσχουν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που έχουν ειδικές γνώσεις ή ειδικά προσόντα (ν.δ. 30−4−1946, Α΄141, ν.δ. 3396/1955, Α΄276, π.δ. 611/1977, Α΄198 και ν. 1256/1982, Α΄ 65). δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Αναλογιστικών Μελετών: δα) Η κατάρτιση αναλογιστικών μελετών και η σύνταξη οικονομικών εκθέσεων σε θέματα της οικονομικής ζωής των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και φορέων παροχής επιδομάτων για τη διαπίστωση της οικονομικής τους κατάστασης και η διατύπωση προτάσεων για την εξασφάλιση ομαλής οικονομικής λειτουργίας τους μακροχρόνια. δβ) Η συγκέντρωση τυποποιημένων πληροφοριών και στοιχείων που απαιτούνται για την κατάρτιση των οικονομικών εκθέσεων και των αναλογιστικών μελετών, καθώς και η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για Διεθνείς Οργανισμούς. δγ) Η μεθοδική ταξινόμηση, ανάλυση, επεξεργασία και μελέτη των παραπάνω στοιχείων και πληροφοριών για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατάσταση που υπάρχει και την πορεία που διαγράφεται στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση της σύνταξης Ελληνικών αναλογιστικών πινάκων επιβίωσης από τους αρμόδιους Φορείς, όπως τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), καθώς και η μετέπειτα προσαρμογή αυτών. δδ) Η ανάλυση και εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών των σχεδιαζόμενων μέτρων πολιτικής που προϋποθέτουν την ανάλυση επιπτώσεων μελλοντικών αβέβαιων γεγονότων, καθώς και η υποστήριξη άλλων τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών για την αναγνώριση και ανάλυση μελλοντικών ενδεχόμενων που επηρεάζουν το κοινωνικό, δημογραφικό και οικονομικό περιβάλλον.

Άρθρο 22Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και ΥπηρεσιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών είναι η αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων/ υπηρεσιών που σχετίζονται με: α) την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και της έγκρισης των δεσμεύσεων, β) την τήρηση του Μητρώου δεσμεύσεων, την επεξεργασία όλων των απαιτήσεων, λογαριασμών και τιμολογίων για πληρωμή καθώς και της μισθοδοσίας και την υποβολή όλων των απαιτήσεων, λογαριασμών και τιμολογίων για δημοσιονομικό έλεγχο μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, γ) την τήρηση των σχετικών Μητρώων και λογιστικών αρχείων και τον έλεγχο δεσμεύσεων και δαπανών, δ) την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και την εκκαθάριση των δαπανών αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Εκτέλεσης Προϋπολογισμού και Ελέγχου Δαπανών. β) Τμήμα Εφαρμογής Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). γ) Τμήμα Μισθοδοσίας. δ) Τμήμα Εκκαθάρισης των Δαπανών του Π.Δ.Ε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εκτέλεσης Προϋπολογισμού και Ελέγχου Δαπανών: αα) Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Υπουργείου. αβ) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της διαχείρισης των δαπανών, η συγκέντρωση των δεδομένων πληρωμών και η τήρηση πλήρων αρχείων και δικαιολογητικών. αγ) Ο έλεγχος των δαπανών παροχής υπηρεσιών, προμηθειών, εργασιών κ.λπ. αδ) Η τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων για κάθε διαχειριστική πράξη και των ανώτατων ορίων των πιστώσεων του προϋπολογισμού και τα λοιπά λογιστικά βιβλία και η υποβολή των σχετικών αναφορών στην αρμόδια Διεύθυνση. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εφαρμογής Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.): βα) Η επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στο Τμήμα Μ.Π.Δ.Σ. και Προϋπολογισμού για την κατάρτιση των μακροπρόθεσμων και ετήσιων προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). ββ) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του ετήσιου Π.Δ.Ε. και η υποβολή προτάσεων αναθεώρησής του, καθώς και η τήρηση στοιχείων Μητρώου δεσμεύσεων και η υποβολή των σχετικών αναφορών στην αρμόδια Διεύθυνση. βγ) Η έκδοση αιτημάτων χρηματοδότησης και προτάσεων κατανομής πιστώσεων ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου (Κ.Α.Ε.). βδ) Η υποβολή προτάσεων αναμόρφωσης, τροποποίησης ή ανακατανομής του προϋπολογισμού των έργων του Π.Δ.Ε. βε) Η έκδοση αιτημάτων χρηματοδότησης−κατανομών συγχρηματοδοτούμενων έργων. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Μισθοδοσίας: γα) Η εκκαθάριση αποδοχών και γενικά αποζημιώσεων προσωπικού του Υπουργείου. γβ) Η διευθέτηση και καταβολή μισθών, αποδοχών και αποζημιώσεων στο προσωπικό του Υπουργείου σε συνδυασμό με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. γγ) Η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με αξιώσεις κατά του Δημοσίου, όπως για οικογενειακά επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εκκαθάρισης των Δαπανών του Π.Δ.Ε.: δα) Η εισήγηση, έγκριση, έκδοση και υπογραφή τεχνικών δελτίων προτεινόμενων πράξεων που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο μέσω του προϋπολογισμού του. δβ) Η παρακολούθηση του έργου των υπολόγων και η έκδοση σχετικών οδηγιών σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία των πληρωμών και την επίλυσή τους. δγ) Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η εκκαθάριση των πληρωμών των έργων του Π.Δ.Ε. από τους υπολόγους−διαχειριστές. δδ) Η αποστολή των δικαιολογητικών πληρωμής στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) για την έκδοση ισόποσων συμψηφιστικών Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (Χ.Ε.Π.) προς τακτοποίηση των υπολόγωνδιαχειριστών των έργων.

Άρθρο 23Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η διαχείριση και επαγγελματική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιακών μονάδων του, προς όφελος των διοικούμενων. Ιδίως εξειδικεύεται στους εξής τομείς: α) Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. β) Ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. γ) Ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βασισμένης σε τεχνολογικά πρότυπα. δ) Ανάπτυξη και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους διοικουμένους. ε) Οργάνωση και αξιολόγηση των δομών του Υπουργείου. στ) Εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και προμηθειών για την ενίσχυση των υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών. β) Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. γ) Διεύθυνση Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων. δ) Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων. ε) Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.).

Άρθρο 24Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και ΥπηρεσιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών είναι η αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων/υπηρεσιών που σχετίζονται με: α) την ακριβή και πλήρη αποτύπωση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, β) τη μέριμνα για την εισαγωγική – ειδική και δια βίου εκπαίδευση των υπαλλήλων, γ) την παρακολούθηση της αξιολόγησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, δ) την οργάνωση και την παρακολούθηση της λειτουργίας των επιμέρους υπηρεσιών και ε) τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων και τον ορισμό των Διοικήσεων των εποπτευόμενων υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε. β) Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Φορέων Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. γ) Τμήμα Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε. δ) Τμήμα Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Κανονισμών Λειτουργίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). ε) Τμήμα Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών. στ) Τμήμα Γραμματείας και Ενημέρωσης του Πολίτη (ΙΡΙΔΑ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε.: αα) Ο χειρισμός των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και η διαχείριση του προσωπικού τους Μητρώου και του Μητρώου απογραφής. αβ) Η επεξεργασία στοιχείων για την αριθμητική σύνθεση και τις αριθμητικές μεταβολές του προσωπικού, ο προγραμματισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και η κατανομή σε κλάδους, βαθμούς και ειδικότητες των υπαλλήλων του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). αγ) Η συγκρότηση και ο ορισμός μελών των Συμβουλίων, Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καθώς και ο ορισμός εκπροσώπων για τη συμμετοχή σε Συμβούλια, Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Φορέων Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης: βα) Η επιμέλεια των θεμάτων που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη του πάσης φύσεως προσωπικού των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. ββ) Η επεξεργασία και τήρηση στοιχείων για την αριθμητική σύνθεση και τις αριθμητικές μεταβολές του προσωπικού των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης και η πρόβλεψη της αριθμητικής εξέλιξής του. βγ) Ο προγραμματισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης και η κατανομή του σε κλάδους, βαθμούς και ειδικότητες. βδ) Η συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων, Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. βε) Η έκδοση αποφάσεων διορισμού διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων και οργάνων διοίκησης καθώς και ορισμού μελών Διοικητικών Συμβουλίων των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας, φορέων κοινωνικής ασφάλισης, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. βστ) Η διαχείριση των αρχείων του προσωπικού των φορέων κοινωνικής φροντίδας που καταργήθηκαν με το ν. 3106/2003 (Α΄ 30). γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε.: γα) Ο χειρισμός θεμάτων οργάνωσης του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και η μελέτη και εισήγηση μέτρων ορθολογικής αναδιοργάνωσης και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού της λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. γβ) Η μέριμνα για την έκδοση αποφάσεων μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργού προς Γενικούς Γραμματείς, Ειδικό Γραμματέα, προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων. γγ) Η μέριμνα για την κατάρτιση, αξιολόγηση και ανασχεδιασμό περιγραμμάτων καθηκόντων και προσόντων των θέσεων εργασίας του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε. γδ) Η υποστήριξη της Υπηρεσίας ΙΡΙΔΑ (εργασιακός τομέας) σε θέματα οργάνωσης και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της. γε) Η μελέτη, η εισήγηση και η παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και διαδικασιών και την κατάργηση περιττών διατυπώσεων. γστ) Η μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών και μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε.. γζ) Η μελέτη, εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και το Σ.ΕΠ.Ε.. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Κανονισμών Λειτουργίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.): δα) Ο χειρισμός θεμάτων οργάνωσης των εποπτευομένων νομικών προσώπων και η μελέτη και εισήγηση μέτρων ορθολογικής αναδιοργάνωσης και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού της λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. δβ) Η μέριμνα για την κατάρτιση, αξιολόγηση και ανασχεδιασμό περιγραμμάτων καθηκόντων και προσόντων των θέσεων εργασίας των εποπτευομένων νομικών προσώπων. δγ) Η υποστήριξη της Υπηρεσίας ΙΡΙΔΑ (ασφαλιστικός τομέας) σε θέματα οργάνωσης και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της. δδ) Η μελέτη, η εισήγηση και η παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και διαδικασιών και την κατάργηση περιττών διατυπώσεων. δε) Η μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών και μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων των εποπτευομένων νομικών προσώπων δστ) Η μελέτη, εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες των εποπτευομένων νομικών προσώπων. δζ) Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας και η γραμματειακή εξυπηρέτησή του. δη) Ο συντονισμός για την κωδικοποίηση από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες των εποπτευόμενων νομικών προσώπων της νομοθεσίας και των διοικητικών οδηγιών. δθ) Η μέριμνα της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). ε) Αρμοδιότητες του Τμήματος Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών: εα) Η εφαρμογή συστημάτων στοχοθεσίας και μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου, του Σ.ΕΠ.Ε. και των εποπτευομένων νομικών προσώπων, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας τους. εβ) Η εφαρμογή των αρχών της διοίκησης ολικής ποιότητας, ιδίως του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης και η μελέτη και η εισήγηση μέτρων προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών βάσει σύγχρονων προτύπων ISO. εγ) Η ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Υπουργείου και των εποπτευομένων νομικών προσώπων. εδ) Η μέριμνα για την εισαγωγική εκπαίδευση και την δια βίου επαγγελματική κατάρτιση των υπαλλήλων του Υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο νομικών προσώπων, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση υπηρεσίες τους. εε) Ο σχεδιασμός και η μέριμνα για την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικής εκπαίδευσης Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. εστ) Η κατάρτιση εκπαιδευτικού προγραμματισμού και απολογισμού. εζ) Η μέριμνα για τη λειτουργία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. στ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Γραμματείας και Ενημέρωσης του Πολίτη (ΙΡΙΔΑ): στα) Η τήρηση γενικού και ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας του Υπουργείου. στβ) Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και η επικύρωση αντιγράφων εγγράφων. στγ) Η μέριμνα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και λοιπών μέσων επικοινωνίας. στδ) Η παροχή πληροφοριών και η σωστή ενημέρωση προς τους πολίτες, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 25Διεύθυνση Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η διαχείριση των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Υποδομών και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων. β) Τμήμα Υποστήριξης Χρηστών Εφαρμογών, Εξοπλισμού και δικτύων. γ) Τμήμα Διαλειτουργικότητας, Απλούστευσης Συστημάτων και Διαδικτύου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων: αα) Η καταγραφή, ανάλυση, σχεδιασμός και αξιολόγηση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων που δεν διαθέτουν μονάδα πληροφορικής. αβ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής και των προηγμένων επικοινωνιών. αγ) Η αποτελεσματική λειτουργία των εφαρμογών πληροφορικής, η μέριμνα για την αναβάθμισή τους καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου ασφάλειας των εφαρμογών και των δεδομένων τους. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Υποστήριξης Χρηστών Εφαρμογών, Εξοπλισμού και Δικτύων: βα) Η εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών και η μέριμνα για την εύρυθμη αποτελεσματική λειτουργία του, την αποκατάσταση βλαβών και την συντήρησή του. ββ) Ο προσδιορισμός των αναγκών των υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων που δεν διαθέτουν μονάδα πληροφορικής. βγ) Η υποστήριξη στελεχών των διοικητικών υπηρεσιών σε θέματα χρήσης εφαρμογών. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαλειτουργικότητας, Απλούστευσης Συστημάτων και Διαδικτύου: γα) Η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων του Υπουργείου με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας άλλων υπηρεσιών και η εφαρμογή του πλαισίου και των εξελίξεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης γενικότερα. γβ) Η επεξεργασία μέτρων αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και προηγμένων επικοινωνιών. γγ) Η διαχείριση και ενημέρωση των ηλεκτρονικών σελίδων του Υπουργείου στο διαδίκτυο. Ο έλεγχος τήρησης διαδικασιών ασφάλειας. γδ) Η παρακολούθηση των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου και η διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών των εργασιακών, ασφαλιστικών και προνοιακών Μητρώων. γε) Η διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Άρθρο 26Διεύθυνση Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών ΈργωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων είναι η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τη χρήση όλων των αναγκαίων πόρων και υπηρεσιών, ήτοι με: α) την κατάρτιση και εκτέλεση κάθε είδους προμήθειας του Υπουργείου, συγχρηματοδοτούμενης ή μη από κοινοτικούς πόρους, β) τη διοικητική μέριμνα αυτού, γ) τη διαχείριση του υλικού και την εγκατάστασή του και δ) την εποπτεία και τον έλεγχο τεχνικών έργων και μελετών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Προμηθειών. β) Τμήμα Εποπτείας και Ελέγχου Τεχνικών Έργων και Μελετών. γ) Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Διαχείρισης Υλικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Προμηθειών: αα) Η μέριμνα για την προμήθεια κάθε μηχανήματος, υλικού, εφοδίων ή άλλου περιουσιακού στοιχείου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. αβ) Η παρακολούθηση των έργων που αναλαμβάνει το Υπουργείο και το Σ.ΕΠ.Ε. στο πλαίσιο της διαχειριστικής επάρκειας, καθώς και η μέριμνα για τις διαδικασίες προκήρυξης, αξιολόγησης και ανάθεσης μελετών, έργων και εργασιών. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Τεχνικών Έργων και Μελετών: βα) Η εποπτεία και ο έλεγχος των εποπτευόμενων φορέων για την τήρηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση των τεχνικών έργων και τη γνωμοδότηση για την απόκτηση και χρησιμοποίηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων τους. ββ) Ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας δομών Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας. βγ) Η μέριμνα για την έκδοση αποφάσεων που αφορούν σε άρσεις απαλλοτριώσεων, τροποποιήσεις ρυμοτομικών διαγραμμάτων, ο εντοπισμός διαγραμμάτων απαλλοτριώσεων, οι τοπογραφήσεις προσφυγικών συγκροτημάτων και οι διεκπεραιώσεις θεμάτων Κτηματολογίου. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας και Διαχείρισης Υλικού: γα) H εκπόνηση μελετών και ο καθορισμός προδιαγραφών για τον εξοπλισμό και την παροχή υπηρεσιών συντήρησής του. γβ) H επίβλεψη εργασιών που σχετίζονται με τη στέγαση, καθαριότητα, συντήρηση, ασφάλεια και φύλαξη των υπηρεσιών του Υπουργείου. γγ) H διαχείριση υλικών. γδ) H έκδοση διαταγών κίνησης και η μέριμνα συντήρησης οχημάτων του Υπουργείου.

Άρθρο 27Διεύθυνση Διεθνών ΣχέσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων είναι η διασφάλιση της επικοινωνίας του Υπουργείου με διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για θέματα απασχόλησης, προάσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, η διάχυση των αρχών των πολιτικών και των κανονιστικών κειμένων των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο και η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων επ’ αυτών καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση και προώθηση των θέσεων της χώρας στους ως άνω Οργανισμούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς. β) Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Συνεργασίας με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε και Διμερών Σχέσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς: αα) Η προετοιμασία και συμμετοχή στις εργασίες των διαφόρων Συνόδων των Οργάνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (και ο συντονισμός των χωρών μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά την εκάστοτε ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας), των επιτροπών του Συμβουλίου της ευρώπης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) (συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων οργανισμών αυτού), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.), καθώς και στις εργασίες Συνδιασκέψεων, Συνεδρίων και Συναντήσεων των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών. αβ) Η υποβολή στη Βουλή αβα) διεθνών κανόνων εργασίας (Συμβάσεων, Συστάσεων, Πρωτοκόλλων), που ψηφίζονται από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με τη σχετική εισήγηση περί της δυνατότητας κύρωσης, αποδοχής ή εφαρμογής τους, προς ενημέρωση του Σώματος και αββ) διεθνών συμβάσεων προς κύρωση. αγ) Η υποβολή στους ανωτέρω Διεθνείς Οργανισμούς Εθνικών Εκθέσεων, απαντήσεων σε καταγγελίες και σε παρατηρήσεις ενώπιόν τους, απαντήσεων σε ερωτηματολόγια, καθώς και η υποβολή της Ετήσιας Έκθεσης του Υπουργείου προς την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατόπιν συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, τα συναρμόδια Υπουργεία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. αδ) Η διοργάνωση και παρακολούθηση επισκέψεων κλιμακίων των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών και οποιαδήποτε άλλη απευθείας επικοινωνία αποκλειστικής αρμοδιότητας για θέματα Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και συντρέχουσας για τους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Συνεργασίας με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε. και Διμερών Σχέσεων: βα) Η συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, των συναρμόδιων Υπουργείων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. για τον χειρισμό και την προώθηση ευρωπαϊκών θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου καθώς και η παρακολούθηση της ενσωμάτωσης του Κοινοτικού Δικαίου στην ελληνική νομοθεσία και της σωστής εφαρμογής αυτού. ββ) Η προετοιμασία της συμμετοχής του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στα Συμβούλια Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., στα θεματικά Συμβούλια Ευρωασιατικής και Ευρωμεσογειακής συνεργασίας, καθώς επίσης και η ενημέρωση των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. βγ) Η προώθηση των διαδικασιών για την κατάρτιση διμερών ή πολυμερών συμβάσεων ή συμφωνιών σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. βδ) Η μέριμνα για τη μετάφραση ξενόγλωσσων εγγράφων, εντύπων και κειμένων στην ελληνική γλώσσα και αντίστροφα.

Άρθρο 28Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.)

Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.): Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κινητοποίηση και η δράση κατά τον πόλεμο ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης των υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και η ρύθμιση κάθε σχετικού θέματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Άρθρο 29Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής ΑσφάλισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η λήψη μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση του καθώς και η εποπτεία, ο έλεγχος και ο συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών που αφορούν στις παροχές και τη χρηματοδότηση του συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας. β) Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών. γ) Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης. δ) Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης. ε) Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Άρθρο 30Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και ΑσθένειαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας είναι ο σχεδιασμός, η προώθηση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση μέτρων και δράσεων σε θέματα κύριας ασφάλισης μισθωτών, ασθένειας και κατ’ οίκον φροντίδας καθώς και η εποπτεία και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των σχετικών μέτρων και δράσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ. β) Τμήμα Ειδικής Ασφάλισης Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ., Προσωπικού Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Α.Τ. γ) Τμήμα Ασφάλισης Μισθωτών Προσωπικού Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Απασχολουμένων στο χώρο του Τύπου Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. δ) Τμήμα Ασφάλισης Ασθένειας, Μητρότητας και κατ’ Οίκον Φροντίδας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ.: αα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην ασφαλιστική κάλυψη για τους κινδύνους αναπηρίας – γήρατος – θανάτου για τους μισθωτούς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, που δεν καλύπτονται από ειδική ή επαγγελματική ασφάλιση. αβ) Ο προσδιορισμός του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών υπέρ Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων −Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών) ο καθορισμός των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης του συστήματος ασφάλισης των παραπάνω προσώπων. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ειδικής Ασφάλισης Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ., Προσωπικού Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Α.Τ.: βα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην ασφαλιστική κάλυψη από το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ. του τακτικού προσωπικού των Ν.Π.Δ.Δ., εργαζομένων που παρουσιάζουν ιδιομορφίες στην απασχόληση, αμοιβή ή τόπο εγκατάστασης καθώς και των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.). ββ) Ο προσδιορισμός του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών, ο καθορισμός των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης του συστήματος ασφάλισης των παραπάνω προσώπων. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφάλισης Μισθωτών Προσωπικού Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Απασχολουμένων στο χώρο του Τύπου Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε.: γα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού των Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, καθώς και του προσωπικού των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Τραπεζών που δεν καλύπτεται από τα Τμήματα Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ. και Ειδικής Ασφάλισης Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ., Προσωπικού Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Α.Τ., για τους κινδύνους αναπηρίας – γήρατος – θανάτου. γβ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην ασφαλιστική κάλυψη για το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εν γένει και υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού − Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π.−Μ.Μ.Ε.) για τους κινδύνους αναπηρίας – γήρατος – θανάτου, ανεργίας καθώς και δώρου. γγ) Ο προσδιορισμός του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών για την ασφάλιση των παραπάνω προσώπων, ο προσδιορισμός των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και οι παροχές και ο καθορισμός των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφάλισης Ασθένειας, Μητρότητας και κατ’ Οίκον Φροντίδας: δα) Η μελέτη, η επεξεργασία, η θέσπιση και η επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα, καθώς και παροχές μητρότητας των μισθωτών ιδιωτικού, δημοσίου τομέα και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), αυτοτελώς απασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και λοιπών κατηγοριών εργαζομένων και ανέργων. δβ) Η εποπτεία, ο έλεγχος και η θέσπιση μέτρων για την υλοποίηση του προγράμματος «κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» και η υποστήριξη λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής κατ’ Οίκον Φροντίδας. δγ) Η θεσμική υποστήριξη και λειτουργία θεσμών νοσηλείας στο εξωτερικό ασθενών/ασφαλισμένων ασφαλιστικών οργανισμών. δδ) Ο προσδιορισμός του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών υπέρ ασφάλισης ασθένειας και καθορισμός των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και στους οικείους Λογαριασμούς Παροχών σε Χρήμα καθώς και η επιμέλεια μέτρων ειδικών προγραμμάτων.

Άρθρο 31Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και ΑγροτώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών είναι η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν σε θέματα ασφάλισης των ανεξάρτητα απασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών και ανασφάλιστων ομάδων καθώς και η εποπτεία και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των σχετικών μέτρων και πολιτικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Ασφάλισης Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. β) Τμήμα Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. γ) Τμήμα Ασφάλισης Αγροτών και Ανασφάλιστων Ομάδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφάλισης Ανεξάρτητα Απασχολουμένων: αα) Η μελέτη, επεξεργασία, επιμέλεια και θέσπιση εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην οργάνωση συστημάτων κύριας ασφάλισης των ανεξάρτητα απασχολουμένων (Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Ταμείο Συντάξεως και Ασφαλίσεως Υγειονομικών Τ.Σ.Α.Υ., Τομέας Ασφάλισης Νομικών) για την κάλυψη των κινδύνων γήρατος – αναπηρίας – θανάτου και ανεργίας. αβ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους των εισφορών και του τρόπου είσπραξής τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των ανωτέρω Τομέων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή τους. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών: βα) Η μελέτη, επεξεργασία, επιμέλεια και θέσπιση εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην οργάνωση συστημάτων κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε., Τομέας Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων) για την κάλυψη των κινδύνων γήρατος – αναπηρίας – θανάτου και ανεργίας. ββ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους των εισφορών και του τρόπου είσπραξής τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή τους. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφάλισης Αγροτών και Ανασφάλιστων Ομάδων: γα) Η μελέτη, επεξεργασία, επιμέλεια και θέσπιση εφαρμογής μέτρων που αποβλέπουν στην οργάνωση συστημάτων κύριας και πρόσθετης ασφάλισης αναπηρίας− γήρατος− θανάτου για την παροχή συντάξεων στα πρόσωπα που υπάγονται για τη δραστηριότητά τους στην ασφάλιση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) καθώς και του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών του Οργανισμού. γβ) Η επεξεργασία, θέσπιση και μελέτη μέτρων που αποβλέπουν στη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών σε ανασφάλιστους υπερήλικες και ειδικές κατηγορίες καθώς και του τρόπου χρηματοδότησης των εν λόγω παροχών. γγ) Η εποπτεία και παρακολούθηση υλοποίησης των στόχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.).

Άρθρο 32Διεύθυνση Πρόσθετης ΑσφάλισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Πρόσθετης Ασφάλισης είναι η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση και στο εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται από Ν.Π.Δ.Δ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών. β) Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών Δημόσιου Τομέα, Αυτοαπασχολούμενων και Ειδικών Κατηγοριών. γ) Τμήμα Εφάπαξ Παροχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών: αα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση των μισθωτών, καθώς και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων για τους κινδύνους αναπηρίας−γήρατος−θανάτου από τους φορείς που καλύπτουν τους κινδύνους αυτούς. αβ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών των ανωτέρω φορέων, ο προσδιορισμός του μισθού στον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές των φορέων αυτών κατά κλάδο επικουρικής σύνταξης, καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοση τους. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών Δημόσιου Τομέα, Αυτοαπασχολουμένων και Ειδικών Κατηγοριών: βα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση για τους κινδύνους αναπηρίας−γήρατος−θανάτου από τους φορείς που ασφαλίζουν μισθωτούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους καθώς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τους ναυτικούς. ββ) Ο καθορισμός του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών των ανωτέρω φορέων, ο προσδιορισμός του μισθού στον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές των φορέων αυτών κατά κλάδο επικουρικής σύνταξης καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εφάπαξ Παροχών: γα) Η εποπτεία, ο συντονισμός και ο έλεγχος των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και Λογαριασμών για θέματα που αφορούν το εφάπαξ βοήθημα. γβ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων οργάνωσης συστημάτων χορήγησης εφάπαξ παροχής κοινωνικής ασφάλισης μέσω των φορέων και λογαριασμών που χορηγούν τις παροχές αυτές σε δικαιούχους του Δημοσίου, του Ιδιωτικού τομέα καθώς και σε άλλες ειδικές κατηγορίες. γγ) Η συλλογή ασφαλιστικών στοιχείων για τον καθορισμό του τρόπου χρηματοδότησης, του ύψους και του τρόπου είσπραξης των εισφορών των ανωτέρω φορέων και λογαριασμών καθώς και των υπόχρεων για την καταβολή και απόδοσή τους.

Άρθρο 33Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής ΑσφάλισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στη διαδοχική ασφάλιση μεταξύ των φορέων ασφάλισης ημεδαπής και αλλοδαπής, εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, των Διμερών Διακρατικών Συμβάσεων και των Διεθνών Οργανισμών και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τους ασφαλιστικούς φορείς για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης καθώς και των Ευρωπαϊκών Συντονιστικών Κανονισμών και των Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Διαδοχικής Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης. β) Τμήμα Εφαρμογής Κανονισμών Ευρωπαϊκής Ένωσης. γ) Τμήμα Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συντονισμού και Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης: αα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στη διαδοχική ασφάλιση και η επίλυση αμφισβητήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης. αβ) Ο εντοπισμός και καταγραφή των προβλημάτων, των δυσλειτουργιών και των ανισοτήτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης και η παροχή οδηγιών για την επίλυση αυτών. αγ) Η παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και ερμηνεία αυτής για την εφαρμογή του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης. αδ) Η σύνταξη αντικρούσεων επί προσφυγών πολιτών και διαφόρων Ασφαλιστικών Οργανισμών κατά των Υπουργικών Αποφάσεων ενώπιων των αρμοδίων Δικαστηρίων. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εφαρμογής Κανονισμών Ευρωπαϊκής Ένωσης: βα) Η συμμετοχή στις διαδικασίες συντονισμού των νομοθεσιών περί κοινωνικής ασφάλισης για την προστασία των δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζόμενων. ββ) Η συμμετοχή και εκπροσώπηση στο σύνολο των αρμοδίων για την κοινωνική ασφάλιση επιτροπών, ομάδων εργασίας, υπουργικών διασκέψεων, συνεδρίων και άλλων δραστηριοτήτων των κοινοτικών οργάνων στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) βγ) Η παρακολούθηση διαδικασιών και διαμόρφωση θέσεων για τη σύγκλιση (εναρμόνιση) των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, η παρακολούθηση της εξέλιξης ευρωπαϊκού κεκτημένου και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων αντίστοιχης ανάπτυξης της ελληνικής νομοθεσίας. βδ) H ερμηνεία των διατάξεων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, Κανονισμών, Οδηγιών και Συστάσεων. βε) Η παρακολούθηση, συλλογή, μελέτη, συστηματοποίηση και καταχώριση της Νομολογίας του Δικαστηρίου Ε.Ε. βστ) Η συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και λοιπά ερευνητικά κέντρα τα οποία παρακολουθούν, εδραιώνουν, ερευνούν, μελετούν και εξελίσσουν το ευρωπαϊκό, διεθνές και διακρατικό (διμερές και πολυμερές) κεκτημένο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας. βζ) Η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τους ασφαλιστικούς φορείς της Ελλάδας για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και παρακολούθηση της σχετικής πορείας. βη) Η πάσης φύσεως επικοινωνία τόσο με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. όσο και με τις αρμόδιες Αρχές και Οργανισμούς Σύνδεσης των άλλων κρατών – μελών. βθ) Η συμμετοχή και εκπροσώπηση στο δίκτυο MISSOC αμοιβαίας πληροφόρησης των κρατών μελών της Ε.Ε. για τα συστήματα κοινωνικής προστασίας. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διακρατικών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης και Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης: γα) Η μελέτη, προπαρασκευή και κατάρτιση διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, καθώς και η μέριμνα για την αναθεώρηση των διμερών διακρατικών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας. γβ) Η συμμετοχή και εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας. γγ) Η μελέτη των ασφαλιστικών συστημάτων των αντισυμβαλλομένων χωρών και η παρακολούθηση της εξέλιξης της ασφαλιστικής νομοθεσίας τους. γδ) Η επικοινωνία της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης ως "αρμόδιας αρχής" με τις αρμόδιες αρχές των αντισυμβαλλομένων κρατών. γε) Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Διεθνών Οργανισμών (Συμβούλιο Ευρώπης, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Ο.Ο.Σ.Α., Ο.Η.Ε. κ.λπ.) σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. γστ) Η μελέτη, κύρωση και εφαρμογή των πολυμερών Συμβάσεων, Συστάσεων και Οδηγιών κοινωνικής ασφάλισης των Διεθνών Οργανισμών και η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου εφαρμογής τους από τη χώρα μας. γζ) Η επιμέλεια διοργάνωσης ενημερωτικών συναντήσεων, κλιμακίων των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών και οποιαδήποτε άλλη απευθείας επικοινωνία με αυτούς στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας.

Άρθρο 34Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλισης

Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικής Ασφάλισης: α) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν σε θέματα της Επαγγελματικής Ασφάλισης. β) Η έγκριση των Καταστατικών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των τροποποιήσεών τους καθώς και του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας τους. γ) Η τήρηση του Μητρώου Καταχώρισης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ο έλεγχος των Μητρώων ασφαλισμένων, συνταξιούχων και επενδύσεων του κάθε ταμείου. δ) Η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα Επαγγελματικά Ταμεία και ο έλεγχος διαπίστωσης προϋποθέσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων. ε) Η παρακολούθηση και η εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα και επιτροπές της Ε.Ε. των διαδικασιών συντονισμού των νομοθεσιών των κρατών μελών της Ε.Ε. για τη συμπληρωματική ασφάλιση και προστασία των διακινούμενων εργαζόμενων καθώς και των διμερών θεμάτων για τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών, η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τους κανόνες συντονισμού και η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων προς τα Επαγγελματικά Ταμεία για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. στ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων των προτύπων που τίθενται από διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης και η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων
Άρθρο 35Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων ΠόρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (4 Μονάδες). Ο επιχειρησιακός στόχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» είναι η διαχείριση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για την απασχόληση και για την ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Οι αρμοδιότητες των μονάδων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2860/2000, Α΄ 251, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του ν. 3614/2007, Α΄ 267 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της υπ’ αριθμ. 118267/14−12−2000 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Σύσταση και λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», Β΄ 1595 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ε.Κ.Τ. (4 Μονάδες). Ο επιχειρησιακός στόχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ε.Κ.Τ. είναι ο συντονισμός των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην Ελλάδα, που θα υλοποιηθούν από τα Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση», «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», καθώς και η υλοποίηση των δράσεων των άλλων χρηματοδοτικών μέσων. Οι αρμοδιότητες των μονάδων της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ε.Κ.Τ. καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2860/2000, Α΄ 251, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του άρθρου 3 του ν. 2874/2000, Α΄ 286, του ν. 3614/2007, Α΄ 267, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της υπ’ αριθμ. 107900/163−2001 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «Σύσταση και λειτουργία Ειδικών Υπηρεσιών «Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» και «Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», Β΄ 599, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. (4 Μονάδες). Ο επιχειρησιακός στόχος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. είναι η υλοποίηση ενεργειών που εντάσσονται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», όπως, κατάρτιση ανέργων, παροχή Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες, ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.). Οι αρμοδιότητες των μονάδων της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2860/2000, Α΄ 251, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του άρθρου 3 του ν. 2874/2000, Α΄ 286, του ν. 3614/2007, Α΄ 267, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της υπ’ αριθμ. 107900/16−3−2001 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «Σύσταση και λειτουργία Ειδικών Υπηρεσιών «Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» και «Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», Β΄ 599, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄Γενική Γραμματεία Πρόνοιας
Άρθρο 36Γενική Διεύθυνση ΠρόνοιαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας είναι να σχεδιάζει, προγραμματίζει, οργανώνει, ελέγχει και αξιολογεί πολιτικές και δράσεις για την οικογένεια, την αναπηρία και τις λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Έχει την ευθύνη εξειδίκευσης και εφαρμογής ενός συνολικού αποτελεσματικού δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής πρόνοιας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας. β) Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης. γ) Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία.

Άρθρο 37Διεύθυνση Προστασίας ΟικογένειαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προστασίας Οικογένειας είναι, ο σχεδιασμός δράσεων, η οργάνωση, η εφαρμογή προγραμμάτων για θέματα προστασίας οικογένειας (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας), καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής. β) Τμήμα Προστασίας Ηλικιωμένων. γ) Τμήμα Υιοθεσιών, Αναδοχών, Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής: αα) Η χάραξη κατευθύνσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για ζητήματα δημογραφίας, προστασίας της οικογένειας, της μητρότητας, των παιδιών και των εφήβων. αβ) Η μελέτη, ο σχεδιασμός προγραμμάτων και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους για τη στήριξη παιδιών και εφήβων που στερούνται υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, την προστασία των ευάλωτων οικογενειών, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την επιδοματική ενίσχυση των οικογενειών και την οικονομική ενίσχυση των απροστάτευτων παιδιών. αγ) Ο σχεδιασμός και παρακολούθηση της εφαρμογής δράσεων και προγραμμάτων προστασίας των πολυτέκνων (πολυτεκνική ιδιότητα, πολυτεκνικά επιδόματα, δωρεάν μετακίνηση πολυτέκνων κ.α.). αδ) Η εισήγηση προτάσεων για χρηματοδότηση, η εποπτεία και αξιολόγηση της εφαρμογής προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν την προστασία της οικογένειας και την προστασία των παιδιών και εφήβων σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη απόδοση των διατιθέμενων πόρων. Επίσης η καταγραφή και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των προγραμμάτων αυτών, που αναπτύσσουν Υπηρεσίες των Περιφερειών, των Ο.Τ.Α., ως και μη κρατικές Οργανώσεις, περιλαμβανομένης της συλλογής στατιστικών στοιχείων για επίσημη χρήση. αε) Η διμερής και πολυμερής συνεργασία επί παντός θέματος αρμοδιότητας του Τμήματος με κράτη−μέλη και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών. αστ) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) ή εκδηλώσεων ιδιωτικής κοινωφελούς πρωτοβουλίας (σωματεία, οργανώσεις κ.λπ.) και ιδιωτικών επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού. αζ) Η έκδοση πράξεων σύστασης, κατάρτισης, μεταφοράς, συγχώνευσης, μετατροπής και έγκριση των οργανισμών και κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. (σωματεία, οργανώσεις κ.λπ.) καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων, που αφορούν στην προστασία της οικογένειας και του παιδιού και η εποπτεία και παρακολούθηση της δράσης των. αη) Η παρακολούθηση, η εποπτεία και ο έλεγχος εφαρμογής προγραμμάτων και μέτρων προστασίας οικογένειας και παιδιού καθώς και λοιπών συναφών δράσεων και εκδηλώσεων που εφαρμόζονται από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Ν.Π.Δ.Δ.), από ιδρύματα προστασίας οικογένειας και παιδιού (Ν.Π.Ι.Δ.), από άλλους φορείς ιδιωτικής κοινωφελούς πρωτοβουλίας (σωματεία και οργανώσεις κ.λπ.), από ιδιωτικές επιχειρήσεις (π.χ. Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί) και λοιπούς φορείς. αθ) Η εποπτεία, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των δράσεων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος. αι) Η εισήγηση για την ένταξη έργων (ανέγερση, βελτίωση υποδομών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε άλλα προγράμματα, ο προγραμματισμός στην ανάπτυξη υποδομής, η έγκριση σκοπιμότητας εκτέλεσης έργων στον τομέα αυτό και η παρακολούθηση υλοποίησης των προγραμμάτων. αια) Η μέριμνα για την παροχή πάσης φύσεως κοινωνικής προστασίας και φροντίδας προς τις παραπάνω κατηγορίες ατόμων. αιβ) Η εισήγηση για επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας σε θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Προστασίας Ηλικιωμένων: βα) Η μελέτη, η κατάρτιση, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της εφαρμογής προγραμμάτων ανοικτής και κλειστής προστασίας ηλικιωμένων. ββ) Η μέριμνα για την παροχή πάσης φύσεως ενίσχυσης σε άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας (επίδομα στεγαστικής συνδρομής, διάθεση συμβατικών κλινών, συμβάσεις κατασκηνώσεων/λουτροθεραπείας κ.ά.) βγ) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας φορέων κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν οργανωμένες υπηρεσίες κλειστής προστασίας σε ηλικιωμένα άτομα καθώς και η εποπτεία και παρακολούθηση του έργου και της λειτουργίας αυτών. βδ) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας δομών ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.λπ.) από Δήμους, φορείς ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, καθώς και φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης η εποπτεία και παρακολούθηση του έργου της λειτουργίας αυτών. βε) Η μελέτη και επεξεργασία των προτάσεων που υποβάλλονται από φορείς για την υλοποίηση έργων σχετικά με την ανέγερση και τη λειτουργία δομών παροχής προστασίας σε ηλικιωμένα άτομα και η έγκριση από άποψη σκοπιμότητας της ένταξης και χρηματοδότησής τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και άλλα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. βστ) Η εισήγηση για την έκδοση των αναγκαίων πράξεων σύστασης, κατάργησης, μεταφοράς, συγχώνευσης, μετατροπής κοινωφελών ιδρυμάτων προστασίας ηλικιωμένων αρμοδιότητας του Τμήματος. βζ) Η υλοποίηση προγραμμάτων ίδρυσης και ανάπτυξης μονάδων κοινωνικής προστασίας ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας. βη) Η αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν πάσης φύσεων παροχές, προγράμματα, δομές προνοιακού χαρακτήρα για ηλικιωμένα άτομα, με σκοπό την αξιολόγηση και τη λήψη βελτιωτικών μέτρων. βθ) Η εισήγηση για επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας σε ηλικιωμένα άτομα. βι) Η διμερής και πολυμερής συνεργασία επί παντός θέματος αρμοδιότητος του Τμήματος με κράτη−μέλη και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Υιοθεσιών, Αναδοχών, Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών: γα) Η εισήγηση και η υλοποίηση πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον θεσμό της υιοθεσίας και αναδοχής ανηλίκων. γβ) Η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η εποπτεία των φορέων που τελούν εθνικές υιοθεσίες και αναδοχές. γγ) Η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η εποπτεία των αναγνωρισμένων ως ειδικευμένων Υπηρεσιών και Οργανώσεων για τη διεξαγωγή διακρατικών και διεθνών υιοθεσιών. γδ) Η προετοιμασία, επεξεργασία και υποβολή προς υπογραφή σχεδίων διμερών συμφωνιών με άλλα Συμβαλλόμενα κράτη. γε) Η συνεργασία με αντίστοιχες Κεντρικές Αρχές Διακρατικών Υιοθεσιών άλλων χωρών για τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών και την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης της Χάγης για τη διακρατική υιοθεσία.

Άρθρο 38Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και ΑλληλεγγύηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης είναι: α) Ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση, ο συντονισμός και ο έλεγχος εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για άτομα ή ομάδες ατόμων που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, β) Η προώθηση και αξιοποίηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο χώρο της κοινωνικής προστασίας. γ) Η λήψη μέτρων κοινωνικής πρόνοιας και η παρακολούθηση εφαρμογής τους με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Προστασίας Ευπαθών Ομάδων, ΠροσφύγωνΑιτούντων Άσυλο. β) Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής. γ) Τμήμα Εθελοντισμού και Πιστοποίησης Φορέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Προστασίας Ευπαθών Ομάδων, Προσφύγων− Αιτούντων Άσυλο: αα) Η μελέτη, κατάρτιση και παρακολούθηση της εφαρμογής προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας και κοινωνικής προστασίας των ευπαθών ομάδων. αβ) Η μελέτη εφαρμογής, ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας των αιτούντων άσυλο και των ατόμων που διαπιστευμένα χρήζουν διεθνούς προστασίας, δηλαδή αναγνωρισμένων προσφύγων, δικαιούχων επικουρικής προστασίας και δικαιούχων ανθρωπιστικού καθεστώτος και ασυνόδευτων ανηλίκων. αγ) Η συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και άλλους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς, για τη χάραξη και υλοποίηση των ως άνω πολιτικών. αδ) Η εξασφάλιση της συνοχής και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των συγχρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και εκείνων που προβλέπονται στο πλαίσιο άλλων εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών μέσων. αε) Η εποπτεία του Συστήματος Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και Ασυνόδευτων Ανηλίκων. αστ) Η μελέτη και επεξεργασία θεσμικού πλαισίου προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας για δομές προστασίας ευπαθών ομάδων. αζ) Η μελέτη των αιτιών και των διαστάσεων της φτώχειας. Η συνεργασία με Διεθνείς Οργανώσεις, η μελέτη και εισήγηση μέτρων για την αντιμετώπισή της. Η συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τη συλλογή εξειδικευμένων στατιστικών στοιχείων κατά την απογραφή του πληθυσμού. αη) Η κατάρτιση και παρακολούθηση προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας καθώς και η παρακολούθηση της πορείας εκτελούμενων έργων στέγασης και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Πρόνοιας σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου: αηα) Η μέριμνα για στεγαστική αποκατάσταση θεομηνιοπλήκτων οικογενειών που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια άλλων Υπουργείων και την τακτοποίηση εκκρεμών ατομικών ή συλλογικών υποθέσεων οικογενειών, που προσέφυγαν στην Ελλάδα και υπάγονται στην εποπτεία του Ύπατου Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως και κάθε άλλου συναφούς θέματος, αηβ) Η παραπομπή θεμάτων για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Κοινωνικής Κατοικίας και Αξιοποίησης Περιουσίας και η εκδίκαση προσφυγών άρθρου 8 ν. 3200/1955, Α΄ 97 (άρθρο 1 παρ. 2 ν. 2503/1997, Α΄ 107). αθ) Η εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής: βα) Η μελέτη, επεξεργασία και διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου καθώς και η χορήγηση αδειών διενέργειας εράνων, ως και φιλανθρωπικών και λαχειοφόρων αγορών. ββ) Η μελέτη, επεξεργασία και εισήγηση περί της διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των πόρων του Ειδικού Κρατικού Λαχείου για σκοπούς Κοινωνικής Αντίληψης, η κατανομή και η παρακολούθηση αξιοποίησης αυτών. βγ) Η μελέτη και διαμόρφωση προτάσεων, που αφορούν στη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και στις αρμοδιότητες των κοινωνικών λειτουργών. βδ) Η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και προτάσεων για την αξιοποίηση των πόρων των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. βε) Η μελέτη και εφαρμογή προγραμμάτων και η λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας ατόμων ή ομάδων ατόμων, που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεπεία θεομηνιών και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων. βστ) Η μελέτη και κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών των εφοδίων εκτάκτων αναγκών, διαλογής και επισκευής του υλικού αυτού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου και την Κρατική Αποθήκη Υλικού του Υπουργείου Υγείας όπου φυλάσσεται το σκηνικό υλικό. βζ) Η συνεργασία και παρακολούθηση εφαρμογής προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εθελοντισμού και Πιστοποίησης Φορέων: γα) Η προώθηση και στήριξη του εθελοντισμού, η μελέτη και συμβολή στη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και προαγωγή της εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας. γβ) Η συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν τον εθελοντισμό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών καθώς και η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την ελληνική Ομογένεια για την επίτευξη των σκοπών του. γγ) Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των φορέων εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και παροχή κατευθύνσεων για ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (προσέλκυση, επιλογή και εκπαίδευση εθελοντών) και των διαχειριζόμενων κοινωνικών πόρων. γδ) Ο καθορισμός προϋποθέσεων εγγραφής και η διαχείριση Εθνικού Μητρώου ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και εν γένει δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής στήριξης και προστασίας. γε) Ο καθορισμός προϋποθέσεων – διαδικασιών και η έκδοση αποφάσεων αναγνώρισης ως ειδικώς πιστοποιημένων φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. γστ) Η εισήγηση για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με πιστοποιημένους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κοινωνικής στήριξης και φροντίδας, η παρακολούθηση του έργου τους και η υποβολή προτάσεων βελτίωσης αυτού. γζ) Ο καθορισμός ηθικών κινήτρων – τιμητικών διακρίσεων για εθελοντικές δραστηριότητες.

Άρθρο 39Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με ΑναπηρίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία είναι η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία μέσω της διαμόρφωσης και εφαρμογής πολιτικών, δράσεων και οργάνωσης δομών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία. β) Τμήμα Τεκμηρίωσης, Προσβασιμότητας και Πληροφόρησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία: αα) Η εισήγηση περί των όρων και προϋποθέσεων εφαρμογής των δράσεων με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία, την αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών τους, την αποκατάσταση, την προώθηση της αυτονομίας τους και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. αβ) Η έρευνα των προβλημάτων, η διαπίστωση του μεγέθους αυτών, η μελέτη και η επεξεργασία των νέων σύγχρονων μορφών και μεθόδων κοινωνικής φροντίδας των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων και η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων. αγ) Η συνεργασία και παρακολούθηση εφαρμογής προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. αδ) Η εποπτεία, παρακολούθηση και αξιολόγηση των εφαρμοζομένων από φορείς Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, καθώς και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση αυτών. αε) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για την παροχή πάσης φύσεως ενίσχυσης στα άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες. αστ) Η προώθηση και παρακολούθηση εφαρμοζόμενων προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικής και οικονομικής ένταξης και επανένταξης των ατόμων με αναπηρία, από Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. αρμοδιότητας της Διεύθυνσης. αζ) Η άμεση εποπτεία και παρακολούθηση του έργου και της λειτουργίας φορέων Ν.Π.Δ.Δ. για άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες και η έμμεση εποπτεία και παρακολούθηση του έργου και της λειτουργίας φορέων Ν.Π.Ι.Δ. για άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες καθώς και ο προσδιορισμός της οικονομικής ενίσχυσης αυτών. αη) Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των πάσης φύσεως φορέων κοινωνικής προστασίας για άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες καθώς και η έκδοση των αναγκαίων πράξεων σύστασης, κατάργησης, μεταφοράς, συγχώνευσης, μετατροπής αυτών και η χωροταξική κατανομή τους. αθ) Η εισήγηση για τη σύναψη συμβάσεων με ερευνητικά κέντρα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και η αξιοποίηση των εκπονούμενων ερευνών. αι) Η εισήγηση για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή μη κυβερνητικές οργανώσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής ένταξης που αφορούν στα άτομα με αναπηρία. αια) Η εφαρμογή και η παρακολούθηση καινοτόμων προγραμμάτων που εφαρμόζονται πειραματικά και η εξαγωγή συμπερασμάτων. αιβ) Η εισήγηση για την επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου σε φορείς αρμοδιότητας του Τμήματος. αιγ) Η εισήγηση για ένταξη έργων στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε άλλα προγράμματα. αιδ) Η συνεργασία, παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου και της λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Ε.Ι.Κ.) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) καθώς και ο καθορισμός της οικονομικής ενίσχυσης αυτών. αιε) Η συνεργασία, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των δράσεων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας. αιστ) Η συνεργασία και η παρακολούθηση του έργου και της λειτουργίας Ν.Π.Δ.Δ. αρμοδιότητας της Διεύθυνσης καθώς και ο προσδιορισμός της οικονομικής ενίσχυσης αυτών. αιζ) Η ανάπτυξη μονάδων περίθαλψης σε ιδρύματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης και ο καθορισμός νοσηλίου σε αυτές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. αιη) Η συνεργασία, παρακολούθηση και εποπτεία του έργου και της λειτουργίας Κοινωφελών Ιδρυμάτων για άτομα με αναπηρία. αιθ) Η αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν πάσης φύσεως παροχές, προγράμματα, πολιτικές, δράσεις, δομές προνοιακού χαρακτήρα για άτομα με αναπηρία, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, την αξιολόγηση και τη λήψη βελτιωτικών μέτρων και παρεμβάσεων. ακ) Ο έλεγχος των προτάσεων των φορέων για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην ανέγερση και τη λειτουργία δομών παροχής υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία και η έγκριση από άποψη σκοπιμότητας της ένταξης και χρηματοδότησης τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε. Ε. ακα) Η μέριμνα για την εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Τεκμηρίωσης, Προσβασιμότητας και Πληροφόρησης: βα) Η μέριμνα για την καταγραφή των υφιστάμενων προβλημάτων προσβασιμότητας και λοιπών διευκολύνσεων για τα ΑμεΑ (υπαλλήλους και εξυπηρετούμενους πολίτες) στους χώρους που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους οι υπηρεσίες του Υπουργείου ή οι εποπτευόμενοι από αυτήν φορείς, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει μονάδα για ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία). ββ) Η μελέτη και εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων διοικητικών και νομοθετικών μέτρων εκτέλεσης έργων εξασφάλισης της προσβασιμότητας και λοιπών διευκολύνσεων των πιο πάνω ατόμων εντός των κτιρίων που λειτουργούν υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου και δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους, με συμβατικές και σύγχρονες μεθόδους. βγ) Η προώθηση, κατεύθυνση και συντονισμός των ενεργειών, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εκτελούμενων έργων, για την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων και την άμεση συμμόρφωση προς τις υφιστάμενες υποχρεώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις. βδ) Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών, τεχνικών δελτίων έργου, αρχιτεκτονικών και λοιπών μελετών, επιχειρησιακών προγραμμάτων δράσης και προϋπολογισμού δαπάνης, για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας και λοιπών διευκολύνσεων των ατόμων με αναπηρία, στους χώρους που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους υπηρεσίες του Υπουργείου ή των εποπτευομένων από αυτό φορέων. βε) Η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: βεα) για την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, στοιχείων, τεχνογνωσίας και την αμοιβαία συνδρομή στα παραπάνω θέματα, βεβ) για την ανάπτυξη προσβάσιμων κέντρων πληροφόρησης των παραπάνω ατόμων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων του Υπουργείου και των πολιτών στην κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, βεγ) για την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά στα άτομα αυτά. βστ) Η διαχείριση του ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, η επέκταση και η διασύνδεσή του με αρχεία άλλων υπηρεσιών (οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κ.λπ.) και η ένταξη των στοιχείων του σε διαδραστική ηλεκτρονική βάση για την πραγματοποίηση ελέγχων. βζ) Η διαχείριση Ενιαίου Συστήματος Πληρωμής Προνοιακών Επιδομάτων, ο έλεγχος και η εισήγηση πραγματοποίησης πληρωμών σε κεντρικό επίπεδο. βη) Ο πρωτογενής έλεγχος βάσει των στοιχείων του Μητρώου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη χορήγηση παροχών. βθ) Η συνεργασία και παροχή στοιχείων του Εθνικού Μητρώου και στατιστικών δεδομένων προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου για περαιτέρω αξιοποίησή τους και για την πραγματοποίηση ελέγχων. βι) Η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονται από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς προνοιακού χαρακτήρα για τα άτομα με αναπηρία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
Άρθρο 40ΑποστολήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και έχει ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση αφενός των εργασιακών δικαιωμάτων και αφετέρου της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Επιπλέον, το Σ.ΕΠ.Ε. είναι αρμόδιο να ερευνά, παράλληλα και ανεξάρτητα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στο πεδίο έλεγχου της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα. Το Σ.ΕΠ.Ε. επικεντρώνεται ιδίως στα ακόλουθα αντικείμενα: α) Στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στην εργασία μέσω ελέγχων εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. β) Στη δημιουργία πνεύματος συμφιλίωσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. γ) Στην παροχή πληροφοριών προς εργαζόμενους και εργοδότες σχετικά με τα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την τήρηση των κείμενων διατάξεων. δ) Στη διενέργεια ελέγχων σχετικών με την ασφαλιστική κάλυψη και τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων. ε) Στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο πλαίσιο της κατασταλτικής του δράσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τo Σ.ΕΠ.Ε. ιδρύθηκε με το ν. 3996/2011, Α΄ 170 και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Του Σώματος αυτού προΐσταται μετακλητός Ειδικός Γραμματέας (άρθρο 53 του π.δ/τος 63/2005, Α΄ 98), η θέση του οποίου συστάθηκε με το άρθρο 1 του παραπάνω νόμου.

Άρθρο 41Διάρθρωση Υπηρεσιών To Σ.ΕΠ.Ε, οι αρμοδιότητες του οποίου ασκούνται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, διαρθρώνεται ως εξής:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κεντρική Υπηρεσία. α) Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας. β) Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. γ) Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. δ) Τμήμα Υποστήριξης του Σ.ΕΠ.Ε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περιφερειακές Υπηρεσίες. α) Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. β) Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Άρθρο 42Υπηρεσία Ειδικών ΕπιθεωρητώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Επιχειρησιακός στόχος της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας είναι: α) Η διενέργεια τεκμηριωμένων εσωτερικών ελέγχων της λειτουργίας των επί μέρους υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. Στο πλαίσιο αυτό υποβάλλουν στον Ειδικό Γραμματέα αναφορές για τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου, προκειμένου να διατυπωθούν έγγραφες συστάσεις στις υπό έλεγχο υπηρεσίες. β) Η διενέργεια ελέγχων σε χώρους εργασίας ανά την επικράτεια και η εκτέλεση κάθε άλλου έργου που τους ανατίθεται από τον Ειδικό Γραμματέα και έχει σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας εκτείνονται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και ασκούνται παράλληλα και ανεξάρτητα από τις λοιπές Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. Η Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας συγκροτείται από Επιθεωρητές Εργασίας οι οποίοι είναι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης και Προϊστάμενοι Τμήματος και υπάγεται απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα. Οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασίας ασκούν όλες τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα και έχουν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε, που αφορούν ιδίως στα ακόλουθα θέματα: α) Τη διενέργεια τεκμηριωμένων εσωτερικών ελέγχων της λειτουργίας των επί μέρους υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. και την υποβολή σχετικών αναφορών για τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου, προκειμένου να διατυπωθούν έγγραφες συστάσεις στις υπό έλεγχο υπηρεσίες. β) Την επίβλεψη και τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, προβαίνοντας σε κάθε είδους έρευνα, αναγκαία εξέταση και έλεγχο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας των χώρων εργασίας με κάθε πρόσφορο μέσο σε όλες τις επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα βιβλία, Μητρώα, έγγραφά τους. γ) Την έρευνα των αιτιών και των συνθηκών των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών που σχετίζονται με την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος. δ) Την εξέταση κάθε καταγγελίας και αιτήματος που υποβάλλεται στην Υπηρεσία και την άμεση παρέμβαση στους χώρους εργασίας. ε) Τον έλεγχο εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία και ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού καθώς και τήρησης των διατάξεων για την προστασία της μητρότητας και των διατάξεων συμφιλίωσης επαγγελματικού, οικογενειακού και προσωπικού βίου και των εκάστοτε εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. στ) Την υποστήριξη των εργοδοτών και εργαζομένων με την παροχή πληροφοριών, συμβουλών και υποδείξεων προς αυτούς. ζ) Την έρευνα για την ασφαλιστική κάλυψη και την παράνομη απασχόληση των εργαζομένων. η) Την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι θέσεις της Υπηρεσίας των Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατανέμονται ως εξής: α) Δώδεκα (12) θέσεις Προϊσταμένων Διεύθυνσης, εκ των οποίων: αα) Οκτώ (8) θέσεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και αβ) Τέσσερις (4) θέσεις Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. β) Δεκατέσσερις (14) θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων, εκ των οποίων: βα) Εννέα (9) θέσεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και ββ) Πέντε (5) θέσεις Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας παρέχεται διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη από το Τμήμα Υποστήριξης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Άρθρο 43Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών ΣχέσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων είναι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, η διαχείριση και παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με το έργο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου τους, η αξιολόγηση του απολογισμού της δράσης τους, η εισήγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και δια βίου κατάρτισης για τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων καθώς η συγκέντρωση, επεξεργασία αξιολόγηση και αξιοποίηση των σχετικών στατιστικών στοιχείων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

H Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες α) Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων β) Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που υπάγονται στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κατανέμονται σε αυτά ως ακολούθως: α) Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. αα) Η εκπόνηση προγραμμάτων δράσης και η κατάρτιση προγραμμάτων κοινών ελέγχων των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και υποστηρικτικών ενεργειών με τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) και την Οικονομική Αστυνομία ή άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. αβ) Ο συντονισμός και η βελτίωση του τρόπου δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. αγ) Η εισήγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού. αδ) Η αξιολόγηση του απολογισμού δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. αε) Η εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την έκδοση ή τη βελτίωση νόμων και κανονιστικών πράξεων. αστ) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011). β) Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. βα) Η συγκέντρωση, διαχείριση και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στο έργο των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. ββ) Η διαχείριση και διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το έργο των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. βγ) H σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, μέριμνα για την κοινοποίησή της. βδ) Η μέριμνα για την παροχή υποστήριξης και τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης, υλοποίησης και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και σχετικών υποδομών αναφορικά με τα θέματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. βε) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).

Άρθρο 44Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ε.Α.Υ.Ε.)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου τους, η αξιολόγηση του απολογισμού της δράσης τους, η διαχείριση και παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με το έργο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ε.Α.Υ.Ε.), η εισήγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και δια βίου κατάρτισης για τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία καθώς και η συγκέντρωση, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση των σχετικών στατιστικών στοιχείων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ε.Α.Υ.Ε.) συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. β) Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που υπάγονται στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας κατανέμονται σε αυτά ως ακολούθως: α) Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. αα) Η εκπόνηση προγραμμάτων δράσης και ελέγχων των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. αβ) Η έκδοση εγκυκλίων και τεχνικών οδηγιών για το συντονισμό και τη βελτίωση του τρόπου δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. αγ) Η εισήγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού. αδ) Η αξιολόγηση του απολογισμού δράσης των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. αε) Η εισήγηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για την έκδοση ή τη βελτίωση νόμων και κανονιστικών πράξεων. αστ) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011). β) Τμήμα Αξιοποίησης Δεδομένων, Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. βα) Η συγκέντρωση, διαχείριση και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στο έργο των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. ββ) Η διαχείριση και διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το έργο των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. βγ) Η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. βδ) Η μέριμνα για την παροχή υποστήριξης και τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης, υλοποίησης και λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων και σχετικών υποδομών αναφορικά με τα θέματα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. βε) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).

Άρθρο 45Τμήμα Υποστήριξης του Σ.ΕΠ.Ε.

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Υποστήριξης του Σ.ΕΠ.Ε. είναι οι ακόλουθες: α) Η τήρηση πρωτοκόλλου, γενικού αρχείου και εμπιστευτικού πρωτοκόλλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. β) Η τήρηση δυναμολογίου προσωπικού των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., η τήρηση βοηθητικού Μητρώου φακέλων και η εισήγηση για τη στελέχωση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ. γ) Η παροχή διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης προς την Υπηρεσία των Ειδικών Επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε. καθώς και η υποβοήθηση του έργου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.). δ) Η εισήγηση για την εκπαίδευση και δια βίου κατάρτιση των υπαλλήλων γραμματειακής, διοικητικής και λοιπής υποστήριξης. Η εισήγηση για την εκπροσώπηση ή συμμετοχή του Σ.ΕΠ.Ε. σε ημερίδες, σεμινάρια, αποστολές, ομάδες εργασίας, επιτροπές και συμβούλια σε όργανα της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών που προβλέπονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. ε) Η υποστήριξη του έργου των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. με την παροχή συμβουλών, και απόψεων σε θέματα αρμοδιότητάς του, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. στ) Η καταγραφή των αναγκών για τον προϋπολογισμό των εξόδων όλων των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., η υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. ζ) Η μέριμνα για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας σε θέματα λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών. η) Η μέριμνα για την υποστήριξη της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την καταγραφή, τον προγραμματισμό, την προμήθεια, τη μελέτη και επίβλεψη ορθής διαχείρισης, συντήρησης και κατανομής κάθε είδους εξοπλισμού, τεχνικών μέσων, οχημάτων, κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την κίνηση των οχημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας. θ) Η διαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου 15512. ι) Η υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που στόχο έχουν την αναβάθμιση και βελτίωση των Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στα πλαίσια της αποστολής του και των επιχειρησιακών του στόχων. ια) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).

Άρθρο 46Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών ΣχέσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων είναι η διενέργεια ελέγχων σε κάθε χώρο εργασίας για την επίβλεψη και εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους και τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, τους ειδικούς όρους εργασίας των ευπαθών ομάδων και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων, η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών, η δίωξη των παραβατών, καθώς και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών στους εργαζόμενους και στους εργοδότες για την αποτελεσματική εφαρμογή των κείμενων διατάξεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων: α. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών, με έδρα το Δήμο Αθηναίων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα την Αθήνα: αβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. αγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. αδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Γλυφάδας−Δάφνης, με έδρα την Ηλιούπολη. αε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καλλιθέας, με έδρα την Καλλιθέα. αστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νέας Ιωνίας, με έδρα τη Νέα Ιωνία. αζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Περιστερίου, με έδρα το Περιστέρι. αη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνω Λιοσίων, με έδρα τα Άνω Λιόσια. αθ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αγίας Παρασκευής, με έδρα την Αγία Παρασκευή. αι) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. β. Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νοτίου Αιγαίου με έδρα το Δήμο Πειραιώς. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νοτίου Αιγαίου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: βα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα τον Πειραιά. ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. βγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νίκαιας– Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με έδρα τη Νίκαια. βδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νοτίου Τομέα Πειραιώς, με έδρα το Κερατσίνι. βε)Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας, με έδρα την Ελευσίνα. βστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου−Μήλου, με έδρα τη Σύρο. βζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νάξου, με έδρα τη Νάξο. βη)Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Θήρας, με έδρα τη Θήρα. βθ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο. βι) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ΚωΚαλύμνου, με έδρα την Κω. βια) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνδρου, με έδρα την Άνδρο. γ. Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής και Βορείου Αιγαίου με έδρα το Δήμο Παλλήνης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής και Βορείου Αιγαίου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: γα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα την Παλλήνη γβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης, με έδρα την Παλλήνη. γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λαυρεωτικής, με έδρα την Κερατέα. γδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνοιξης, με έδρα την Άνοιξη. γε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Βοιωτίας, με έδρα τη Θήβα. γστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λέσβου, με έδρα τη Μυτιλήνη. γζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χίου, με έδρα τη Χίο. γη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σάμου, με έδρα το Βαθύ. δ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: δα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. δβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. δγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης– Σίνδου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. δε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια. δστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς. δζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας, με έδρα την Έδεσσα. δη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη. δθ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σερρών, με έδρα τις Σέρρες. δι) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χαλκιδικής, με έδρα τον Πολύγυρο. ε. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα το Δήμο Ιωαννιτών. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: εα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα τα Ιωάννινα. εβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πρέβεζας − Λευκάδας, με έδρα την Πρέβεζα. εγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. εδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης–Γρεβενών, με έδρα την Κοζάνη. εε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά. εστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φλώρινας, με έδρα την Φλώρινα. εζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άρτας, με έδρα την Άρτα. εη) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ιωαννίνων– Θεσπρωτίας, με έδρα τα Ιωάννινα. στ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας με έδρα το Δήμο Λαρισαίων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: στα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα τη Λάρισα. στβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. στγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μαγνησίας, με έδρα το Βόλο. στδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα. στε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα. στστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φθιώτιδας− Ευρυτανίας, με έδρα τη Λαμία. ζ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα το Δήμο Πατρέων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: ζα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα την Πάτρα. ζβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. ζγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. ζδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. ζε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζακύνθου, με έδρα την Ζάκυνθο. ζστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεφαλληνίας − Ιθάκης, με έδρα το Αργοστόλι. ζζ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα. η. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου, με έδρα το Δήμο Τρίπολης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: ηα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, με έδρα την Τρίπολη. ηβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αρκαδίας, με έδρα την Τρίπολη. ηγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας, με έδρα το Ναύπλιο. ηδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κορινθίας, με έδρα την Κόρινθο. ηε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λακωνίας, με έδρα την Σπάρτη. ηστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. θ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης, με έδρα το Δήμο Ηρακλείου. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: θα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα το Ηράκλειο. θβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο. θγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λασιθίου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο. θδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο. θε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χανίων, με έδρα τα Χανιά. ι. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα το Δήμο Κομοτηνής. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: ια) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με έδρα την Κομοτηνή. ιβ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης, με έδρα την Κομοτηνή. ιγ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Έβρου, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. ιδ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καβάλας, με έδρα την Καβάλα. ιε) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη. ιστ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας, με έδρα την Δράμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κατανέμονται σε αυτά ως ακολούθως: α) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. αα) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της και η υποστήριξη του έργου τους με την επικοινωνία και συνεργασία με λοιπές Υπηρεσίες για την αποτελεσματική λειτουργία τους. αβ) Η διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της σχετικής με το αντικείμενο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης. αγ) Ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση/αξιολόγηση της ελεγκτικής δράσης των Τμημάτων της Διεύθυνσης. αδ) Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ορθή εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. αε) Η κύρωση, έγκριση ή απόρριψη των εσωτερικών κανονισμών εργασίας επιχειρήσεων και η έγκριση ή απόρριψη παραπόνων οργανώσεων εργαζομένων κατά διατάξεων κανονισμών εργασίας κατά τις διατάξεις του ν.δ/τος 3789/1957, (Α΄ 210), όπως ισχύει. αστ) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης του. β) Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. βα) Η επιθεώρηση των χώρων εργασίας όλο το 24ωρο, ο έλεγχος για την τήρηση διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Ιδίως: βαα) των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους και τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, τους ειδικούς όρους εργασίας των ευπαθών ομάδων καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, βαβ) των όρων κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βαγ) των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση, βαδ) των διατάξεων σχετικά με τη νομιμότητα της απασχόλησης των εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών και βαε) των διατάξεων της νομοθεσίας για την προώθηση και εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. ββ) Η εξέταση κάθε καταγγελίας και αιτήματος που υποβάλλονται στις Υπηρεσίες για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. βγ) Η συνδρομή σε συμβουλευτικό επίπεδο εργαζομένων και εργοδοτών για τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επίλυση συλλογικών και ατομικών διαφορών εργασίας. βδ) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης τους. βε) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).

Άρθρο 47Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην ΕργασίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είναι η διενέργεια ελέγχων σε κάθε χώρο εργασίας για την επίβλεψη εφαρμογής της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, η έρευνα των αιτίων των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, η υπόδειξη στους εργοδότες μέτρων για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας και την προστασία και προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών στους πολίτες για τα θέματα αυτά, η προαγωγή κουλτούρας πρόληψης στους χώρους εργασίας στην περιοχή ευθύνης τους και η δίωξη των παραβατών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία: α. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών−Ανατολικής Αττικής − Κρήτης, με έδρα την Αθήνα. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών−Ανατολικής Αττικής – Κρήτης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: αα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με έδρα την Αθήνα αβ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. αγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. αδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Ανατολικής Αττικής, με έδρα την Παλλήνη. αε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Ανατολικής Αττικής, με έδρα την Παλλήνη. αστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηρακλείου Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. αζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χανίων Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. β. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς −Δυτικής Αττικής Αιγαίου, με έδρα το Δήμο Πειραιά. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς−Δυτικής Αττικής–Αιγαίου συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: βα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με έδρα τον Πειραιά. ββ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά. βγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Δυτικής Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα. βδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Δυτικής Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα. βε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σύρου, με έδρα τη Σύρο. βστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άνδρου, με έδρα την Άνδρο. βζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κορινθίας, με έδρα την Κόρινθο. βη) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χίου−Λέσβου, με έδρα τη Χίο. γ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας – Θράκης, με έδρα το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας – Θράκης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: γα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη γβ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Θεσσαλονίκης– Χαλκιδικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη. γγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Θεσσαλονίκης – Πέλλας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. γδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καβάλας με έδρα την Καβάλα. γε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δράμας – Ξάνθης με έδρα την Δράμα. γστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ροδόπης−Έβρου, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. γζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κοζάνης−Γρεβενών, με έδρα την Κοζάνη. γη) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά. γθ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σερρών, με έδρα τις Σέρρες. γι) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πιερίας−Ημαθίας, με έδρα την Κατερίνη. δ. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου − Δυτικής Ελλάδας −Ηπείρου − Ιονίων Νήσων, με έδρα το Δήμο Πατρέων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου −Δυτικής Ελλάδας − Ηπείρου − Ιονίων Νήσων συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: δα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με έδρα την Πάτρα. δβ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. δγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. δδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αρκαδίας−Αργολίδας, με έδρα το Ναύπλιο. δε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μεσσηνίας–Λακωνίας, με έδρα την Καλαμάτα. δστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι. δζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. δη) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, με έδρα την Άρτα. ε. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Δήμο Λάρισας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα: εα) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με έδρα τη Λάρισα. εβ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. εγ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μαγνησίας, με έδρα το Βόλο. εδ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τρικάλων–Καρδίτσας, με έδρα τα Τρίκαλα. εε) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Βοιωτίας–Φωκίδας, με έδρα τη Λιβαδειά. εστ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ευβοίας, με έδρα τη Χαλκίδα. εζ) Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Φθιώτιδας–Ευρυτανίας, με έδρα τη Λαμία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία κατανέμονται σε αυτά ως ακολούθως: α) Τμήμα Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. αα) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της λειτουργίας της Διεύθυνσης και των Τμημάτων της και η υποστήριξη του έργου τους με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία τους, καθώς και η συνεργασία με λοιπές Υπηρεσίες. αβ) Η διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων όλο το 24ωρο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της σχετικής με την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, η παροχή υποδείξεων προς τους εργοδότες για τη λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. αγ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων που σχετίζονται με το έργο των υπηρεσιών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, ο προγραμματισμός και η μέριμνα για την υλοποίηση της ελεγκτικής τους δράσης και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με την ορθή εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. αδ) Η δειγματοληψία και οι μετρήσεις φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων στους χώρους εργασίας. αε) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης του. β) Τμήματα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. βα) Η επιθεώρηση των χώρων εργασίας όλο το 24ωρο και ο έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. ββ) Η παροχή υποδείξεων προς τους εργοδότες, εργαζομένους, εμπλεκόμενα πρόσωπα και οργανισμούς για τη λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, την πρόληψη των κινδύνων και την προστασία και προαγωγή της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και η επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων κυρώσεων. βγ) Η έρευνα των αιτίων και των συνθηκών των σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία και η σύνταξη σχετικών εκθέσεων έρευνας με σκοπό την αποφυγή επανάληψής τους. βδ) Η εξέταση κάθε καταγγελίας και αιτήματος που υποβάλλεται στις Υπηρεσίες για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία. βε) Η συμμετοχή σε προβλεπόμενες μικτές επιτροπές και κλιμάκια ελέγχου με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. βστ) Η διενέργεια ελέγχων των υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) στην περιοχή ευθύνης τους. βζ) Η δειγματοληψία και οι μετρήσεις φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων στους χώρους εργασίας. βη) Η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας σχετικής με το αντικείμενο και την αποστολή του Τμήματος (άρθρο 2 του ν. 3996/2011).

Άρθρο 48Κατά τόπον αρμοδιότητα των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. Α. Η κατά τόπον αρμοδιότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων και Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθορίζεται ως ακολούθως:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών. Η αρμοδιότητα της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών και Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, επιπροσθέτως στους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, και στους Δήμους Φυλής και Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών, με τοπική αρμοδιότητα στα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: 1ο (πρώτο), 2ο (δεύτερο) και 7ο (έβδομο) Δημοτικό Διαμέρισμα. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Αθηνών, με τοπική αρμοδιότητα στα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: 3ο (τρίτο), 4ο (τέταρτο), 5ο (πέμπτο) και 6ο (έκτο) Δημοτικό Διαμέρισμα. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Γλυφάδας−Δάφνης, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού − Αργυρούπολης, Αλίμου, Δάφνης−Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Ηλιουπόλεως, Βύρωνος, Βάρης – Βούλας − Βουλιαγμένης. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καλλιθέας, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου − Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νέας Ιωνίας με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας− Χαλκηδόνος, Φιλοθέης−Ψυχικού, Μεταμορφώσεως, Λυκόβρυσης− Πεύκης. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Περιστερίου, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Πετρουπόλεως, Ιλίου, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου (πλην παραλιακής ζώνης Σκαραμαγκά). η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνω Λιοσίων, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Αγίων Αναργύρων − Καματερού, Φυλής και Ασπροπύργου. θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αγίας Παρασκευής, με τοπική αρμοδιότητα στους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Παπάγου − Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Πεντέλης. ι) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Εύβοιας, με κατά τόπο αρμοδιότητα που εκτείνεται στα όρια του Νομού Ευβοίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στα όρια των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, της παραλιακής ζώνης Σκαραμαγκά, που αποτελεί τμήμα του δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Πειραιώς, στους Δήμους Πειραιώς, Σπετσών, Αίγινας, Κυθήρων, Ύδρας, Τροιζηνίας, Πόρου και στο Δήμο Αγκιστρίου. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νίκαιας − Αγίου Ι. Ρέντη, στους Δήμους Νίκαιας − Αγ. Ι. Ρέντη και Κορυδαλλού. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νοτίου Τομέα Πειραιώς, στους Δήμους ΚερατσινίουΔραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας, στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου − Μήλου, στις νήσους Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νάξου, στις νήσους Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Αμοργό, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Θήρας, στις νήσους Θήρα, Ίο, Σίκινο, Ανάφη, Θηρασιά, Φολέγανδρο. θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρόδου, στις νήσους Ρόδο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Χάλκη, Τήλο, Μεγίστη. ι) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κω−Καλύμνου, στις νήσους Κω, Νίσυρο, Κάλυμνο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Λέρο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Ψέριμο. ια) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνδρου, στις νήσους Άνδρο, Κύθνο, Κέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Αττικής και Βορείου Αιγαίου. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, εκτός του Δήμου Βάρης − Βούλας − Βουλιαγμένης, στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στα όρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Παλλήνης, στους δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Σπάτων− Αρτέμιδος, Ραφήνας−Πικερμίου, πλην του Δήμου Βάρης − Βούλας − Βουλιαγμένης. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λαυρεωτικής, στους δήμους Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άνοιξης, στους δήμους Αχαρνών, Μαραθώνα, Διόνυσου, Ωρωπού. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Βοιωτίας, στους δήμους Αλιάρτου, Λεβαδέων, Ορχομενού, Θηβέων, Τανάγρας, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λέσβου, στα όρια του νομού Λέσβου. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χίου, στα όρια του Νομού Χίου. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σάμου, στα όρια του Νομού Σάμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της αντίστοιχης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας−Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και στο Τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από τις Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικές Κοινότητες. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Νεάπολης − Συκεών, στα τμήματα Πολίχνης και Ν. Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά και στο τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από τις Α και Γ Δημοτικές Κοινότητες. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης – Σίνδου, στους Δήμους Αμπελοκήπων−Μενεμένης, Κορδελιού−Ευόσμου, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου και στο Τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποτελείται από τη Β Δημοτική Κοινότητα. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ημαθίας, στα όρια του Νομού Ημαθίας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κιλκίς, στα όρια του Νομού Κιλκίς. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας, στα όρια του Νομού Πέλλας. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πιερίας, στα όρια του Νομού Πιερίας. θ) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σερρών, στα όρια του Νομού Σερρών. ι) Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χαλκιδικής, στα όρια του Νομού Χαλκιδικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει επιπροσθέτως τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πρέβεζας− Λευκάδας, στα όρια των Νομών Πρεβέζης και Λευκάδος. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κέρκυρας, στα όρια του Νομού Κερκύρας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης – Γρεβενών, στα όρια των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καστοριάς, στα όρια του Νομού Καστοριάς. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φλώρινας, στα όρια του Νομού Φλωρίνης. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Άρτας, στα όρια του Νομού Άρτας. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας, στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, στα όρια του Νομού Λάρισας. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μαγνησίας, στα όρια του Νομού Μαγνησίας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Τρικάλων, στα όρια του Νομού Τρικάλων. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καρδίτσας, στα όρια του Νομού Καρδίτσας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φθιώτιδας − Ευρυτανίας, στα όρια των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και της Αυτοτελούς Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αχαΐας, στα όρια του Νομού Αχαΐας. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιτωλοακαρνανίας, στα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηλείας, στα όρια του Νομού Ηλείας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζακύνθου, στα όρια του Νομού Ζακύνθου. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεφαλληνίας − Ιθάκης, στα όρια του Νομού Κεφαλληνίας και της Αυτοτελούς Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φωκίδας, στα όρια του Νομού Φωκίδας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πελοποννήσου. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της αντίστοιχης Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αρκαδίας, στα όρια του Νομού Αρκαδίας. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας, στα όρια του Νομού Αργολίδας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κορινθίας, στα όρια του Νομού Κορινθίας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λακωνίας, στα όρια του Νομού Λακωνίας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μεσσηνίας, στα όρια του Νομού Μεσσηνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της αντίστοιχης Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου, στα όρια του Νομού Ηρακλείου. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λασιθίου, στα όρια του Νομού Λασιθίου. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρεθύμνης, στα όρια του Νομού Ρεθύμνου. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χανίων, στα όρια του Νομού Χανίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων της αντίστοιχης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης, στα όρια του Νομού Ροδόπης. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Έβρου, στα όρια του Νομού Έβρου. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Καβάλας, στα όρια του Νομού Καβάλας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ξάνθης, στα όρια του Νομού Ξάνθης. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας, στα όρια του Νομού Δράμας. Β. Η κατά τόπον αρμοδιότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Τμημάτων Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθορίζεται ως ακολούθως: 1. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αθηνών −Ανατολικής Αττικής –Κρήτης. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών και Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Αθηναίων (εκτός του 2ου και του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος), Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας−Χαλκηδόνος, Νέας Ιωνίας, Μεταμορφώσεως, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Παπάγου−Χολαργού, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Φιλοθέης−Ψυχικού, Λυκόβρυσης − Πεύκης, Πεντέλης. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Αθηναίων (μόνο στο 2ο και στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα), Καλλιθέας, Μοσχάτου−Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού−Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης−Υμηττού, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων−Καματερού, Ιλίου. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Ωρωπού, Διονύσου και Αχαρνών. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Μαραθώνος, Ραφήνας − Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηρακλείου, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χανίων, στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης. 2. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς− Δυτικής Αττικής Αιγαίου. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της παραλιακής ζώνης Σκαραμαγκά, που αποτελεί τμήμα του Δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών και στα όρια των Περιφερειών Νοτίου και Βόρειου Αιγαίου. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς, στους Δήμους Πειραιώς, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας − Αγ. Ι. Ρέντη, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας, Κυθήρων και στο Νομό Δωδεκανήσου. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Δυτικής Αττικής, στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας−Ειδυλλίας, Μεγαρέων. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Δυτικής Αττικής, στους Δήμους Ασπροπύργου, Φυλής και στην παραλιακή ζώνη Σκαραμαγκά. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σύρου, στο Νομό Κυκλάδων, εκτός των νησιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άνδρου. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άνδρου, στην Άνδρο, στην Τήνο και Μύκονο. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κορινθίας, στα όρια του νομού Κορινθίας. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χίου−Λέσβου, στα όρια των αρμοδιοτήτων των νομών Χίου, Σάμου και Λέσβου. 3. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Μακεδονίας – Θράκης. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας −Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Θεσσαλονίκης − Χαλκιδικής, στους Δήμους Θεσσαλονίκης (εκτός των Δημοτικών Κοινοτήτων Β΄ και Γ΄), Λαγκαδά, Βόλβης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, στο Δήμο Κιλκίς του Ν. Κιλκίς, καθώς και στο νομό Χαλκιδικής. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Β΄ Τομέα Θεσσαλονίκης − Πέλλας, στους Δήμους Χαλκηδόνος, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, στις Δημοτικές Κοινότητες Β΄ και Γ΄ του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Παιανίας του νομού Κιλκίς, καθώς και στο νομό Πέλλας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καβάλας, στα όρια του Νομού Καβάλας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δράμας−Ξάνθης, στα όρια των Νομών Δράμας και Ξάνθης. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ροδόπης−Έβρου, στα όρια των Νομών Έβρου και Ροδόπης. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κοζάνης−Γρεβενών, στα όρια των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Καστοριάς, στα όρια των Νομών Καστοριάς και Φλώρινας. θ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Σερρών, στα όρια του Νομού Σερρών. ι) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πιερίας−Ημαθίας, στα όρια των Νομών Πιερίας και Ημαθίας. 4. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου − Δυτικής Ελλάδας – Ηπείρου −Ιονίων Νήσων. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Πελοποννήσου− Δυτικής Ελλάδας−Ηπείρου – Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας, στα όρια του νομού Αχαΐας. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ηλείας, στα όρια των νομών Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αρκαδίας −Αργολίδας, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αργολίδας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μεσσηνίας – Λακωνίας, στα όρια των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αιτωλοακαρνανίας, στα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ιωαννίνων, στα όρια των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κερκύρας. η) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, στα όρια των νομών Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. 5. Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα: α) Του Τμήματος Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στα όρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των τοπικών Τμημάτων της. β) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Λάρισας, στα όρια του νομού Λαρίσης. γ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μαγνησίας, στα όρια του νομού Μαγνησίας. δ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τρικάλων−Καρδίτσας, στα όρια των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. ε) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Βοιωτίας – Φωκίδας, στα όρια των νομών Βοιωτίας και Φωκίδας. στ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ευβοίας, στα όρια του νομού Ευβοίας. ζ) Του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Άρθρο 49Θέσεις προσωπικού

Οι οργανικές θέσεις προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανέρχονται σε τετρακόσιες ενενήντα πέντε (495).

Άρθρο 50

Κατανομή οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα Οι οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού ανέρχονται σε τετρακόσιες εξήντα τρεις (463) και κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, ως εξής: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ΚΛΑΔΟΙ/ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ θέσεις ΘΕΣΕΙΣ (σύνολο ανά κλάδο) Κατηγορία ΠΕ α. Διοικητικού − Οικονομικού Διακόσιες εξήντα πέντε (265) β. Μηχανικών Είκοσι μία (21) Μηχανολόγων − Ηλεκτρολόγων Μία (1) Ηλεκτρολόγων − Μηχανικών Τέσσερις (4) Αρχιτεκτόνων Δύο (2) Πολιτικών Μηχανικών Δύο (2) Χημικών Μηχανικών Πέντε (5) Μηχ/κών Μεταλλείων Μεταλλουργών Τέσσερις (4) Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Δύο (2) Μηχανολόγων Μηχανικών Μία (1) γ. Θετικών Επιστημών Πέντε (5) Φυσικών Επιστημών Δύο (2) Χημικών Τρεις (3) δ. Ιατρών, Ιατρών Ειδικοτήτων, Ιατρών Εργασίας Μία (1) ε. Πληροφορικής Δεκατρείς (13) στ. Μεταφραστών Τρεις (3) ζ. Αναλογιστών Οκτώ (8) η. Παιδαγωγικής Δύο (2) θ. Κοινωνιολόγων Επτά (7) ι. Ψυχολόγων Τέσσερις (4) ια. Στατιστικής Τρεις (3) Κατηγορία ΤΕ α. Διοικητικού – Λογιστικού Δεκαεπτά (17) β. Μηχανικών Έξι (6) Μηχανολόγων−Μηχανικών Μία (1) Μηχανολόγων Μία (1) Ναυπηγών Μία (1) Τοπογράφων Τεχνολόγων Μηχανικών Μία (1) Δομικών Έργων Δύο (2) γ. Υγείας Δεκαεννέα (19) Ραδιολόγων − Ακτινολόγων Μία (1) Επισκεπτών Υγείας Μία (1) Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων Μία (1) Δημόσιας Υγιεινής Μία (1) Κοινωνικής Εργασίας Έντεκα (11) Κοινωνικών Λειτουργών Δύο (2) Εργοθεραπείας Μία (1) Οπτικού Μία (1) δ. Πληροφορικής Δύο (2) ε. Εργοδηγών (προσωρινός) Μία (1) στ. Βιβλιοθηκονόμων Μία (1) Κατηγορία ΔΕ α. Διοικητικού – Λογιστικού Εξήντα πέντε (65) β. Προσωπικού Η/Υ Δύο (2) γ Μεταφραστών − Διερμηνέων Μία (1) δ. Τεχνικών Δύο (2) ε. Τεχνικών− Οδηγών Μία (1) στ. Τηλεφωνητών Μία (1) Κατηγορία ΥΕ α. Επιμελητών Δώδεκα (12) β. Φυλάκων − Νυχτοφυλάκων Μία (1)

Άρθρο 51Κατανομή θέσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονται σε τριάντα δύο (32) και κατανέμονται κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα, ως εξής: ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕ α. Διοικητικού – Οικονομικού Δεκαεπτά (17) β. Μηχανικών Μία (1) γ. Μεταφραστών Μία (1) δ. Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού Επτά (7) − Γεωγραφικών και Πληροφοριακών Συστημάτων − Πολιτικών Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης − Δημογραφικής Ανάλυσης και Αγοράς Εργασίας − − Ανάλυσης Μακροοικονομικών − Δεδομένων ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού Δύο (2) ΔΕ α. Διοικητικού – Λογιστικού Τρεις (3) β. Τεχνικών−Οδηγών Μία (1)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο κένωση κάθε οργανικής θέσης των ειδικοτήτων Διοικητικού – Οικονομικού, Μηχανικών και Μεταφραστών της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ, Διοικητικού−Λογιστικού της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΤΕ, Διοικητικού−Λογιστικού και Τεχνικών−Οδηγών της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΔΕ, του παρόντος άρθρου, αυτή μετατρέπεται σε οργανική δημοσίου δικαίου, αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου, στον οποίο και προσμετράται.

Άρθρο 52Κατάταξη προσωπικούΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κλάδων ή ειδικοτήτων που καταργούνται με το παρόν, κατατάσσονται στους αντίστοιχους κλάδους ή ειδικότητες των άρθρων 50 και 51 του παρόντος διατάγματος, ως εξής: 1.1. Υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου: Α. Κλάδοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) α) Οι υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού – Λογιστικού και ΠΕ Κοινωνικής Ασφάλισης κατατάσσονται στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού. β) Οι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Ιατρών κατατάσσονται στον κλάδο ΠΕ Ιατρών, Ιατρών Ειδικοτήτων, Ιατρών Εργασίας Β. Κλάδοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) α) Οι υπάλληλοι των κλάδων ΤΕ Διοικητικού και ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας κατατάσσονται στον κλάδο ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού. β) Οι υπάλληλοι των κλάδων ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και ΤΕ Εργοθεραπείας κατατάσσονται στον κλάδο ΤΕ Υγείας. γ) Η θέση του κλάδου ΤΕ Εργοδηγών (προσωρινός) καταργείται με την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπηρετούντος σε αυτήν και προστίθεται ως οργανική στον κλάδο ΔΕ Τεχνικών. Γ. Κλάδοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Οι υπάλληλοι των κλάδων ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ΔΕ Διοικητικού κατατάσσονται στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού. 1.2. Υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου: Α. Ειδικότητες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Οι υπάλληλοι της ειδικότητας ΤΕ Διοικητικού κατατάσσονται στην ειδικότητα ΤΕ Διοικητικού − Λογιστικού. Β. Ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) α) Οι υπάλληλοι των ειδικοτήτων ΔΕ Διοικητικού και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων κατατάσσονται στην ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού − Λογιστικού. β) Οι υπάλληλοι της ειδικότητας ΔΕ Οδηγών κατατάσσονται στην ειδικότητα ΔΕ Τεχνικών − Οδηγών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την ανωτέρω κατάταξη της παρ. 1 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
Άρθρο 54Θέσεις προσωπικού

Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέρχονται σε οκτακόσιες είκοσι εννέα (829).

Άρθρο 55

Κατανομή οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα Οι οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού ανέρχονται σε επτακόσιες πενήντα τρεις (753) και κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, ως εξής: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ /ΚΛΑΔΟΙ/ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ θέσεις ΘΕΣΕΙΣ (σύνολο ανά κλάδο) Κατηγορία ΠΕ α. Διοικητικού −Οικονομικού Τριακόσιες σαράντα τρεις (343) β. Μηχανικών Εκατόν πέντε (105) Πολιτικών Είκοσι πέντε (25) Αρχιτεκτόνων Δέκα (10) Μηχανολόγων Είκοσι τρεις (23) Ηλεκτρολόγων Δεκαεννέα (19) Χημικών Δεκαεπτά (17) Μεταλλειολόγων Πέντε (5) Ναυπηγών Τρεις (3) Παραγωγής Δύο (2) Εργονόμων Μία (1) γ. Ιατρών, Ιατρών ειδικοτήτων, Ιατρών Εργασίας Είκοσι τρεις (23) δ. Θετικών Επιστημών Τριάντα οκτώ (38) Χημικών Εννέα (9) Φυσικών Δέκα (10) Βιολόγων Έξι (6) Βιοχημικών Τέσσερις (4) Υγειοφυσικών Μία (1) Στατιστικών Έξι (6) Μαθηματικών Δύο (2) ε. Πληροφορικής Τέσσερις (4) Κατηγορία ΤΕ α. Διοικητικού – Λογιστικού Είκοσι (20) β. Μηχανικών Ογδόντα (80) Μηχανολογίας Είκοσι οκτώ (28) Ηλεκτρολογίας Οκτώ (8) Ηλεκτρονικής Πέντε (5) Πολιτικών −Δομικών Έργων Είκοσι (20) Τοπογράφων Τέσσερις (4) Ναυπηγικής Δέκα (10) Ενεργειακής Τεχνικής Μία (1) Τεχνολογίας Πετρελαίου Δύο (2) Κλωστοϋφαντουργών Δύο (2) γ. Υγείας Τριάντα (30) Επισκεπτών Υγείας Οκτώ (8) Δημόσιας Υγιεινής Εννέα (9) Κοινωνικής Εργασίας Επτά (7) Νοσηλευτικής Έξι (6) δ. Πληροφορικής Δύο (2) ε. Εργοδηγών (προσωρινός) Δύο (2) Κατηγορία ΔΕ α. Διοικητικού – Λογιστικού Εξήντα εννέα (69) β. Τεχνικών Οκτώ (8) γ. Τεχνικών−Οδηγών Είκοσι εννέα (29)

Άρθρο 56Κατανομή θέσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι θέσεις των υπαλλήλων του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76) και κατανέμονται κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα, ως εξής: ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕ α. Διοικητικού – Οικονομικού Οκτώ (8) β. Μηχανικών Μία (1) γ. Θετικών Επιστημών Μία (1) ΤΕ α. Διοικητικού − Λογιστικού Τρεις (3) β. Μηχανικών Τρεις (3) ΔΕ α. Διοικητικού − Λογιστικού Πενήντα (50) β. Τεχνικών Πέντε (5) γ. Τεχνικών −Οδηγών Τέσσερις (4) ΥΕ Επιμελητών Μία (1)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο κένωση κάθε οργανικής θέσης των ειδικοτήτων Διοικητικού – Οικονομικού, Μηχανικών και Θετικών Επιστημών της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ, Διοικητικού−Λογιστικού και Μηχανικών της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΤΕ, Διοικητικού−Λογιστικού και Τεχνικών − Οδηγών της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΔΕ, του παρόντος άρθρου, αυτή μετατρέπεται σε οργανική δημοσίου δικαίου, αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου, στον οποίο και προσμετράται.

Άρθρο 57Κατάταξη προσωπικούΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπάλληλοι του Σ.Ε.Π.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ειδικοτήτων που καταργούνται με το παρόν, κατατάσσονται στις αντίστοιχες ειδικότητες του άρθρου 56 του παρόντος διατάγματος, ως εξής: Α. Ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Οι υπάλληλοι της ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού κατατάσσονται στην ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού − Οικονομικού. Β. Ειδικότητες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) α)Οι υπάλληλοι της ειδικότητας ΤΕ Διοικητικού κατατάσσονται στην ειδικότητα ΤΕ Διοικητικού − Λογιστικού. β) Οι θέσεις του κλάδου ΤΕ Εργοδηγών (προσωρινός) καταργούνται με την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπηρετούντων σε αυτές και προστίθενται ως οργανικές στον κλάδο ΔΕ Τεχνικών. Γ. Ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Οι υπάλληλοι της ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού κατατάσσονται στην ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού − Λογιστικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την ανωτέρω κατάταξη της παρ. 1 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 58Κλάδοι Προϊσταμένων οργανικών μονάδων ȅȇīǹȃǿȀǾ Ȃȅȃǹǻǹ ȀǹȉǾīȅȇǿǹ-ȀȁǹǻȅȈ-

ǼǿǻǿȀȅȉǾȉǹ ȀǼȃȉȇǿȀǾ ȊȆǾȇǼȈǿǹ ȉȅȊ Ȉ.ǼȆ.Ǽ. 1 ȊʌȘȡİıȓĮ ǼȚįȚțȫȞ ǼʌȚșİȦȡȘIJȫȞ Į) ȆȡȠȧıIJȐȝİȞȠȚ ǻȚİȪșȣȞıȘȢ ȕ) ȆȡȠȧıIJȐȝİȞȠȚ ȉȝȘȝȐIJȦȞ ȈIJȘȞ ȊʌȘȡİıȓĮ ǼȚįȚțȫȞ ǼʌȚșİȦȡȘIJȫȞ: Į) ȅȚ șȑıİȚȢ IJȦȞ ȆȡȠȧıIJĮȝȑȞȦȞ ǻȚİȪșȣȞıȘȢ ıIJİȜİȤȫȞȠȞIJĮȚ ȦȢ İȟȒȢ: • ȉȦȞ ǼʌȚșİȦȡȘIJȫȞ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ Įʌȩ ȣʌĮȜȜȒȜȠȣȢ ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ. • ȉȦȞ ǼʌȚșİȦȡȘIJȫȞ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ, Įʌȩ ȣʌĮȜȜȒȜȠȣȢ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ. ȕ) ȅȚ șȑıİȚȢ IJȦȞ ȆȡȠȧıIJĮȝȑȞȦȞ ȉȝȘȝȐIJȦȞ ıIJİȜİȤȫȞȠȞIJĮȚ ȦȢ İȟȒȢ: • ȉȦȞ ǼʌȚșİȦȡȘIJȫȞ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ Įʌȩ ȣʌĮȜȜȒȜȠȣȢ ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ - ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Ȓ ȆǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ Ȓ ȉǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȁȠȖȚıIJȚțȠȪ Ȓ ȉǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ. • ȉȦȞ ǼʌȚșİȦȡȘIJȫȞ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ Įʌȩ ȣʌĮȜȜȒȜȠȣȢ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ Ȓ ȉǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȉǼ ȊȖİȓĮȢ. 2 ǻȚİȪșȣȞıȘ ȆȡȠȖȡĮȝȝĮIJȚıȝȠȪ & ȈȣȞIJȠȞȚıȝȠȪ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ - ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Į)ȉȝȒȝĮ ȈȤİįȚĮıȝȠȪ țĮȚ ȈȣȞIJȠȞȚıȝȠȪ ǼȜȑȖȤȦȞ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ - ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ ȕ)ȉȝȒȝĮ ǹȟȚȠʌȠȓȘıȘȢ ǻİįȠȝȑȞȦȞ, ȉİțȝȘȡȓȦıȘȢ țĮȚ ǹȞȐȜȣıȘȢ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ - ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Ȓ ȆǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ Ȓ ȉǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȁȠȖȚıIJȚțȠȪ Ȓ ȉǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȉǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ 3 ǻȚİȪșȣȞıȘ ȆȡȠȖȡĮȝȝĮIJȚıȝȠȪ & ȈȣȞIJȠȞȚıȝȠȪ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǹıijȐȜİȚĮȢ & ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ (Ǽ.ǹ.Ȋ.Ǽ.) ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ � Į)ȉȝȒȝĮ ȈȤİįȚĮıȝȠȪ țĮȚ ȈȣȞIJȠȞȚıȝȠȪ ǼȜȑȖȤȦȞ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ ȕ)ȉȝȒȝĮ ǹȟȚȠʌȠȓȘıȘȢ ǻİįȠȝȑȞȦȞ, ȉİțȝȘȡȓȦıȘȢ țĮȚ ǹȞȐȜȣıȘȢ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ Ȓ ȆǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ Ȓ ȉǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȉǼ ȊȖİȓĮȢ Ȓ ȉǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ 4 ȉȝȒȝĮ ȊʌȠıIJȒȡȚȟȘȢ IJȠȣ Ȉ.ǼȆ.Ǽ. ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Ȓ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȉǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȁȠȖȚıIJȚțȠȪ Ȓ ȉǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ ȆǼȇǿĭǼȇǼǿǹȀǼȈ ȊȆǾȇǼȈǿǼȈ Ȉ.ǼȆ.Ǽ. 5 ȆİȡȚijİȡİȚĮțȑȢ ǻȚİȣșȪȞıİȚȢ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Į)ȉȝȒȝĮIJĮ ȈȣȞIJȠȞȚıȝȠȪ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ. ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Ȓ ȆǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ Ȓ ȉǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȁȠȖȚıIJȚțȠȪ Ȓ ȉǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ � ȕ)ȉȝȒȝĮIJĮ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǼȡȖĮıȚĮțȫȞ ȈȤȑıİȦȞ. ȆǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȅȚțȠȞȠȝȚțȠȪ Ȓ ȆǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ Ȓ ȉǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ – ȁȠȖȚıIJȚțȠȪ Ȓ ȉǼ ȆȜȘȡȠijȠȡȚțȒȢ Ȓ ǻǼ ǻȚȠȚțȘIJȚțȠȪ- ȁȠȖȚıIJȚțȠȪ � 6 ȆİȡȚijİȡİȚĮțȑȢ ǻȚİȣșȪȞıİȚȢ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ Į) ȉȝȒȝĮIJĮ ȈȣȞIJȠȞȚıȝȠȪ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ Ȓ ȉǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȉǼ ȊȖİȓĮȢ ȕ) ȉȝȒȝĮIJĮ ǼʌȚșİȫȡȘıȘȢ ǹıijȐȜİȚĮȢ țĮȚ ȊȖİȓĮȢ ıIJȘȞ ǼȡȖĮıȓĮ ȆǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȆǼ ĬİIJȚțȫȞ ǼʌȚıIJȘȝȫȞ Ȓ ȆǼ ǿĮIJȡȫȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȚįȚțȠIJȒIJȦȞ, ǿĮIJȡȫȞ ǼȡȖĮıȓĮȢ Ȓ ȉǼ ȂȘȤĮȞȚțȫȞ Ȓ ȉǼ ȊȖİȓĮȢ Ȓ ǻǼ ȉİȤȞȚțȫȞ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄Προσόντα
Άρθρο 59Προσόντα διορισμού ή πρόσληψηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά και πρόσθετα προσόντα διορισμού ή πρόσληψης καθορίζονται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τους κλάδους που συγκροτούνται από περισσότερες ειδικότητες, ο αριθμός των θέσεων κατά ειδικότητα καθορίζεται κατά περίπτωση με την προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων του οικείου κλάδου ή με την απόφαση μετάταξης, εάν η θέση πληρούται με μετάταξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Θετικών Επιστημών ορίζονται το ομώνυμο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Αναλογιστών ορίζονται πτυχίο ή δίπλωμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης ή Μαθηματικού Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΤΕ Υγείας ορίζονται το ομώνυμο ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμων τίτλων σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄Περιγράμματα Θέσεων Ευθύνης
Άρθρο 60Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων Γενικών ΔιευθύνσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα καθήκοντα των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων είναι τα παρακάτω: α) Η ευθυγράμμιση των στρατηγικών σκοπών των Γενικών Διευθύνσεων με την αποστολή του Υπουργείου. β) Ο συντονισμός των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων. γ) Η παροχή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων στην πολιτική ηγεσία, μετά από ανάλυση δεδομένων και αξιολόγηση κινδύνων, καθώς και η διαμόρφωση εναλλακτικών επιλογών, βάσει της ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας του φορέα. δ) Η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των Γενικών Διευθύνσεων του φορέα και λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. ε) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση κρίσεων. στ) Η διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνονται οι θεσπισμένοι στόχοι. ζ) Η έγκριση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (εφεξής Π.Θ.Ε.) των υποκείμενων οργανικών μονάδων. η) Η εισήγηση της ετήσιας στοχοθεσίας και η παρακολούθησή της βάσει των θεσπισμένων δεικτών απόδοσης, καθώς και η συνεχής βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των οργανικών μονάδων με την υποβολή προτάσεων οργανωτικού και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού. θ) Η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. ι) Η εκπροσώπηση της Γενικής Διεύθυνσης, όπου απαιτείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από αρμοδιότητες που περιγράφονται σε ειδικότερη κείμενη νομοθεσία ή σε ειδικότερες σχετικές κανονιστικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Άρθρο 61Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων ΔιευθύνσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα καθήκοντα των προϊσταμένων Διευθύνσεων είναι τα παρακάτω: α) Η ευθυγράμμιση των επιχειρησιακών στόχων της Διεύθυνσης με το στρατηγικό σκοπό της Γενικής Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται. β) Η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων βάσει των επιχειρησιακών στόχων. γ) Η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης και λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. δ) Η παρότρυνση του προσωπικού για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της Διεύθυνσης. ε) Η διαχείριση, ανάπτυξη και αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνονται οι προγραμματισμένοι στόχοι και η εισήγηση προτάσεων βελτίωσης για την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. στ) Η έγκριση των Π.Θ.Ε. των υποκείμενων οργανικών μονάδων και η εισήγηση τυχόν τροποποιήσεων. ζ) Η διαμόρφωση της ετήσιας στοχοθεσίας και ο προσδιορισμός των δεικτών μέτρησης αυτής σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των Τμημάτων. η) Η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. θ) Η παρακολούθηση βέλτιστων πρακτικών και ο προσδιορισμός οργανωτικών, λειτουργικών και επιχειρησιακών βελτιώσεων των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης. ι) Η εκπροσώπηση της Διεύθυνσης όπου απαιτείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από αρμοδιότητες που περιγράφονται σε ειδικότερη κείμενη νομοθεσία ή σε ειδικότερες σχετικές κανονιστικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Άρθρο 62Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων και Αυτοτελών ΤμημάτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα καθήκοντα των προϊσταμένων Τμημάτων είναι τα παρακάτω: α) Η λειτουργική διασύνδεση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων με τους επιχειρησιακούς στόχους της υπερκείμενης Διεύθυνσης. β) Η συγκέντρωση, επεξεργασία, σύνθεση και παρουσίαση των απαραίτητων δεδομένων για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. γ) Η παρότρυνση των υπαλλήλων για την υλοποίηση των δράσεων του Τμήματος. δ) Η ορθολογική κατανομή του αντικειμένου και των εισερχόμενων στους υπαλλήλους του Τμήματος. ε) Η διασφάλιση συνθηκών συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου και λοιπών φορέων της Δημοσίας Διοίκησης. στ) Η ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών του προσωπικού και η διαμόρφωση ευκαιριών μάθησης για το σύνολο αυτού. ζ) Η εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης για ζητήματα σύστασης, τροποποίησης και κατάργησης θέσεων εργασίας και των σχετικών Π.Θ.Ε. του Τμήματος. η) Η εφαρμογή και η παρακολούθηση της θεσπισμένης στοχοθεσίας σε ατομικό επίπεδο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων. θ) Η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. ι) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος και η τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από αρμοδιότητες που περιγράφονται σε ειδικότερη κείμενη νομοθεσία ή σε ειδικότερες σχετικές κανονιστικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Άρθρο 63Καταργούμενες διατάξεις

Καταργούνται οι διατάξεις: α) του π.δ/τος 368/1989, «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας», Α΄ 163, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, πλην των άρθρων 24, 25, 26, 27, 28, 29, και 30, β) του π.δ/τος 213/1992, «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», Α΄ 102, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, πλην του άρθρου 15, γ) του π.δ/τος 136/1999, «Οργάνωση Υπηρεσιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)», Α΄ 134, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, που προβλέπει διαφορετική ρύθμιση.

Άρθρο 64Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει δύο (2) μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ