180 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4002/2011

Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου − Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση − Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΜΕΡΟΣ Δ΄ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ H΄ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
Άρθρο 42 - Πιστοποίηση καταστημάτων
22 Αυγούστου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 180
22 Αυγούστου 2011

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4002
Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου − Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιο νομική εξυγίανση − Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 42Πιστοποίηση καταστημάτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη διεξαγωγή τεχνικών – ψυχαγωγικών ή τυχε- ρών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα απαιτείται πιστο- ποίηση του καταστήματος, που εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π. μετά από αίτηση των κατόχων αδειών διεξαγω- γής παιγνίων ή όσων εκμεταλλεύονται παίγνια με παι- γνιομηχανήματα, σύμφωνα με τους όρους του νόμου αυ- τού. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παι- γνίων καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να χορηγηθεί πιστοποίηση καταστημάτων διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών ή τυχερών παι- γνίων με παιγνιομηχανήματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία για το χώρο τοποθέτησης των παι- γνιομηχανημάτων, στον αριθμό των παιγνιομηχανημά- των ανά κατάστημα, στο είδος των παιγνίων που διενερ- γούνται σε αυτά και στο ύψος του παραβόλου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επιτρέπεται η εγκατάσταση, λειτουργία και διεξα- γωγή, στο πλαίσιο άσκησης επιτηδεύματος, των τεχνι- κών – ψυχαγωγικών παιγνίων σε αμιγείς ή μικτούς χώ- ρους, ενώ των παιγνίων με παιγνιομηχανήματα μόνο σε αμιγείς χώρους. α) «Αμιγής χώρος» διεξαγωγής παιγνίων είναι κατά- στημα, στο οποίο επιτρέπεται η διεξαγωγή αποκλειστικά είτε τεχνικών – ψυχαγωγικών είτε τυχερών παιγνίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθε- σίας. Τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. θεωρούνται αμιγείς χώ- ροι για την εγκατάσταση τυχερών παιγνίων, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με τον Κώδικα Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων. β) «Μικτός χώρος» διεξαγωγής παιγνίων με παιγνιο- μηχανήματα είναι κατάστημα, όπου επιτρέπεται κατ’ ε- ξαίρεση η διεξαγωγή αποκλειστικά τεχνικών – ψυχαγω- γικών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα, υπό την προϋπό- θεση ότι ο αριθμός παιγνιομηχανημάτων διεξαγωγής τυ- χερών παιγνίων δεν υπερβαίνει τα τρία (3).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τη χορήγηση κάθε τύπου πιστοποίησης και για τη διατήρησή της σε ισχύ καταβάλλεται από το πρόσωπο που εκμεταλλεύεται το χώρο, ετήσιο τέλος λειτουργίας του καταστήματος. Το ύψος του τέλους αυτού καθορίζε- ται με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π., σύμφωνα με σχετική οικο- νομική μελέτη που βασίζεται σε πρόσφορα στοιχεία, για τον προσδιορισμό του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για κάθε κατάστημα ορίζεται υπεύθυνος εκμετάλ- λευσης, ο οποίος ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολό- κληρον με τον κάτοχο της άδειας διεξαγωγής παιγνίων ή τον φορέα εκμετάλλευσης για την τήρηση των διατάξε- ων του νόμου αυτού. Ο υπεύθυνος εκμετάλλευσης πρέ- πει να είναι φυσικό πρόσωπο ηλικίας 25 έως 60 ετών, μό- νιμος κάτοικος Ελλάδας και να πληροί τις εξής προϋπο- θέσεις: α) Έχει την ιθαγένεια κράτους - μέλους της Ευρωπαϊ- κής Ένωσης. β) Δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, α- πιστία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ε- κβίαση, πλαστογραφία, ενεργητική ή παθητική δωροδο- κία, επικίνδυνη ή βαριά σωματική βλάβη, παρασιώπηση εγκλήματος, έγκλημα περί το νόμισμα, κοινώς επικίνδυ- νο έγκλημα, έγκλημα κατά της προσωπικής ελευθερίας, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, έγκλημα οικο- νομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για έγκλημα που προβλέπεται στη νομοθεσία περί ναρ- κωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών και φοροδιαφυγής. γ) Διαθέτει, τουλάχιστον απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή αντίστοιχο αυτού και έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή δεν υπέχει υποχρέωση ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές. δ) Γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε όλα τα καταστήματα: α) Απαγορεύεται να εγκαθίστανται ή και να λειτουρ- γούν μη πιστοποιημένα παίγνια και παιγνιομηχανήματα. β) Απαιτούνται τουλάχιστον 3 τ.μ. καθαρού χώρου ανά παιγνιομηχάνημα. γ) Αναρτάται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο της προσόψεως σήμα νόμιμης λειτουργίας με τον αριθμό και τον τύπο πιστοποίησης του καταστήματος. δ) Απαγορεύεται η εγκατάσταση αυτόματων ταμεια- κών μηχανών (ΑΤΜ).

Λευκάδα, 18 Αυγούστου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 19 Αυγούστου 2011
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ