40 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3833/2010

Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΤΟΥΣ 2010
Άρθρο 3 - Εισοδηµατική πολιτική έτους 2010
15 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
15 Μαρτίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3833
Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 3Εισοδηµατική πολιτική έτους 2010ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και µέχρι 31.12.2010 απαγορεύεται η συνοµολόγηση, καθώς και η χορήγηση ή η καταβολή, µε οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο, αυξήσεων στις κάθε είδους, φύσεως και ονοµασίας αποδοχές των λειτουργών, υπαλλήλων και εργαζοµένων κατά την ίδια χρονική περίοδο και µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο ∆ηµόσιο εν γένει, τα Ν.Π.∆.∆., τους Ο.Τ.Α., καθώς και τα Ν.Π.Ι.∆. που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά από τον Κρατικό Προϋπολογισµό και στις δηµόσιες επιχειρήσεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρµογής των άρθρων 1 παρ. 5 και 2 παρ. 2, πέραν των συνολικών αποδοχών που καταβάλλονται κατά τη δηµοσίευση του παρόντος, όπως οι αποδοχές αυτές αναπροσαρµόζονται µε την εφαρµογή των διατάξεων των άρθρων 1 και 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απαγόρευση αυτή: (α) καλύπτει κάθε συνοµολόγηση αυξήσεων που γίνεται µε γενική ή ειδική διάταξη νόµου ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύµβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης, υπουργικής απόφασης ή οποιουδήποτε είδους διοικητικής πράξης κανονιστικού χαρακτήρα ή µε ατοµική σύµβαση εργασίας ή συµφωνία, (β) ισχύει για όλους τους εργαζοµένους χωρίς εξαίρεση, στους φορείς της προηγούµενης παραγράφου, που συνδέονται είτε µε σχέση δηµοσίου δικαίου είτε µε σύµβαση ή σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, (γ) καλύπτει κάθε είδους αύξηση στις αποδοχές των εργαζοµένων, δηλαδή τους µισθούς, τα ηµεροµίσθια, τα ωροµίσθια, τα επιδόµατα, τα βοηθήµατα ή τις οποιεσδήποτε άλλες παροχές προς αυτούς (µπόνους κ.λπ.), κατά οποιονδήποτε τρόπο και µε οποιαδήποτε µορφή ή ονοµασία επιχειρείται, είτε µε αύξηση υφιστάµενων είτε µε θέσπιση ή συνοµολόγηση νέων τέτοιων αποδοχών ή παροχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από τις ρυθµίσεις των προηγούµενων παραγράφων εξαιρούνται µόνο οι ήδη προβλεπόµενες από νόµο, κανονιστική πράξη, συλλογική σύµβαση εργασίας, διαιτητική απόφαση, καταστατικό ή κανονισµό εργασίας, αυξήσεις αποδοχών που συνδέονται µε την οικογενειακή κατάσταση ή τη µισθολογική ή υπηρεσιακή εξέλιξη των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται κατά παράβαση των προηγούµενων διατάξεων αναζητούνται υποχρεωτικώς. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών και του καθ’ ύλην αρµόδιου Υπουργού και ύστερα από ακρόαση των ενδιαφεροµένων παύονται από τα καθήκοντά τους ο διοικητής ή πρόεδρος, ο διευθύνων σύµβουλος και τα µέλη του ∆.Σ. των φορέων που υπάγονται στις ρυθµίσεις του άρθρου αυτού, οι οποίοι δεν εφαρµόζουν τις διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κάθε διάταξη νόµου και κάθε διάταξη, όρος ή ρήτρα συλλογικής σύµβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης, υπουργικής απόφασης ή οποιουδήποτε είδους διοικητικής πράξης κανονιστικού χαρακτήρα, καθώς και κάθε όρος ατοµικής σύµβασης εργασίας ή συµφωνία που αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος και των προηγούµενων άρθρων καταργούνται.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ