249 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4030/2011

Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
Άρθρο 7 - Έλεγχος των εργασιών δόμησης
25 Νοεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 249
25 Νοεμβρίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4030
Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 7Έλεγχος των εργασιών δόμησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών επιβάλ- λεται με ευθύνη του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαί- ωμα: α. θεώρηση του σχεδίου και του φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Ερ- γασίας, β. θεώρηση της άδειας δόμησης από το οικείο Αστυνο- μικό Τμήμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την έκδοση της άδειας δόμησης τοποθετείται σε πλαίσιο, πινακίδα του έργου από κατάλληλο σταθερό υ- λικό, στην οποία αναγράφεται με ευκρίνεια ο αριθμός και η χρονολογία έκδοσης της άδειας, η εκδούσα Αρχή, τα στοιχεία των μελετητών και των επιβλεπόντων μηχανι- κών, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας τους. Η πινακίδα ε- λάχιστων διαστάσεων 0.50Χ0.70 μ. τοποθετείται σε εμ- φανές σημείο του ακινήτου, σε ύψος άνω του 1.20 μ. α- πό το έδαφος. Στο εργοτάξιο επιβάλλεται η διατήρηση αντιγράφων της άδειας δόμησης και των μελετών, σύμφωνα με τις ο- ποίες εκτελούνται οι εργασίες. Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο άμεσης διακοπής οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια υπη- ρεσία του Δήμου, η οποία ενημερώνει άμεσα και την αρ- μόδια αστυνομική αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που ε- κτελείται με άδεια δόμησης. Οι έλεγχοι διενεργούνται α- πό διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή Δόμησης με αυτο- ψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια: α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλι- σμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου. Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσε- ων και των διαστάσεων του κτιρίου. β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργα- νισμού και της τοιχοποιίας. Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύ- ψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποιίας, της θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων. γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου. Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις ό- ψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαι- θρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τις προβλεπόμενες εγκατα- στάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργει- ας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο αριθμός των ε- λέγχων ανά κατηγορία και είδος έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα μηχανικού και έργο, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο γενικός επιβλέπων βάσει της άδειας δόμησης υ- ποχρεούται να ενημερώνει δέκα ημέρες πριν την ολο- κλήρωση κάθε σταδίου την Υ.ΔΟΜ.. Οι έλεγχοι διενερ- γούνται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες από την ορι- σθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε σταδίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η Υ.ΔΟΜ. ενημερώνει ηλεκτρονικά την Ειδική Υπη- ρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του άρθρου 16, η οποία ορίζει αυθημερόν με ηλεκτρονική κλήρωση τον ελεγκτή δόμησης και τον ενημερώνει σχετικά, κα- θώς και τον κύριο του έργου και τον γενικό επιβλέποντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι διενεργούνται από τον ορι- σθέντα ελεγκτή δόμησης με την παρουσία των επιβλε- πόντων μηχανικών και αφού προηγουμένως έχουν συ- μπληρωθεί από αυτούς τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη δημιουργία της Ταυτότητας Κτιρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

α. Αν: αα) Οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμ- φωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμ- ματος και του διαγράμματος δόμησης, επιβάλλεται σε βάρος του μελετητή μηχανικού η κύρωση της απαγόρευ- σης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έ- ως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. ββ) Οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμ- φωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού η κύρωση της απαγόρευ- σης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έ- ως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. β. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται αν ο ίδιος είχε προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του άρ- θρου 16 για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών. γ. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υ- πουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλα- γής, ύστερα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 17 και προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφε- ρόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), καταγράφονται στο μητρώο του άρθρου 8 και κοινο- ποιούνται στις Υ.ΔΟΜ., οι οποίες τηρούν μητρώο των μη- χανικών, στους οποίους επιβάλλονται οι ποινές της πα- ρούσας παραγράφου και μεριμνούν για την εκτέλεσή τους. δ. Σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και όταν οι παρα- πάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε πα- ραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορι- κούς τόπους και μνημεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως ισχύει μετά την αντικα- τάστασή του με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α΄ 60), τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται. ε. Σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής οι παραπάνω κυρώσεις είναι οριστικές. στ. Οι αρμόδιοι ελεγκτές δόμησης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης υποχρεούνται αμελλητί να ενη- μερώσουν εγγράφως το εποπτικό συμβούλιο του άρ- θρου 17 μόλις διαπιστώσουν την τέλεση παραβάσεων της παρούσας παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου, ανάλογα με το βαθμό του πταίσματος, τις ειδικότερες συνθήκες τέλεσης της πράξης και τις συνέπειες αυτής. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστε- ρα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 17 και προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερομένου. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργει- ας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι παραβάσεις που χαρακτηρίζονται μικρές κατά την έννοια του προη- γούμενου εδαφίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματι- κής Αλλαγής αναπροσαρμόζεται κάθε δύο έτη το ύψος των προστίμων του πρώτου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι επιβλέποντες μηχανικοί σφραγίζουν το πιστο- ποιητικό πληρότητας που προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) και διενεργείται η τελευταία αυτο- ψία. Μετά την τελευταία αυτοψία, εκδίδεται από την Υ.ΔΟΜ. το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο κύριος του έργου για να διατυπώσει τυ- χόν αντιρρήσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κα- τασκευής, για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ.ΔΟΜ., η οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και θεωρεί την άδεια δόμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η οικοδομή ή τμήμα της με αυτοτελή λειτουργία θεωρούνται περατωμένα αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Θεώρηση της άδειας δόμησης μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτε- λείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία. Μετά τη θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθη- κε.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ NIKOΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑi ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2011
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ